ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

Info over het boek

Ik doe mijn boekverslag over KID kind. Het is een boek van Caja Cazemier. De uitgever is Van Holkema & Warendorf en het is uitgegeven in 2001 in Houten. KID kind heeft 144 bladzijdes. Het genre is romantische drama, omdat de hoofdpersoon allemaal erge dingen meemaakt en ze krijgt een vriendje.Samenvatting

'Ik maak het uit!’, zei Emma tegen Ben. Emma had het uitgemaakt met Ben, waarom wist ze niet, maar ze hield gewoon niet meer van hem. Ze dacht lang na of het wel de goede beslissing was geweest, omdat ze toch altijd zo’n plezier hadden. Maar Emma werd verliefd op Stijn, een jongen die bij Emma op saxofoonles zit.

Ze kregen verkering.Het viel Emma steeds meer op dat ze niet op haar familie leek. Ze dacht dat ze geadopteerd was, ofzo. Op een avond vroeg Emma het aan haar moeder. Toen kwam de waarheid eruit. Emma was een KID kind. Toen Emma’s moeder Marie en vader Sander gingen trouwen, was Emma’s vader al een keer getrouwd geweest. Daar had hij 2 kinderen. Maar ze wilden zelf ook kinderen. Emma’s vader kon geen kinderen meer krijgen. Toen besloten ze een anonieme donor te ‘gebruiken’. Dus was Sander haar vader helemaal niet. Emma wilde graag weten wie haar echte vader was. Op haar 16e verjaardag gaf Sander, haar nepvader, haar het telefoonnummer waar Marie was behandeld, zodat ze Emma kreeg. Emma belde, maar ze kwam erachter dat ze nooit te weten kon komen wie haar biologische vader was. Stijn troostte haar: ‘ Je hebt een hartstikke fijne vader, volgens mij, wees daar nou maar blij mee.’ En ja, dat was ze!

Het boek eindigt goed. Ook al weet Emma niet wie haar echte vader is, maar op het eind beseft ze dat Sander haar ‘echte’ vader is. Het boek heeft een gesloten einde, het probleem is opgelost, Emma weet nu hoe het zit met haar familie en Emma hoeft niet meer te weten wie haar echte vader is. Je vraagt je niks meer af, alle vragen zijn beantwoord.Personen

Emma is de hoofdpersoon, omdat alle problemen over haar gaan.

Emma is een 16-jarige puber. Ze heeft vaak ruzie met haar ouders. Ze heeft vaak liefdesproblemen, maar die worden opgelost als ze verkering krijgt met Ben. Emma is een beetje mollig, maar daar zit ze totaal niet mee. ‘Ik droeg, hoewel ik dat niet vaak deed omdat ik mezelf daarvoor te dik vond, een rokje en een hemd’. Ze heeft een normale neus en sluik haar. Ze speelt Saxofoon, daar kan ze haar emoties op afreageren.

Stijn is een belangrijke bijpersoon. Hij is het vriendje van Emma en speelt ook saxofoon. Hij heeft blond haar, donkere ogen, vrij lang en gespierd, dat vind Emma zo mooi. Ook is Stijn aardig.Marie en Sander, de ‘ouders’ van Emma, komen ook vaak in het boek voor. Ze zijn allebei al vrij oud, achter in de vijftig. Marie heeft last van de overgang en is daarom vaak chagrijnig. Ze is ook erg beschermend, vind Emma, ze mag niks. Marie heeft een grote neus. Sander heeft veel rimpels volgens Emma. Sander is erg sportief.

Karlijn is de beste vriendin van Emma. Ze steunt Emma erg goed. Ze is altijd vrolijk.

Emma maakt een ontwikkeling door. Ze krijgt te horen dat Sander niet haar echte vader is. Eerst is ze hartstikke boos op haar ouders, maar dat trekt later weer bij, want zonder die anonieme donor was Emma er helemaal niet! Ze beseft ook dat ze Sander eigenlijk als haar echte vader ziet. Op het einde is Emma een stuk volwassener geworden.Plaats van het boek

‘Er lopen in Nederland dus nog meer half broertjes en zusjes van mij rond’. Ze woont dus in Nederland, waar weet ik niet precies. Waarschijnlijk dicht bij Utrecht, omdat Emma daar is geboren.Tijd van het boek

Het verhaal speelt zich af in ong. 2001, toen was het boek ook geschreven. Want 16 jaar geleden, toen Emma geboren werd, waren er alleen anonieme donoren.

De verteltijd van dit boek is ong. 3 uur. De vertelde tijd is ong. 5 maanden. Want in het begin van het boek hoort Emma dat haar halfzus 4 maanden zwanger is en aan het eind van het boek is de baby geboren.

Tijdsversnelling: Emma: ‘Daar zat ik de rest van de middag’.

Flashback: Emma: ‘Ik had toen ontzettend lopen snoepen om vervolgens mijn vinger in mijn keel te steken.’Probleem

Het belangrijkste probleem in KID kind is dat Emma wil weten wie haar echte vader is. Ik vind het realistisch geschreven. Omdat er kinderen zijn die een KID kind zijn. Dus het kan echt gebeuren. Ook alle liefdesproblemen met Emma zijn erg realistisch, ze is niet zoals in veel sprookjes het knapste meisje van school die elke jongen kan krijgen, en dat weet ze zelf ook.Perspectief

Het boek is in een ik-perspectief geschreven. En in dit boek is Emma de ‘ik’.

Het is geen vertellersperspectief, omdat je alleen de gedachten van Emma weet, en niet van de rest.

Citaat: ‘Ik lachte en ging tegenover haar aan tafel zitten’.Uitleg van de titel

Een KID kind is ontstaan door kunstmatige inseminatie. Op de een of andere manier lukt het een stel niet om zwanger te worden. Ze gaan naar het ziekenhuis en daar blijkt dat het zaad van de man niet goed is. Met de vrouw is niks mis. Om toch zwanger te worden wordt het zaad van een anonieme donor gebruikt. Zo wordt de vrouw zwanger.

Emma is dus zo’n KID kind. En omdat Emma de hoofdpersoon is, heeft de schrijver het boek KID kind genoemd.Citaat van het leukste stukje uit het boek

‘ Je zult het er wel moeilijk mee hebben, maar Emma, vergeet niet dat we allebei heel veel van je houden.’ Ik geloof dat ze mij het liefst op haar schoot had getrokken Ik was blij met de afstand tussen mijn bed en mijn bureau, waar ik nog steeds achter zat, ook al was die niet groot. Uit voorzorg ging ik op het puntje van mijn stoel zitten, klaar om weg te rennen als dat nodig was.

‘ Je weet dat het moeilijk was voor mij om zwanger te worden. Dat had ook met mijn leeftijd te maken, ik was 35 toen ik met je vader trouwde. Hoe ouder je bent, hoe kleiner de kans op een zwangerschap. Toen ik je vader leerde kennen, 2 jaar voor ons trouwen, wist ik meteen dat ik een kind wilde. Ik had eerder een relatie gehad, maar schoof het kinderen krijgen voor me uit. Ik had een drukke baan, ik had nog zoveel andere dingen te doen. Maar nu wilde ik een kind van je vader. Een eigen kind, want hij had Remi en Hanneke natuurlijk al, die regelmatig bij ons waren toen wij eenmaal samenwoonden. Papa was gesteriliseerd, moet je weten, en dat liet hij ongedaan maken, maar daarna is de kans dat je je partner zwanger maakt toch minder groot. Tel daar mijn leeftijd bij op… In ieder geval, ik werd niet zwanger. En ik wilde zo vreselijk graag. We lieten ons onderzoeken en toen bleek dat het zaad van papa inderdaad heel slecht was. En ik wilde zo graag een kind.’

Terwijl mijn moeder vertelde, liet ik mijn blik dwalen over de pagina’s van mijn biologie boek dat nog steeds opengeslagen lag bij het hoofdstuk over erfelijkheid. Ik sloeg een paar bladzijden terug en vond de tekeningen die de groei van het embryo in baarmoeder weergaven. Ooit was ik zo geweest, in de buik van mijn moeder.

‘Een mogelijkheid om toch zwanger te worden,’ ging mijn moeder verder, ‘was door middel van kunstmatige inseminatie. Zegt dat je wat? Papa had geen goed zaad; maar je kunt dan toch zwanger worden met het zaad van een ander. Van een donor. Dat hebben we toen gedaan….’.

Ik vind dit de mooiste passage in het boek, omdat Emma nu eindelijk te horen krijgt hoe het nu zit. Het leuke aan dit stukje is dat ondanks alle erge dingen voor Emma, ze toch nog grapjes maakt, in haar gedachten.Mijn meningIk vond het boek:

- Echt: Iedereen zou een KID kind kunnen zijn. Want Emma wist het ook niet.

En alles was heel realistisch, omdat kunstmatige inseminatie iets is waar je vaak over hoort.

- Verrassend: Ik had een heel ander einde verwacht. Ik had gedacht dat Emma haar biologische vader zou leren kennen en dat het dan helemaal geen leuke man was. Dat gebeurde allemaal niet. Daarom vind ik het boek verrassend.

- Origineel: Ik had nog nooit een boek gelezen over kunstmatige inseminatie. Eigenlijk wist ik er ook niet zo veel van af. Je ziet niet vaak boeken over dit onderwerp.

- Zielig: Ik vind het verhaal zielig. Ik leefde met Emma mee. Ze had jarenlang gedacht dat Sander haar vader was. Toen Emma de waarheid hoorde, was het zielig voor haar.

- Modern: Emma’s problemen zijn modern. Een eeuw geleden bestond kunstmatige inseminaties nog niet eens. Ook gaat ze met Karlijn naar BlØf, wat een moderne band is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

het is heel erg leuk geschreven!!!!!!!!!!!!!

16 jaar geleden

J.

J.

je hebt het echt goed geschreven

9 jaar geleden

S.

S.

je hebt het mooi geschreven

9 jaar geleden

B.

B.

Dankje ik heb boekbespreking over dit kgaa het gebruiken

9 jaar geleden

J.

J.

waarom heet dit boek bij mij echt emma?

9 jaar geleden

E.

E.

Echt Emma is eerder verschenen als Kid Kind.

8 jaar geleden

P.

P.

Leuk gedaan.

6 jaar geleden