Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kees de jongen (beeldroman) door Theo Thijssen

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Kees de jongen (beeldroman)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1078 woorden
  • 21 maart 2011
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
15 keer beoordeeld

Boekcover Kees de jongen (beeldroman)
Shadow

'Dit is het beste wat ik ooit gemaakt heb.' - Dick Matena

Kees de Jongen behoort tot de weinige eversellers van de Nederlandse literatuur. Na de honderdduizenden verkochte exemplaren en de verfilming enkele jaren geleden is er eigenlijk niemand meer die Kees niet in zijn hart heeft geloten.

Voor Dick Matena was het een lang gekoesterde wens om het boek o…

'Dit is het beste wat ik ooit gemaakt heb.' - Dick Matena

Kees de Jongen behoort tot de weinige eversellers van de Nederlandse literatuur. Na de honderdduizenden verkoch…

'Dit is het beste wat ik ooit gemaakt heb.' - Dick Matena

Kees de Jongen behoort tot de weinige eversellers van de Nederlandse literatuur. Na de honderdduizenden verkochte exemplaren en de verfilming enkele jaren geleden is er eigenlijk niemand meer die Kees niet in zijn hart heeft geloten.

Voor Dick Matena was het een lang gekoesterde wens om het boek om te werken tot een beeldroman. Het resultaat is zonder twijfel ook in zijn omvangrijke oeuvre een hoogtepunt. Zeldzaam mooi heeft Matena zowel Kees als Amsterdam tot leven gewekt in heldere sfeerbeelden en aangrijpende ensceneringen.

Net als bijvoorbeeld Reves De Avonden en Kaas en Dwaallicht van Elsschot bevat ook Kees de Jongen de integrale tekst van de roman.

Dick Matena ontving in 1986 de Nederlandse Stripschapsprijs en in 2003 de Vlaamse Staatsprijs voor het beeldverhaal, de hoogste onderscheidingen die er op zijn vakgebied te verdienen zijn.

Kees de jongen (beeldroman) door Theo Thijssen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Motto: Tous les enfants ont des imagination heroïques: ils se voient accomplissant des actions d’éclat qui leur valent la reconnaissance et l’admiration publiques.

Léon Frapié, Les Contes de la Guerre.

Vertaling:
Alle kinderen hebben heldhaftige fantasieën. Zij zien zichzelf heldendaden verrichten, die hun erkenning en bewondering van hun omgeving bezorgen.



Samenvatting
Kees Bakels woont samen met zijn ouders, zijn jongere zusje Truus en zijn jongere broertje Tom in Amsterdam. Zijn ouders hebben een schoenenwinkel. Kees zit in de zesde en laatste klas van de lagere school. Het gaat goed op school. Kees wordt benoemd tot ‘jongen-van-de-bel’, hij moet de deur openen voor laatkomers en ouders. Kees wil anders zijn dan de anderen. Als de kinderen op school prijzen mogen kiezen, kiezen de meisjes voor een naaidoos en de jongens voor een figuurzaag, atlas of een postzegelalbum. Kees niet. Kees kiest een schaakspel. Een prijs die nog nooit iemand heeft gekozen. In de loop van het verhaal komt Rosa Overbeek bij Kees in de klas. Ze komt van een rijk instituut en Kees vindt haar al vanaf het eerste moment bijzonder. Hij vindt dat ze samen boven de medeleerlingen uitsteken en fantaseert regelmatig over haar.

Thuis gaat het minder goed. Zijn vader is ernstig ziek en de armoede staat voor de deur. Net als zijn vader weigert Kees de armoede en de ziekte van zijn vader te accepteren. Ondanks de armoede geeft zijn vader Kees een nieuwe atlas en een mooi pak in plaats van een vermaakte oude mantel. De cadeaus zijn een aderlating voor het gezin, maar leven voort als hoogtepunten in de herinnering van Kees. Zijn vader sterft als Kees met zijn broertje en zusje bij een oom en tante is. Op school ontfermt Rosa zich over hem. Ze schudt haar hoofd als de leraar voorstelt om te gaan zingen. Kort daarna geeft ze Kees een pen. Kees vlucht ermee zijn fantasie in.

Thuis gaat het na de dood van zijn vader steeds slechter. Ze verhuizen en krijgen een nieuwe kamergenote: juffrouw Dubois. De moeder van Kees begint samen met haar een koffie- en theehandeltje om aan geld te komen. Kees helpt hen door de nieuwe voorraden op te halen. Als de koude winter en hoge stookkosten het gezin verder de armoede in drijven, accepteert Kees de neergaande lijn. Hij besluit een baas te gaan zoeken en de school te verlaten. Zijn moeder gelooft hem eerst niet, maar is hem later vooral dankbaar.

In de slotscène van het boek ontmoeten Kees en Rosa elkaar. Op aandringen van Rosa, die merkt dat hij ergens mee zit, vertelt Kees dat hij gaat werken. Rosa kust hem op zijn wang en vlucht dan weg. Kees voelt zich dan zielsgelukkig.

 

Herkenbaar
Ik vond het boek “Kees de jongen” redelijk herkenbaar. Vroeger had ieder kind volgens mij wel Kees zijn trekjes. Als kind lette je namelijk op de kleinste dingetjes als in alles de beste zijn of zo beleefd mogelijk zijn zodat mensen je een perfecte zoon vinden. Ook had Kees alles door, zoals de geldproblemen van zijn ouders en de ziekte van zijn vader. Volgens mij hebben veel kinderen dit soort dingen door, al denken ouders van niet.

 

Geloofwaardig
Ik vind dat het boek “Kees de Jongen” een erg geloofwaardig verhaal is. Naar mijn idee heeft Kees echt bestaan en dat komt doordat het verhaal zo realistisch geschreven is. De gedachtes van Kees worden tot in de puntjes beschreven, wat het verhaal erg geloofwaardig maakt. Ook de gebeurtenissen worden zo mooi beschreven, wat het erg realistisch laat lijken.

 

Mooi
Ik vond het zeker weten een mooi boek. Dit komt vooral doordat alles in de puntjes wordt beschreven. De gedachten van Kees worden zo mooi verwoord, dat het mij ontroerd. Het mooiste stuk in het boek was de oplopende liefde voor Rosa Overbeek. Ik vond het zó schattig hoe hij steeds verliefder werd op Rosa en Rosa op hem. Ook vond ik het mooi hoe Theo Thijssen schreef over hoe Kees langzaamaan de situaties rond de ziekte en dood van zijn vader en de geldproblemen in de zaak begon te begrijpen.

 


Een belangrijke open plek
Een belangrijke open plek in het boek was de ziekte van zijn vader. Er was bekend dat zijn vader ziek was, maar wat voor ziekte hij had kom je niet te weten. Ook weet je dat het een ernstige ziekte geweest moet zijn, omdat Kees zijn vader er uiteindelijk ook aan overlijdt.


De Hoofdpersoon
De titel van het boek zegt het eigenlijk al, de hoofdpersoon is Kees, Kees Bakels. Kees is een karakter omdat zijn gedachtes uitgebreid beschreven worden.

Kees is een typisch kind. Hij voelt zichzelf speciaal en heeft het gevoel dat hij boven al zijn andere klasgenoten staat. Hij voelt precies aan hoe het gaat met de zaak van zijn ouders en offert zich aan het einde van het boek op om te stoppen met school en te werken om zijn moeder, broertje en zusje te onderhouden.


Fabel/sujet
De verhouding fabel en sujet verschillen niet van elkaar. Het boek wordt namelijk in chronologische volgorde verteld.

 


Tijd
Het boek komt uit 1923, maar het verhaal speelt zich af aan het einde van de 19e eeuw. Dit is ong. de tijd waar de schrijver ongeveer net zo oud was als Kees is in zijn boek.


Thema
Het boek beschrijft de twee werelden van het leven van Kees. Het beschrijft de realiteit en zijn fantasiewereld.



Belangrijke motief

Fantasie
De fantasiewereld van Kees is een belangrijk motief in het boek. Hij fantaseert heel veel en over alles. Wat wel jammer is, is het feit dat zijn fantasieën niet uit zijn gekomen. De realiteit is eigenlijk precies het omgekeerde dan zijn fantasiewereld.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Thema
Het boek beschrijft de twee werelden van het leven van Kees. Het beschrijft de realiteit en zijn fantasiewereld.



Belangrijke motief

Fantasie
De fantasiewereld van Kees is een belangrijk motief in het boek. Hij fantaseert heel veel en over alles. Wat wel jammer is, is het feit dat zijn fantasieën niet uit zijn gekomen. De realiteit is eigenlijk precies het omgekeerde dan zijn fantasiewereld.

 

Thema, titel en motto
De titel van het boek is “Kees, de jongen”. Dit geeft aan dat het over Kees gaat. Het gaat over Kees zijn echte leven en zijn fantasiewereld. Maar dit kun je niet aan de titel aflezen, dus hebben titel en thema wel iets met elkaar te maken, maar je kunt niet aan de titel aflezen wat het thema is.

Het motto gaat over het feit dat kinderen heldhaftige fantasieën hebben. En in het boek lees je dat Kees deze ook heeft, maar aan de titel valt dit niet af te lezen. Aan het thema wel.


Vertelsituatie
Het boek is geschreven in de vorm van een personaal verhaal (personale vertelsituatie). De lezer leest alleen de gedachten en meningen van Kees, niet die van andere personages uit het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kees de jongen (beeldroman) door Theo Thijssen"