Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kees de jongen (beeldroman) door Theo Thijssen

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
Boekcover Kees de jongen (beeldroman)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 816 woorden
  • 3 juli 2006
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
8 keer beoordeeld

Boekcover Kees de jongen (beeldroman)
Shadow

'Dit is het beste wat ik ooit gemaakt heb.' - Dick Matena

Kees de Jongen behoort tot de weinige eversellers van de Nederlandse literatuur. Na de honderdduizenden verkochte exemplaren en de verfilming enkele jaren geleden is er eigenlijk niemand meer die Kees niet in zijn hart heeft geloten.

Voor Dick Matena was het een lang gekoesterde wens om het boek o…

'Dit is het beste wat ik ooit gemaakt heb.' - Dick Matena

Kees de Jongen behoort tot de weinige eversellers van de Nederlandse literatuur. Na de honderdduizenden verkoch…

'Dit is het beste wat ik ooit gemaakt heb.' - Dick Matena

Kees de Jongen behoort tot de weinige eversellers van de Nederlandse literatuur. Na de honderdduizenden verkochte exemplaren en de verfilming enkele jaren geleden is er eigenlijk niemand meer die Kees niet in zijn hart heeft geloten.

Voor Dick Matena was het een lang gekoesterde wens om het boek om te werken tot een beeldroman. Het resultaat is zonder twijfel ook in zijn omvangrijke oeuvre een hoogtepunt. Zeldzaam mooi heeft Matena zowel Kees als Amsterdam tot leven gewekt in heldere sfeerbeelden en aangrijpende ensceneringen.

Net als bijvoorbeeld Reves De Avonden en Kaas en Dwaallicht van Elsschot bevat ook Kees de Jongen de integrale tekst van de roman.

Dick Matena ontving in 1986 de Nederlandse Stripschapsprijs en in 2003 de Vlaamse Staatsprijs voor het beeldverhaal, de hoogste onderscheidingen die er op zijn vakgebied te verdienen zijn.

Kees de jongen (beeldroman) door Theo Thijssen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelbeschrijving Theo Thijssen, Kees de jongen, Weesp, zesentwintigste druk, 338 blz. (eerste druk 1923) Verhaalanalyse Gerne: Dit boek is een psychologische roman, Kees gedachten staan centraal. Onderwerp Ik vind het moeilijk om van dit verhaal een kloppend onderwerp te geven. Er zijn in het verhaal zoveel dingen die belangrijk zijn. Toch is de dood van zijn vader wel een erg ingrijpende gebeurtenis. Daarom wil ik het onderwerp als volgt formuleren: ‘ Kees in een vrolijke jongen en vol fantasie, maar als zijn vader overlijd heeft dat een grote invloed op zijn leven.’ Themathiek Ik wil aan de hand van Leidmotieven het thema gaan bepalen. In het verhaal komen drie duidelijke leidmotieven naar voren. 1. Fantasie

Aan het begin van het boek staat een motto van een Franse schrijver. ‘alle kinderen hebben heldenfantasieën, zij zien zichzelf opzienbarende daden verrichten, die hun algemene erkenning en bewondering bezorgen. In het verhaal zie je dit heel vaak terug bij Kees. Als hij bezig is met zijn Franse lessen verbeeld hij zich, dat hij een Fransman door Amsterdam rondleid. Maar als hij eens een Fransman tegen komt weet hij niets te zeggen. 2. Het Schaakspel
Als Kees mag kiezen wat voor prijs hij wil hebben, kiest hij na lang tobben een schaakspel. Jammer voor Kees loopt het op niets uit, want zijn zieke vader kan hem niet goed vertellen hoe het spel gaat en oom Dirk weet het ook niet goed. 3. Postzegels. Ook iets heel belangrijks in het verhaal is de post zegel verzameling, waar Kees iedereen in voor wil zijn. Aan het einde van het verhaal is zijn liefde voor postzegels over en volt hij zich er te groot voor. Aan de hand van deze leid motieven wil ik dit thema geven: Kinderen mogen hun fantasieën en hobby’s hebben, en ze uitvoeren op de manier zoals zij het willen. Perspectief
Dit verhaal heeft een personaal perspectief, omdat je ,als er in het verhaal word gesproken over hem en hij,dat altijd kunt vervangen door ik of mijn. Soms kom je in het verhaal vooruitwijzingen tegen die neigen nasar de alwetende vertelen (autoriaal perspectief) Tijd/structuur Het verhaal is eigenlijk chronologisch, maar Kees heeft soms dagdromen die op een later tijdstip en andere dag pas uitkomen. Daardoor zitten er veel vooruitwijzingen in vanuit Kees maar ook vanuit de schrijver. Beoordeling. Dit boek ‘Kees de Jongen’ gaat over een heel normale jongen zoals er zoveel leefde in Nederland. Op zich is het onderwerp dus niet erg interessant. Maar toen ik het boek gelezen had dacht ik er heel anders over. Kees is absoluut een bijzondere jongen! Hij heeft een geweldig rijke fantasie, en die fantasie is het die het boek zo interessant maakt. De manier waarop het thema is uitgewerkt vind ik erg verrassend, omdat sommige van zijn fantasieën echt uitkomen, en andere komen in het echt helemaal anders of niet uit. Als voorbeeld kun je hierbij de fantasieën gebruiken die hij heeft over zijn franse taal en over Rosa. Als hij in zijn fantasieën een fransman tegenkomt babbelt hij er lustig op los. Als hij er in het echt een tegen komt weet hij niets te zegen. Zijn fantasieën over Rosa komen wel uit als hij in zijn gedachten briefjes aan haar schrijft. Later doet hij dat ook echt. Ik vind dat dit boek niet echt erg diep ingaat op het onderwerp omdat het boek best veel gebeurtenissen bevat is daar de mogelijkheid ook niet toe.Het verhaal heeft niet echt een onderwerp, er zijn veel kleine delen in het boek. Wel volgen de gebeurtenissen logisch op elkaar en gaat het verhaal soms verder met de gebeurtenis van het vorige onderwerpje. Zoals het verhaal met de overjas. Hij moet eerst de jas bij zijn oma gaan halen en een paar hoofdstukken later gaat het pas verder over de jas als er ineens een man zijn maat komt opnemen. In het verhaal komen er, naast de vele streken die Kees in het begin van het boek uithaalt, ook ernstige gebeurtenissen voor zoals het overlijden van zijn vader en hoe hij de begrafenis beleeft en de tijd erna. Op dat moment zie je ook dat hij veel ouder en meer volwassen is geworden als aan het begin van het boek. Dat zet je ook wel aan tot nadenken. Hoe zou het zijn om je vader te verliezen? Hoe zou ik reageren op de dood van mijn vader? Het boek heeft een open einde. Hoe zal het verder gaan tussen Rosa en hem en op zijn nieuwe werk? Gesprekspunten • De vader heeft veel invloed op Kees gedachtewereld. Daarom heeft de schrijver de vader laten overlijden zodat Kees daardoor een karakterontwikkeling zou meemaken. • De schrijver heeft met dit boek bewezen dat literatuur niet altijd saai hoeft te zijn. • De schrijver heeft voor dit boek een personaal perspectief gekozen omdat hij dan niet allen de gedachten van Kees kan beschrijven maar ook de gebeurtenissen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kees de jongen (beeldroman) door Theo Thijssen"