Kathy's dochter door Tim Krabbé

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1779 woorden
  • 24 april 2007
  • 61 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 61 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
271
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Kathy's dochter
Shadow
Kathy's dochter door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
Auteur: Tim Krabbé
Titel: Kathy’s Dochter
Genre: Roman
Eerste druk: februari 2002
Uitgever: Bert Bakker
Plaats van uitgave: Amsterdam

Samenvatting:

De roman begint op 1 oktober 1962 met de eerste momenten na het uitmaken van de relatie met Kathy. Tim beseft nauwelijks wat hij gedaan heeft.
In het tweede deel maakt de verteller een sprong naar 4 november 1999. Hij ontvangt een e-mailtje van Laura Westerdijk, waarin ze melding maakt van de dood van haar moeder, Kathy. Ze vraagt Tim of hij haar kan vertellen over het verleden van haar moeder, met name over zijn relatie toen met haar. Kathy heeft haar ooit toevertrouwd dat Tim toen 'een stukje over haar verleden' heeft geschreven. Laura zou dat graag willen lezen.
Door de e-mail kan Tim aan niets anders meer denken dan aan de korte, hartstochtelijke relatie van 37 jaar geleden. Hij had er abrupt een eind aan gemaakt, 'Zomaar, om niets, omdat het niet steeds even mooi kon zijn als op het mooiste moment, een moord en een zelfmoord tegelijk' (p. 13). Inderdaad had hij over de relatie geschreven: zijn eerste boek, Belemmerd uitzicht.

Hij mailt haar terug dat hij inderdaad toen over haar moeder geschreven heeft en zal proberen het manuscript te vinden. In zijn bergruimte vindt hij behalve het boek ook de drie foto's die hij toentertijd van Kathy had gekregen; hij bestudeert ze nauwkeurig.
Hij mailt Laura bijna dagelijks. Hij bewerkt zijn boek over Kathy tot een e-mailfeuilleton met als titel Een liefde van je moeder in 1962 en stuurt haar steeds een deel. Hij kan nauwelijks nog aan iets anders denken dan aan vroeger, aan de 'volmaakte' seks die ze toen hadden, aan de 'misdaad' die hij beging toen hij het zomaar uitmaakte, aan de zelfoverschatting waar hij toen aan leed tegenover Kathy, die 'slechts' op de huishoudschool had gezeten. Kathy (Teuntje) was een buitenechtelijk kind. Het opgroeien als bastaardkind had Kathy haar leven lang dwarsgezeten. Toen ze veertien was, had ze al een relatie gehad, met Harm Westerdijk, een drie jaar oudere buurjongen. Nadat die relatie enkele keren was verbroken, waren ze definitief bij elkaar gekomen en getrouwd. Kathy was op haar zestiende zelfs al verloofd geweest, met Fons. Toen dat uit was, had ze een zelfmoordpoging gedaan.
De correspondentie tussen Tim en Laura neemt steeds intiemere vormen aan. Het komt tot een ontmoeting in Leiden en niet lang daarna in Utrecht. Behalve de rouw om zijn herinneringen aan Kathy voelt Tim de spanning van de uitdagende dochter, die veel op haar moeder lijkt. Hij merkt dat hij verliefd op haar is en laat zich tijdens de eerste ontmoeting ontvallen: 'God wat ben jij een mooie vrouw' (p. 44). Tijdens een van de volgende ontmoetingen loopt hij met Laura in Amsterdam dezelfde route als toen met Kathy en bezoekt hij oude plaatsen vol herinnering. Hij moet zich bedwingen om Laura in zijn armen te nemen op de plek waar hij toen Kathy zijn afscheidskus had gegeven.
Laura maakt het uit met Lex, met wie ze zeven jaar een relatie heeft gehad. Ze mailt Tim dat ze er helemaal van in de war is.
Op 30 december bezoekt Laura Tim. Het komt tot een hartstochtelijke vrijpartij en Laura blijft die nacht bij hem.
In het derde deel ('Het meisje met de prullenmand') blikt Tim terug op zijn relatie met Kathy. Hij was toen een verlegen werkstudent, die vage, romantische plannen had, het liefst maar wat lummelde in een schaakcafé en door zijn vader werd aangespoord nu eindelijk eens richting aan zijn leven te geven. In maart 1962 monsterde hij aan op een schip voor een wereldreis van drie jaar. Vier maanden later keerde hij echter al terug, omdat hij geen zin meer had. Hij had allerlei baantjes. In de fotozaak Linneman aan de Nassaukade in Amsterdam leerde hij in september Kathy kennen, op wie hij hartstochtelijk verliefd raakte. De liefde was wederzijds. Vrij impulsief maakte hij op 1 oktober een einde aan de relatie.
In deel IV ('Meneer Beest en mevrouw Beest') beschrijft hij zijn relatie met Laura, die in totaal 201 dagen duurde. Die verhouding stond vrijwel geheel in het teken van uit elkaar gaan. Het kon nu eenmaal niet. Ze genieten van het moment, denken zo min mogelijk aan de toekomst en de onmogelijkheid van hun liefde en tot Tims verwondering houdt de relatie, ondanks enkele dips, lang stand.

Met steeds langere tussenpozen schrijft hij voor Laura de delen van zijn e-mailverhaal over zijn relatie met Kathy, totdat hij het laatste, negende, deel voltooit: De executie . Op de 165ste dag van hun verhouding geeft hij Laura de honderd veertig A4'tjes in een mooie map. Hij is verdrietig, omdat hij vrij zeker weet dat dit het onvermijdelijke afscheid zal bespoedigen.
Eind juni gaan Laura en een vriendin naar Kreta en reist Tim naar Japan. In Tokio mailt hij haar zo vaak mogelijk. Uit haar reacties merkt hij dat het einde van hun relatie nabij is. Als hij op Schiphol aankomt en zij hem afhaalt, zegt ze inderdaad dat ze weggaat: ze is verliefd geworden op een ander. Nog één keer vrijen ze hartstochtelijk en maakt hij seksfoto's. De volgende morgen vertrekt ze. Beiden moeten vreselijk huilen.
In het laatste deel ('Welles') schrijft Tim deel tien van zijn boek Een liefde van je moeder in 1962 . Na zijn verklaring dat hij niet meer van haar (Kathy) houdt, volgt haar nuchtere reactie en de constatering dat ze nog vreselijk veel van elkaar houden. Beiden voelen zich opgelucht.

Verhaaltechniek:

Ruimte (plaats en tijd)


Het verhaal speelt zich in verschillende plaatsen en tijden af. In hoofdstukken 1, 3 en 5 speelt het verhaal zich af in September/Oktober 1962 in Amsterdam. Tim komt Kathy tegen bij fotograaf Linneman en wordt verliefd op haar ze krijgen een relatie, maar deze is niet van lange duur. De rest van het verhaal speelt in 1999/2000 en dan voor het grotendeels in Amsterdam waar Tim woont. Er zijn een paar andere plekken zoals de Holiday Inn bij Leiden, waar Laura en Tim voor het eerst afspreken, in Utrecht, waar Tim en Laura ook afspreken en Deventer, waar Laura met haar vriend Lex woont.

Verhaalfiguren
Tim Krabbé: werd geboren op 13 juni 1943. Toen hij dertien was, scheidden zijn ouders. Hij is 56 als hij Laura ontmoet en 57 als er een einde komt aan zijn relatie met haar. Hij lijkt veel op de schrijver Tim Krabbé. Hij schrijft boeken (in de roman wordt Vertraging met name genoemd), filmscripts, geeft lees- en signeersessies, houdt van sport (wielrennen met name) en schaken.

Kathy (Tineke, Teuntje) Melsen: werd geboren op 13 mei 1942. Ze was genoemd naar haar verwekker, Teun Brons. Ze had een drie jaar jonger zusje, Louise. Het opgroeien als bastaardkind zat Kathy haar leven lang dwars. Ze had altijd een vader gemist, een sterke man Vanwege haar vuurrode haar en stotteren werd ze op school uitgescholden. Jarenlang had ze een verlatingsangst gevoeld. De breuk met Tim had ze dan ook voelen aankomen.

Laura Westerdijk: is 28 als ze Tim ontmoet. Ze woont al vijf jaar samen met Lex van Gent in Deventer. Lex is acht jaar ouder. Met nadruk wordt gezegd dat Laura veel op haar moeder lijkt. Als ze zeventien is, wordt ze door haar strenge moeder het huis uit 'geschopt' en gaat ze op kamers wonen. Ze valt op oudere mannen. Ze breekt met Tim, omdat ze verliefd wordt op een ander (althans, dat beweert ze) en omdat ze graag een gezin wil stichten en Tim als vader te oud vindt.

Vertelwijze
Het verhaal van zijn twee liefdes vertelt de hoofdpersoon niet-chronologisch. Vooral in deel II onderbreekt hij zijn contact met Laura voortdurend met herinneringen aan zijn relatie met haar moeder. Er is vrijwel steeds sprake van een ik- perspectief: de ik- verteller, Tim Krabbé, vertelt achteraf het verhaal van zijn twee relaties. Zo treedt hij in het korte eerste deel als het ware buiten zichzelf en beschrijft hij in de tweede persoon hoe hij zich voelde nadat hij het had uitgemaakt met Kathy ('Je loopt, doet passen, je steekt een sigaret op'). Enkele keren laat de verteller duidelijk merken dat hij zijn verhaal achteraf vertelt: 'Ik moet gelukkig geweest zijn, die tijd' (p. 166).

Motieven
Motieven in de roman zijn: de foto's van Kathy; de roman From the Terrace , die Tim zowel tijdens zijn relatie met Kathy als met Laura leest (over twee geliefden die 'ineens tot hun ontzetting merken dat ze het aan het uitmaken zijn', p. 37, en de leegte die de man voelt, nadat hij door zijn geliefde verlaten is!); de film Cape Fear , die hij met Kathy én met Laura bekijkt (over de fascinatie van een man voor een vrouw en haar dochter!).

Thema
Het centrale thema van de roman kan geformuleerd worden als: echte liefde bestaat alleen in de dood. In Kathy's dochter blikt de hoofdpersoon, Tim Krabbé, terug op een jeugdliefde, Kathy, die hij door eigen toedoen heeft verspeeld. Wanneer hij Laura ontmoet, de dochter van de overleden Kathy, spreekt hij van een hereniging in de dood.
Tim Krabbé krijgt een hartstochtelijke relatie met de dochter van zijn jeugdliefde, Laura. Maar ook die relatie is gedoemd: Laura wil het haar vader niet aandoen om thuis te komen met de ex van zijn overleden vrouw, vindt het leeftijdsverschil toch te groot, wil graag een gezin stichten en wordt tijdens een korte vakantie in het buitenland verliefd op een ander. Er komt dus een eind aan hun relatie. Maar de hoofdpersoon is vindingrijk en neemt zijn toevlucht tot een laatste, schrale troost: hij herschrijft in het laatste deel het afscheid van Kathy op 1 oktober 1962 en geeft het een happy end.

Titelverklaring
In de titel Kathy's dochter heeft de auteur zorgvuldig de twee vrouwen verenigd op wie hij verliefd was: Kathy en haar dochter. Met evenveel recht had de roman Laura's moeder kunnen heten.

Schrijfstijl
De stijl is weinig opmerkelijk. Zelden is sprake van literaire verfraaiing, zoals verrassende woordkeus, sfeerimpressies en originele beeldspraak. Wel beschrijft Krabbé gepassioneerd en enthousiast zijn korte relatie met zijn 'grote liefde', Kathy: 'het was alsof de wereld moest worden vastgehouden, alsof die opensprong en er hemelse muziek klonk, alsof alle sterren van de wereld voor mijn gezicht dansten en het gonsde door me heen' (p. 124). Wel heeft de auteur gezorgd voor afwisseling. In het korte eerste deel vallen de korte, enkelvoudige zinnen op, met parallelle zinsbouw. In het tweede deel zorgen de mailtjes en de vlotte toon daarin voor wat afwisseling. In deel III valt de naïeve manier van schrijven op: er lijkt een verliefde jonge puber aan het woord. Opvallend is ook het eigen taaltje dat hij met Kathy heeft, waarin woorden thuishoren als 'psoon', 'moeraskikker', 'snijzen', 'Ggguan' en nadrukkelijk plat praten. Het vierde deel is vrij zakelijk verteld. Opmerkelijk in dit deel zijn de 94 verschillende manieren van aanhef van Laura's mailtjes aan Tim.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

best wel goed zeg! ik hoop dat ik ook een 10 ofso haal maarjee respect bitch!(L)

11 jaar geleden

M.

M.

Heel goed en handig boekverslag, bedankt!!

11 jaar geleden

een scholier

een scholier

heeeeeleeeeeeee goede verslag!

9 maanden geleden

Andere verslagen van "Kathy's dochter door Tim Krabbé"