Kathy's dochter door Tim Krabbé

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2371 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.5
  • 8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
271
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Kathy's dochter
Shadow
Kathy's dochter door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Kathy’s dochter
Auteur: Tim Krabbé
Druk: 1e
Uitgeverij: Wolters-Noordhoff, Groningen

Story:
Tim krabbé komt krijgt een e-mail van een dochter van een vroegere liefde van Tim. Ze spreken wat af en er bloeit wat. Maar of het net als vroeger is…

Betrokkenheid:
- Rationeel: ik had dit boek van een vriendin geleend en ze zei al dat het een beetje een saai en langdradig boek was. Ik vond het in het begin wel een leuk boek maar hoe langer ik het boek gelezen had, hoe langdradiger het boek werd en hoe minder zin ik had om door te lezen. Doordat er nogal veel seksscènes in zaten werd het wel iets boeiender maar op het eind was ik blij dat ik het boek eindelijk uit had.
- Emotioneel: ik leefde wel erg mee met Tim Krabbé, ik vond het wel een beetje zielig voor hem dat hij dacht dat hij een deel van Kathy en hem terug krijg door een relatie aan te gaan met haar dochter Laura. En dat hij doorging met de relatie ook al wist hij dat deze relatie niet lang stand kon houden. Ik kon me in het boek goed inleven want Tim vertelde alles in detail.

- Moreel: in dit boek kies ik voor Tim, hoewel ik vind dat hij wel een beetje misbruik van Laura maakt. Het lijkt alsof hij alleen haar wil om een stukje terug te krijgen van Kathy en vanwege zijn schuldgevoel en vooral voor de seks, maar aan de andere kant kan ik hem wel begrijpen, het is een stukje van Kathy, zijn vroegere liefde, en hij wil natuurlijk wel een relatie met een jongere vrouw, wie wil dat nou niet als oude man.
- Esthetisch: ik vond het taalgebruik van Tim Krabbé niet zo heel bijzonder, omdat ik nu meerdere boeken heb gelezen van verschillende schrijvers die haast alleen maar terugblikken gebruiken. In dit boek kom je niet echt de gedachten van Laura of Kathy te weten, alleen die van Tim zelf waardoor het verhaal een eenzijdig verhaal is. Dat vind ik wel jammer, ik wou wel graag weten wat hun dachten toen ze een relatie hadden met Tim.

Spanningsopbouw:
- je wordt door het hele boek wel teruggesleept naar het verleden. De ene keer lees je een stuk over de relatie van Tim en Kathy en dan iets later over de relatie van Tim en Laura. Soms gaat het boek zomaar tussendoor ook nog even terug in de tijd. Dat is soms wel irritant want je moet je dan wel heel goed concentreren.

Verhaalfiguren:
- Tim Krabbé: Hoofdpersoon en de ikpersoon in dit boek. Hij is 56/57 als hij dit boek schrijft, hij vertelt over zijn leven als 19 jarige jongen die een relatie heeft met Kathy van 20. Zo’n 35 jaar later krijgt Tim een mailtje van ene Laura, zij blijkt de dochter zijn van Kathy, zij is net een paar dagen overleden. Uiteindelijk krijgt Tim een relatie met Laura, maar die relatie loopt niet goed af. Tim is een aardige man met humor en hij is ook nog eens moderns want hij maakt gebruikt van computers en e-mail. Wel vind ik dat hij nog te veel in het verleden leeft (m.b.t. Kathy) Tim is een type, want je kruipt bij hem in de hersenpan, maar hij is ook een karakter want hij ontwikkelt zich gedurende boek.
- Tineke, Teuntje Melsen oftewel Kathy: Zij heeft toen ze 20 was ongeveer een maand een relatie met Tim gehad. Ze leek wel een beetje preuts tegenover Tim, ze was aardig, grappig en plaagde veel, (soort van humor). Toen ze ouder was kreeg ze 3 kinderen van een andere man, maar ze heeft Tim nooit kunnen vergeten. Kathy is een karakter, want ook zij ontwikkelt zich gedurende het boek.

- Laura Westerdijk: dochter van Kathy, zij stuurt Tim een mailtje met de mededeling dat haar moeder Kathy is overleden. Ze krijgt een relatie met Tim, maar ze weet al dat deze relatie niet voor altijd zal zijn want ze wil kinderen van een jonge man. Ze is 28 en lijkt al erg volwassen, net als haar moeder heeft ze humor. Ook is Laura een karakter want zij ontwikkelt zich gedurende het boek.
- Voor de rest spelen er nog wel andere mensen mee in het boek maar die zijn niet echt de moeite waard om te noemen, je hebt bijvoorbeeld nog Lex, hij was eerst het vriendje van Laura. En je hebt ook nog de ouders van Tim en de ouders van Kathy en de zus van Kathy maar die spelen niet zo een grote rol.

- Ik had wel emotionele spanning bij Tim, Kathy en Laura. Maar toch het meeste bij Tim omdat het boek zo wordt verteld dat je alleen zijn gedachten te weten komt en het een ik verhaal was. Ik vond het zielig voor Tim dat hij dacht dat hij door middel van een relatie met Laura een stukje van Kathy terug kon krijgen en zo een beetje van zijn schuldgevoelens af te komen.

Decor:
Het was vaak zo dat ik me kon inbeelden hoe dingen er uitzagen. Ik had bijvoorbeeld wel een idee hoe het er uitzag als Laura en Tim, of Kathy en Tim over een plein liepen, of hoe het huis van Kathy en het huis van Tim er uitzagen. Ik zag bijvoorbeeld ook voor me hoe Tim en Laura met elkaar aan het mailen maar enz. Er werd niet echt veel sfeer geschept, vond ik, het boek was opzich vrij saai, dezelfde dingen werden elke keer herhaald en na een tijdje weet je het wel. Ik vond ook niet echt dat je er echt achter kwam wat voor personen het nou waren, die Tim, Kathy en Laura. Dat werd me niet echt duidelijk in het verhaal.

Situaties:
Vreemde situatie: het verhaal begint met 1 oktober 1962. hier wordt verteld dat het net uit is tussen Kathy en Tim. Je leest hier de 1e paar minuten nadat het uit is. Daarna heb je gelijk een ander hoofdstuk, dat begint op 4 november 1999. Het hoofdstuk begint met een e-mail aan meneer Krabbe, geschreven door Laura Westerdijk.

Vertelsituatie:
Het is een ik-verhaal. De vertellende-ik maar ook de belevende-ik. Je ziet het verhaal door de ogen van Tim Krabbe zelf. Je komt alleen zijn gedachten te weten en de dingen die hij deed, hij laat jou meeleven met zijn belevenissen, herinneringen en gedachtes.

Tijdsopbouw:
De verteltijd is 207 bladzijdes.
De vertelde tijd is ongeveer 37 jaar, want het begint in 1962 en eindigt in 1999. Ook zitten er veel flashbacks bij. Het begin van het boek is ook al meteen een flashback. Je beleefd hier gelijk het moment nadat het net uit is tussen Kathy en Tim.

Thematiek:
De thema van dit boek is vooral liefde. Liefde voor een moeder en een dochter. Eerst heeft Tim een relatie met Kathy en later krijgt hij een relatie met Laure, de dochter van Kathy. Ook vind ik dat het thema ook wel met het ‘ het verwerken van een verlies van een geliefde’ te maken heeft. Tim heeft nog steeds moeite om Kathy los te laten en probeert via Laura Kathy terug te vinden. Ik zou zelf nooit een relatie aangaan met de zoon van een jongen waar ik mee heb gehad. Het idee vind ik zelf een beetje raar.

Bewerkte secundaire informatie:

Recensies:

KATHY'S DOCHTER
'Een grote Nederlandse roman... Ongelooflijk intens, het gaat dwars door je heen. Een subliem boek.' (Martin Ros, TROS-radio.)
‘Het is een merkwaardig maar sterk boek omdat Krabbé briljant weet te laveren tussen kitsch, virtuositeit en echte gevoelens. (...) En dat alles in een glasheldere stijl zonder één overtollig woord.’ (Arie Storm, Snoecks)
'... het verhaal van Krabbé en zijn dubbelliefde is verrassend ongewoon en intens op het ontroerende af. De aanstaande Boekenweek, die in het teken staat van liefde, kan zich geen betere opmaat wensen.' (NRC)
'Een klassieke, autobiografische liefdesroman. Dát is de macht van de schrijver: de liefde die in werkelijkheid verloren is gegaan in een roman nieuw leven inblazen. Voor eeuwig.' (Standaard der Letteren)
'... een prachtige roman over verliefdheid, liefde en verloren liefde... over de gekte die verliefdheid heet, zal zelden zo indringend geschreven zijn.' (Playboy)
'... een echte Krabbé... een bewonderenswaardig knap gecomponeerde roman over een liefde die zich uitstrekt over een mensenleven, over tenminste 37 jaar. (AD)
'Krabbés knapste en vooral ontroerendste boek tot op heden... Kracht door eenvoud. A la Hemingway, en soms ook Nabokov. Het maakt Kathy's dochter stilistisch eenvoudigweg briljant.' (Nieuwe Revu)
'...een page-turner... eerst zien hoe dit afloopt, eerder sla je Kathy's dochter niet dicht.' (Volkskrant)
'Kathy's dochter is uitgekiend opgebouwd en doet voortdurend verlangen naar meer.' (Metro)
'Intrigerende roman over het verbond tussen de liefde en de dood.' (HP/De Tijd)
Wie is Tim Krabbe?
Geboren 13 april 1943 in Amsterdam, waar ik nog woon. Eindexamen 1960 HBS-B aan het Spinoza Lyceum. Leef sinds 1967 van de pen.
Ik ben getrouwd geweest met Liz Snoijink, en heb een zoon Esra. Mijn vader en grootvader waren bekende schilders; mijn moeder was filmvertaalster en schrijfster. Ik heb wat geacteerd, en een tijdje psychologie gestudeerd aan de GU in Amsterdam, maar van beroep ben ik altijd schrijver geweest. Mijn debuten als schrijver en als journalist vielen samen in 1967.
Mijn romans zijn in 16 talen vertaald, en vier ervan zijn verfilmd. 'Spoorloos', naar Het Gouden Ei, waar ik zelf het scenario voor schreef, won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. Hij wordt nog steeds gedraaid in Amerika, en in 1993 werd er daar een remake van gemaakt onder de titel 'The Vanishing.' Niet zo goed als het origineel.
Naast mijn romans, verhalen en journalistieke werk heb ik vele artikelen en een paar boeken over schaken geschreven. Van 1967-1972 hoorde ik bij de beste twintig schakers van Nederland. Ik heb een aantal schaakproblemen en studies gecomponeerd. Zie ook mijn schaak-site.
Boeken: (sinds 1978 bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker)
-- De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (1967, roman)
-- Flanagan of het einde van een beest (1970, roman)
-- Fischer (1972, schaak-biografie)
-- 15 goede gedichten (1973, gedichten)
-- Red Desert Penitentiary (1975, roman)
-- De Stad in het Midden (1978, verhalen)
-- De Renner (1978, roman)
-- 43 Wielerverhalen (1984, verhalen)
-- Het Gouden Ei (1984, roman)
-- De Man die de Babson Task wilde maken (1986, schaak-essay)
-- De Matador (1991, verhalen)
-- Vertraging (1994, roman)
-- De Paardentekenaar (1995, verhalen)
-- De Grot (1997, roman)
-- Kathy's dochter (2002, roman)
-- Drie Slechte Schaatsers (2004, novelle)
Schaakboeken:
-- Schaakkuriosa (1974)
-- Nieuwe schaakkuriosa (1977)
-- Chess Curiosities (1985, Engels)
Bloemlezingen:
-- De Koning (1987, schaakstukken van J.H. Donner; samen met Max Pam)
-- Nico Scheepmaker Over Alles (1991, Nijgh & Van Ditmar)
Journalistiek werk:
Redacteur 1970-1973 Propria Cures. Werkte mee aan vele bladen, o.m. Vrij Nederland, Haagse Post, Parool, De Tijd, NRC/Handelsblad, Elseviers Magazine, HUMO, Playboy, Intermagazine, Esquire. Momenteel schrijf ik een schaakrubriek in ADMagazine.
Verfilmingen:
-- Flanagan (Adriaan Ditvoorst 1975)
-- De Paardentekenaar (Thijs Chanowski 1983; korte film naar het gelijknamige verhaal)
-- Red Desert Penitentiary (George Sluizer, 1984)
-- Spoorloos (George Sluizer, 1988, naar Het Gouden Ei)
-- The Vanishing (George Sluizer, Amerika 1993, naar Het Gouden Ei)
-- De Grot (Martin Koolhoven, 2001, naar De Grot)
Scenario's:
-- Spoorloos (naar Het Gouden Ei), 1987
-- De Grot (naar De Grot), 2000

© www.timkrabbe.nl (ik heb ook alles rechtstreeks van het internet afgehaald)

Eindoordeel:
Toen ik dit boek ging lezen vond ik het wel een leuk boek. Het was een realistisch boek, het ging over een deel van zijn leven. Maar toen ik verder in het boek kwam vond ik het steeds saaier worden omdat er elke keer veel herhaald werd. Zoals dat Laura en Tim seks met elkaar hebben, na een tijdje denk je dat het alleen om de seks draait. Dus ik heb ook een tijdje geen zin gehad om het boek meer te lezen omdat alles zo langdradig was. Uiteindelijk toen ik het boek uit had, was het een grote opluchting voor me! Ik vond het aan de andere kant wel mooi, want het is heel persoonlijk voor Tim zelf, toch een deel van zijn leven. En dat maakt het wel bijzonder vind ik.

Samenvatting:
Het gaat over Tim Krabbé zelf, die als hij negentien is een meisje ontmoet genaamd Kathy, ook wel Teuntje of Tineke. Hij wordt smoor verliefd op haar en zij op hem, ze hebben hele hartstochtelijke relatie, maar deze duurt echter maar één maand. De eerste nacht dat Kathy’s zou blijven slapen heeft Tim zich van alles in zijn hoofd gehaald en trekt daaruit de conclusie dat hij niet meer van Kathy houd. Hij zegt haar dit en ze zijn beide verdrietig maar zeggen het niet. Tim heeft haar nooit meer gezien. Zevenendertig jaar later krijgt hij plots een mailtje van ene Laura Westerdijk, dit blijkt de dochter van Kathy te zijn. Laura vertelt hem in dat mailtje dat haar moeder Tineke Melsen (Kathy) is overleden. Tim schrikt hier van maar verder kan hij het niet echt bevatten. Laura zocht contact met hem omdat haar moeder over hem verteld heeft en een boek over haar geschreven zou hebben. Zij probeert namelijk uit te zoeken hoe het leven van haar moeder er uit gezien heeft. Ze spreken wat af om elkaar te ontmoeten. Hij ziet dat ze veel op haar moeder lijkt. Ze hebben meerdere afspraken gehad en ze merken allebei dat steeds meer tot elkaar aangetrokken worden. Op 30 december 1999 krijgen ze wat, ze gaan voor het eerst met elkaar naar bed. Ze houden deze relatie 201 dagen vol, en weten allebei dat deze dan is afgelopen, Laura heeft een leuke jongen leren kennen en wilde haar hele leven al kinderen en dat wist Tim al voor hij deze relatie begon, het zou niet eeuwig kunnen duren. Dit is de dochter van zijn grote liefde, deze twee vrouwen waren zijn grote liefdes. Hij wist van tevoren dus dat het weer snel voorbij zou gaan en het duurde al langer dan verwacht, maar hij was er toch helemaal kapot van, ze hebben samen liggen huilen, maar wisten dat het beter was. Hij merkte toen ook dat hij nu voor het eerst ook huilde om Kathy, waarom was ze niet tegen hem ingegaan? Waarom had ze hem niet voor gek verklaard en gezegd dat iedereen dat wel eens had? Die liefde eindige in 1962 en de liefde voor haar dochter in 2000.

© www.scholieren.com

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kathy's dochter door Tim Krabbé"