Kathy's dochter door Tim Krabbé

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3333 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 46 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 46 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
271
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Kathy's dochter
Shadow
Kathy's dochter door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Verwachting:
De titel van het boek verklapt totaal niet waar het over gaat daardoor zijn mijn verwachtingen erg uiteenlopend. Ik heb verschillende ideeën over het verhaal en ik zal na het lezen te weten komen of de ideeën ook werkelijk kloppen.

Eerste reactie:
Bij het zien van de omslag en het lezen van de achterkant werd het mij al duidelijker waar het verhaal over ging. De omslag daarentegen verklapte niet veel maar het verhaal op de achterkant gaf een goed voorbeeld en een positief effect om het boek te lezen.

Informatie over de Auteur:

Tim Krabbé,

٭ 13 April 1943, Amsterdam
Bijzonderheid: Hij is naast schrijver
ook schaker en wielrenner.
Hij schrijft genres als: Poëzie, roman,
novelle, kort verhaal, column,
essay & biografie

Motto:
Het boek heeft geen motto.

Titelverklaring:
De titel van dit boek ligt erg voor de hand nadat je het boek gelezen hebt. Tim krijgt in dit boek een relatie met de dochter van zijn vroegere vriendin, die inmiddels overleden is. Tim had in zijn jonge jaren een relatie met Teuntje/Tineke Melsen alias Kathy. Kathy heeft haar hele leven een zwak gehouden voor Tim. Zij heeft haar dochter Laura alles verteld over haar relatie destijds met Tim. Toen Kathy overleed kreeg Laura opeens drang om naar Tim op zoek te gaan. Laura en Tim mailden steeds met elkaar en daar is een relatie uit ontstaan. Vandaar de titel ‘Kathy’s dochter’.

Korte samenvatting:
Het gaat over Tim. De schrijver gebruikt zijn eigen naam. Toen hij 20 jaar was leerde hij een meisje kennen; Kathy. Een heerlijke liefde, voor zo lang als het duurde. Een maand later denkt Tim erachter te komen dat hij niet meer verliefd is. En maakt het uit.

Als hij op zijn 57e een brief krijgt van een meisje, blijk dat de dochter van Kathy te zijn. Kathy is net overleden aan kanker. Laura, haar dochter, mailt Tim dat haar moeder het altijd over hem had gehad, en dat zij daarom graag kennis wilde maken. Eerst overrompeld, daarna opslag verliefd stort Tim zich in dit nieuwe avontuur. Toen het net uit was met Kathy heeft hij een boek geschreven over de relatie tussen hem twee, stukje bij beetje laat hij het aan laura lezen. Laura heeft nog een vriend, Lex. Maar het gaat niet zo goed tussen hen, en jawel, ze maken het uit en Laura kiest voor Tim. Maar voor hoelang? Nadat Tim dit beschreven heeft laat hij de lezer het boek lezen wat hij in dit boek geschreven heeft; ‘Belemmerd uitzicht’ Tim komt net terug van zijn werelreis. Hij is van plan te sparen tot hij weer vijfhonderd gulden heeft. En kan daarna weer vertrekken. Het is een wildebras, houdt van meisjes, en is totaal niet bezig met de toekomst. Dan leert Tim, Kathy kennen, ze krijgen een relatie die dicht komt bij ‘de perfecte liefde’. Kathy is bang dan het maar heel kort zal duren. Ze woont bij haar moeder, haar vader kent ze niet. Ze is niet zeker van zichzelf, dat komt doordat ze vroeger stotterde en daarmee gepest werd. Na een maand krijgt Tim opeens een angstaanjagend gevoel, hij weet het niet te plaatsen. Totdat hij ontdekt dat hij niet meer verliefd is op Kathy. Hij snapt zichzelf niet, maar doet daar ook geen moeite voor. Omdat hij toch om haar geeft, vindt hij het verschrikkelijk het uit te moeten maken; ‘Dat heeft ze niet verdient’. En dus gebruikt hij haar alleen voor de lusten. Dan is het zover; ‘Weet jij wel wat liefde is?’ vraagt Tim aan Kathy, en ze snapt hem. Zonder het gezegd te hebben weten ze dat dit het einde is. Het einde van de mooiste maand van hun leven. Kathy beseft dit, Tim komt er daarentegen pas achter wanneer hij contact krijgt met Laura.
Tim weet dat het met Laura maar tijdelijk is. Zij heeft een toekomst, ze wil kinderen. Dat kan hij haar niet geven. Maar ze genieten voor zo lang als het duurt; 201 dagen. Op dag 107 hadden ze een ‘break’ maar dat duurde niet lang. ’s Avonds belde Laura Tim op; ‘dat ze hem mist’. Ze rijdt naar hem toe voor een ‘slotgesprek’ maar in plaats van met tranen uit elkaar te gaan, eindigt deze dag in een heftige vrijpartij. Tim leert nog meer over Kathy, mede door Laura die hem ook aan de zus van Kathy voorstelt. Dan in de zomer is het echt zo ver. Tim moet een week naar Japan. Als hij in zin hotel zijn mailtjes leest weet hij het al; ze bevatten niet de gebruikelijke warmte. Terug op schiphol wordt zijn gevoel beantwoordt door haar gezicht. Ze heeft een man ontmoet, de dag dat hij naar Japan vertrok. Nog een keer bedrijven ze de liefde. Tim houdt van haar, maar weet dat hij haar moet laten gaan en opnieuw beleeft Tim de nacht waarin hij het uitmaakte met Kathy.

Motieven:
• De relatie tussen Tim en Kathy
Tim en Kathy, die elkaar toevallig bij hetzelfde baantje ontmoeten worden verliefd. Tim die haar mee uitvraagd en een Ja-antwoord krijgt van Kathy, is totaal gelukkig en verheugt zich op het etentje. Ook gaan ze een aantal keren naar de bioscoop. Op het eind gaat het verkeerd en voelt Tim onverwachts niks meer voor Kathy. Hij denkt dat het aan zijn reisplannen ligt maar maakt het toch uit met haar. Dit levert een nieuw leven met Laura op.

• De relatie tussen Tim en Laura
De e-mail. De mail die heel veel voor Tim betekende, opende een relatie tussen Laura en Tim. Kathy, de moeder van Laura, was overleden. Laura had vroeger veel verhalen over Tim gehoord en ook dat hij een boek zou schrijven over hun relatie. Ze besloot contact te zoeken met hem. De mailtjes gingen dieper en werden ook romantisch. Op de dag dat ze elkaar voor het eerst zagen wisten ze dat het liefde is. Intussen houdt de relatie tussen Lex en Laura niet lang stand. Maar dat doet haar niks. Ze heeft Tim die haar veel nieuwe dingen kan vertellen over haar moeder in de vroegere jaren.

• De ontmoeting
De ontmoeting speeld een grote rol in het boek. Eerst de ontmoeting tussen Tim en Kathy doordat zij beide het zelfde baandje hebben bij Foto Linneman. Daarna de ontmoeting tussen Tim en Laura, de dochter van Kathy, via een mailtje. Door die ontmoetingen krijgt Tim steeds een nieuw leven alleen eerst met een mooie vrouw en daarna haar dochter.

Thema:
Het thema van dit boek is ‘Liefde’ (voor zowel moeder als dochter). Deze liefde geldt eerst voor moeder Kathy en bijna dertig jaar later voor dochter Laura. Vooral het laatste gedeelte van deel II, de tweede helft van deel III en deel IV zijn typerend voor dit thema.
Het verband tussen de titel en het thema is: nadat Tim eerst een relatie met Kathy heeft gehad, dertig jaar later een relatie krijgt met Laura, haar dochter. Hij krijgt dus een relatie met Kathy’s dochter, en dat is dan ook de titel van het boek.

Structuurelementen:
• Perspectief:
Het hele boek is geschreven in het ik-perspectief. De ‘ik-persoon’ is steeds dezelfde, namelijk Tim Krabbe, de schrijver zelf dus.
Dit verhaal lijkt daarom autobiografisch, maar het is niet duidelijk of het nu fictie is of niet. Dat vind ik wel jammer, want als je dat van te voren weet lees je het verhaal toch vanuit een ander oogpunt.

Ik ging vroeg de deur uit; ik wilde minstens een kwartier in die Holiday Inn bij het raam zitten, naar buiten kijken, en me van iedere vrouw die naar de ingang liep, afvragen of ze op Kathy leek.
Wat voor iemand zou Laura zijn? Haar mailtjes waren slordig, levendig, leuk, met een heel eigen staccatoachtig gebruik van alinea’s en regels wit; ik zag haar voor me met zilverblond haar en een spijkerjasje, bleke lippenstift, een lief gezicht.

Het was duidelijk dat we elkaar niet machteloos van verliefdheid in de armen zouden vallen. Maar ik had het me zó sterk voorgesteld dat ik, met de moed der verlegenen, na een tijdje toch mijn hand in haar nek legde.
‘Het is natuurlijk onvermijdelijk dat ik als een blok op je val,’ zei ik, of iets dergelijks, al tijdens de woorden wetend dat geen van ons beiden ze zou kunnen onthouden, ‘maar dat hoeft een mooie vriendschap niet in de weg te staan.’
Ze reageerde niet, maar bevroor ook niet, en ik trok mijn hand terug en het gesprek ging verder.

… ‘Dit gaat wel verder dan dat “stukje over het verleden van je moeder”, he Lau,’ schreef ik, ‘waar je het in je eerste mailtje over had.’

Ha Tim,
Ik kom net terug van kookles. Dat was een ingewikkeld maar heerlijk recept, dat ga ik
wel een keer voor je maken, als je dat leuk vindt. En als je durft.

Hai Laura,
Het water loopt me in de mond.
Verrassing, hier is alweer een nieuwe aflevering.

Ik kon niet meer ophouden, en was meteen doorgegaan met deel 5, Juan en Juanita…

Dit zijn voorbeelden waaraan je ziet dat Tim aan het woord is. Ook kom je te weten wat Laura zegt maar dat wordt allemaal verteld door één persoon, Tim.

•Chronologie:
Het verhaal is niet chronologisch verteld.
Het verhaal begint met het moment dat Tim het net met Kathy heeft uitgemaakt. Het volgende hoofdstuk gaat over dat Laura mailt naar Tim dat Kathy is overleden. Het hoofdstuk daarna gaat over de relatie van Kathy en Tim. Het vierde hoofdstuk gaat over de relatie van Tim en Laura en het laadste hoofdstuk gaat over het moment dat Tim het uitmaakt met Kathy.

We zaten weer binnen, aten artisjokkenharten en olijven, dronken wijn, de champagne kwam later nog wel eens. Hiervoor was ik negentienhoog aan de IJ gaan wonen, om in de laatste hele nacht van het millenium samen met haar wijn te drinken, en naar de lichtjes op het water en aan de overkant te kijken. Ze belde Lex, en sprak in op zijn voicmail dat ze niet thuiskwam; ze bleef bij mij logeren. Ik stelde me hem voor- dit was hoe die jongen te horen kreeg dat zijn Laura bij een andere man bleef slapen. In een logeerbed, zu ze zeggen als hij ernaar vroeg, dat zou hij wel geloven, ze wist nog niet of ze hem dit zou vertellen.
Ik trok wat kleren aan en haalde haar logeertas uit haar auto, die had ze maar niet mee naar boven genomen.
We gingen weer naar bed, vreeën, vielen in slaap, werden midden in de nacht wakker, vreeën, vielen in slaap, vreeën.
‘Wanneer wist jij dat dit zou gebeuren?’ vroeg ik.
‘Toen ik je zag in Leiden. En jij?’
‘Toen ik je eerste mailtje kreeg.’
‘Ondeugd.’
‘Hoe moet dit verder?’
‘Genieten, niet over praten.’

’s Ochtends ging ik broodjes kopen. Ik zie me nog staan bij die bakke, in een b;auw ski-jack, tussen de andere klanten, denkend: kijk naar mij, ik heb een ongekende droomnacht achter de rug. Zo meteen gaan we nog verder, zij wacht in bed met een Donald Duck van mijn zoon. Maar ik heb haar niet veroverd, ik heb haar van haar moeder gekregen.

Dinsdag 4 september liep ik zo snel mogelijk over de Nassaukade. Niet zomaar een dinsdag, of een septemberdag, of een vierde van de maand, maar dinsdag, 4 september. Ik liep zo snel mogelijk, en zei hardop in mezelf: Foto Linneman, Nassaukade, vragen naar meneer De Jong, dat was mij opgegeven bij de Studenten Arbeids Bemiddeling.
Het baantje waar ik op af ging was: ‘Foto’s sorteren, 2 gulden per uur.’ Vóór mijn wereldreis had ik altijd zwaarder werk genomen, dat ook beter betaalde, sjouwer in de haven, dakbedekker, bijrijder op een vrachtwagen, maar dit klonk leuk…

Dit is een voorbeeld waarvan de tekst omspringt van 1999 naar 1962

•Ruimte en sfeer:
De gebeurtenissen spelen zich deels af in 1962 (relatie Tim-Kathy), deels in 1999-2000 (relatie Tim-Laura). De verstreken tijd in het boek is dus 38 jaar, maar er wordt niets geschreven over de periode 1962-1999, dus eigenlijk is de beschreven tijd maar 3 jaar. Het verhaal wordt met terugblikken geschreven. Het zijn niet echt flashbacks, het is meer een vreemde volgorde van het verhaal. In het eerste, derde en vijfde deel is het 1962, in het tweede en vierde 1999-2000. Dit zijn natuurlijk vrij grote sprongen in de tijd, ze worden gemaakt om duidelijk te maken wat er 37 jaar geleden nu eigenlijk allemaal gebeurd is.

De sfeer van het boek is niet bepaald verschillend. Heel af en toe voel je de trieste dingen, maar wat echt goed naar voren komt is de liefde in het verhaal. Doordat de ruimtes in het verhaal zo uitgebreid en nauwkeurig beschreven worden, kun je je goed met de sfeer inleven.

•Spanning:
In dit boek vind wordt er veel gebruik gemaakt van het achterhouden van informatie. Je weet pas aan het einde hoe Tim het heeft uitgemaakt en waarom precies. Maar ook wordt er gebruik gemaakt van verschillende manipulatie technieken zoals overschakelen op een andere verhaallijn. Je hebt de verhaallijn van het heden, waar Tim en Laura een relatie hebben. En een verhaallijn in het verleden waar Kathy en Tim een relatie hebben.

Hoofdpersonen:
De hoofdpersoon in Tim Krabbé
De belangrijkste bijpersonen zijn Laura en Kathy/Teuntje

Tim Krabbe
Dit is de schrijver van en de ikpersoon in dit boek. Een 56- (en later 57-) jarige schrijver, die op 19-jarige leeftijd een relatie had met de toen 20-jarige Kathy. 37 jaar daarna krijgt hij een e-mailtje van haar dochter Laura, dat bericht van het overlijden van Kathy. Tim krijgt ook een relatie met Laura, maar die loopt uiteindelijk stuk. Tim lijkt een lieve, aardige man met humor. Hij is bovendien erg bij de tijd, want hij e-mailt veel en is blijkbaar goed met computers.

Laura Westerdijk
Een 28-jarige vrouw, wiens moeder, die een relatie had met Tim Krabbé, pas overleden is. Ze heeft een relatie met Lex, maar deze loopt in de loop van het verhaal stuk, waarna ze een relatie krijgt met Tim. Eigenlijk wil ze graag een gezinnetje stichten met een jonge man, dus ze weet al dat ze niet voor altijd bij Tim zal blijven. Laura is eigenlijk nog een “oudere jongere” met haar 28 jaar, maar ze is vrij volwassen voor haar leeftijd. Ze is behoorlijk extrovert en humoristisch.

Tineke/Teuntje Melsen alias Kathy
De vroegere liefde van Tim: op 20-jarige leeftijd heeft ze ongeveer een maand iets gehad met Tim, die toen 19 jaar oud was. Ze heeft drie kinderen gekregen van een andere man, waar Laura er een van is. Kathy was op haar twintigste een grappig, beetje plagerig-afstandelijk meisje. Ze was in eerste instantie ook behoorlijk preuts tegenover Tim.

Identificatie:
Tijdens het lezen van het boek was het personage van Kathy de enige met wie ik me wel kon inleven. Ik heb niet alles met haar gemeen maar zij was ook steeds bang dat de relatie tussen haar en Tim maar heel kort zou duren. Zelf maak ik het ook steeds mee. Dan ben je verliefd, echt verliefd en ben je bang dat het snel over is terwijl je echt van diegene houd. Uiteindelijk blijkt het ook nog eens zo te zijn; dat de relatie erg kort duurde. Je denkt dan bij jezelf: ‘was is er maar nooit aan begonnen, want nu zit ik met al die ellende en verdriet.’

Een goed voorbeeld is:

…Oké, ik zou het dan toch zeggen, maar hoe?
‘Kathy,’ zei ik langzaam, want het was mijn laatste zin terwijl zij nog in mijn liefde mocht geloven, en dan klap, kapot, uit, ‘weet jij wat liefde is?’
Wij wisten beiden na deze zin; het was afgelopen, en zo schaamden wij ons geen kleren te dragen, en we gingen onder de dekens liggen, en praatten verder. Maar uit was het, uit.
‘Ja, dat weet ik wel.’
‘Ik niet.’
‘Waarom zeg je dan dat je van mij houdt.’
‘Omdat ik dat dacht.’
‘En nu houd je niet meer van me.’
‘Ik geloof van niet.’
‘Is dat wat er de laatste dagen aan de hand is?’
‘Ja. Ik begrijp het niet. Ik denk dat ik nu ook nog van je houd, maar ik voel het niet
nu.’
‘Ik wist dat het maar zo kort zou duren. Nee! Blijf van me af!’
‘Kathy…’
‘Ben je helemaal gek, om zoiets uit te maken als dit. Weet je wel wat dit waard is.’
‘Ja.’
‘Dat weet je niet! Je weet er helemaal niets van, je bent gek! Godverdomme. Zoiets als
dit.’
‘Niet huilen, Teuntje.’
‘Ik huil wanneer ik wil. Je houdt de hele tijd van ma, dat zeg je tenminste, we hebben
het heerlijk, zo heerlij kals ik het nooit heb gehad, en nou hou je ineens niet meer van me!’
‘Ik weet het niet.’
‘Zoiets zeg je toch niet zomaar. Dan dnek je eerst toch ná.’
‘Ik hèb erover nagedacht. Ik heb me helemaal gek gedacht, maar dat hielp niet.’
‘Ik vond het zo afschuwelijk daranet toen we het deden.’
‘Ik ook.’
‘Ja?’
‘Ja.’
‘Is dit echt Tim…

Persoonlijke reactie:
Het thema van het boek spreekt mij erg aan en was dan ook de aanzet om het boek te gaan lezen. Liefde is het mooiste wat er in het leven bestaat en dat wordt in dit boek veel besproken. Niet elke keer loopt alles goed af zoals bij de relatie tussen Kathy en Tim maar toch moet er ook onderscheid worden gemaakt tussen triest en vreugde. Toevallig heb ik de gedachtes en gevoelens van Kathy zelf meegemaakt dus was het makkelijk om in te leven met het personage van Kathy. Ook is het boek heel realistisch. Ik heb gehoord, maar wat ik zelf niet wist, dat Tim Krabbé dit allemaal zelf heeft meegemaakt. Het boek wordt daardoor eerder begrepen dan wanneer alles maar verzonnen is.

Een mooi voorbeeld van liefde:

Bij het avondeten zei ik tegen mijn moeder: ‘Ik ga zo meteen uit met het leukste meisje met wie ik ooit uit ben gegaan.’
Ik was blij, zo blij.

En ik was benieuwd, benieuwd naar hoe deze avond zou aflopen terwijl ik langs het kanaal naar haar huis fietste. Hoe zou ik me voelen, bijvoorbeeld om deze tijd morgen? Misschien fiets ik dan wel weer naar haar toe, of misschien was ik thuis, wachtend op haar, of misschien was ik ergens anders, uitziend naar een afspraak voor een ander dag, maar blij en gelukkig, in al die gevallen blij en gelukkig. Maar ook zou ik bedroefd kunnen zijn omdat zij mij bijvoorbeeld alleen maar had gebruikt om gratis een avondje uit te gaan. Nee, nee…

Toch zijn ook de personages Laura en Tim herkenbaar. Het boek is misschien niet chronologisch geschreven maar toch geeft dat geen verwarring met het lezen. De reacties van de personages zijn best verwachtbaar. Ik had niet vaak het idee dat ik een antwoord totaal niet zag aankomen.
Ook denk ik dat het komt door de schrijfstijl. Het is nogal lastig de stijl van Tim Krabbé te beschrijven. Hij schrijft heel gevarieerd maar het wordt nooit langdradig. Het woordgebruik is vrij simpel en er wordt zonder omhaal duidelijk gemaakt wat hij bedoelt. Ook de zinslengte is niet lang, bovendien zijn er veel dialogen.

‘Laten we roken,’ zei ik.
‘Ja.’
‘Ik had het helemaal nog niet verwacht, vanavond.’
‘Ik ook niet, ik had heel lang willen wachten.’
‘Ik zou heel lang gewacht hebben, maar het was heerlijk.’
‘Ja lieve Timmy.’

Invloed boek:
• Het onderwerp van het boek kwam bij mij vaak ter sprake. Terwijl ik het las werd het beeld steeds duidelijker van de bepaalde relaties en werd het ook leuker om te lezen.
• Er is een gebeurtenis die mij aan het denken heeft gezet. Maar dat was ook waar het hele verhaal in grote lijnen over ging. Dat een man eerst een relatie met een vrouw begind en daarna nog met haar dochter. Dat is het enige vreemde wat mij blijft achtervolgen.
• De gevoelens van de drie belangrijkste personages begreep ik daarentegen allemaal wel goed. Alleen zou ik nooit bij een andere man in bed kunnen slapen terwijl mijn echte vriend thuis zit.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kathy's dochter door Tim Krabbé"