Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kartonnen dozen door Tom Lanoye

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
Boekcover Kartonnen dozen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1318 woorden
  • 15 juni 2017
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
3 keer beoordeeld

Boekcover Kartonnen dozen
Shadow
Kartonnen dozen door Tom Lanoye
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Sint-Lievenscollege – Campus Kasteelpleinstraat

Kasteelpleinstraat 31

2000 Antwerpen
' 03 201 48 80

 

Naam: Nicole Madajczyk

Klas: 4G

Nr: 10

Datum: 22/05/16

Vak: Nederlands

Leraar: Mvr. De Caluwé

Ptn: /

 

Boekbespreking: 3de trimester:

Lanoye, Tom. Kartonnen dozen, De Wase triologie (2). Amsterdam: Prometheus 2012

Pag 25)

a) De keuken is net in brand gevlogen omdat de vader van Tom na het avondmaal meestal een dutje doet in de zetel. Hij was vergeten om de frietpot van het vuur te halen waardoor de keuken in brand stond. Normaal gebeurt dit vaker en blussen ze het door er een emmer water over te gieten, maar deze keer is het warme olie dus dat ging moeilijker. Uiteindelijk heeft de moeder van Tom de frietketel vastgepakt en is er mee naar buiten gerend.

 

b) “Je denkt toch niet dat ik ons huis ga laten afbranden door een stomme frietpot?”

De moeder van Tom heeft gelijk, ze heeft een groot risico genomen door de frietpot vast te pakken. Maar om zo heel je huis te laten verbranden en alle herinneringen laten weg gaan. Dat is het niet waard. à Lanoye, 2012, 25.

 

c) 1. Kan het boek je boeien?:

Ja, ik dacht dat het boek een beetje langdradig en saai zou zijn. Maar de informatie die je krijgt over de personages is goed verteld en boeiend. In het boek gebeuren er ook dingen zoals de brand door de frietpot, door acties die er gebeuren in het boek leest het ook makkelijker.

 

2. Met wie identificeer jij je? Waarom?:

Ik zie mezelf wel in Tom, of terwijl het hoofdpersonage van het verhaal. Tom onderneemt de zelfde acties die ik zou doen zoals bv. toen het deze keer echt brand was kreeg hij angstranen en bleef hij staan, dat zou ik waarschijnlijk ook hebben gedaan, niet wetend wat te doen. Ik denk dat ik op dat moment meer zou geweend hebben dan dat ik geholpen heb.

 

3. Vind je wat er op dit moment gebeurt realistisch, geloofwaardig?:

Ja, dit kan in het dagelijks leven ook gebeuren. Buiten dat niet iedereen hete olie op zijn/haar huid zou riskeren om zijn/haar huis te redden. Ik vind het heel moedig wat de moeder van Tom heeft gedaan, jammer dat ze nu wel heel haar leven moet rond lopen met littekens en nauwelijks wenkbrauwen of wimpers heeft.

Pag 44)

a) Er is een jongen die bij de Ourthe woont. Hij heeft een nieuw spel uitgevonden. Wanneer hij en Tom in het bootje zitten laat de onbekende jongen zijn onbehaarde onderbuik zien en zijn geslachtsdeel.

 

b) “Wat ik zag, was geen trillend garnaaltje, maar ook nog niet veel meer.”

Het is grappig dat hij garnaaltje gebruikt om de onbekende zijn geslachtsdeel te beschrijven. Je ziet wel dat het nog kinderen zijn omdat ze er nog mee kunnen lachen. à Lanoye, 2012, 44

 

c) Welke gevoelens roept het boek bij je op?:

Toen ik het las, kreeg ik spontaan een glimlach op mijn gezicht. Ik vind het grappig hoe kinderachtig ze nog zijn en nog zo onwetend over wat hun te wachten staat in de buitenwereld. Het is leuk verteld om dat de verteller daar op dat moment ook is en ziet wat er gebeurt, Tom gebruikt dan ook grappige namen zoals garnaaltje.

 

Vind je wat er op dit moment gebeurt realistisch, geloofwaardig?:

Ja, kinderen doen dit ook. Het is vrij realistisch. Ze schamen zich niet omdat ze ook niet zouden weten waarom. Als ze wat ouder zijn denk ik niet dat ze dit nog is zouden doen.

 

Is het boek spannend op dit moment? Waarom?:

Neen, momenteel is het niet echt spannend. Er gebeurt niet iets waarbij ik echt heel graag verder zou willen lezen. Nu is het gewoon wat informatie over wat hij doet en ziet. Jammer dat er tot nu toe nog geen spannende stukken zijn geweest.

Pag 81)

a) Tom is in Zwitserland met Z, de jongen die hij heel aantrekkelijk vindt. Hij heeft paar weken geleden ontdekt wat masturberen is en doet dan ook tijdens zijn verblijf in Zwitserland. Hij fantaseert over Z, over hoe Z op hem afkomt, hem achterover duwt en hem liet drinken van zijn mond. Hij vertelt over zijn tweede kartonnen doos. (kartonnen dozen zijn koffers die iedereen krijgt omdat ze niet willen dat kinderen zien wie rijker is dan de andere vandaar dat ze allemaal een kartonnen doos hebben).

 

b) “Als iemand al kartonnen dozen bewaart, dan is dat om wat er in zit.” “Nooit om de doos zelf.” à Lanoye, 2012, 81

 

Het is een nuchtere zin met toch een verschillende betekenis. Je kunt het een beetje kunt vergelijken met mensen. Je wilt iemand ‘bewaren’ om hoe leuk ze zijn, hoe hun karakter je aanspreekt en niet omdat ze knap zijn. Want uiteindelijk is iedereen wel mooi op zijn eigen manier, maar je karakter blijft uniek. Het is mooi om te zien dat mensen van je houden om wie je bent en niet omdat je er goed uitziet. Zo is dat ook op school, mensen willen geen vrienden hebben die alleen met je bevriend zijn omdat je bijvoorbeeld populair bent maar ze willen met je bevriend zijn om wie je bent.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Het is een nuchtere zin met toch een verschillende betekenis. Je kunt het een beetje kunt vergelijken met mensen. Je wilt iemand ‘bewaren’ om hoe leuk ze zijn, hoe hun karakter je aanspreekt en niet omdat ze knap zijn. Want uiteindelijk is iedereen wel mooi op zijn eigen manier, maar je karakter blijft uniek. Het is mooi om te zien dat mensen van je houden om wie je bent en niet omdat je er goed uitziet. Zo is dat ook op school, mensen willen geen vrienden hebben die alleen met je bevriend zijn omdat je bijvoorbeeld populair bent maar ze willen met je bevriend zijn om wie je bent.

 

c) Ben je nieuwsgierig naar wat volgt?:

Ja, ik vraag me af wat ze gaan doen in Zwitserland. Z. is daar ook en dat kan voor negatieve of positieve gevolgen zorgen. Het blijven uiteindelijk wel allemaal jongens en dat is volgens mij nog moeilijker om te zeggen dat je homoseksueel geaard bent. Ik denk toch dat het Tom homoseksueel is, hij masturbeert met de gedachte dat hij kust met Z. en hij keek voortdurend naar Z. wanneer hij zijn pyjama aan had.

 

Waaraan erger jij je op dit moment?:

Het irriteert me dat Tom over helemaal andere dingen praat die er niets mee te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld nu begint hij over schoenen die hij gekregen heeft van Wieske, een goede vriendin van de familie. Het is een beetje verwarrend.

 

Wat denk, hoop, verwacht, vrees je dat er nog zal gebeuren?:

Ik hoop dat Z. gevoelens krijgt voor Tom, dat zou het verhaal natuurlijk perfect maken. Maar ik denk dat het toch niet als een sprookje zal eindigen en dat Z. uiteindelijk toch niets te maken wilt hebben met Tom.

Pag 89)

a) Tom tekende altijd dezelfde poppetjes die door tekstballontjes konden praten. Hij kon het soms zelfs niet meer lezen, zijn geschrift begon onduidelijk te worden. Hij schreef in plaats van een puntje op de i een aanstellerig bolletje. Hij en Z. verveelden zich heel erg in de klas en begonnen daarom papiertjes naar elkaar te schrijven. Uiteindelijk vonden ze een code taal uit.

 

b) “Z. nam het blad over, las het, grinnikte, krabbelde zijn commentaar naast dat van mij en stuurde het blad retour.” à Lanoye, 2012, 89

c) Ondervind je moeilijkheden bij het lezen?:

Neen, het boek is vrij makkelijk te lezen. Soms zijn er wel woorden zoals miniscule of schietspoel die ik niet zou begrijpen zonder dat ik de context er bij lees. Het verhaal is zeer realistisch, de taal zou niet veel verschil maken.

 

Met wie identificeer jij je? Waarom?:

Met Tom, als ik me heel erg verveel in de klas schrijf ik ook briefjes met de persoon die naast me zit. We schrijven nutteloze dingen maar de tijd gaat sneller als je met iets bezig bent. Elke leerling heeft dat wel gedaan tijdens de les. Als je maar voor zorgt dat je leerkracht het briefje niet luidop voorleest is er geen probleem.

 

Is het boek spannend op dit moment? Waarom?:

Neen, nu is het boek een beetje eentonig. Er gebeurt niets. Dat is jammer want dan heb je niet zo veel zin om verder te lezen. Tom is een heel leuk personage die uitbundig vertelt over zijn leven maar er kan wat meer actie in zitten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kartonnen dozen door Tom Lanoye"