Hubert Slings, Karel ende Elegast. Amsterdam University Press. Amsterdam 1997 (6e druk, 2008).

 

Beknopte samenvatting

Koning Karel wordt in de nacht voor de hofdag wakker gemaakt door een engel. Hij beveelt Karel om te gaan stelen, maar Karel doet dat niet. Pas na de derde keer gelooft hij het en sluipt Karel het kasteel uit, terwijl de nachtwachten liggen te slapen..

Op een gegeven moment komt hij op zijn paard een zwarte ridder tegen. Beiden willen ze niet zeggen wie ze zijn en er ontstaat een gevecht. Dan noemt de onbekende ridder zijn naam: Elegast. Hij was vroeger een leenman van Karel, en nu is hij verbannen. Samen besluiten ze om bij Eggeric (zwager van Karel) het kasteel te stelen.. Daar gedraagt Karel zich erg onhandig, door te willen inbreken met een ploegijzer. Door een wonderkruid kan Elegast verstaan wat de dieren zeggen, en hij hoort dat de koning in de buurt is, maar hij gelooft hen niet.

Elegast neemt veel goud mee maar wilt ook nog een kostbaar zadel uit de slaapkamer stelen. Eggeric en zijn vrouw worden wakker van het gerinkel van de bellen van het zadel en Elegast verstopt zich onder het bed. Eggeric vertelt zijn vrouw dat morgen koning Karel vermoord zal worden. Als zij dan tegen hem uitvalt, slaat Eggeric haar, en krijgt ze een bloedneus. Elegast vangt wat van haar bloed als bewijs in zijn handschoen op en tovert daarna iedereen weer in slaap en vlucht het kasteel uit. Dan vertelt hij alles aan Karel, maar weet niet dat Karel de koning is.

Karel begrijpt hierdoor dat hij daarom door God was gezonden om uit stelen te gaan.

Karel belooft Elegast dat hij het de koning zal vertellen en zo gaan ze uit elkaar. Door deze nachtelijke tocht ontdekt Karel -ondanks zijn verbanning- Elegast’s trouw aan de koning en de ontrouw van zijn zwager..

De volgende dag worden op het hofdag alle samenzweerders gevangen genomen en wordt er een tweestrijd tussen Elegast en Eggeric uitgeroepen. Elegast overwint en Eggeric wordt gedood.

Elegast wordt dan in eer hersteld en mag met Karel’s zus trouwen.

 

Verhaalanalyse

✠De rol en de ontwikkeling van de belangrijkste personages

 

Karel de Grote: Dit is de koning. Hij is erg bijgelovig, en niet de beste dief.

Elegast:  de zwarte ridder. Hij is erg moedig en slim. Hij is een geweldige dief, met kennis van wondermiddelen als kruiden. Hij heeft veel eer voor de koning, en is heel eerlijk.

Eggeric: de zwager van de koning. Hij is niet betrouwbaar en wilt de koning van zijn troon halen.

 

✠De setting en de tijd

Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwen, in de tijd van Karel. Het is chronologisch geschreven en de vertelde tijd is een dag en een nacht. Het decor is het kasteel van Karel, het bos, en het kasteel van Eggeric. De verteltijd is tussen de 1 en 1,5 uur.

 

✠Motieven✠

Magie: De toverspreuk en het kruid van de Elegast.

Verraad: Het verraad van Eggeric.

God: De engel en het vragen om hulp van de Elegast aan god.

Ridderlijk gedrag: Elegast vermoord Eggeric de eerste keer niet, toen hij van zijn paard af viel.

Trouw: Het trouw blijven van de Elegast aan de koning.

 

 ✠Titelverklaring✠

Het verhaal gaat over Karel en Elegast. In de middeleeuwen gebruikten ze geen ‘en’, maar ‘ende’.

 

✠Verhaalperspectief✠

Het verhaal wordt door de ik-persoon verteld. Dat wordt duidelijk gemaakt in het begin door ‘’mag ik u tellen, hoort ernaar’’ (r. 2)

 

Plaats in de literatuurgeschiedenis

Dit is zeker in de middeleeuwen geschreven. Het verhaal is namelijk in het Middelnederlands geschreven. Het is wel na de dood van Karel de Grote in een boek opgeschreven door waarschijnlijk een monnik. Het is typisch middeleeuws omdat het begint bij het kasteel van de koning, de dag voor de hofdag. De ridders zijn natuurlijk ook heel erg middeleeuws. Ook was Karel heel theocentrisch ingesteld. Rond deze tijd geloofden ze ook nog in magie, wat je terug ziet in hoofdstuk 5, waar Elegast toverkruid gebruikte om dieren te kunnen verstaan.

 

 

Eindoordeel:

Ik vindt dit boek vreselijk saai. Ik houd van klassieke boeken, waar nog wel wat humor in zit. Dit boek heeft totaal geen humor. Het verhaal is zelf wel leuk. Het is een origineel verhaal met een twist. De theorie helpt je goed het verhaal te begrijpen. Het doet mij veel denken aan andere middeleeuwse verhalen, als Robin Hood, wat één van mijn favoriete verhalen ooit is.

Ik zou het niet aanraden aan andere mensen omdat het niet echt spannend is.

Afbeeldingsresultaat voor karel de grote handtekening

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.