ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

​Samenvatting

Karel de Grote krijgt van een engel de opdracht om uit stelen te gaan. Hij gehoorzaamt met tegenzin en trekt uiteindelijk het duistere woud in. Daar verslaat hij een zwarte ridder, die Elegast blijkt te heten. Omdat hij Elegast lang geleden verbannen heeft en hij niet wil toegeven dat hij op pad is om te gaan stelen, stelt Karel zichzelf voor als Adelbrecht. Samen breken ze in bij Eggeric van Eggermonde, de zwager van Karel, omdat hij volgens Elegast ontrouw is aan Karel. Daar eenmaal aangekomen hoort Elegast dat Eggeric van plan is om Karel de volgende dag te vermoorden. Buiten verteld Elegast dat aan Karel (Adelbrecht) die voor de volgende dag maatregelen treft. Eggeric wordt aangehouden en daagt Elegast uit voor een tweegevecht. Elegast wint het gevecht en trouwt met de zus van Karel.

Eerste indruk

Karel ende Elegast vond ik een leuk boek. Ik vond het vooral leuk om te lezen hoe Karel zich voordoet als een ander en hoe hij dan reageert als hij over het complot tegen zichzelf hoort. Daarnaast vond ik het boek leuk om te lezen omdat de schrijfstijl, hoewel het natuurlijk wel vertaald is, nog redelijk ouderwets is. Dat zorgt er in dit geval wel voor dat het soms een beetje te eenvoudig is geschreven, maar daar vanaf gezien vond ik het leuk om te lezen.

Culturele context

In dit boek wordt heel duidelijk aangegeven dat Elegast, ondanks dat hij onterecht door Karel van het hof verbannen was, nog steeds trouw is aan Karel. Dat laat zien wat de mentaliteit van de (meeste) onderdanen was en het is daarnaast ook een kenmerk van een Karelroman. Ook in dit boek komt het goddelijke getal 3 voor. Karel gaat pas uit stelen nadat hij 3 keer bericht heeft gekregen, omdat hij dan pas zeker weten dat het van God komt.

Politieke context

In Karel ende Elegast komt heel veel politiek voor, alles draait om machtsverhoudingen. Niemand is te vertrouwen. Dat is goed weergegeven in dit boek doordat Eggeric, Karels zwager, Karel van het leven wil beroven zodat hij zelf de macht kan overnemen.

Maatschappelijke context

Ridderromans hadden een voorbeeldfunctie, belangrijke onderwerpen zijn dan ook: vertrouwen, loyaliteit en hoofsheid. Dat komt in dit boek veel voor. Iedereen keek op en was loyaal aan mensen met een hogere functie en meer macht; Elegast was loyaal en trouw aan Karel en Karel was loyaal aan God.

Ook hoofsheid komt meerdere keren voor in het verhaal. Tijdens het gevecht tussen Elegast en Karel stopt Elegast met vechten als Karel van zijn paard afgevallen is. Hij wil een eerlijk gevecht en laat Karel dus eerst weer op zijn paard stappen. Ook in het gevecht tussen Elegast en Eggeric toont Elegast ‘beleefdheid’ door Eggeric niet te doden, maar dat over te laten aan god. Wat weer de loyaliteit voor een hogere macht aangeeft.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Het is een beetje onoverzichtelijk

11 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast