ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

Auteur is onbekend

Uitgavenplaats- Amsterdam

Uitgeverij- Amsterdam University Press

Aantal bladzijdes- 63

Jaar van verschijnen- 1250

Samenvatting:
Koning Karel wordt gewekt door een engel die zegt dat hij uit stelen moet gaan. Nadat de engel het drie keer zei, ging Karel op pad. Het hele kasteel sliep opeens, dus niemand had door dat hij het verliet. Terwijl hij in het donkere bos is, wenst hij dat Elegast hem zou vergezellen. Elegast was een ridder die verbannen was, deels ten onrechte, omdat hij had gestolen. Hij komt een zwarte ridder tegen, ze vechten, en dan komt Karel er achter dat het Elegast is. Hij zegt dan dat zijn eigen naam niet Karel, maar Abelbrecht is. Ze beslissen samen om Eggeric, de zwager van Karel, te bestelen. Hier brengt Elegast alle gasten in slaap en steelt het kasteel leeg. Maar dan wilt Elegast nog een zadel halen, terwijl Abelbrecht het genoeg vindt. Maar als Elegast het dan toch doet, maakt hij Eggeric wakker, die dan per ongeluk zijn vrouw wakker maakt. Als zijn vrouw dan vraagt wat er aan de hand is, vertelt Eggeric dat hij Karel wil doden. Zijn vrouw wordt hier woedend om, en Eggeric slaat haar in het gezicht. Elegast vangt dan een druppel bloed op. Elegast wilt gelijk actie ondernemen tegen dit plan, omdat hij nog steeds trouw is aan de koning, ook al is hij verbannen. Maar hij wilt niet zelf terug naar het kasteel, dus gaat Abelbrecht terug om ‘de koning te waarschuwen’. De volgende dag geeft Karel de veraders een warm welkom, en beschuldigd ze van samenzwering. Dan getuigt Elegast door middel van de handschoen met het bloed van de vrouw van Eggeric. Er wordt beslist dat Elegast en Eggeric zullen vechten, en Elegast wint natuurlijk. Hij wordt weer in ere hersteld en trouwt met de weduwe van Eggeric, Karels zus.

Vorm
De belangrijkste personages zijn Karel/Abelbrecht, Elegast en Eggeric. Het verhaal begint door middel van een ik-verteller, en als het verhaal echt begint is het een alleswetende verteller. Wij beleven de gebeurtenissen mee terwijl zij ze zelf beleven. Het tijdsverloop is chronologisch. Het verhaal speelt zich af in Ingelheim (waar het kasteel van Karel staat) en in Eggermonde (waar het kasteel van Eggeric staat). Ingelheim is nu ergens te vinden in Duitsland.

Thematiek en Motieven
De thematiek is Trouw/Ontrouw. De boodschap is dat je altijd naar god moet luisteren, want als Karel dat niet had gedaan, had hij nooit geweten dat Eggeric hem ging verraden. De motieven zijn Machtsverhoudingen, Verraad, Symboliek en Loyaliteit. De titel spreekt voor zich; het verhaal gaat over koning Karel en zijn trouwe vazal Elegast. ‘Ende’ is een verouderde vorm en betekent ‘en’. Het is een doorlopende tekst met 1404 versregels, in rijm dus. De proza versie is dat niet zo.

Beoordeling
Ik vond het een spannend verhaal, maar wel langdradig. Zeker toen ze aan het bespreken waren wanneer ze gingen vertellen hoe ze heten. Maar het was wel een interessant verhaal, en leuk omdat het laat zien hoe het in de middeleeuwen was. Hij lijkt simpel, en is ook simpel om te lezen, maar de thema's zijn toch groot. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.