Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Karel ende Elegast door Onbekend

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Karel ende Elegast
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 534 woorden
  • 9 juni 2010
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
12 keer beoordeeld

Boekcover Karel ende Elegast
Shadow

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch vervult, is het niet zo dat deze rol altijd op dezelfde wijze is ingevuld. Soms verschijnt hij als een daadkrachtig strijder en aanvoerder, soms als een twijfelaar en een enkele keer zelfs als e…

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch verv…

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch vervult, is het niet zo dat deze rol altijd op dezelfde wijze is ingevuld. Soms verschijnt hij als een daadkrachtig strijder en aanvoerder, soms als een twijfelaar en een enkele keer zelfs als een despoot die zich door slechte raadgevers laat misleiden. In Karel ende Elegast zien we hem in een opmerkelijke dubbelrol: de grote koning speelt – in opdracht van God nog wel – voor dief. Maar door aan het goddelijk gebod te gehoorzamen, krijgt Karel de gelegenheid om de trouw van twee van zijn vazallen te toetsen. Hij ontdekt dat hij de trouwe ten onrechte te zwaar gestraft heeft en dat hij de verraderlijke ten onrechte vertrouwt. Door deze ontdekking kan hij een aanslag op zijn leven voorkomen en ervoor zorgen dat ieder krijgt wat hij verdient.

Karel ende Elegast door  Onbekend
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke Gegevens:
Auteur: Onbekend
Jaar van uitgave: ca. 1250, Vlaanderen/Brabant

Eerste indruk:
Wanneer ik het boek Karel en de Elegast heb gelezen kon ik het in één teug uitlezen. Dit betekent dat ik het een erg goed boek vind. Het heeft te maken met de hele verhaallijn, ik zou het zo uit de bibliotheek pakken en het voor mijn vrije tijd lezen. Hoe Karel een roofridder wordt is interessant om te lezen. Je merkt goed dat het is gelezen in een oudere tijd omdat het christelijke veel in beeld komt. Het boek is goed geschreven en ook het personage Elegast heeft hierin een mooie rol gekregen. De manier waarop het verhaal wordt beschreven ervaar je hoe het er in die tijd aan toe ging. Dit is erg wetenswaardig en boeiend.
Kort gezegd kan ik wel stellen dat het boek een zekere aanrader is voor jong en oud.


Cultuurhistorische context:
Karel ende Elegast is een Karelroman. Als een boek een Karelroman is wil het zeggen dat het verhaal zich afspeelt in de tijd rond Karel de Grote. In de meeste Karelromans blijft de koning zelf op de achtergrond, maar in Karel ende Elegast is de Karel zelf een van de hoofdpersonen.
Culturele context: Wat cultuureel is aan Karel en de Elegast is de trouw die Elegast voor zijn koning Karel heeft. Ook al heeft Karel hem ten onrechte ontboden van zijn palijs hij blijft hem trouw en zal dus nooit wat van hem stelen. Dit is hoe de ridders in de elkaar zaten en hoort dus bij de cultuur. Dit waren ze gewent en zouden ze ook niet anders doen. Dit gold dus ook voor Elegast.
Politieke context: Je kon niemand vertrouwen in de ridderromans, altijd kwam de politiek voor. Voor de hogere macht moest je vrees hebben. Als je in de weg stond werd je opgeruimd. Net zoals Eggeric Karel weg wilde hebben zodat hij de macht zou kunnen overnemen.
Maatschappelijke context: De ridderromans hadden een voorbeeld functie. Want wanneer Elegast de onbeschofte Karel van zijn zadel heeft gestoten, laat hij hem, zoals een hoofse ridder moet doen, eerst weer in op zijn paard klimmen om vervolgens verder te vechten. Iedereen moest dus het voorbeeld volgen en aardig zijn tegen zijn tegenstanders. Dit is een maatschappelijke context omdat

Van literatuurgeschiedenis.nl de tekst van karel en de elegast:
Middelnederlands.1. hear: in het Latijn werd geen onderscheid gemaakt tussen ‘lange’ en ‘korte’ klinkers, zodat ook daarvoor een oplossing gezocht moest worden. Dit werd gedaan door er een -e- of -i- achter te plaatsen. Bij het woordje gae werd het ga bedoelt. Maar doordat het anders moest worden uitgesproken werd er een e achter geplakt.
2. si: is een voornaamwoord, maar je schrijft het nu als zijn en toen als si.
3. Alle woorden zijn in rijm opschreven, dit was kenmerkent voor het Middelnederlands, bijvoorbeeld de eindwoorden van de laatste 2 zinnen; ‘brochte’, en ‘mochte’.
4. coninc In navolging van de Latijnse traditie werd dikwijls c voor k geschreven: ic, copen, coninc.
5. moort: IJzeren consequentie werd dus niet als een speciale deugd gezien. Maar belangrijker verschil tussen onze manier van spellen en die uit de Middelnederlandse tijd is dat men vroeger veel meer de klanken probeerde weer te geven dan wij doen.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Karel ende Elegast door Onbekend"