Kappen door Carry Slee

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Kappen
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 1e klas havo | 1755 woorden
 • 31 januari 2016
 • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
6 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2000 Genomineerd) , Jonge Jury (2001 Winnaar)

Boekcover Kappen
Shadow

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. …

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voo…

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. Indra is de enige die voor Sander opkomt, en niet alleen omdat ze verliefd op hem is. Indra weet hoe erg het is als je niet wordt geloofd. Ze heeft de ziekte van Pfeiffer, maar iedereen denkt dat ze zich aanstelt. Indra verdedigt Sander, ook al kost het haar de vriendschap met Heike. Maar of dat zo verstandig is?

Kappen door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Hoofdstuk 1              Algemene gegevens

1. Wat is de titel?

- De titel is Kappen!

2. Wie is de auteur?

- De auteur is Carry Slee.

3. Wie is illustrator?

- De Illustrator is Roelof van der Schans.

4. wie is de uitgever?

- de uigever is van Uitgeverij Van Holkema & Warenhof.

5. wanneer en waar is het boek uitgegeven?

- het boek is uigegeven in 1999 in Amsterdam.

6. tot welk genre behoort het boek?

- avonturenverhaal, verhaal over problemen van jongeren en liefdesverhaal.

Hoofdstuk 2              inhoud

inhoud

7. is de inhoud van het verhaal realistisch of niet-realistisch?

-  het verhaal is realistisch

Ruimte

8. waar speelt het verhaal zich af?

- het verhaal speelt ergens in Nederland af. Waar het is is niet bekend.

Er zijn een paar bekende plekken.

 • het huis van Indra. Indra heeft ze ziekte van Pfeiffer, waardoor ze vrijwel altijd erg ziek en vermoeid is. 
 • Ten tweede school. Indra en Sander zitten bij elkaar in de klas en zijn verliefd op elkaar. Ze vinden het dan ook erg fijn om elkaar in de klas te kunnen zien.
 • Ten derde op openbare plekken, waar ze naar cafés gingen met vrienden en af en toe samen poolde.
 • En het laatst in het ziekenhuis waar sander lag nadat hij in elkaar was geslagen door Emiel.

Tijd

9. In welke tijd speelt het verhaal af?

- het is eigenlijk moeilijk te zeggen, want het boek is in 1999.

Dus in principe is het uit de tijd van vroeger.

En het was in de tijd van de winter.

10. wat is het tijdsverloop in het verhaal?

- Het verhaal speelt in een korte periode, van een paar maanden.

Dat weten we ook niet precies.

11. is het verhaal chronologische of niet-chronologische tijdsvolgorde(met flashbacks) verteld?

- Nee, het verhaal is chronologisch.

12. heeft het boek een open of een gesloten einde?

- Het boek heeft eerlijk gezegd een open einde, want het eindigt met ’’ ‘Nee, verliefd ben ik niet. Ik ben helemaal gek van je!’ Indra buigt zich voorover en geeft Sander heel voorzichtig een zoen. Dus eigenlijk kan het wel doorgaan.

Personages

13. wie is de hoofdpersoon?

Sander

- Sander is verliefd op indra die in zijn klas zit.

Opvallend is dat hij erg vaak verlegen is en niet voor zijn mening durft uit te  komen. Hij is ook vaak onzeker en weet vaak niet wat hij moet doen. Aan het einde van de boek durft hij meer dan in het begin.

indra

- indra is verliefd op Sander.

Maar is ook bang om het te zeggen.

Het wordt helemaal moeilijk als ze de ziekte Pfeiffer krijgt.

Ze is vaak erg moe en komt af en toe niet naar school.

De klas genoten en haar beste vriendin denkt dat ze alleen maar aanstelt.

Bijfiguren

Heike

- Heike is de beste vriendin van Indra. Ze kennen elkaar al heel lang.

Maar in de loop van het boek wordt ze steeds gemener.

rené

- René is de broer van Heidi en is vreselijk boos op Sander, omdat Indra voor hem koos.

Maarten en Chris

- Maarten en Chris zijn 2 vrienden van Sander. De laaste tijd gedragen ze vreemd, ruiken naar drank en stelen veel. Maarten en Chris kennen Sander van de basisschool.

Emiel

- Emiel is de nieuwe vriend van Chris en Maarten. Door hem groeien Sander, Chris en Maarten uit elkaar, omdat Emiel veel ‘’stoerder’’ is en Sander juist niet.

Perspectief

17. Is er in het boek een ik-perspectief of een hij/zij-perspectief?

- moeilijk te zeggen, want eigenlijk is het een ik-perspectief omdat het veel met gevoelens gaat. En het verhaal beleven we het meest met Sander, ook met Indra en de alleswetende verteller.

Hoofdstuk 3              Samenvatting

18. Maak een korte samenvatting.

 - Sander is verliefd op Indra. Maar hij weet niet dat Indra ook op hem is. Op een avond was er een Klassenfeest. Die dag was Sander van plan om haar verkering te vragen. Maar Indra was er ook van plan, maar die plan moest ze samen met haar vriendin Heidi uitvoeren. Heidi had er die dag geen zin om maar Indra had haar toch overgehaald want ze had een versiertruc met haar bedacht. 

Maar toen Indra onderweg naar het feestje opeens heel moe was voelde ze wel dat ze niet kon. Als ze thuis aankomt is ze helemaal geel en heel moe. 

Ze kan dus niet naar het klassenfeest, wat ze heel jammer vond en zeker Heidi die speciaal voor haar naar het feest is gegaan.

Als Cas (de DJ) meldt dat Indra vanavond bij kan zijn. Is Sander erg geschrokken. 

Vandaag was zijn moment de dag waar hij zolang naar verlangde. 

Ook Heidi was geschrokken en zag het echter niet zitten dus ze ging weg. 

Ook Sander ging weg. 

Maarten en Chris zijn vanaf de basisschool vrienden met Sander. De laatste tijd vindt Sander ze niet echt leuk meer omdat ze vaak dronken zijn, stelen, en ook veel vechten en ook om hun nieuwe vriend Emiel. Maarten en Chris stelde hun nieuwe vriend voor in de poolcentrum. en daar heeft hij een cadeau voor hem. Sander krijgt 20 gulden als hij zijn vriend blijft. 

Maarten en Chris zijn de laatste tijd erg verandert dus wilt hij hun vriendschap beëindigen. 

maarten en Chris vertellen dat tegen Emiel en Emiel wordt boos en bedreigd  Sander, dat hij hem zijn 20 gulden terug moet betalen en ook dat hij het pool geld (dus wat Emiel bij het poolen betaalde voor Sander) terug moest geven. ze spreken het af op een vrijdag want in die dagen had hij het geld nog niet.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

maarten en Chris vertellen dat tegen Emiel en Emiel wordt boos en bedreigd  Sander, dat hij hem zijn 20 gulden terug moet betalen en ook dat hij het pool geld (dus wat Emiel bij het poolen betaalde voor Sander) terug moest geven. ze spreken het af op een vrijdag want in die dagen had hij het geld nog niet.

vrijdag zijn de jongens Emiel, Maarten en Chris weer dronken! en meisje die in haar handen een rolstoel heeft met haar broertje erin ziet dat de jongens een fiets kapot trappen. vervolgens zegt ze stop en wordt Emiel heel boos. ze duwt het meisje. en de jongen zegt: ''blijf van me zus af'', nadat hij dat zei antwoorde Emiel: ''Heb ik jou iets gevraagd? Jij moet je grote bek houden. Hup, lopen jij met je lamme poten'' en Emiel trapt tegen de rolstoel. de jongen valt op de grond. het meisje begon gelijk te schreeuwen en andere mensen kwamen hun gelijk helpen Emiel, Sander, Maarten en Chris vluchten snel weg. Emiel gaat verder drinken en zegt van: '' ik ben blij dat we weer vrienden zijn'' waarop Sander: ''reageert van mooi niet ik ga jullie aangeven''. wanneer hij dat zegt wordt hij bedreigd met een mes waarop hij antwoorde dat hij niet naar de politie zal gaan. uiteindelijk mag hij het geld houden. 

de volgende ochtend wordt hij beschuldigd bij het incident van gisteravond. door de broer van Heidi, René. hij doet dit omdat Indra niet voor hem koos maar voor Sander. Sander blijft ontkennen maar bijna niemand gelooft hem. alleen de ouders en Indra. want ze weet wel hoe het voelt als niemand jouw gelooft want ze had de ziekte Pfeiffer. iedereen dacht dat ze aanstelde, zelfs haar vriendin! Alleen Sander geloofde dat het erg was. Heidi en Indra krijgen ruzie, omdat hij René in de aula belachelijk maakte omdat hij allemaal leugens over Sander vertelde. 

op een dag deed hij een keuze van zijn leven. hij had er lang over nagedacht, maar toch heeft hij het gedaan. zijn keuze was om Emiel aan te geven of niet. op een bijzonder manier is Emiel er toch achter gekomen. Sander werd achtergevolgd en hij wist het ook dus hij vluchtte naar Indra en vertelde de waarheid. indra werd zo boos dat ze Sander wegstuurde Emiel zat op hem te wachten en sloeg hem in elkaar. Hij belandt in het ziekenhuis met een zware hersenschudding. Als hij al een tijdje in het ziekenhuis ligt, wordt Emiel opgepakt.

Hoofdstuk 4              De auteur

19. geef extra informatie over de auteur

 • Haar volledige naam is Carolina Sofia Slee.
 • Haar meest favoriete man is Nelson Mandela.
 • Op vakantie neemt ze boeken mee om uit te delen, en ze heeft er ook altijd in de auto liggen. Stel dat ze maar eens een fan tegenkomt.
 • Haar dochters zijn haar grootste inspiratiebron.
 • Carry is gek op brillen. Ze ziet ze als een mooi sieraard, en ze haalt ze overal vandaan. Op foto's zie je haar nooit zonder bril, en ze koopt er bij de vleet.
 • Aan school had ze vroeger een enorme hekel.
 • Mathilda van Roald Dahl is haar favoriete kinderboek.
 • Negen keer heeft ze de Prijs van de Kinderjury gewonnen, en vijf maal de Prijs van de Jonge Jury.
 • Ze heeft een enorme hekel aan discriminatie en racisten. Ook is ze helemaal tegen het tegenwoordige uitzetbeleid van de asielzoekers, en op dit gebied schaamt ze zich voor haar Nederlandse nationaliteit.

20. wat is het doel van de auteur met dit boek?

- Het doel is om de mensen te laten zien, om de lezers te leren en de lezers laten denken over het probleem zinloos geweld. dat zinloos geweld niet hoeft, Want niemand houdt van geweld en iedereen zou willen dat er geen geweld op de wereld zou zijn geweest.

21. Heeft de auteur nog meer boeken?

-  ja ze heeft zoveel boeken. Voor jong en oud.

Zoals:

 • Pijnstillers
 • Spijt
 • Timboektoe

22. Over welke thema’s heeft hij/zij geschreven?

- dat is heel moeilijk te zeggen want ze heeft meer dan 50 boeken geschreven. Het ging meestal over de liefde, drama, jongeren problemen etc.

Hoofdstuk 5              Eigen mening

23. wat vind je van het boek?

- zelf vind ik het echt een mooi spannend boek want je wilt het echt blijven lezen de woorden zijn niet te moeilijk. En het laat je denken over zinloos geweld.

24. wat vond je het beste stuk uit het boek?

- ik vond het mooiste stukje aan het einde Indra had zich voor de schoolkrant opgegeven en Rene ook. Sander schrok wel een beetje want ze was bang dat René weer op haar verliefd werd maar Indra gaf gelukkig toe dat hij niet verliefd was op Sander, Maar helemaal gek op hem was!  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kappen door Carry Slee"