Kappen door Carry Slee

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Kappen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo | 2299 woorden
  • 14 januari 2008
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
28 keer beoordeeld

Boekcover Kappen
Shadow

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. …

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voo…

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. Indra is de enige die voor Sander opkomt, en niet alleen omdat ze verliefd op hem is. Indra weet hoe erg het is als je niet wordt geloofd. Ze heeft de ziekte van Pfeiffer, maar iedereen denkt dat ze zich aanstelt. Indra verdedigt Sander, ook al kost het haar de vriendschap met Heike. Maar of dat zo verstandig is?

Kappen door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A) Omslag

Titel: Kappen
Auteur: Carry Slee
Uitgeverij: van Holkema & Warendorf
Jaar van verschijnen: 1999

B) Samenvatting en de inhoud

De hoofdpersoon van het verhaal is Sander Koper hij is 14 jaar en hij is een rustige, verliefde en veel denkende jongen. Hij is enigs kind en leeft in een goede gezins situatie. Maar heeft wel wat criminele vrienden waar hij eigenlijk niets meer mee te maken wil hebben.
Het begint als Sander uit school komt en zijn vrienden Maarten en Chris op hem staan te wachten. Ze laten twee cd’s zien die ze hebben gestolen en ze hebben het de hele tijd over hun nieuwe vriend Emiel. Ze vragen of Sander meegaat naar Maarten’s huis, maar Sander besluit niet mee te gaan omdat hij die avond een klassenavond heeft bij zijn leraar Engels. Sander kan nergens anders aan denken dan aan Indra, want hij hoopt dat hij dan met haar kan dansen en verkering kan vragen. Ook Indra kan aan niks anders denken, want zij is ook verliefd op hem. Als Heike die avond naar Indra belt om te vragen of ze meegaat naar volleybal schrikt ze zich rot, want ze wilt en moet naar het klassenfeest. Maar Heike wilde graag naar het volleyballen toe, omdat ze een jongen had leren kennen die ze wel leuk vond. Dus moet Indra Heike proberen over te halen en met succes, want Heike gaat mee. Maar ze moet alleen nog even langs Heike om haar plan uit te leggen en de kleren die ze aan wil doen goed te laten keuren. Als ze bij Heike aankomt doet Heike net alsof ze nog een boodschap moet doen en gaat snel naar de winkel. Indra blijft zo alleen achter met Hieke’s broer Rene. Rene is weer verliefd op Indra en probeert haar te versieren, maar Indra wijst hem af. Als Heike terug is verteld Indra dat ze zo graag naar het klassenfeest wil, omdat ze dan met Sander kan dansen. Als Indra die avond op weg naar het klassenfeest is voelt ze zich veel te moe om naar het klassenfeest te gaan en besluit ze terug naar huis te gaan en Heike te bellen om te zeggen dat ze niet mee gaat. Maar thuis aangekomen is haar vader aan de telefoon en duurt het heel lang voordat ze Heike kan bellen dus die is ondertussen al weg.

Op het feest ziet Sander dat Indra er niet is. En daar baalt hij verschrikkelijk van. Dan wil Jetta met hem dansen wanneer er een schuiffel nummer wordt gedraaid. Als het nummer afgelopen is wil Jetta verder dansen maar daar heeft hij geen zin in verder te dansen. Daarom verzint hij als smoes dat hij al een vriendin heeft, omdat Jetta hem verkering vroeg. Hij heeft geen zin meer om te blijven en gaat naar huis.

Terwijl hij zijn straat in fietst bedenkt hij dat zijn ouders wel nieuwsgierig zullen zijn waarom hij zo vroeg thuis is en daarom gaat hij nog maar even langs bij Maarten en Chris. Hij vindt er niemand thuis. Als hij ze in het park gaat zoeken ziet hij ze staan kletsen. Hij wil zijn vrienden wel eens verrassen en daarom gooit hij een sneeuwbal die op Emiel terechtkomt. Maar Emiel had hem niet herkend en wordt razend, maar gelukkig herkent hij net op tijd Sander, anders had hij hem een klap verkocht. Dus na de schrik van beide vragen ze of hij met hen mee gaat om een videootje te kijken. Hij gaat mee, maar heeft eigenlijk geen zin.

Indra gaat de volgende morgen met haar moeder naar de dokter. De dokter denkt dat ze de Ziekte van Pfeiffer heeft. Als ze daarna naar school gaat vertelt ze haar klasgenoten dat ze de Ziekte van Pfeiffer heeft. Alleen Heike wil haar niet geloven. Dan vertelt Heike aan Indra over het schoolfeest en over Jetta en Sander. Indra is erg teleurgesteld dat Sander al een vriendin heeft. ’s Middags na school gaan ze naar de kroeg en omdat Indra ook mee gaat besluit Sander ook mee te gaan. Maar dan haakt Indra uiteindelijk toch af. Als ze op weg naar de kroeg zijn merkt Heike dat ze het schrift van Indra nog in haar tas heeft zitten. Sander biedt aan om het te brengen omdat hij toch vlak bij woont. Maar onder hun fietstocht wordt een oud vrouwtje beroofd door twee jongens op een scooter. Sander schrikt, want hij dacht dat hij Chris en Emiel herkende.

Na dat ze in de kroeg zijn geweest brengt Sander het schrift naar Indra Ze raken aan de praat en Indra vraagt hoe het met zijn vriendin gaat. Sander wordt lijkbleek en zegt dat het alleen maar een smoes was, omdat hij Jetta niet wou kwetsen.

De volgende ochtend voelt Indra zich niet goed, maar ze gaat toch naar school omdat ze een geschiedenispresentatie heeft samen met Heike. Als ze even alleen is vraagt Sander of ze vrijdagavond mee naar de film gaat en ze zegt ja. Als Indra na een uur toch maar naar huis gaat omdat ze zich te beroert voelt word Heike boos.

Na school gaat Sander naar Maarten, Chris en Emiel. Hij kijkt naar een jongen die zijn voetbal per ongeluk de kant van Emiel op heeft getrapt. Emiel trapt hem naar het water maar de jongen kan hem nog net tegenhouden voor hij het water in rolt. Sander gaat naar huis omdat hij nog veel huiswerk heeft. Hij heeft nog maar een klein stukje gefietst of hij hoort Emiel schreeuwen. Hij stopt en kijkt om. Hij ziet hoe de bal van de jongen lek gestoken wordt. Huilend gaat de jongen naar huis. Kwaad fietst Sander terug en zegt dat Emiel de bal moet betalen. Als Emiel zegt dat hij dat niet doet wil Sander geen vrienden meer zijn. Dan zegt Emiel dat hij het geld dat hij van hem gekregen had vrijdag terug moet betalen.
Als Indra weer bij Heike is hoort ze dat ze dat een acht heeft gekregen voor de presentatie en ze is ook niet meer boos op Indra.

Vrijdag brengt Sander het geld naar Emiel in het park. Als hij daar aankomt ziet hij hoe Emiel de rolstoel van een jongen omtrapt. Sander staat als verstijft en durft niks te zeggen. Als er mensen aan komen trekt Emiel Sander mee en rennen ze een steeg in. Als ze in het steegje staan wil Sander het geld geven maar Emiel doet weer gewoon of Sander erbij hoort. De volgende ochtend staat er een stukje in de krant over de jongen in de rolstoel en Emiel en zijn vrienden. Dan gaat Sander ’s middags naar Indra om haar huiswerk te brengen. Als ze klaar zijn blijft hij nog even maar gaat iets eerder weg dan hij van plan is omdat hij nog even langs Maarten wil om hem te waarschuwen voor Emiel. Als hij het aan Maarten verteld wil hij er niks van geloven. Als hij ’s avonds Emiel ontmoet wil hij het geld geven en zegt dat hij verder niks meer met hem te maken wil hebben maar dan legt Emiel een mes op Sander zijn keel en zegt dat hij gewoon zijn vriend blijft.

Als Sander maandag op school komt wil niemand iets met hem te maken hebben, omdat volgens Rene, die hem in het park gezien had. Sander bij de bende betrokken was. Als hij in de klas zit moet hij met de directeur mee naar zijn kamertje, omdat hij graag wil weten wat hij ermee te maken heeft. Sander zegt dat hij helemaal niet in het park is geweest maar de directeur geloofd hem niet, omdat hij denkt dat René de waarheid spreekt. De directeur is van plan zijn ouders te bellen, maar Sander wordt daar kwaad om en gaat naar huis. Sander’s ouders zijn ondertussen op de hoogte gebracht en ze denken dat René liegt, maar Sander weet wel beter en voelt zich daar ook heel rot over. Als de directeur in de klas komt om over het gebeurde ongeval te praten en navraagt of de klas er iets van weet zegt Indra dat Sander de hele avond bij haar is geweest. Na de pauze belt de directeur naar Sander’s vader om te vragen of hij met Sander naar de school wil komen. Op school biedt de directeur zijn excuses aan en vertelt dat Indra heeft gezegd dat Sander die avond bij haar was en dat hij niet mocht vertellen dat hij bij haar was geweest. Dat kwam omdat ze een liefdesgeheim hadden afgesproken.

De dag erna wil Indra het goedmaken met Heike maar die negeert haar volkomen. Ze is boos op haar, omdat ze haar broer voor schut heeft gezet. Als Indra huilend in het fietsenhok staat komt Sander haar troosten en fluistert in haar oor dat hij van haar houdt en dan zoenen ze elkaar. Daarna hebben ze verkering.


Als Sander die avond een frietje gaat halen met Maarten en Chris komen ze Emiel met een vriend tegen. Die vragen of ze mee gaan naar de disco, Maarten en Chris gaan mee maar Sander niet. Hij fiets ook niet met hen mee omdat hij niks meer met ze te maken wil hebben. Hij is van plan om te wachten tot ze helemaal weg zijn. Maar als er een fietser aan komt laten Emiel en zijn vrienden hem er niet door en slaan hem in elkaar. Sander ziet alles gebeuren en belt met de telefoon die hij gekregen heeft van zijn vader de politie. Emiel ziet wat Sander doet het en gooit de telefoon tegen de muur kapot. Als ze hem in elkaar willen slaan komt net op tijd de politie. Iedereen rent weg en Emiel en zijn vriend gaan achter Sander aan. Sander verstopt zich in de bosjes en hij raakt ze kwijt. Hij gaat naar het huis van Indra, want dat is namelijk het dichts bij. Op het laatste stuk zit Emiel weer achter hem en net op tijd is hij in de tuin van Indra. Hij vertelt alles aan Indra. Ook over de jongen in de rolstoel. Ze wordt zo boos, omdat ze voor hem alles op het spel heeft gezet en stuurt hem weg. Zodra hij uit de tuin stapt wordt hij vastgepakt en in elkaar geslagen.

Als Indra de volgende ochtend wakker wordt ziet ze politie buiten staan en gaat ze kijken wat er is. Ze komt erachter dat het Sander is. Indra baalt ervan dat ze hem niet heeft geloofd en gaat met de ambulance mee naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis vraagt Sander heel de tijd naar Indra en daarom mag ze even bij hem. Ze zegt dat het haar spijt en dat ze hem gelooft.
Emiel gaat naar het ziekenhuis en hij wil Sander dwingen dat hij tegen de politie moet zeggen dat niet hij, maar Maarten en Chris hem in elkaar geslagen hebben. De zuster die alles hoort belt de politie. De politie neemt Emiel mee naar het bureau. Als Sander een week in het ziekenhuis ligt gaat het alweer een stuk beter met hem. Helemaal sinds hij weet dat zijn ouders niet boos op hem zijn. Tom, Cas en Olivier zijn ook alweer twee keer langs geweest. En Indra komt iedere dag langs en leest hem dan een stukje voor.

C) Eigen mening

Ik vind het boek moeilijk/makkelijk en tegelijkertijd geloofwaardig omdat je Sander ziet
als een rustige jongen die alleen plezier en leuke dingen wilt doen. Later komt hij in aanraking met een criminele jongen (Emiel) en dan als hij er bij is en niks heeft gedaan wordt hij gezien en beschuldigd als misdadiger. ( omdat hij met ze om gaat, maar dat wou hij niet meer en op het laatste moment greep hij niet in dus werd hij verdacht als crimineel.)
Je kan ervan moeilijk oftewel makkelijk leren hoe je van een criminele groep af gaat
Bij Sander ging het vrij makkelijk omdat hij een klusje nog moest klaren en dan hoefde hij hun nooit meer te zien. Maar jammer genoeg werd hij beschuldigd van iets waar hij niks mee te maken had.
Bij ander mensen als ze van een criminele groep af willen is dat iets lastiger want dan worden ze bedreigd en dan durven ze helemaal niks meer.


D) verwerkingsopdracht

Ik heb gekozen van bladzijde 255 de 13e regel

A is voor de angst die Sander voelt als hij Emiel ziet.

B is voor de Boek die hij mee nam voor Indra
C is voor de 3000 centen (30 piek) die Sander terug moest geven
D is voor de domheid omdat hij niet ingreep
E is voor Emiel de grootste crimineel (denkt Sander)
F is voor de Fiets waar hij Maarten bijna overheen zag vallen
G is voor de zielige Gehandicapte jongen in de rolstoel
H is voor Heike, de beste vriendin van Indra
I is voor Indra zijn vriendin
J is voor jatten dat Emiel bij de oude dame had gedaan
K is voor de klachten die Meneer en Mevrouw Koper kregen
L is voor de leugens die hij aflegde bij Meneer Koekebier
M is voor het mes die Sander bij zijn keel kreeg
N is voor de nacht waar hij zijn excuses wou aanbieden aan de jongen in de rolstoel
O is voor Olivier omdat hij hem geredt had van zijn klassenfeest
P is voor praten terwijl hij er niks mee schoot
Q is voor quasi omdat hij quasi de waarheid sprak

R is voor de ruzie die hij met Maarten en Chris had
S is voor Sander de vriend van Indra
T is voor Tranen die Indra over zijn wang liet vallen
U is voor de Uur der waarheid in de kamer van Meneer koekebier ( op school)
V is voor de Verliefdheid die Sander voor Indra voelt
W is voor wanhoop dat Sander dacht dat hij dat had
X is voor de xenofobie voor Emiel
Y is voor de Years dat hij verkering met Indra wilt.
Z is voor de ziekte dat Indra had

REACTIES

A.

A.

het is een goed verslag van mij een 10 ;)

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kappen door Carry Slee"