Kappen door Carry Slee

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Kappen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1128 woorden
  • 20 oktober 2007
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
9 keer beoordeeld

Boekcover Kappen
Shadow

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. …

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voo…

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. Indra is de enige die voor Sander opkomt, en niet alleen omdat ze verliefd op hem is. Indra weet hoe erg het is als je niet wordt geloofd. Ze heeft de ziekte van Pfeiffer, maar iedereen denkt dat ze zich aanstelt. Indra verdedigt Sander, ook al kost het haar de vriendschap met Heike. Maar of dat zo verstandig is?

Kappen door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Kappen
Auteur: Carry Slee
Uitgeverij: Malmberg
Jaar van uitgave: 2002
Druk: Eerste druk
Omslagillustrator: Roelof van der Schans

Samenvatting
Sander is een jongen van ongeveer 15 jaar. Hij heeft nogal verkeerde vrienden.
Ze zijn vaak dronken roken enz. Sander doet daar niet aan mee hij vindt dat dom.

Op een avond heeft hij een klassenfeest.
Indra een meisje uit zijn klas zou ook komen. Sander is verliefd op haar. Maar ze komt niet. Het blijkt dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft. Als ze de volgende dag op school komt denken haar klasgenoten dat het een smoes is. De volgende dag uit school gaat Sander naar Chris en Maarten, ze zijn in het winkelcentrum. Emiel hun nieuwe vriend is er ook. Een eindje verderop is een jochie aan het voetballen. Als hij de bal niet goed onder controle kan houden, rolt die Emiels kant op. Die pakt de bal en steekt hem lek. Sander wordt ontzettend boos op hem, en wil hem niet meer zien. Dat vindt hij niet leuk en hij wil het geld dat hij aan Sander had gegeven, nadat ze een portemonnee hadden gestolen, terug. Sander krijgt een week de tijd om het terug te geven en anders…. Een week later komt Sander het geld op de afgesproken plaats brengen. In de verte ziet hij Emiel, Chris en Maarten al, ze lopen over het bruggetje. Zo te zien zijn ze dronken. Chris struikelt bijna over een fiets die tegen de brugleuning staat. Hij vloekt en trapt de fiets samen met Emiel in elkaar. Een meisje dat langs loopt zegt dat ze op moeten houden. Ze heeft iemand in een rolstoel bij zich. Emiel vindt dat dom en trapt de rolstoel om. Het meisje roept om hulp, en al gauw komen er mensen aangerend. Maarten, Chris en Emiel rennen er vandoor. Sander probeert nog te helpen, maar Emiel neemt hem mee.

De volgende ochtend leest Sander de krant en ziet hij dat alles in de krant staat. Als hij op school komt, is iedereen erg boos op hem. Dat komt doordat de broer van Heike heeft gezegd, dat hij Sander met nog een paar jongens uit het park zag wegrennen. En dat was na het ongeval met de rolstoel. Sander ontkent, maar toch is hij bang dat hij ontdekt wordt. Indra verzint snel een smoes voor Sander.


Een paar dagen later gaat Sander met Maarten en Chris een patatje halen. Als ze de snackbar weer uitlopen, komen er twee dronken jongens aan. Sander ziet dat het Emiel en zijn vriend zijn. Onderweg naar huis lopen ze onder een viaduct door. Er komt een fietser aan. Hij belt en vraagt of hij er langs mag. Maarten, Chris, Emiel en zijn vriend vinden hem te brutaal en slaan hem in elkaar. Gelijk belt Sander de politie. Dat pikken ze niet. Sander rent er vandoor. Naar huis durft hij niet dus gaat hij maar naar Indra. Als hij haar vertelt dat hij wel bij het ongeval met de rolstoel was, is ze erg boos, en gooit ze hem het huis uit. Buiten op de stoep wordt hij in elkaar geslagen. Het is zo erg dat hij met een ambulance naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Als Indra dat hoort, beseft ze wat ze gedaan heeft. Als Sander al een paar dagen in het ziekenhuis ligt, komt Emiel op bezoek. Hij probeert Sander om te praten, maar gelukkig staat er een zuster achter de deur die alles heeft gehoord. De politie wordt gebeld, en Emiel wordt opgepakt.

Hoofdpersonen
Sander:
Sander is een rustige verlegen jongen met zwart haar en donkere ogen. Hij is verliefd op Indra. Hij is enig kind en woont met zijn ouders in een normaal huis. In het begin van het verhaal is hij nog bevriend met Maarten en Chris. Dat verandert wanneer zij een nieuwe vriend krijgen Chris.

Indra:
Indra is een knap meisje met donkere haren. Zij is ook best wel verlegen. Ook zij is enig kind en woont in een rijtjeshuis achter de spoorlijn. In het begin van het boek blijkt dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft. Ze is ook op Sander verliefd. Indra is bevriend met Heike. Heikes broer Rene vindt Indra erg leuk.

Waar speelt het zich af?
Het speelt zich op verschillende plaatsen af.
Bij Sander thuis bij Indra thuis op school in het park in het winkelcentrum en ook in veel plaatsen in het dorp.
Dit laat ik zien met een voorbeeld uit het boek.

Op school: ‘’Sander weet niet hoe hij zich door de uren heen heeft gesleept maar als hij in de pauze de klas uit loopt gebeurt waar hij al bang voor was’’
Dit kun je vinden op blz. 98 1e zin van een nieuwe alinea.

In welke tijd speelt het zich af?
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Dat kun je goed zien aan de voorwerpen die ze gebruiken en het taalgebruik. Dit laat ik weer zien met 3 voorbeelden uit het boek.


Telefoon - Vb. 1:
‘’Op het moment dat Sander aan zijn huiswerk wil beginnen gaat de telefoon.’’
Dit kun je vinden op blz. 8 de 13e regel.

Pieper – Vb. 2:
‘’Hij hoort alleen nog dat de verpleegster iemand oppiept.’’
Dit kun je vinden op blz. 162 de 1e regel.

Diskette – Vb. 3:
‘’Sander haalt een diskette uit zijn zak.’’
Dit kun je vinden op blz. 87 de 24e regel.

Beoordeling
Ik vond het wel een heel erg leuk boek. Het leest lekker en eigenlijk heb je hem ook zo uit. Ik vind dat het boek ook wel een doel heeft namelijk: kinderen die anderen pesten een lesje te leren.
Ik vond het boek ook erg spannend omdat er wel van die zeg maar doorlees stukjes in zaten waarbij je gewoon wil doorlezen en niet stoppen.
Het boek is ook erg leerzaam want je komt precies te weten wat er allemaal kan gebeuren als je gepest wordt.

Ik geef het boek een 8.5 omdat ik het gewoon een leuk boek vond.
Ik raad het boek aan iedereen aan om te gaan lezen. Omdat het boek gewoon leuk is.

Biografie van de auteur
Carry Slee
Carry slee is geboren in 1949 in Amsterdam.
Zelfs toen Carry Slee nog niet kon schrijven schreef ze al verhaaltjes. Die vertelde ze dan aan haar knuffels, in een kring om haar heen gezet. Later schreef ze steeds vaker haar verhalen en gedichten op. Carry werd niet meteen schrijfster, ze werd eerst lerares drama. Met haar leerlingen bedacht ze toneel stukjes die ze samen probeerden te spelen.

Carry kreeg twee dochters, die graag verhalen hoorden. Voordat zij gingen slapen vertelde Carry altijd een zelfverzonnen verhaal over Keetje Karnemelk. Haar dochters (nadja en masja) vonden de verhalen zo leuk dat Carry besloot op te sturen naar het tijdschrift Bobo. Toen had zij de smaak te pakken. Haar eerste boek verscheen in 1989, en daar zijn inmiddels stapels boeken bij gekomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kappen door Carry Slee"