Kappen door Carry Slee

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1731 woorden
  • 31 juli 2007
  • 78 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 78 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2000 Genomineerd) , Jonge Jury (2001 Winnaar)

Boekcover Kappen
Shadow

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. …

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voo…

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. Indra is de enige die voor Sander opkomt, en niet alleen omdat ze verliefd op hem is. Indra weet hoe erg het is als je niet wordt geloofd. Ze heeft de ziekte van Pfeiffer, maar iedereen denkt dat ze zich aanstelt. Indra verdedigt Sander, ook al kost het haar de vriendschap met Heike. Maar of dat zo verstandig is?

Kappen door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Titel: Kappen
Auteur: Carry Slee
Uitgever en jaar van verschijning: Uitgeverij van Holkema & Warendorf, 1999
Bekroning: Kinderjury 2000
Aantal bladzijden: 144
Verhaalsoort: Jeugdboek over een onderwerp dat echt gebeurd zou kunnen zijn.

De bedoeling van de titel:
De titel is gekozen omdat, als Emiel, Maarten en Chris een jongen in elkaar slaan Sander heel hard KAPPEN! roept. En Sander wil ook graag “kappen” met zijn vriendengroep. Ik vind dat de titel goed gekozen is. Het is kort en duidelijk.

De bedoeling van de schrijver:
Ik denk dat de bedoeling van de schrijver is dat je, als je ergens niet uit komt, hulp moet zoeken, omdat het anders net als bij Sander, alleen maar erger kan worden als je geen hulp zoekt. En ook dat je nooit ergens aan mee moet gaan doen omdat je vrienden dat ook doen en je dan ‘stoer’ bent. En dat mensen kunnen veranderen.


Hoofdpersoon:
Sander: is een jongen die in de 2e klas van de middelbare school zit. Hij is 14 jaar. Hij is al heel lang verliefd op Indra. Hij gaat ook nog om met 2 jongens van de basisschool; Maarten en Chris. Sander vindt dat Maarten en Chris erg zijn veranderd sinds ze met Emiel omgaan. Hij vindt dat Emiel niet deugt. Hij weet het echt zeker dat als Emiel, Maarten en Chris een jongen in een rolstoel in elkaar slaan. Hij probeert Maarten en Chris te waarschuwen, maar ze luisteren niet. Sander is een gevoelige jongen en vindt het heel erg wat z’n vrienden allemaal doen.

Het probleem van de hoofdpersoon:
Sander hoort bij een jeugd bende waar hij eigenlijk niets meer mee te maken wil hebben. Ze stelen en vechten. Als hij in elkaar wordt geslagen omdat hij er iets van zegt, dat ze zomaar iemand in elkaar slaan, komt hij in het ziekenhuis terecht en vertelt hij de waarheid. Als Emiel op bezoek komt, hoort een zuster dat hij Sander bedreigt. Emiel wordt opgepakt door de politie en ze geloven Sander als hij zegt dat hij er niets mee te maken heeft.

Bijpersonen:
Indra: zit ook in de 2e klas, ze zit bij Sander in de klas. Ze is ook verliefd op Sander. René, de broer van haar beste vriendin, is verliefd op haar. Indra weet niet zo goed wat ze daar mee moet, ze vindt hem niet leuk maar wil geen ruzie met haar vriendin. Indra voelt zich al een tijdje niet lekker en dan komen ze er achter dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft. Dat betekent dat ze veel moet rusten en soms moet thuisblijven. In de klas gelooft niemand haar, behalve Sander. Ze vindt het heel erg dat ze niet geloofd wordt.

Als Indra te horen krijgt dat Sander iets met de vechtpartij met de jongen in de rolstoel te maken heeft wordt ze heel erg boos en weet ze niet zo goed wat ze daar mee aan moet. Ze vindt Sander nog wel heel erg leuk…, ze is daarom ook heel erg blij als ze erachter komt dat het niet zijn idee was en dat hij er niets mee te maken had.

Heike: Zij zit ook bij Sander en Indra in de klas. Ze is beste vriendin van Indra. Als Indra haar broer René afwijst en ook nog is zegt dat hij liegt over het verhaal met Sander en de jongen in de rolstoel weet ze niet zo goed meer wat ze met Indra moet. Ze gelooft eigenlijk ook niet dat Irma die ziekte van Pfeiffer heeft. Daarom gaat ze extra veel met Dana om en laat ze Indra een beetje barsten. Heike kan gelukkig op het eind haar wel vergeven? En gelooft ze ook dat ze echt heel erg ziek is.

Maarten, Chris en Emiel: Ze hebben bij Sander op de basisschool gezeten. Vroeger waren ze goede vrienden met z’n drieën, maar het wordt steeds minder. Maarten en Chris gaan veel om met Emiel. Sander vindt Emiel maar niets. En zegt dat ze uit moeten kijken voor hem. Daar trekken ze zich niets van aan en gaan gewoon nog met hem om. Ze kijken tegen hem op en vinden het stoer als ze dronken zijn. Ze snappen niet dat Sander dat niet leuk vindt.

Het verhaal:
Het verhaal speelt zich af in deze tijd en in en om de school waar Sander op zit.
Sander is een jongen van ongeveer 14 jaar. Hij is al sinds de basisschool bevriend met Maarten en Chris, zij zijn naar een andere middelbare school gegaan. Daar hebben zij Emiel leren kennen. Maarten en Chris komen nog steeds wel eens bij Sander langs, maar dan zijn ze vaak dronken. Maarten en Chris hebben het ook steeds vaker over Emiel. En ze zeggen tegen Sander dat hij Emiel eens moet ontmoeten. Sander heeft daar niet zo veel zin in. Want hij gaat die avond nog naar een klassenfeest, maar hij gaat toch mee. Als hij Emiel ontmoet, lijkt het hem wel een aardige jongen. Ze gaan met z’n vieren poolen. Sander gaat naar huis, anders komt hij nog te laat op de klassenavond, en dat wil hij niet, want hij is verliefd op Indra en die komt ook. Indra is voor het klassenfeest nog naar Heike gegaan, als Heike even weg is, vertelt René (de broer van Heike) dat hij verliefd is op Indra. Indra zegt dat ze verliefd is op Sander. Indra kan niet naar het klassenfeest want ze voelt zich niet lekker. Sander denkt dat het aan hem ligt maar dat is niet zo Indra blijkt de ziekte van Pfeiffer te hebben.
Iedereen in de klas zegt dat ze zich aanstelt, behalve Sander.
Als Sander met Maarten, Chris en Emiel in de stad zijn, schopt een jongen per ongeluk een voetbal tegen Emiel aan. Hij begint te schelden op de jongen en steekt zijn bal lek. Als Sander een tijd later weer met de jongens in de stad is om geld terug te geven en te zeggen dat hij niets meer met ze te maken wil hebben, schoppen ze tegen een fiets een meisje zegt er wat van. Ze worden boos op haar. Haar broer( die in een rolstoel zit) zegt er wat van en voordat Sander het door heeft slaan Maarten, Chris en Emiel de jongen in elkaar. Sander wil naar de politie gaan maar Emiel bedreigt hem met een mes.
Het blijkt dan René, gezien heeft dat Sander erbij was. En verteld dat aan iedereen. Omdat Indra verliefd is op Sander, zegt ze dat Sander bij haar was. En iedereen gelooft haar maar, Heike gelooft haar niet en Indra en Heike krijgen ruzie. Sander heeft gezegd dat hij niks meer te maken wil hebben met Chris, Emiel en Maarten. Als Maarten en Chris op een avond bij hem voor de deur staan, denkt hij dat het weer goed komt. Ze vragen of hij mee gaat om een film te huren. Als ze onderweg zijn komen ze Emiel tegen, hij vraagt of ze mee gaan naar de discotheek. Maarten en Chris willen wel maar Sander heeft geen zin. De disco is richting Sander´s huis, dus hij rijdt nog een stukje mee. Als er een fietser langs wil, gaan Emiel en Maarten niet aan de kant. De jongen vraagt of hij er langs mag en Emiel wordt agressief en slaat de jongen in elkaar. Sander twijfelt niet en belt de politie. En daarna rent hij weg, weg van de politie en van Emiel en zijn vrienden. Als hij bij zijn huis aankomt staat Emiel daar met een paar andere. Sander weet niet hoe snel hij weg moet komen. Hij rent naar het huis van Indra, eenmaal binnen vertelt hij heel snel dat hij wel betrokken was bij die rolstoelbende enz. Indra is boos en zegt dat Sander weg moet gaan. Als ze de volgende ochtend wakker wordt vertellen haar ouders dat Sander naar het ziekenhuis is gebracht. Als Sander in het ziekenhuis ligt komt Emiel langs. Emiel zegt dat Sander moet zeggen dat Maarten en Chris hem in elkaar hebben geslagen. Als hij dat niet doet zou er wat met Indra gebeuren. De zuster hoort alles en Emiel wordt opgepakt door de politie. En Indra kan alles vergeven wat Sander heeft gedaan en ze krijgen weer verkering ook komt het goed tussen Heike en Indra.

Eigen mening:
Ik heb dit boek gekozen omdat ik de meeste boeken van Carry Slee goed vind. Ze schrijft boeken die mensen aan het denken zetten. Ik heb nu al haar boeken gelezen en ik vond ze allemaal erg mooi. Dit boek gaat over vriendschap, vertrouwen en liefde, iets waar je vaak mee te maken hebt.
Ze schrijft op een manier dat je je in kan denken wat die persoon voelt, dat vind ik erg goed aan haar manier van schrijven.

Situatie uit het boek die ik goed vind:
Ik vind het laatste hoofdstuk(19) het beste. In dit hoofdstuk komt alles weer goed, ook kan je goed zien dat Sander erg gevoelig is en bang is dat hij Indra kwijt raakt. Je hoort ook nog iets over Emiel, Chris en Maarten dat vind ik ook leuk om te horen. En er zit ook nog een grappig stuk in. Dat vind ik in een droevig boek ook wel goed, want anders is het soms wel heel erg droevig. Carry Slee weet precies hoeveel grappen er in een boek zoals kappen moet komen te staan, dat het leuk blijft maar ook weer niet te leuk.

Informatie over de schrijver:
Carry Slee is in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school volgde zij een opleiding aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar. Na het behalen van haar diploma werkte zij als dramadocent. Als kind schreef ze al bijna dagelijks een verhaaltje in een speciaal schrift, dus het schrijven zat er al vroeg in. Haar dochters vertelde ze zelf verzonnen verhaaltjes over Keetje Karnemelk. Die vonden deze verhaaltjes zo leuk, dat ze besloot om ze op te schrijven en naar de Bobo te sturen. Ze werden gepubliceerd en zo begon het schrijven.
Haar eerste boek verscheen in 1989. Het heet Rik en Roosje. Ze schreef vooral boeken voor kleuters en lezers vanaf 9 jaar. In deze boeken bespreekt ze problemen, maar dan wel met een grote dosis humor. Uiteindelijk stopt ze met lesgeven om zich alleen nog aan het schrijven te kunnen wijden. Ze krijgt verschillende prijzen van de Nederlandse Kinderjury en ze ontvangt de Venz Kinderboekenprijs.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

goed ik heb een goed cijfer gekregen :D

11 jaar geleden

J.

J.

Bedankt, 'k heb een mooie cijfer gekregen (;

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Kappen door Carry Slee"