Kappen door Carry Slee

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2786 woorden
  • 24 april 2007
  • 69 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 69 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2000 Genomineerd) , Jonge Jury (2001 Winnaar)

Boekcover Kappen
Shadow

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. …

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voo…

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. Indra is de enige die voor Sander opkomt, en niet alleen omdat ze verliefd op hem is. Indra weet hoe erg het is als je niet wordt geloofd. Ze heeft de ziekte van Pfeiffer, maar iedereen denkt dat ze zich aanstelt. Indra verdedigt Sander, ook al kost het haar de vriendschap met Heike. Maar of dat zo verstandig is?

Kappen door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A. samenvatting van de inhoud
Wanneer Sander uit school komt ziet hij zijn twee vrienden buiten staan, Maarten en Chris. Ze laten 2 cd’s zien die ze hebben gestolen. Maarten vraagt of hij zin in heeft om met hun mee te gaan, want zij willen Sander kennis laten maken met Emiel. Sander besluit niet mee te gaan omdat hij die avond een klassenavond heeft bij zijn leraar Engels. Sander is ook verliefd en kan nergens anders aan denken dan aan Indra. Hij hoopt dat hij dan met haar kan dansen en verkering kan vragen. Ook Indra kan ook aan niks anders denken, want zij is ook verliefd op Sander.
Wanner Indra naar Heike gaat om haar over te halen naar het klassenfeest, doet Heike alsof ze nog een boodschap moet halen en gaat snel naar de winkel. Indra blijft zo alleen achter met Heike’s broer René. René is ook verliefd op Indra en probeert haar te versieren, maar Indra wijst hem af. Als Heike terug is verteld Indra dat ze zo graag naar het klassenfeest wil, omdat ze dan met Sander kan dansen. Als Indra die avond op weg naar het klassenfeest gaat, voelt ze zich veel te moe en duizelig. Zij besluit dan om weer naar huis terug te gaan.

Op het feest ziet Sander dat Indra er niet is gekomen. Daar baalt hij verschrikkelijk van. Dan wil Jetta met hem dansen wanneer er een schuiffel nummer wordt gedraaid. Als het nummer afgelopen is wil Jetta verder dansen en vroeg Sander om een verkering. Hij verzint een smoes dat hij al een vriendin heeft. Hij heeft geen zin meer om te blijven en wil naar huis.
Onderweg bedenkt hij dat zijn ouders vreemd zullen vinden als hij zo vroeg weer thuis is gekomen. Hij besluit dan om langs te gaan bij Maarten en Chris. Hij ziet dat er niemand thuis is bij Maarten. Als hij het park in gaat om ze op te zoeken, ziet hij zijn vrienden daar staan te praten. Om zijn vrienden te verrassen gooit hij een sneeuwbal die op Emiel terechtkomt. Emiel wordt hierop zo kwaad, dat hij Sander in elkaar wilde slaan. Dan ziet hij dat het Sander is. De jongens lachen nu een beetje om en vragen aan Sander of hij zin in heeft om naar een video film te gaan kijken. Eigenlijk heeft Sander daar niet zo zin in, maar durft geen nee te zeggen.
Indra gaat de volgende morgen samen met haar moeder naar de dokter. Er wordt bloed geprikt, daaruit blijkt dat Indra de Ziekte van Pfeiffer heeft. Op school gelooft haar beste vriendin niet dat zij deze ziekte heeft. Heike vertelt aan Indra over het schoolfeest en over Jetta en Sander. Heike wil eigenlijk dat haar broer René iets met Indra krijgt. Indra denkt nu dat Sander iets met Jetta heeft. Zij is nu heel erg teleurgesteld. ’s Middags na schooltijd besluiten ze om met allen naar de kroeg te gaan. Sander gaat ook mee als hij ziet dat Indra mee gaat. Maar dan haakt Indra uiteindelijk toch af. Als ze op weg naar de kroeg zijn merkt Heike dat ze het schrift van Indra nog in haar tas heeft zitten. Sander biedt aan om het te brengen omdat hij toch vlak bij woont. Onderweg ziet Sander dat er een oud vrouwtje beroofd wordt door zijn vrienden.
Wanneer Sander bij Indra is, vertelt hij dat het niet waar is over Jetta. Zegt dat het alleen maar een smoes was, omdat hij Jetta niet wou kwetsen.

De volgende ochtend voelt Indra zich niet goed, maar ze gaat toch naar school omdat ze een geschiedenispresentatie heeft samen met Heike. Als ze even alleen is vraagt Sander of ze vrijdagavond mee naar de film gaat en ze zegt ja. Als Indra na een uur toch maar naar huis gaat omdat ze zich te beroert voelt word Heike boos.

Na school gaat Sander naar Maarten, Chris en Emiel. Wanneer ze aan het wandelen zijn, zien ze een jongen op straat aan het voetballen. Als die jongen zijn bal per ongeluk de kant van Emiel trapt, wordt Emiel heel erg boos. Emiel pakt de bal en steekt hem lek. Sander wordt heel erg boos op hem en wil hem niet meer zien. Dat vindt Emiel niet leuk en hij wil het geld dat hij aan Sander heeft gegeven nadat ze een portemonnee hadden gestolen terug. Sander heeft een week de tijd om het terug te geven en anders zou er iets gebeuren. Een week later komt Sander het geld op de afgesproken plaats brengen. In de verte ziet hij Emiel, Chris en Maarten al lopen over het bruggetje. Hij ziet dat ze hebben gedronken. Chris struikelt bijna over een fiets die tegen de brugleuning staat. Hij schelt en trapt de fiets samen met Emiel in elkaar. Een meisje dat een rolstoel duwt, dat net langs loopt, zegt daar iets van. Emiel vindt dat het meisje haar grote mond moet houden en trapt de rolstoel om. Het meisje roept om hulp en al gauw komen er mensen aangerend. Sander probeert de jongen in de rolstoel te helpen, maar Emiel trekt aan Sander. Ze rennen samen weg. De volgende ochtend staat er een stukje in de krant over de jongen in de rolstoel.
Sander schrik hiervan zo erg dat hij helemaal niet meer met deze jongens te maken willen hebben. Emiel wordt hierop heel erg boos dat hij een mes op het keel van Sander legt. Hij dwingt Sander dat hij vrienden moet blijven.

Op school beweert René dat hij alles heeft gezien en dat Sander erbij betrokken was.
Hij moet naar het kamertje van de directeur. De directeur vraagt aan Sander of hij iets te maken heeft met wat er in het park is gebeurd. Sander ontkent als, maar de directeur gelooft hem niet en belt de ouders van Sander op. Er wordt een onderzoek ingesteld. Indra verzint een alibi voor hem, omdat ze weet hoe erg het is als je niet wordt geloofd. In de aula op school krijgt Indra ruzie met de broer van Heike. Als ze tegen hem zegt dat hij jaloers is op Sander, voelt hij zich beledigd. Waardoor Indra ook ruzie krijgt met Heike
De dag erna wil Indra het goedmaken met Heike maar die negeert haar volkomen. Ze is boos op haar, omdat ze haar broer voor schut heeft gezet. Als Indra huilend in het fietsenhok staat komt Sander haar troosten en fluistert in haar oor dat hij van haar houdt en dan zoenen ze elkaar. Daarna hebben ze verkering.
Als Sander die avond een frietje gaat halen met Maarten en Chris komen ze Emiel met nog een vriend tegen. Emiel vraagt of ze mee gaan naar de disco. Ze lopen naar buiten, en Sander bedenkt nu alles om niet mee te gaan naar de disco. Op gegeven moment kwam er een fietser aan, Emiel en zijn vrienden laten hem er niet door en slaan hem in elkaar. Sander ziet alles gebeuren en belt met de telefoon die hij gekregen heeft van zijn vader de politie. Emiel ziet wat Sander doet het en gooit de telefoon tegen de muur kapot. Als ze hem in elkaar willen slaan komt net op tijd de politie. Iedereen rent weg en Emiel en zijn vriend gaan achter Sander aan. Sander verstopt zich in de bosjes en hij raakt ze kwijt. Hij gaat naar het huis van Indra, want dat is namelijk het dichts bij. Hij vertelt alles aan Indra. Ook over de jongen in de rolstoel. Ze wordt zo boos, omdat ze voor hem alles op het spel heeft gezet en stuurt hem weg. Zodra Sander uit de tuin stapt wordt hij alsnog vastgepakt en in elkaar geslagen.

Als Indra de volgende ochtend wakker wordt. Ziet ze buiten politie staan en gaat ze kijken wat er is. Ze ziet dan dat Sander, helemaal kapot is geslagen. Indra baalt ervan dat ze hem niet heeft geloofd en gaat met de ambulance mee naar het ziekenhuis. Ze zegt dat het haar spijt en dat ze nu wel in hem gelooft.

Emiel gaat ook naar het ziekenhuis en hij wil Sander dwingen dat hij tegen de politie moet zeggen dat niet hij, maar Maarten en Chris hem in elkaar hebben geslagen. De zuster die alles hoort belt de politie. De politie neemt Emiel mee naar het bureau. Als Sander een week in het ziekenhuis ligt gaat het alweer een stuk beter met hem.


B. Boekbespreking
1.Titel
Het is niet zo moeilijk om de titel te verklaren. Het gaat over stoppen van zinloosgeweld. Sander heeft gezien dat zijn “vriend” Emiel een gehandicapte jongen in een rolstoel omtrapt. Hij krijgt hierom zo veel spijt, waarom hij toen niet ingreep. Het werd helemaal erg toen er een bericht in de krant kwam te staan. Later herhaalt zich dit weer, maar toen met een fietser. Sander was weer erbij. Emiel wou de fietser dood slaan met een fles en toen heeft Sander ingegrepen. Hij riep tegen Emiel: KAPPEN!

2. Soort verhaal
Het boek is realistisch en romantisch.

3. Gebeurtenissen: problemen en hoofdlijn
Het probleem van de hoofdpersoon, Sander, is dat hij verliefd is op een meisje en geen nee durft te zeggen tegen zijn vrienden, Emiel die samen met Maarten en Chris dingen steelt en mensen pest. Een keer hebben ze een gehandicapte jongen zijn rolstoel omver getrapt. Dat stond in de krant. Sander was erbij, maar als René dat beweert ontkent Sander alles. Iedereen op school geloven in eerste instantie Sander niet. Wanneer Sander niet meer met Emiel om wil gaan, gaat Emiel Sander bedreigen. Emiel loopt bij hem weg en gaat naar Indra.
Als Indra Sanders verhaal heeft gehoord wordt ze boos en stuurt hem weg. Buiten ziet Emiel Sander. Sander wordt door Emiel in elkaar geslagen.
Het volgende wat Sander zich herinnerd, is dat hij in het ziekenhuis ligt. Indra heeft spijt dat zij Sander niet geloofd heeft.
Emiel blijft Sander in het ziekenhuis ook lastig te vallen. Sander moest tegen de politie zeggen dat Chris en Maarten waren die hem in elkaar hebben geslagen.
Als Emiel weg wil gaan wordt hij tegen gehouden door een zuster die alles heet gehoord en Emiel wordt meegenomen door de politie. Iedereen vindt Sander weer aardig en hij krijgt verkering met Indra.
Het verhaal is spannend geschreven, maar ik vind de gebeurtenissen schokkend. Het is heel erg als er paar jongens iemand in een rolstoel om trappen. Ook toen Sander in elkaar geslagen werd alleen omdat hij de politie wilde bellen. Tegenwoordig hoor je vaker dat er iemand zomaar in elkaar geslagen wordt. Ik ben heel erg tegen zinloos geweld. Mensen moeten van elkaar afblijven. We moeten gewoon “KAPPEN” om onschuldige mensen in elkaar te trappen of andersmans spullen te vernielen.

4. Personen
Er zijn twee hoofdpersonen in dit boek. Dat zijn Sander en Indra.

Sander Koper
Sander zit in de tweede klas(2c) Hij is ongeveer 14 jaar. Hij is al een tijdje verliefd op Indra.
Het grote probleem is dat Sander wordt ervan verdacht dat hij een rolstoel van een gehandicapte jongen heeft omgetrapt. Maar hij probeerde Maarten, Chris en Emiel te stoppen. Indra gelooft hem wel en neemt het voor hem op.
Hij wordt niet geloofd tot hij in het ziekenhuis ligt, doordat hij in elkaar is geslagen.

Indra Sandbergen
Indra zit bij Sander in de klas. Ook zij wordt niet door haar vrienden geloofd dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft. Alleen Sander gelooft haar en dat komt ook doordat hij zelf ook deze ziekte heeft gehad. Indra is ook al een paar weken verliefd op Sander en durft het niet te zeggen.
Heike Hofstra
Zij zit ook in de 2e klas bij Sander en Indra. Ze is beste vriendin van Indra. Als Indra René (de broer van Heike) afwijst, vindt ze dat stom en doet er alles aan dat ze hem wel leuk gaat vinden. Heike geloofd niet dat Indra de ziekte van Pfeiffer heeft. Zij doet er alles aan, om Indra over te halen zodat ze naar school komt en dat ze meegaat naar de stad. Sinds Indra de ziekte van Pfeiffer heeft trekt ze veel met Dana op. Heike vind dat Indra zich aanstelt. Dus doet ze soms ook gemeen tegen Indra.

René
René is de broer van Heike. Hij zit in de derde klas. Hij is ook verliefd op Indra. Hij is de hele tijd met Indra aan het flirten. Maar Indra gaat er niet op in. René wordt boos op Indra als hij hoort dat Indra voor Sander kiest. Hij gaat aan Indra vertellen dat Sander bij die rolstoelbende hoort.

Dana:
Sinds Indra de ziekte van Pfeiffer heeft trekt Dana veel met Heike op. Dana is echt heel gemeen tegen Indra.

Emiel
Emiel is een vriend van Maarten en Chris. Hij heeft Sander in elkaar geslagen. Hij dreigt Sander vaak met een mes. Emiel is een crimineel. In het ziekenhuis wordt hij opgepakt.

Maarten
Maarten is een vriend van Sander. Hij zit niet meer bij Sander op school. Hij gaat met een verkeerde vriend, Emiel, om. Sander vindt dat Maarten veel is veranderd. Maarten drinkt veel. En als hij dronken is doet hij vaak stomme dingen, zoals stelen en vernielen van andermans spullen.

Chris
Chris is ook een vriend van Sander. Hij heeft hetzelfde karakter als Maarten. Sander vindt dat hij niet meer bij Maarten en Chris hoort.

Tom
Tom zit naast Sander in de klas. Het is ook een vriend van Sander. Hij komt niet zo vaak in het verhaal voor. Tom zit in de schoolredactie. Dus als je iets tegen Tom verteld dan weet de hele school.

Cas
Cas is ook een vriend van Sander. Hij heeft veel humor. Want hij is al een paar keer uit de klas gestuurd.

Olivier
Olivier is ook een vriend van Sander.

5.Tijd
Het verhaal zou in deze tijd gebeurd kunnen zijn, dat kun je zien aan het taalgebruik, en Sander heeft een mobiele telefoon. In het verhaal is het ook winter want er wordt een aantal keer gezegd hoe koud het wel is. Het verhaal duurt ongeveer twee maanden. Het is chronologisch verteld. Met veel dialogen.

6. Plaats
Het speelt zich voornamelijk af op school. En ook op straat, maar in het boek staan geen straatnamen of een plaats vermeld.

7. Met wie kijk je mee?
Het boek wordt vanuit de schrijver geschreven. Je hoort meestal de gebeurtenissen van Sander’s kant, maar ook soms van Indra’s kant. Hier zijn een paar voorbeelden waar Sander in betrokken is.

Hier is een voorbeeld in het begin van het boek.

‘Hèhè, we dachten al dat je op die school bleef wonen’, zegt Maarten. 'Ik heb het weer overleefd’, zegt Sander.

En hier een ander voorbeeld, later in het boek.

Hij weet telkens de bal van de grond te houden. En zo te zien is hij niet ouder dan een jaar of zeven. Nu wordt hij overmoedig, denkt Sander, als de jongen erbij begint te rennen.

Hier zijn een paar voorbeelden van Indra’s kant.

Hier is een voorbeeld van in het begin van het boek.

Het zou Indra niks verbazen als het waar was.
‘Raad nog maar een keer’, zegt Indra.
Heike schudt haar hoofd en zegt:’Ik weet het echt niet’.
’Ik ben verliefd’, zegt Indra.

Hier is een voorbeeld later in het boek.

Indra kijkt onder de arm door van een agent Ze ziet alleen een plasje bloed. Maar als de agent een stapje opzij doet, geeft ze een gil.’Dat is Sander! Ze hebben hem in elkaar geslagen’!

Hier is een voorbeeld waar ze beide in betrokken zijn.

’Ik….Ik ben ook verliefd op jou…’ Even kijken ze elkaar aan en dan zoenen ze. ’Nee’, zegt Indra ineens verschrikt. ’Ik mag je niet zoenen, dan krijg jij ook pfeiffer’.
’Welnee! Ik heb het al gehad dan kun je het niet meer krijgen’, zegt Sander.

8. Onderwerp.
Het thema in één woord samengevat is:
Zinloos geweld!
Het gaat ook over niet geloofd worden, verliefdheid, ruzie met je vrienden, beschuldigd worden van iets wat je niet gedaan hebt.

9. bedoeling / boodschap
De bedoeling van dit boek is; durf wat te zeggen als iemand op straat geslagen wordt of gepest wordt. Het onderwerp van dit boek gaat over liefde. De schrijver laat goed zien wat er kan gebeuren en dingen kunnen veranderen (zoals gedrag). En de schrijver laat ook zien hoe je het beste kan doen als je zinloos geweld ziet. Het gaat over ook vertrouwen. Heike gelooft niet Indra een ziekte heeft en de vrienden van Sander geloofden hem niet over de rolstoel incident.

10. taalgebruik
Het boek is geschreven als spreektaal. Het was niet moeilijk om te lezen. Er kwamen geen moeilijke zinnen voor. Het was goed te volgen. Het is niet te langdradig.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kappen door Carry Slee"