Kappen door Carry Slee

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 790 woorden
  • 12 september 2006
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 17 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2000 Genomineerd) , Jonge Jury (2001 Winnaar)

Boekcover Kappen
Shadow

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. …

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voo…

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. Indra is de enige die voor Sander opkomt, en niet alleen omdat ze verliefd op hem is. Indra weet hoe erg het is als je niet wordt geloofd. Ze heeft de ziekte van Pfeiffer, maar iedereen denkt dat ze zich aanstelt. Indra verdedigt Sander, ook al kost het haar de vriendschap met Heike. Maar of dat zo verstandig is?

Kappen door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Versie 1:
Samenvatting van het boek:

Sander is verliefd op Indra en zij ook op hem, maar ze weten het alleen niet van elkaar. Met de klas hebben ze een feest. Sander en Indra verwachten er allebei veel van ( En stiekem ook van elkaar. Maar dan word Indra op weg er naartoe erg beroerd. Ze kan haast niet meer lopen of fietsen en draait zich om er rijdt naar huis. Op het feest baalt Sander dat ze niet gekomen is.

Een paar dagen later ziet Sander zijn oude vrienden Chris en Maarten weer. Ze laten vol trots hun gejatte Cd’s zien. Sander vindt het eigenlijk niet zo stoer als zij zelf. Dat zullen ze wel van hun nieuwe vriend hebben geleerd, denkt Sander. Na een poosje wordt Sander uitgenodigd om hun nieuwe vriend te ontmoeten. Een paar dagen later gebeurt dat ook. De vriend blijkt Emiel te heten. Sander mag hem niet zo. Er is iets vreemds aan hem.


Ze staan al een poosje in het park te praten en dan komt
er een jongen langs. Hij zit in een rolstoel en wordt
geduwd door een ander meisje. Emiel heeft al aardig wat gedronken en hij trapt de jongen uit de rolstoel. De drie jongens rennen gauw weg en Emiel trekt Sander mee terwijl hij probeert de jongen te helpen. Hij heeft kan niet geloven dat hij alleen heeft staan toekijken en niets aan Emiel gedaan had.

De volgende dag staat alles in de krant en een jongen van Sanders school heeft Sander weg zien rennen. Hij vertelt dat op school en de rector wil het tot de bodem uitzoeken. Sander ontkent alles en zijn vader helpt hem, omdat hij ook echt gelooft dat Sander de waarheid spreekt.

Met Indra gaat het niet zo goed. Ze heeft de ziekte van Pfeiffer. Daarom voelt ze zich steeds zo beroerd en moe. Ze ziet Sander tegenwoordig vaker omdat hij haar heeft aangeboden om elke dag huiswerk te brengen. Gistermiddag hadden ze bijna gezoend maar toen kwamen Indra’s ouders thuis. Hij was daarna vroeg weggegaan om die nieuwe vriend te ontmoeten. Als de rector de klas inkomt om te vertellen dat Sander wordt verdacht liegt Indra dat Sander hij de hele middag bij haar was. De vriendin van Indra; Heike, is het zusje van de jongen [rené] die beweert dat hij Sander heeft zien rennen en ze gelooft Indra’s getuigenis niet. Ze krijgen ruzie als Indra beweerd dat René de getuigenis alleen vertelt omdat Indra hem heeft afgewezen. René trekt zijn aanklacht in ( voor Indra.

Een paar weken later zoekt Sander toch zijn oude vrienden weer op. Hij heeft geen keus want toen hij probeerde te vertellen dat hij niets mee met ze te maken wilde hebben, heeft Emiel hem bedreigt. Dit keer hebben ze alweer gedronken en slaan nu een jongen van zijn fiets af. Sander pikt dat niet en belt 112. Emiel wordt kwaad en begint Sander te slaan. Hij vlucht weg en Emiel komt hem samen met een andere vriend achterna. Sander raakt in paniek en rent Indra’s huis binnen. Hij vertelt wat er is gebeurd en biecht alles op. Indra wordt kwaad en stuurt hem weg. Heeft ze voor hem tegen Heike gelogen?


De volgende morgen ligt Sander bewusteloos in het steegje achter Indra’s huis. Hij wordt met de ambulance weggebracht. Als hij later bijkomt in het ziekenhuis zit Indra bij hem. Ze vergeeft hem en zegt dat ze van hem houdt. De andere klasgenoten en zijn ouders vergeven hem ook. Emiel zit vast en Maarten en Chris worden ook verhoord. Sander blijkt onschuldig te zijn. Hij wil hen nooit meer zien. Indra en Sander hebben verkering gekregen en Indra en Heike hebben hun ruzie bijgelegd.

Verklaring van de Titel:
De betekenis van de titel kappen is: wanneer er een jongen in elkaar getrapt wordt zegt Sander dat ze moeten Kappen. Dat heeft tot gevolg dat hij zelf in elkaar geslagen wordt.

Thema:
Zinloos geweld, er worden zomaar mensen in elkaar geslagen. Verliefdheid, Sander en Indra zijn verliefd op elkaar.

Informatie over de schrijver:
Hoe is Carry Slee schrijfster geworden?
Carry Slee werd in 1949 geboren in Amsterdam. Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig. Toen ze nog niet kon schrijven, bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffeldieren. Ze zette haar knuffels in een kring om zich heen en las voor uit eigen werk. Op de lagere school had ze een schrift waarin ze
korte verhalen en gedichten noteerde.
Carry Slee is bekend geworden door haar gemakkelijk leesbare boeken over veelvoorkomende tienerproblemen. Tot 1996 schreef ze boeken voor kleuters en basisschoolleerlingen. Daarna is ze voor middelbare scholieren gaan schrijven. Sinds een aantal jaren schrijft ze ook boeken voor jongvolwassenen onder de naam Sofie Mileau.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Nice gedaan.

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Kappen door Carry Slee"