Kapot door Vrank Post

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Kapot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1054 woorden
  • 17 oktober 2011
  • 278 keer beoordeeld
Cijfer 6
278 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2009
Pagina's
243
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Kapot
Shadow
Kapot door Vrank Post
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Opdracht B Motivatie

Waarom heb dit ik boek gekozen?
• Ik heb al eerder een boek gelezen van Vrank Post, namelijk het boek Bad boys for life! Ik vond dat een heel spannend en leuk boek. Dat boek was ook nog in een vlotte stijl geschreven, wat uitnodigde om het in één keer uit te lezen.

• Toen ik op Bol.com aan het kijken was naar nieuwe boeken, kwam ik dit boek tegen. Op de site stond een korte beschrijving en ook een paar recensies. Wat ik daarin las sprak me wel aan, en omdat ik Bad boys for life! zo goed vond, heb ik mijn moeder gevraagd dit boek ook te bestellen.



Opdracht C Kaft

De kaft van het boek is ontworpen door Wil Immink.

De kaft van het boek ziet er erg somber en donker uit. De hoofdkleur is zwart. De persoon die op de kaft staat draagt een zwart t-shirt met een onduidelijke opdruk. Ook kijkt hij niet echt blij, zijn haren lijken nat (zweet, water of iets anders?) en je kunt maar een klein deel van zijn gezicht zien, terwijl de rest verdwijnt in het duister. Er is vrij groot en opvallend rood lettertype gebruikt voor de titel. Het lijkt bijna alsof de letters met rode verf zijn geschreven.

Ik heb al eerder boeken van Vrank Post gelezen en ik verwacht best wel veel van dit boek. Zijn vorige boek (Bad boys for life!) was een erg aangrijpend verhaal, dat je liet nadenken over de situatie in de jeugdgevangenis en in Afghanistan, het was heel spannend en realistisch. Van dit boek verwacht ik ook dat het heel spannend maar ook realistisch zal zijn. Ik ga ervan uit dat het over de situatie van allochtonen in het hedendaagse Nederland gaat en over hoe hun wereld soms heel verschillend kan zijn van de onze. Maar misschien laat het ook wel zien dat mensen soms heel anders zijn dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Ik hoop dat het boek helpt om een aantal vooroordelen over allochtonen te weerleggen.



Opdracht D Samenvatting
Het verhaal gaat over een 18-jarige jongen genaamd Erik. Hij heeft net zijn middelbare school afgerond en probeert nu geld bij elkaar te sparen zodat hij kan gaan studeren. Als hij op een avond met zijn broer Peter (die dronken is en achter het stuur zit) en zijn vrienden Rafi en Billy van een voetbal wedstrijd naar huis rijdt, merkt Peter op dat ze worden achtervolgd door de politie. Daarom trapt Peter nog extra hard het gaspedaal naar beneden en rijdt een moslima aan. Tot overmaat van ramp vliegt de auto ook nog uit de bocht.

Als Erik later wakker wordt in het ziekenhuis blijkt dat zijn benen het niet meer doen en hij voor de rest van zijn leven in een rolstoel moet zitten. Hierna wordt hij naar een revalidatie- kliniek gestuurd, waar hij Naïma ontmoet. Zij is ook 18, heeft een klas overgeslagen en liep stage bij een plaatselijk ziekenhuis. Ze had op dezelfde nacht als Erik ook een ongeluk (Eerst verdenkt ze Eriks broer ervan dat hij haar heeft aangereden, maar het blijkt de stage leider Rutger te zijn. Hij heeft namelijk een gigantische haat tegen allochtonen en probeert Naïma al een tijdje uit de weg te ruimen.

Ook ontmoet Erik Rosie. Zij is zó hardhandig seksueel misbruikt, dat de zenuwen in haar benen permanent beschadigd zijn. Ook is ze vaak erg boos en depressief.

Als de Patiënten op een bootreisje door de grachten van Amsterdam gaan, wil Rosie niet mee. Later blijkt dat ze depressief was dat ze voor een trein is gaan liggen om zelfmoord te plegen. Later heeft Erik nog een gesprek met Rosie’s vader die met boeien om de begrafenis mocht bijwonen.

Ondertussen heeft Naïmas kleine broertje Sahin een overval gepleegd, en is naar de jeugdgevangenis gestuurd. Hier ontmoet hij Abdelhakim, een Islamitische fundamentalist. Hij heeft erg extreme ideeën over het christendom en is van plan De Kuip (stadion van Feyenoord) op te blazen. Sahin heeft niets door en als hij vrijkomt gaan de drie (Erik, Naïma en Sahin) naar het stadion. Dan gaat het mis. Sahin ziet Abdelhakim weer en die vraagt aan hem of hij Abdels tas mee kan nemen. Sahin geeft de tas aan Naïma en gaat een frietje halen. Als Naïma dan ontdekt dat er een bom in de tas zit, rijdt ze met Erik zo snel mogelijk het stadion uit. Helaas worden ze tegen gehouden door haar (ex-) stage leider, hij pakt de tas van haar af. Als Naïma de politie erbij haalt, scheurt de stage leider weg in zijn auto, en zet de politie de achtervolging in.

Abdelhakim staat ondertussen op een brug te wachten tot het eerste doelpunt is gevallen, zodat hij daarna de bom kan laten afgaan. Dan ziet hij een zwarte auto voorbij scheuren met de politie erachteraan. Hij denkt dat ze naar hem op weg zijn en laat de bom ontploffen.

Opdracht E Verwerkingsopdrachten
De titel van het boek (Kapot!) kan verwijzen het feit dat de benen van de hoofdpersonen (behalve Sahin) kapot zijn en niet meer werken. Maar ook de levens van sommige mensen in het boek zijn ook totaal verwoest en kapot. Denk bijvoorbeeld aan Rosie die zelfs zelfmoord wilde plegen. De titel kan zelfs verwijzen naar de auto’s in het boek die ook bijna allemaal kapot gaan door een botsing of zelfs een bomexplosie.

Het boek speelt zich af in Rotterdam op een verschillend aantal plaatsen zoals de revalidatiekliniek (‘’ondertussen zit ik lekker in die kliniek weg te rotten’’), De Kuip (‘’hij liep op een drafje naar het stadion toe’’), het ziekenhuis (‘’voorzichtig deed hij zijn ogen open. ‘waar ben ik?’ vroeg hij. ‘In het ziekenhuis’ luidde het antwoord.’’), de moskee (‘’Erik had nog nooit een moskee van binnen bekeken, en hij vond het prachtig’’) en bij de flat waar Erik woont (‘’wat doe jij hier?’ vroeg Sahin. ‘Ik woon hier’ zei Erik’’).

Het boek maakt ook gebruik van meerdere perspectieven en schakelt voortdurend van persoon naar persoon. Het boek is ook (bijna) helemaal in de tegenwoordige tijd geschreven (‘’Rosie rolt met een woeste ruk haar rolstoel richting de tafel’’), zodat je als je het boek leest ook het idee krijgt dat het zich allemaal nu afspeelt, alsof je er zelf bij bent.

REACTIES

C.

C.

echt bedankt , had dit echt nodig ik moest het boek ezen maar was het vergeten dus ik had maar 15 bladzijdes gelezen thnx

11 jaar geleden

C.

C.

in welke tijd wort dit boek afgespeelt?

11 jaar geleden

L.

L.

Hallo!,

Ik had een vraagje:
Welke personen komen er allemaal in voor en zou je dan ook een korte omschrijving willen zetten?

Dankjewel alvast!

10 jaar geleden

P.

P.

gast, je begin van je samenvatting klopt al niet. Erik is nog minderjarig en heeft zijn middelbare school nog niet afgerond hij zit namelijk in het examenjaar

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kapot door Vrank Post"