Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kapot door Carry Slee

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Kapot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 916 woorden
  • 6 maart 2019
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
45 keer beoordeeld

Boekcover Kapot
Shadow

Na boeken als Spijt!, Afblijven en Razend, komt Slee nu met Kapot: een indringende en herkenbare jeugdroman over Julia en Thijs van wie het leven totaal verandert door de problemen tussen hun ouders.

Julia en haar broer Thijs spelen samen in een succesvolle band. Ze hebben veel vrienden en zijn alle twee tot over hun oren verliefd. Een heer…

Na boeken als Spijt!, Afblijven en Razend, komt Slee nu met Kapot: een indringende en herkenbare jeugdroman over Julia en Thijs van wie het leven totaal ve…

Na boeken als Spijt!, Afblijven en Razend, komt Slee nu met Kapot: een indringende en herkenbare jeugdroman over Julia en Thijs van wie het leven totaal verandert door de problemen tussen hun ouders.

Julia en haar broer Thijs spelen samen in een succesvolle band. Ze hebben veel vrienden en zijn alle twee tot over hun oren verliefd. Een heerlijk leventje dus. Ze hadden nooit kunnen denken dat het kon gebeuren, maar ineens wordt alles anders. Het drama dat zich thuis afspeelt zet Julia en Thijs lijnrecht tegenover elkaar en dreigt alles kapot te maken.

Kapot door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemeen 
Titel van het boek: Kapot 
Auteur van het boek: Carry Slee 
Naam uitgeverij: OverAmstel uitgevers 
Jaar van uitgave: 2015 
Genre: jeugdboek 

 Samenvatting 

Het verhaal speelt zich in het heden af. Dat is te zien aan de voorwerpen die de personages gebruiken, het zijn moderna voorwerpen (mobiel, playstation etc.). het verhaal speelt zich af in Nederland. 

 Thijs en Julia zijn broer en zus. Thijs is 15 jaar en Julia is 14 jaar. Ze spelen in de band Vuurwerk. Thuis hebben de ouders van Thijs en Julia steeds ruzie. Door die ruzie krijgen Thijs en Julia ook ruzie. Dat komt doordat Thijs de kant van zijn vader kiest en Julia de kant van haar moeder. De vader van Thijs en Julia besluit om in een woonboot te gaan wonen. Emma is de beste vriendin van Julia en ze is verliefd op haar broer Thijs. Haar broer Thijs is ook verliefd op Emma. Julia wilt dat ze verkering krijgen. Tijdens het schoolfeest treden Thomas en Julia met de band op. Jaap Ooivaar (muziekmanager) wil graag hun manager worden. Rutgereen jongen die handig is met muziek, heeft een keertje met Emma afgesproken. Rutger heeft een oogje op Julia. Door Rutger denkt Thijs dat Emma hem niet ziet zitten. Thijs besluit om bij zijn vader te wonen, hij mist zijn zusje wel. De moeder van Thijs en Julia werkt zwart bij haar vriendin Astrid. Thijs moet van zijn vader een foto maken van zijn moeder en ze aan het schoonmaken is. Deze foto gebruikt zijn vader voor de rechtszaak. De vader van Thomas en Julia koopt kaartjes voor een U2 optreden, maar Julia wilt niet mee. Dat vindt haar vader niet zo erg, hij neemt zijn nieuwe vriendin mee. Thijs en Julia schrikken erg wanneer ze er achterkomen dat hun vader een nieuw vriendin heeft. Jaap Ooivaar laat de band in de steek. Thijs en Emma krijgen verkering. Emma en Julia krijgen steeds meer ruzie, omdat Emma jarloers is op de relatie tussen Thijs en Emma. Thijs betrapt zijn vader met Astrid, een goed vriendin van hun moederDe moeder van Thijs en Emma is woedend. Ze bedenkt een wraakplan. Ze gaat een fotoshop openen tegenover de zaak van haar man. De zaak van haar man gaat failliet. Jullia is van plan om de band te verlaten, maar uiteindelijk doet ze het toch niet. Eric, een van de bandleden, vertelt dat hij naar Istanbul emigreert en daardoor dus stopt de band. Rutger zorgt ervoor dat Julia een solo-optreden als een sing-songwriter kan krijgen. Rutger en Julia krijgen verkering. Aan het eind van het boek is er een rechtszaak, Julia en Thijs moeten bepalen bij wie ze gaan wonen. Julia kiest voor haar moeder en uiteindelijk Thijs ook. 

 ​​​​​​​Verklaar de titel 
Waarom denk jij dat voor deze titel gekozen is? 
Ik denk dat er voor de titel kapot gekozen is, omdat het boek over een zus en een broer gaat die een hele goede band hadden en door problemen thuis hun band steeds slechter werd. 

Vind je de titel passen bij het verhaal? beargumenteer. 
Ja, ik vind de titel heel goed passen bij het verhaal, omdat het verhaal gaat over een zus en een broer die een hele goede band hebben. Maar door problemen thuis gaat die band kapot, ze worden steeds afstandelijker en hun band is bijna niet meer te reddenUiteindelijk komt het tussen hun wel goed, tussen hun ouders helaas niet meer. 

Biografie 
Carry slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares Drama in het voorgezet onderwijs. In 1988 debuteerde ze in het kindertijdschrift Bobo met verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerste boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989. Daarna volgden algauw meer jeugdboeken. In 1999 schreef Carry het kinderboekenweekgeschenk Bikkels.  

Welke groep leest dit graag? 
Kinderen (jongeren) lezen dit boek graag. Het verhaal gaat over onderwerpen veel jongeren zelf ook mee te maken hebben, wat dit boek heel realistisch maakt. Het gaat over onderwerpen als relaties (niet alleen liefdesrelaties, maar ook relaties tussen ouders/broer/zus), vriendschap, jaloezie en verdriet. Natuurlijk nog veel meer, maar dit waren ongeveer de onderwerpen van dit boek.  

Mening 
​​​​​​​
Ik vond dit boek niet het leukste boek van Carry Slee. Ik vond het eigenlijk heel saai. Er werden teveel details verteld, die het lezen heel erg hinderden. De gebeurtenissen in het boek zijn wel ontroerend, want het verhaal kon alle kanten op, waardoor het niet voorspelbaar was. Keuzes werden gemaakt, niet altijd de meest geschikte, maar dat hoeft ook niet. Dat maakte het boek interessanter. Ten slotte is het boek heel realistisch, zoals ik eerder vermeld heb. Ook dit maakt het boek aantrekkelijker om te lezen (niet voor iedereen natuurlijk, je moet er van houden). 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kapot door Carry Slee"