Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kaas door Willem Elsschot

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1704 woorden
  • 12 oktober 2016
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
28 keer beoordeeld

Boekcover Kaas
Shadow

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo wordt hij ‘algemeen en officieel vertegenwoordiger voor België en het Groot-Hertogdom Luxemburg’ van een Amsterdamse kaasfirma.

Meteen al krijgt hij een ‘proefzendi…

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo …

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo wordt hij ‘algemeen en officieel vertegenwoordiger voor België en het Groot-Hertogdom Luxemburg’ van een Amsterdamse kaasfirma.

Meteen al krijgt hij een ‘proefzending’van tienduizend volvette Edammers in zijn maag gesplitst, waar hij een geschikte opslagruimte voor moet zien te vinden. Het opzetten van een eigen kantoor en het werven van goede verkopers blijkt ook al niet zo makkelijk. Kortom: het wordt een – alleen voor de lezers hilarisch - drama. Een illusie armer keert Laarmans terug naar zijn oude nederige bestaan.

Kaas door Willem Elsschot
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke gegevens
Auteur
: Willem Elsschot
Titel: Kaas
Uitgever: Wolters-Noordhof
Plaats van uitgave: Groningen
Jaar van uitgave: 1995
Druk: n.v.t
Aantal bladzijden: 91
Jaar van eerste druk: ‘ 1933 ’
Genre: ironisch-realistische roman
Geraadpleegde secundaire literatuur: http://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/24572-willem-elsschot-kaas-vwo-6-niveau.html

Eerste reactie
Ik heb voor dit boek gekozen, omdat de titel mij aansprak. Het boek leek mij interessant en spannend. De meeste titels uit die periode leken mij saai, maar deze sprong er voor mij gevoelsmatig een beetje uit.

Verdieping
Kaas opent met een inleiding over stijl. De auteur maakt duidelijk dat hij literatuur als een kunstvorm ziet die te vergelijken is met bijvoorbeeld muziek.

Frans Laarmans is een doodgewone man van vijftig jaar. Hij heeft een vrouw en twee kinderen en een vaste aanstelling bij de General Marine and Shipbuilding Company. Zijn leven is eigenlijk prima zoals het is, al is het weinig spannend of opzienbarend. Binnen zijn familie is Frans een beetje een buitenbeentje. Hij is een nakomeling, zijn broer is arts (en dus 'belangrijk') en aan het sterfbed van zijn moeder wordt wel duidelijk dat hij niet de favoriet in de familie is.

Op de begrafenis van zijn moeder ontmoet Frans meneer Van Schoonbeke; een rijke man op leeftijd die wekelijkse bijeenkomsten organiseert die worden bezocht door andere rijke 'hotemetoten'. Van Schoonbeke nodigt Frans uit om ook langs te komen en zo geschiedt. Frans voelt zich echter weinig op zijn plaats omdat hij maar gewoon een klerk is en zich niet kan meten met de rest van het gezelschap. Daar lijkt echter verandering in te komen wanneer Van Schoonbeke hem in contact brengt met een kaasleverancier uit Nederland die een Vlaamse ondernemer zoekt om in België volvette Edammers te verkopen. Laarmans is meteen enthousiast en handelt overmoedig. Hij neemt de uitdaging aan en wil meteen zijn oude baan opzeggen maar wordt daarbij geremd door zijn vrouw die voorstelt eerst maar eens te zien of die onderneming met de kazen wel gaat lopen zoals Frans hoopt. Er wordt besloten om met hulp van de broer van Frans een zenuwziekte voor te wenden zodat Frans met verlof kan. Zo houdt hij wel zijn oude baan aan maar heeft hij ook de vrijheid om aan zijn kaashandel te beginnen. De broer van Frans schrijft als arts een verklaring van zijn ziekte en Frans kan zijn gang gaan.

Wat het verhaal lastig maakt, is dat Frans totaal geen ervaring heeft in de handel en dat hij bovendien geen enkele affiniteit heeft met het product dat hij wil afzetten. Toch is hij enthousiast. Frans heeft meteen grootse plannen om een kantoor in te richten met een duur bureau, speciaal ontworpen briefpapier en een telefoonlijn en terwijl hij daarmee bezig is, wordt er meer kaas gratis weggegeven dan dat er verkocht wordt. Omdat Frans zelf niet zo goed weet hoe hij al die kazen moet gaan verkopen, stelt hij een advertentie op waarin hij vraagt om agenten door het land (en het Groot-Hertogdom Luxemburg) die onder hem willen werken. Er komen enorm veel brieven maar er zitten maar weinig serieuze gegadigden tussen. Uiteindelijk stelt hij wel een aantal mensen aan, maar ook daar komt maar weinig van terecht. Frans doet zelf ook nog een poging om wat kazen aan een winkel te slijten, maar zijn ondernemingen zijn vruchteloos. Ten slotte komt hij tot het inzicht dat het ook eigenlijk een vreemde opwelling van hem geweest is en probeert hij zich met zo min mogelijk gezichtsverlies terug te trekken. Hij schrijft de Nederlandse leverancier dat hij van de onderneming afziet en hij timmert de kaaskisten in zijn kelder weer dicht. Wanneer hij terugkeert op zijn oude werk waardeert hij zijn werkplek en zijn collega's ineens veel meer dan hij ooit gedaan had en ook zijn gezin ziet hij in een nieuw licht. Frans is nog steeds aanwezig bij de bijeenkomsten van meneer Van Schoonbeke die belooft hem hetzelfde te zullen blijven behandelen al is hij weer 'gewoon' een klerk.

Onderzoek van de verhaaltechniek
Schrijfstijl
De schrijver heeft een makkelijke schrijfstijl. Hij gebruikt niet veel moeilijke woorden. Ik kon het verhaal goed begrijpen. De zinnen zijn goed opgebouwd, dat maakt het lezen van het boek ook prettig.

Plaats en tijd
Het boek speelt zich af in 1933. Dat staat letterlijk achterin het boek.

Het verhaal is chronologisch geschreven met af en toe een flashback. De gebeurtenissen bestrijken zo’n drie maanden. Het merendeel van het verhaal speelt zich af in België en dan voornamelijk in Antwerpen. Frans gaat één keer naar Amsterdam voor een sollicitatiegesprek met de baas van de Kaasfirma. De vertelde tijd is ruim twee maanden. En de verteltijd is 91 bladzijden.

Verhaalfiguren
Meneer Van Schoonbeke
Meneer Van Schoonbeke is een rijke, oudere man die Frans probeert te helpen hogerop te komen. Zijn motieven daarvoor zijn niet echt duidelijk.

Fine Laarmans
Fine is de vrouw van Frans en ze fungeert als zowel ondersteunende als remmende factor. Ze wil hem behoeden voor mislukking maar wil hem daarbij geen gezichtsverlies laten lijden.

Frans Laarmans
Frans is een vrij simpele man die een beetje last lijkt te hebben van een midlifecrisis. Hij is behoorlijk naïef en overmoedig en zijn onderneming is gedoemd te mislukken.

Situaties
De belangrijkste situaties in het boek zijn:

  • Frans wordt een kaashandelaar
  • Frans keert terug naar zijn oude baan

Vertelwijze
Het verhaal is geschreven in de ik- perspectief. Soms richt de hoofdpersoon zich tot de lezer. Het hele verhaal is in de tegenwoordige tijd geschreven.

Onderzoek van de thematiek
Thema

Geluk/ Verlangen naar geluk
Het boek beschrijft hoe Frans succesvol wil worden, omdat hij geen mislukkeling wil zijn. Hij wil voldoen aan een maatschappelijk wenselijk beeld. Frans probeert iets te zijn wat hij niet is en komt er al doende achter dat hij daar helemaal niet gelukkig van wordt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Onderzoek van de thematiek
Thema

Geluk/ Verlangen naar geluk
Het boek beschrijft hoe Frans succesvol wil worden, omdat hij geen mislukkeling wil zijn. Hij wil voldoen aan een maatschappelijk wenselijk beeld. Frans probeert iets te zijn wat hij niet is en komt er al doende achter dat hij daar helemaal niet gelukkig van wordt.

Motieven

  • Familieleven
    Het gezin van Frans blijft een beetje op de achtergrond, maar het speelt wel een belangrijke rol in het verhaal. Het is zijn gezin, die hem steunt in zijn onderneming al zien ze van mijlenver aankomen dat die gedoemd is te mislukken.
  • Toekomstproblematiek
    De hoofdpersoon is een doodgewone man met een doodgewone baan. Hij komt echter in aanraking met mensen uit een wat hogere klasse en voelt zich door hen niet serieus genomen. Doordat hij bij hen wil horen, verliest hij zichzelf en wat echt belangrijk is uit het oog.
  • Maatschappijkritiek
    Frans voelt de druk van de maatschappij om meer te zijn dan hij eigenlijk is. Om aan die druk te voldoen, gaat hij zichzelf totaal voorbij. Hij stort zich in een overmoedig zakenavontuur waar hij geen kennis van heeft. Door de wil om iets - of iemand - te zijn die hij niet is, verliest hij de realiteitszin in die zin dat hij opgaat in de waan dat hij zomaar zijn baan op wil zeggen om een carrièreswitch te maken die hem totaal niet ligt.

Titelverklaring
Het product dat de hoofdpersoon zal gaan verkopen en dat zijn leven tijdelijk op z'n kop zet, is kaas.

Motto
Ik luister zwijgend naar die stem
Die hijgt en hees is, maar vol klem
Die in mineur zingt bij 't verwensen
Van 't alledaagse in de mensen.

Ik volg de hoeken van die mond,
Een kwalijk toegegroeide wond
Die alles uitdrukt, als hij lacht,
Wat hij zo fel in woorden bracht.

Hij heeft een vrouw en kroost en vrinden
Hij heeft een hele joop beminden
Waar hij plezier aan heeft als geen
Toch staat Jan Greshoff heel alleen

Hij zoekt en kijkt, hij hoopt en wacht
Van d' ene nacht tot d'andere nacht.
Hij hoort iets en komt overeind:
Hij wacht in Brussel op zijn eind

Vooruit Janlief, hanteer de riem,
En geef die rotzooi striem op striem!
Vaag al dat vee van uwe baan
Zo lang dat vee van uwe baan
Zo lang uw hart nog mee wil gaan.


In de opdracht aan Jan Greshoff treft ons de uitdrukking: het verwensen van het alledaagse in de mensen. Dit wijst op een ontgoocheling ten opzichte van leven en mensheid, die, wanneer ze scherp wordt geuit (hanteer de riem!), tot cynisme leidt.

Plaats in de literatuurgeschiedenis
Het werk is voor het eerst gepubliceerd in het jaar 1933.

Willem Elsschot (1882-1960) is het pseudoniem van Alfons de Ridder. Hij werd geboren in Antwerpen en werkte als handelscorrespondent en later voor verschillende tijdschriften. Na de oorlog had hij daarnaast zijn eigen reclamebureau. Hij heeft een klein, maar hecht oeuvre geschreven dat in totaal maar 750 pagina's kent. In zijn werk komt vaak het zakenleven en het gezinsleven naar voren. Kaas is een van zijn populairste boeken.

Enkele belangrijke boeken:

Het werk is voor het eerst geschreven in 1933 en behoort tot de stroming 'Nieuwe Zakelijkheid'.

Centrale thema's die vaak in zijn boeken voorkomen zijn het zakenleven ('Lijmen/ Het Been', 'Kaas', 'Het tankschip') en het gezinsleven ('Een ontgoocheling', opnieuw 'Kaas', 'Tsjip' en 'De leeuwentemmer'). Het boek bevat deze thema’s, daarom kun je het werk vergelijken met andere boeken van de schrijver.

Het werk is heel typerend voor de stroming waarin het is ontstaan, omdat de schrijver zich niet waagt aan emoties en gevoelens en hij wil de werkelijkheid zo objectief mogelijk weergeven. Het boek gaat ook inhoudelijk over zaken, het moderne leven en sociale bewogenheid.

Beoordeling
Wat ik positief aan de roman vond is dat het begint met een motto en een interessante inleiding. Verder vond ik het taalgebruik ook goed. Ik vond het ook een interessant thema vooral omdat het een werkelijk thema is die in het dagelijks leven voorkomt en daardoor extra interessant is. Het onderwerp vind ik zeer origineel en boeiend, omdat nog nooit iemand anders over het nuchtere zakelijke leven heeft geschreven. Ik zal zeker wel meer van deze schrijver willen lezen, omdat hij altijd in deze stijl schrijft en dat bevalt me goed. Zijn boeken zijn ook niet zo dik en tenminste niet langdradig zoals de meeste ander boeken. Ze gaan puur over de karakters en niet om de zaken er omheen. Om dezelfde redenen kan de roman ook aan iemand anders aanraden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kaas door Willem Elsschot"