Kaas door Willem Elsschot

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 479 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.9
  • 11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1933
Pagina's
114
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Kaas
Shadow

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo wordt hij ‘algemeen en officieel vertegenwoordiger voor België en het Groot-Hertogdom Luxemburg’ van een Amsterdamse kaasfirma.

Meteen al krijgt hij een ‘proefzendi…

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo …

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo wordt hij ‘algemeen en officieel vertegenwoordiger voor België en het Groot-Hertogdom Luxemburg’ van een Amsterdamse kaasfirma.

Meteen al krijgt hij een ‘proefzending’van tienduizend volvette Edammers in zijn maag gesplitst, waar hij een geschikte opslagruimte voor moet zien te vinden. Het opzetten van een eigen kantoor en het werven van goede verkopers blijkt ook al niet zo makkelijk. Kortom: het wordt een – alleen voor de lezers hilarisch - drama. Een illusie armer keert Laarmans terug naar zijn oude nederige bestaan.

Kaas door Willem Elsschot
Shadow
Samenvatting van het boek: Kaas
Nick van Mil
VT4A

De moeder van Laarmans sterft. Hij maakt kennis met van Schoonbeke op de begrafenis. Van Schoonbeke nodigt hem uit om een bezoekje te brengen. Elke week komen er rijke mensen bij elkaar. Laarmans de pennelikker voelt zich erg misplaatst in dit milieu. Maar nu biedt van schoonbeke hem aan om de vertegenwoordiger van een Nederlandse kaasfirma te worden waar Laarmans mee instemt. Hij krijgt later een contract bij de firma Hornstra in Amsterdam. Nu hij groothandelaar is in voedings waren wordt hij toegelaten in de vriendenkring van Van Schoonbeke. Frans krijgt een schriftelijke verklaring van de dokter die ook zijn broer is dat hij voor een maand niet zal kunnen werken en hij krijgt dus ziekteverlof maar wordt niet uitbetaald. Nadat hij zijn kantoor goed had ingericht en briefpapier besteld had, arriveerden de tienduizend kazen en werden in een veem opgeslagen.

Laarmans gaat dan op zoek naar een soort van bureau en een typmachine om dingen te kunne typen. Hij verkoopt aan iedereen die in de club van Schoonbeke was een bol kaas voor de prijs van de groothandel. Hij laat een advertentie zetten en vraagt daarin naar agenten. Hij krijgt daarna honderdvierenzestig brieven toegestuurd van mensen die hebben gereageerd op de advertentie. Hij beantwoordt alle brieven een voor een en stuurt ze weer op. Later wordt hij bezocht door mensen van het kantoor om hun zogenaamd zieke collega een geschenk te brengen. Hij had voorlopig nog geen bericht gekregen van de dertig mensen die in aanmerking kwamen voor agent. Later werd hij gekozen tot plaatsvervangend voorzitter van de vakbond voor Belgische kaashandelaren. Hij gaat met een paar andere kaashandelaren naar het Departement van handel. Daar vraagt hij vermindering aan van de invoerrechten van kaas. Hij begrijpt echt helemaal niet van het onderhoud met de directeur-generaal. Dan roept hij dat hij er genoeg van heeft uit wanhoop. De directeur-generaal vat zijn woorden helemaal verkeerd op en de verlaging wordt mee ingestemd.


Als Laarmans ten einde raad is omdat er nog eigenlijk helemaal niks van de kaas verkocht is, vraagt hij advies bij Boorman die adviseur is voor kooplieden en in Villa des Roses woont in Brasschaet. Na zijn raad opgevolgd te hebben verandert er niet echt veel, zijn raad heeft dus niets geholpen. Laarmans durft na lange tijd eindelijk een winkel te betreden om zijn kaas te verkopen. Maar nu blijkt dat de winkelier die daar staat de vorige agent van Hornstra is. Laarmans gooit de handoek in de ring, hij kan het niet meer trekken. Als Hornstra na hem toe komt durft hij nog niet eens de deur open te maken. Hij is nu genoodzaakt om weer een klerk te worden. Maar dan op een zekere dag komt er een bestelling binnen van een agent uit Brugge. Tweeënveertighonderd kilo kaas is binnengekomen. Nu is Laarmans te laat!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kaas door Willem Elsschot"