Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kaas door Willem Elsschot

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 356 woorden
  • 14 januari 2000
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 6
34 keer beoordeeld

Boekcover Kaas
Shadow

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo wordt hij ‘algemeen en officieel vertegenwoordiger voor België en het Groot-Hertogdom Luxemburg’ van een Amsterdamse kaasfirma.

Meteen al krijgt hij een ‘proefzendi…

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo …

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo wordt hij ‘algemeen en officieel vertegenwoordiger voor België en het Groot-Hertogdom Luxemburg’ van een Amsterdamse kaasfirma.

Meteen al krijgt hij een ‘proefzending’van tienduizend volvette Edammers in zijn maag gesplitst, waar hij een geschikte opslagruimte voor moet zien te vinden. Het opzetten van een eigen kantoor en het werven van goede verkopers blijkt ook al niet zo makkelijk. Kortom: het wordt een – alleen voor de lezers hilarisch - drama. Een illusie armer keert Laarmans terug naar zijn oude nederige bestaan.

Kaas door Willem Elsschot
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting Frans Laarmans werkt als klerk op het kantoor van de General Marine and Shipbuilding Company. Op de begrafenis van zijn moeder ontmoet hij Van Schoonbeke, die hem vraagt op bezoek te komen. Nadat Frans er al een paar keer geweest is wil Van Schoonbeke weten of hij geen vertegenwoordiger wil worden van een grote Nederlandse firma die handelen in kaas. Om nog een zekerheid te hebben neemt hij geen ontslag van zijn vroeger werk, maar hij doet alsof hij ziek is, zijn broer schrijft voor hem een doktersattest van 3 maanden. Nu kan hij eindelijk beginnen, maar het loopt niet allemaal zo vlot. Hij stelt 30 agenten aan die voor hem de kaas moeten gaan verkopen, hij drukt bestelbonnen maar dan blijkt dat geen van de agenten zijn werk doet. Maar dan krijgt hij een brief van zijn baas, Hornstra, waarin staat dat hij de kazen zal komen afrekenen. Omdat hij nog niets verkocht heeft doet Frans of hij niet thuis is, hij stuurt het beetje geld op. Als de 3 maanden om zijn gaat hij terug naar zijn oude job waar hij beseft dat hij het daar best naar zijn zin had. Hoofdthema Hoe de ideën van iemand geconfronteerd worden met de realiteit.
Motieven -De positie waarin Laarmans zich bevindt in de maatschappij, daar kan hij niet tegen, hij wil altijd hoger. -De angst voor wat de buren denken. Persoonlijke appreciatie Het was een goed boek, zeer realistisch, er zat humor in, je leeft echt mee met Frans Laarmans. Personages -Frans Laarmans is het hoofdpersonage. Hij is zeer gevoelig en verlegen. Voor de handel is hij niet echt geschikt, hij is niet erg praktisch. -Mevrouw Laarmans is een verstandige vrouw die een beetje nuchterder is dan haar man -Van Schoonbeke is de vriend van Frans zijn broer,Karel. Hij is zeer rijk, heeft vele relaties. Hij neemt Frans op in zijn vriendenkring. Hij zorgt ervoor dat Frans die baan kreeg. -Karel Laarmans is een dokter, hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn 12 jaar jongere broer. -Jan en Ida zijn de kinderen van Frans, zij leven met hun vader mee en proberen hem zo goed mogelijk te helpen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kaas door Willem Elsschot"