Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Kaas door Willem Elsschot

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 684 woorden
  • 25 november 1999
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
30 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1933
Pagina's
114
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Kaas
Shadow

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo wordt hij ‘algemeen en officieel vertegenwoordiger voor België en het Groot-Hertogdom Luxemburg’ van een Amsterdamse kaasfirma.

Meteen al krijgt hij een ‘proefzendi…

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo …

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo wordt hij ‘algemeen en officieel vertegenwoordiger voor België en het Groot-Hertogdom Luxemburg’ van een Amsterdamse kaasfirma.

Meteen al krijgt hij een ‘proefzending’van tienduizend volvette Edammers in zijn maag gesplitst, waar hij een geschikte opslagruimte voor moet zien te vinden. Het opzetten van een eigen kantoor en het werven van goede verkopers blijkt ook al niet zo makkelijk. Kortom: het wordt een – alleen voor de lezers hilarisch - drama. Een illusie armer keert Laarmans terug naar zijn oude nederige bestaan.

Kaas door Willem Elsschot
Shadow
Waar speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich grotendeels af in Antwerpen in het huis van Frans Laarmans of Mr. Van Schoonbeke. Frans Laarmans maakt ook een reis naar Amsterdam en naar Brussel. Samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen. Op de begrafenis van zijn moeder komt Frans Laarmans via zijn broer Mr. Van Schoonbeke tegen. Deze nodigt hem uit om een ontmoeting van een aantal rijke mensen bij te wonen. Frans Laarmans, die zelf niet zo rijk is, gaat er een paar keer naartoe. Eerst luistert hij vooral, totdat men hem een functie als kaasverkoper aanbiedt. Hij gaat hier natuurlijk op in, zeker nadat hij te horen krijgt dat zijn loon hiermee verdubbeld wordt. De man begint bijna onmiddellijk met het inrichten van een bureau. Hij neemt geen genoegen met wat goedkope spullen, maar wil absoluut het beste hebben. Zijn belangrijkste bezigheid is het bedenken van een naam en deze op briefpapier zetten. Met deze kleinigheden is hij zo intensief bezig dat hij het verkopen van kaas helemaal vergeet. Wanneer hij klaar is, wijst hij met grote zorg een aantal agenten aan die de kas in heel België moeten verkopen. In plaats van de agenten te helpen, wacht hij gewoon op nieuws van de verkoop. Gedurende een maand hoort hij van niemand iets, totdat zijn opdrachtgever het geld van de geleverde kaas vraagt. Zijn poging om al de kaas te verkopen mislukt en teleurgesteld hervat Frans Laarmans zijn oude werk. Wat is het thema van het boek? De instorting van de droom van een eenvoudige bediende, die gehoopt had zich op te werken tot een zelfstandig koopman in kaas. Het handelt over de tegenstelling tussen wat een mens hoopt en droomt te zijn tegenover wat hij in wezen is en altijd zal blijven. Het is de pijnlijke strijd van een mens die iets wil realiseren waartoe hij niet is voorbestemd.
Wat is het verband tussen de titel en het thema / het verhaal van het boek? Kaas speelt een belangrijke rol in het verhaal en bezorgt de hoofdpersoon veel ellende. DE PERSONAGES. Schematiseer de onderlinge relaties tussen de belangrijkste personages; Onderscheid hoofd- en nevenpersonages. Het hoofdpersonage is Frans Laarmans, hij is nogal aangeslagen door de dood van zijn moeder, Adèle van Elst. Hij krijgt ziekteverlof dankzij zijn broer, de arts Karel. Frans is het liefst bij zijn vrouw Fine en zijn kinderen Jan en Ida. Enkele nevenpersonages zijn Mevr. Laarmans en Mr. Van Schoonbeke, de vriend van Karel Laarmans. Hij is zeer rijk en heeft vele connecties, hij neemt Frans Laarmans op als beschermeling in zijn snobistische vriendenkring. Hij meent het goed met Fans, maar ziet vaak tegen zijn verblijf op. Hij zorgde er ook voor dat Frans zijn baan kreeg. Karel Laarmans, is een joviaal man en hij werkt als dokter. Hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn twaalf jaar jongere broer en hij laat dit ook merken. Beschrijf twee personages zowel uiterlijk als innerlijk. 1.~ Frans Laarmans is een bescheiden, nederig, meegaand en hulpeloos mens. 2.~ Mevrouw Laarmans is een verstandige vrouw en een goede moeder. DE AUTEUR Willem Elsschot, pseudoniem van Alfons de Ridder, werd op 7 mei 1882 in Antwerpen geboren. Hij was de op één na jongste in een bakkersgezin van negen kinderen, van wie er vier jong stierven. Na de lagere school bezocht hij enkele jaren het Koninklijk Atheneum, tot hij dit wegens roekeloos gedrag voortijdig moest verlaten. In 1901 startte hij een opleiding aan de hogere handelsschool. In minder dan twee weken schreef Elsschot de novelle Kaas die, opgedragen aan Jan Greshoff, in 1933 werd uitgegeven. Op 7 mei 1957 op Elsschots 75ste verjaardag, kwam zijn Verzameld werk in één band uit. Dat jaar openbaarden zich bij Elsschot ook de eerste symptomen van wat een zeldzame vorm van huidkanker bleek te zijn. Na een valpartij stierf hij op 31 mei 1960. Nog geen 24 uur later bleek ook zijn vrouw te zijn overleden. ALGEMENE APPRECIATIE Toegekende punten op5? 1 = totaal onvoldoende
Motivatie? Ik vind het geen leuk boek om te lezen. De gebeurtenissen worden niet duidelijk naar de lezer overgebracht en de ruimte is totaal onbelangrijk. Het verhaal is absoluut niet spannend en afloop is vanaf het begin voorspelbaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kaas door Willem Elsschot"