Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Judas door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Judas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 863 woorden
  • 13 februari 2013
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
31 keer beoordeeld

Boekcover Judas
Shadow
Judas door Helen Vreeswijk
Shadow

Personages

Nadia Goossens: Vlaams meisje dat naar Nederland verhuist. Ze moet al haar vriendinnen achter laten, en kan haar draai op de nieuwe school maar niet vinden. Haar leven wordt een hel, en ze neemt een fatale beslissing.

Kurt: vader van Nadia. Hij probeert altijd voor haar klaar te staan, maar beseft niet hoe moeilijk zijn dochter het heeft.

Ron: stiefbroer van Nadia. Hij probeert er alles aan te doen om Kurt en Nadia weg te krijgen.

Bas: mysterieuze, aantrekkelijke jongen. Meerdere meisjes willen verkering met hem, maar hij kiest voor Nadia.

Ling: een van de hoofdpesters. Ze doet heel aardig tegen Nadia, met een heel gemeen plan in haar achterhoofd.

Mark: goede vriend van Ling, ook een van de hoofdpesters. Hij probeert niet eens aardig tegen Nadia te doen, hij wil haar gewoon meteen weg en laat dat ook goed merken.

Merel: een van de vele meelopers. Merel is net iets belangrijker, omdat ze in het boek een dagboek bijhoud. Had zij haar dagboek niet aan haar moeder laten zien en had bekend, dan was er op school niets mee gedaan.

Samenvatting

Als haar vader verliefd wordt op een Nederlandse vrouw, moet de Vlaamse Nadia Goossens weg uit haar vertrouwde dorpje. Ze krijgt een stiefbroer, Ron, die hen liever ziet gaan dan komen, en ze voelt zich door hem bedreigt. Op school lijkt het eerst goed te gaan, behalve Mark met zijn pestgrappen. Ze raakt bevriend met Violet, maar als Ling haar vriendin wordt, voelt Violet zich verraden en mag ze Nadia niet meer. Vanwege een pesterij haat Violet Ling en haar vriendinnen. Maar thuis loopt het ondertussen uit de hand. Ron probeert Nadia van de trap te duwen, als de ouders thuis komen doet hij alsof ze struikelde. Nadia wordt kwaad en roept dat hij haar duwde, maar niemand gelooft haar. Ze voelt zich in de steek gelaten. Haar vader denkt zelfs dat ze gek wordt en ze moet pillen gaan nemen. Ze krijgt pest sms’jes en mailtjes. Op school blijkt Ling ook geen goede vriendin. Op dat moment is er voor Nadia maar een lichtpuntje, de leuke, knappe en mysterieuze jongen Bas. Bas lijkt ook wat voor Nadia te voelen, zeker als hij met haar naar een buurtfeest gaat. Nadia wordt vernedert door Mark, maar Bas weet haar uit de situatie te redden. Bas besluit wraak op Mark te nemen, maar wordt dan opgepakt. Nadia staat alleen, zonder bescherming op school en wordt na school in elkaar geslagen. Ze rent huilend naar huis, waar ze erachter komt dat de pesters haar weer pestberichtjes sms’en en mailen. Ling probeert haar te wurgen en gooit een steen bij haar thuis naar binnen. Ze voelt zich nergens veilig, zeker niet als Ron opeens achter haar staat met een mes in zijn hand. Ze wordt bang, en de enige uitweg is het raam, 4 meter boven de grond. Hoewel Ron het mes laat vallen en zegt haar niets te doen, springt ze met de gedachte dat niemand haar zal missen.

Waarschijnlijk is het een verhaal over onze tijd, Nadia heeft een laptop en een mobieltje en haar vader kijkt met zijn nieuwe vriendin af en toe tv. Dus het speelt zich af in onze tijd.

In het verhaal staat niet precies waar het zich afspeelt, maar het speelt zich in Nederland, af en toe speelt het zich vlakbij Zaltbommel af, en het huis waar  Nadia komt te wonen staat aan de Grindweg, haar nieuwe school is het Edison College.

Het verhaal wordt meestal verteld door een verteller, alleen af en toe zit er in het boek het dagboek van Merel. Dat wordt verteld door Merel zelf.

De jaar van het uitgeverij is 2011, en de uitgever zelf is Manteau.

Helen Vreeswijk heeft het boek Judas geschreven. De vorige keer had ik informatie over haar, waar ze woont en haar verleden, maar nu vertel ik meer wat ze doet.

Ze haalt inspiratie van haar werk, want ze is een politieagent. Ze werkt met daders en slachtoffers en dus neemt ze bijvoorbeeld het verhaal van het slachtoffer. Vervolgens schrijft ze het verhaal op met bepaalde veranderingen.

Haar doel is ook de kinderen een les te leren. Leren van het boek, want dit boek gaat over pesten. En de les is dat je niet moet overdrijven met pesten.

De eerste vier boeken die Helen Vreeswijk schreef waren voor kinderen van een jaar of 11, deze boeken hadden niet zoveel succes. Ze overweegde zelfs te stoppen met schrijven, want het schrijven kostte haar veel tijd en energie. Ze besloot toch nog een poging te maken met een boek voor jongeren: Loverboys. Dit boek werd vooral in Vlaanderen een groot succes. Vaak zijn de boeken van Helen Vreeswijk erg spannend en waargebeurd. 

Het onderwerp is pesten. We hadden het over pesten voor de vakantie en het leek me een leuk boek. Ik was meer geinteresseerd. Ik heb al meerdere boeken van Helen Vreeswijk gelezen, en het leek mij wel leuk voor de boekbespreking.

Het was een heel leuk boek: als je het boek leest begrijp je meer hoe het is om gepest te worden en je hebt ook medelijden.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Judas door Helen Vreeswijk"