Joyjoy's vlucht door Ben Simmes

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2104 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Joyjoy's vlucht
Shadow
Joyjoy's vlucht door Ben Simmes
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Gegevens over het boek:
Auteur: Ben Simmes
Titel: Joyjoy's vlucht
Uitgever: Sjaloom
Jaar van uitgave: 1999
Genre: Oorlogsverhaal

Gegevens over de schrijver:
Ben Simmes is geboren op 25 september 1948 in Kraggenburg, een klein plaatsje in de Noordoostpolder. Hij groeide op, op een boerderij in een gezin met zeven kinderen. Nu woont hij in Utrecht, is getrouwd en heeft twee kinderen.
Na de middelbare school ging hij naar de Sociale Academie en studeerde sociologie en economie aan de universiteit van Utrecht.
Ben Simmes heeft veel in het buitenland gewerkt, onder andere in Papoea-Nieuw-Guinea en op de Filippijnen. Daar was hij staflid van een ecologieorganisatie en deed onderzoek naar milieuproblemen als ontbossing en het gebruik van pesticiden. Momenteel werkt hij voor de EDCS, een internationale oecumenische organisatie op het terrein van ethical investment. Ben Simmes bouwt contacten op met de leden van EDCS, vooral in Europa, maar ook daarbuiten. Zowel in het kader van zijn werk als in zijn vrije tijd maakte hij reizen naar onder andere India, Thailand, Nepal, Brazilië, Chili, Peru, Nicaragua en Tanzania.

Ben Simmes begon met verhalen vertellen toen zijn kinderen nog heel klein waren. Zijn vrouw vond dat hij ze moest opschrijven, maar daar had hij geen tijd voor. Pas veel later is Ben Simmes ergens in een verlaten huisje een week lang echt gaan schrijven. Toen merkte hij dat schrijven eigenlijk hetzelfde werkt als vertellen: Van tevoren weet je niet wat er gaat gebeuren, omdat het verhaal begint te leven op het moment dat hij voor zijn computer gaat zitten.
Van Ben Simmes zijn de volgende boeken bij uitgeverij Sjaloom verschenen:
- De Hormonenmoord (1997) (Pandora-crimi)
- Joyjoy's vlucht (1999)

Gebeurtenissen:
Joyjoy woont samen met haar moeder en twee broertjes in een sloppenwijk. Haar vader heeft zich jaren geleden bij het verzet aangesloten en zit in de bergen. Heel af en toe komt hij 's nachts in het geheim langs, maar alleen Joyjoy, haar moeder en oom Francis weten hiervan. Haar broertjes weten van niets, dat zou te gevaarlijk zijn. Joyjoy vindt het vreselijk dat haar vader niet gewoon elke avond thuiskomt, zoals andere vaders.
In de vakantie neemt Joyjoy de wasadresjes van haar moeder over zodat deze met haar broertjes kan helpen oogsten bij opa en oma. Als ze op een van haar wasadresjes aan het werk is krijgt ze een telefoontje. Ze mag niet meer naar huis en zelfs de wijk niet in. Als Joyjoy toch naar huis gaat om wat kleren te halen en het lijstje met wasadresjes, wordt ze opgepakt en komt in de gevangenis terecht.

Ze ontdekt dat haar vader een belangrijk iemand is bij het verzet en gezocht wordt door de regering. In de gevangenis wordt ze lange tijd verhoord en gemarteld, met als voornaamste doel uit te zoeken waar haar vader is. Uiteindelijk wordt ze samen met Mariam, een andere gevangene, bevrijd door haar vader en een paar andere verzetsstrijders. Joyjoy sluit zich bij het verzet aan en mag zich na een intensieve training guerrillastrijder noemen.
Maar bij één van hun acties loopt er iets mis en Joyjoy wordt met een foto in de krant vermeld als zeer gevaarlijke communiste. Ze wordt in het hele land gezocht en moet het land uit vluchten. Ze krijgt een vals paspoort en ander uiterlijk aangemeten en vlucht samen met haar moeder en broertjes naar Nederland. Hier proberen ze asiel aan te vragen. Er wordt na verschillende procedures van overhoren besloten dat hun situatie wordt bekeken en dat ze naar een asielzoekerscentrum moeten om te wachten op de uitslag.
Joyjoy, haar moeder en broertjes krijgen te horen dat ze niet in Nederland mogen blijven. Dat kwam vooral omdat zij en haar moeder verschillende antwoorden hadden gegeven over haar verblijf in de gevangenis. Ze kunnen nog bezwaar aantekenen, want er is een grote kans dat ze dan wel mogen blijven, maar Joyjoy gaat steeds meer twijfelen. Vooral omdat haar broertje Mark op het slechte pad dreigt te komen. Hij gaat roken, drinken en zelfs stelen en Joyjoy gelooft dat dat pas zal ophouden als ze weer in hun eigen land zijn. Dan besluit ze dat het beter voor haar, haar moeder en broertjes is om geen bezwaar aan te tekenen maar gewoon terug te gaan. Tenslotte weet haar moeder haar over te halen om te vertellen wat er in de gevangenis is gebeurd en gaan ze toch nog bezwaar aantekenen.

Persoonlijke beleving:
Het eerste deel van het boek is voornamelijk spannend. Vooral als Joyjoy zich eenmaal bij het verzet heeft aangesloten en mee gaat doen met allerlei gevechtsacties tegen het leger. Omdat het verhaal in de ikpersoon geschreven is, kun je heel gemakkelijk meeleven met Joyjoy en heb je het gevoel of je er zelf bij bent. Je kunt de spanning en angsten die ze doormaakt bijna zelf voelen.
Als Joyjoy eenmaal in Nederland aankomt, wordt het verhaal ook informatief. Je komt te weten wat er precies gebeurt als je asiel aanvraagt en welke procedures daarbij horen. Ik kon me ook erg goed voorstellen dat Joyjoy boos werd van onmacht. Zij en haar moeder moesten telkens dezelfde vragen beantwoorden maar nergens konden ze uitleggen waarom ze nou precies in Nederland asiel hadden aangevraagd. Dat kwam pas na het zoveelste gesprek.
Het verhaal is ook ontroerend, omdat je weet wat Joyjoy allemaal heeft meegemaakt maar ze wordt toch niet in Nederland toegelaten. En vooral omdat je al weet wat er gaat gebeuren als Joyjoy terug moet naar haar eigen land.

Ruimte:
Veel plaatsen in het verhaal worden tamelijk gedetailleerd beschreven: Ik zie een kamer met een bureau en een kolossale kast met hangmappen. In de kamer ernaast staat een bureau met een computer en een tafeltje met een thermoskan en kopjes erop.
Of: Vanaf de houten bank op de heuvel kijk ik uit over de vallei. De uitlopers van de bossen kronkelen als lang, donkere tenen het dal in. In de verte ploegt een boer achter twee ossen.
Maar ondanks de gedetailleerde beschrijvingen blijft het verhaal wel boeiend en is er ook nog ruimte voor je eigen fantasie. De beschrijvingen worden voornamelijk gebruikt om een sfeer te creëren of om je net de nodige achtergrondinformatie over een persoon in het verhaal te vertellen: `We moeten naar Annemiek toe, ´zegt ze tegen Safiah. Annemiek werkt bij VluchtelingenWerk, dezelfde organisatie waar die Inge op het vliegveld ook voor werkte.
Over weersomstandigheden of het klimaat wordt niet veel gesproken. Alleen vrij aan het begin van het verhaal: Ik pomp water in een ijzeren teil en zittend op mijn hurken begin ik te wassen. De zon schijnt fel en al gauw begin ik te zweten. En als Joyjoy net in Nederland aankomt: Dicht bij elkaar lopen we door de lange, grijze tunnel die het vliegtuig verbindt met de luchthaven. Het gelukkig niet zo koud. We hebben alle vier een trui aan en een winterjas. Ik voel me opgeblazen in al die kleren, net een maanmannetje.Hieruit volgt dat het klimaat waar Joyjoy vandaan komt waarschijnlijk zo warm is dat ze nooit een winterjas of iets dergelijks draagt. Vooral ook omdat ze zichzelf niet erg fijn voelde in die kleren. Ook deze beschrijvingen zijn alleen bedoeld om wat achtergrondinformatie te geven.

Tijd:
Het verhaal begint als alles nog heel normaal is voor Joyjoy. Ze gaat naar school en brengt bezoekjes aan haar oom Francis. Aan het einde van het verhaal is Joyjoy in Nederland en gaat ze samen met haar moeder bezwaar aantekenen om toch in Nederland te kunnen blijven.
Het verhaal wordt veelal chronologisch verteld. Soms komen er tijdsprongen in voor. Ze is bijvoorbeeld het ene moment in de gevangenis en haar vader komt haar te bevrijden terwijl ze het volgende moment in het kamp van het verzet is en al bijna hersteld van de martelingen in de gevangenis. Hier zit natuurlijk veel meer tijd tussen. Na zulke tijdsprongen volgen vaak flashbacks waarin Joyjoy terugdenkt aan hoe alles verliep in die tussentijd. Dus over het geheel genomen wordt het verhaal chronologisch verteld.
Op sommige punten is er sprake van tijdvertraging: `Joyjoy!´Ik kijk op. Weer iemand om met me te praten? Waarom fluistert hij? O, natuurlijk, het is midden in de nacht. Dan moet iedereen slapen. Ik niet, ik blijf wakker, want dan zie ik de bewaaksters aankomen als ze me willen pakken.Ik houd die deur in de gaten, dag en nacht. Ze zullen me nooit onverwachts te pakken kunnen nemen. De man die mijn naam fluisterde gaat recht voor me staan zodat ik niet naar de deur kan kijken.
Dit gaat zo nog even door maar het zijn in feite maar een paar seconden. Het is vooral bedoeld om spanning op te wekken, zodat je je gaat afvragen wat er vervolgens gebeurt en graag verder wilt lezen.

Perspectief:
Het verhaal is in de ikpersoon geschreven: Ik probeer op te staan, maar mijn benen lijken verlamd. Tranen branden in mijn ogen. Flink zijn nu, niets laten merken. Oom Francis slaat een arm om me heen. Ineens komen de tranen toch. Gesmoord huil ik met mijn gezicht tegen zijn borst.
Zo leef je mee met Joyjoy en kun je je gemakkelijker in haar situatie verplaatsen.

Personages:
- Joyjoy Macatal: Zij is de hoofdpersoon van het boek. Het boek is vanuit haar perspectief geschreven. Ze heeft zwart haar en is behoorlijk verlegen. Aan het begin van het boek is ze 14 jaar oud. Aan het einde ongeveer 18 jaar. Door de zware training bij het verzet komen haar moed en doorzettingsvermogen meer naar voren en wordt ze ook een stuk dapperder. In het verzet krijgt ze de naam Felicia. Eenmaal in Nederland voelt ze zich verantwoordelijk voor alles wat er met haar familie gebeurd omdat ze door haar naar Nederland zijn gevlucht.

- mevrouw Macatal: Zij is de moeder van Joyjoy, Boboy en Mark. Ze werkt als wasvrouw bij rijke mensen om te zorgen dat haar kinderen naar een particuliere school kunnen. Ze gelooft namelijk dat ze dan een betere toekomst hebben dan dat zij heeft, omdat ze dan een betere opleiding hebben gehad.

- Jorge Macatal: Hij is de vader van Joyjoy, Mark en Boboy. Hij had veel ruzie met zijn vrouw en heeft toen besloten om bij het verzet te gaan. Hij helpt Joyjoy met haar herstel van de martelingen in de gevangenis en zorgt dat ze, ondanks haar angstdromen, toch de training kan volgen. Zo wil hij proberen om de tijd wanneer hij er niet was toch goed te maken.

- Boboy en Mark Macatal: Dit zijn de twee broertjes van Joyjoy. Als ze in Nederland zijn dreigt Mark op het slechte pad terecht te komen door verveling. Maar ook Boboy loopt zich erg te vervelen en doet de hele dag niets anders dan televisie kijken. Mark wordt heel erg brutaal en niets kan hem meer schelen. Omdat Mark zich niet meer met Boboy bemoeit wordt Boboy min of meer aan zijn lot overgelaten omdat hij zelf geen vrienden heeft.

- Mariam: Joyjoy leert Mariam kennen in de gevangenis. Ze is erg stil en vertelt nooit iets over zichzelf. Als Joyjoy wordt bevrijd gaat ook Mariam mee, die een belangrijke functie in het verzet blijkt te hebben. Zij wordt Joyjoy's beste vriendin gedurende de training en heeft in het verzet de naam Liza. Later wordt ze zwanger en wil dan de regels van het verzet zo veranderen dat ze haar kind in het kamp kan houden.

Stijl:
Ben Simmes schrijft erg realistisch. Hij maakt dingen niet mooier dan ze zijn en verzint geen totaal nieuwe dingen. Bijvoorbeeld in romantische stukjes gaat hij niet veel verder erop in alleen omdat het toevallig romantisch is. Hij vertelt vaak niet veel meer dan noodzakelijk is. Hij probeert veel informatie over te brengen maar weet het boek toch meeslepend en interessant te houden. Aan het eind van het boek bijvoorbeeld, kom je er achter dat je precies weet wat er gebeurt als je asiel aanvraagt zonder dat het een heel langdradige geschiedenis is geworden. Het verhaal zou best waar gebeurd kunnen zijn, omdat het in deze tijd speelt: Er komen bijvoorbeeld vliegtuigen, auto's en kantoren in voor.

Thema:
Het grootste probleem in het boek is de onrechtvaardigheid van het bestuur in het land van Joyjoy. Dat komt niet heel duidelijk uit de tekst naar voren, maar is indirect wel de oorzaak van alle gebeurtenissen. Anders zou er ook geen verzet zijn. En door haar vader, die in het verzet zat, kwam ze in de gevangenis terecht. Later kwam ze zelf ook bij het verzet waarna ze moest vluchten. Als het bestuur niet zo onrechtvaardig was zou er ook geen verzet nodig zijn en hoefden deze gebeurtenissen niet te gebeuren. Het thema van het boek is dus: politieke onderdrukking en verzet.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joyjoy's vlucht door Ben Simmes"