Jonkvrouw door Jean-Claude van Rijckeghem

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 594 woorden
  • 29 mei 2007
  • 589 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 589 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
279
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Jonkvrouw
Shadow
Jonkvrouw door Jean-Claude van Rijckeghem
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting
Marguerite van Male is de dochter van de Graaf van Vlaanderen en de Hertogin van Brabant. Haar moeder is terug zwanger na de zoveelste miskraam. Iedereen hoopt op zoontje zodat er dan eindelijk en volwaardig troonopvolger is. Het kindje is inderdaad een jongetje maar sterf al enkele dagen na de geboorte. Door de vele miskramen en de dood van haar jongste zoontje krijgt de moeder van Marguerite een depressie. Van haar man moet ze naar een klooster om te genezen maar daar zal ze onderdoor gaan aan de eenzaamheid. Marguerite wordt opgevoed door haar gouvernante Constance. Omdat ze een meisje is moet ze samen met alle hofdames handwerkjes maken, maar daar heeft ze een hekel aan. Iedere kans die ze ziet om te ontsnappen aan de aandacht van Constance benut ze om samen met de 3 schildknapen van het kasteel apenstreken te gaan uithalen. Ze raakt zeer goed bevriend met Hendrik, Willem en Godfried. De 3 jongens leren haar de hele steek rond Brugge kennen en kattenkwaad uitsteken. Ze leert van de wapenmeester Jan van Vere vechten en paardrijden op een mannenzadel. Haar vader vindt maar niets van haar gedrag en vindt dat het tijd is dat ze zich gedraagt als een volwaardige troonopvolgster.
Eenmaal ze 15 is moet ze trouwen met Edmund van Langley. Ze wil helemaal niet trouwen met iemand die haar aangewezen wordt en gaat in hongerstaking. Als ze zich uiteindelijk neerlegt bij de beslissing wordt ze toch verliefd op hem door zijn romantische liefdesbrieven. Voordat Edmund naar Brugge komt afgereisd komt haar grootmoeder helemaal vanuit frankrijk naar Brugge. Ze wil haar vader laten inzien dat het stom is om zijn dochter te laten trouwen met de kroonprins van Engeland en stelt een volgens haar veel betere partij voor: namelijk hertog Philips van Rouvres en Bourgondië. Philips en Marguerite vertellen aan elkaar dat ze alle twee eigenlijk verliefd zijn op iemand anders en dus niet kunnen trouwen. Ze gaan die dag nog samen gaan paardrijden en worden wel goede vrienden. Eenmaal Edmund er is merkt Marguerite dat hij helemaal niets is zoals in zijn brieven maar alleen maar uit is op haar geld en de titel. 20 dagen voor het huwelijk schrijft Marguerite een brief aan de paus waarin ze vraagt of hij wil nakijken of ze geen verre familie is van Edmund. In het antwoord van de paus schrijft hij dat Marguerite en Edmund nicht en neef zijn van elkaar in de 4de graad, dus het huwelijk kan niet doorgaan. De Graaf van Vlaanderen beslist dan maar dat zijn dochter met Philips moet trouwen. Philips en Marguerite zijn gelukkig samen, totdat de pest hun ook besmette en uiteindelijk Philips meeneemt in de dood. Marguerite overleeft het maar besluit om in het slotklooster van de Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw haar leven te eindigen. Ze leeft er samen met alle andere nonen in stilte en vrede totdat haar vader haar terug komt halen. Marguerite weigert van terug mee te gaan met haar vader. Er ontstaat er een gevecht tussen haar en har vader. Uiteindelijk gaat ze terug mee met haar vader om hem op te volgen.


Leeservaring
Positieve elementen:
Het boek is zeer leerrijk en zeer leuk geschreven. Het neemt je mee in de tijd van toen met alle avonturen en gebruiken maar het is absoluut niet saai. De(platte) woordkeuze is soms hilarisch en zeer aangenaam om te lezen. Doordat het zo vlot geschreven is leest het boek als een trein.
Negatieve elementen: Af en toe zijn de passages iets te lang of worden er teveel namen gebruikt waardoor je niet alles kan volgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

X.

X.

Fucking epic G

7 jaar geleden

D.

D.

Willen jullie aub nu vlug nog een samenvatting van hoofdstuk 7-15 sturen aub pliesss ik heb het nodig

6 jaar geleden

A.

A.

wat is het vertel perspectief?

6 jaar geleden

F.

F.

Belevende ik-verteller

6 jaar geleden

S.

S.

kunnen jullie drie verzonnen elementen opsommen alstublieft ?

5 jaar geleden

L.

L.

Filips schrijf je met een f niet met ph

5 jaar geleden

L.

L.

ze verwijderen alle negatieve reacties zodanig dat alleen de goeie overblijven en het boek suckt echt zo hard ik heb het helemaal ondergespoten

5 jaar geleden

F.

F.@louis de bock:

4 jaar geleden

A.

A.

IK HEB HET BOEK IN 1 DAG UITGELEZEN SLAAAAAAAY

4 jaar geleden

3.

3.

dus waar begin ik .... wij worden gedwongen heel dit boek uittelezen terwel het rot is het is net of het oek gaat over famke louise die haar cut leven aan ons verteld we dont fucking care bitches

4 jaar geleden

Andere verslagen van "Jonkvrouw door Jean-Claude van Rijckeghem"