Titel: Jongleren
Auteur: Marc van Velzen
Gebruikte druk: 1e druk, uit 2008
Verschijningsdatum: 1e druk,  uit 2008
Aantal bladzijden: 189
Aantal hoofdstukken: 15
Illustraties: Nanja Toebak en Wouter Tulp
Uitgegeven bij: Querido
Samenvatting
Duco is een onzekere, dikke, onsportieve jongen die op school gepest wordt. De leerlingen uit zijn klas maken zijn leven zuur en noemen hem zelfs ‘Roze Gummi Beer’.
Op een dag gaat Duco samen met zijn ouders naar het circus,waar hij gefascineerd raakt door jongleren. Zoiets wil hij namelijk ook wel, want het lijkt hem geweldig om ook eindelijk eens iets goed te kunnen doen. Al de volgende ochtend gaat Duco naar een jongleerwinkel waar hij zijn eerste jongleerspullen koopt. In de jongleerwinkel ontmoet hij Larry; een professionele jongleur. Larry vindt dat Duco ontzettend veel talent heeft en nodigt hem uit om naar een workshop van hem te gaan. Tijdens de workshop loopt er een scout rond die Duco erg interessant vindt. Duco wordt dan ook uitgenodigd om auditie voor de circusschool te gaan doen, en samen met de scout legt hij het voorstel bij zijn ouders neer. De vader van Duco, Gert-Jan, vindt het geen goed idee en is er op tegen dat Duco ver weg naar de circusschool gaat.


Wanneer het thuis uitdraait op een ruzie besluit Duco naar zijn vriendinnetje Yakima te gaan. Duco blijft veel oefenen en merkt dat hij steeds meer afvalt. Doordat hij afvalt krijgt hij steeds meer zelfvertrouwen en krijgt hij steeds meer drang om door te gaan met jongleren.
Als hij uiteindelijk toch toestemming van Gert-Jan krijgt om naar de circusschool te gaan, is Duco helemaal door het dolle heen. Eindelijk kan hij auditie gaan doen voor iets waar hij goed in is en wat hij leuk vindt. Zijn hele leven lijkt ik een korte periode snel veranderd te zijn.
Samenvatting per hoofdstuk

1.    Duco gaat met zijn ouders naar het stand waar hij door zijn vader gedwongen wordt om te sporten. Tijdens het voetballen is zijn vader veel te grof waardoor hij Duco knock-out beukt.
2.    Duco gaat met zijn ouders naar het circus waar hij gefascineerd raakt door jongleren. Hij droomt ervan om zelf in het circus een act op te voeren, maar het lijkt een onbereikbare droom voor hem.
3.    Nadat Duco in de bus naar school ontzettend gepest is, gaat hij na zijn schooldag naar een winkel met circusspullen. Hier koopt hij jongleerballen waarmee hij enthousiast gaat oefenen.
4.    Duco wordt heel erg gepest en bedreigd door Brian en Ivar, als hij ze probeert terug te pakken kneust Brian zijn pols en wordt Duco met een mes in zijn handen door de conciërge gevonden. Hiervoor wordt hij een week geschorst van school.


5.    Hij geeft een jongleurshow aan zijn ouders, maar Gert-Jan bekritiseert hem alleen maar in plaats van dat hij trots is. Hierdoor wordt Duco weer onzeker en botst het weer tussen Gert-Jan en hem.
6.    Duco gaat naar de jongleerwinkel en koopt daar nieuwe dingen om te jongleren. Hij maakt samen met Gert-Jan ruzie omdat Gert-Jan vindt dat hij teveel herrie maakt, tijdens de ruzie sloopt Gert-Jan een kegel.
7.    Larry nodigt Duco uit voor een workshop over jongleren, Duco neemt het aanbod aan en gaat nog meer oefenen. Voor de workshop heeft Duco een artiestennaam gekozen, namelijk Duco X-Ballz.
8.    Duco gaat naar de workshop waar hij Yakima, een meisje van school leert kennen. Tijdens de workshop wordt hij erg gepusht door de trainer waardoor Duco het niet meer ziet zitten en zelfs overweegt om maar te stoppen met jongleren.
9.    Duco wordt na de workshop uitgenodigd door een scout om auditie te doen voor de circusschool.
10.    Als Duco op weg gaat om zijn optreden op te voeren, wordt zijn tas door de pestkop Brian gestolen. Larry zorgt ervoor dat Brian moet helpen met het optreden, zodat ze het hem vergeven. Doordat Brian ziet wat Duco kan, heeft hij ineens respect voor Duco en wil hij zelf ook gaan jongleren. Na het optreden gaat Duco samen met de scout naar zijn ouders om over de circusschool te praten. Hierop reageert Gert-Jan erg fel, en hij wil dan ook niet dat Duco naar de circusschool gaat.
11.    Thuis escaleert het omdat Gert-Jan vindt dat Duco niet meer mag jongleren. Samen met de Yakima en de moeder van Yakima, zoeken ze samen een oplossing waardoor hij misschien wel kan jongleren.
12.    Gert-Jan komt erachter dat Duco alleen nog maar onvoldoendes op school haalt en daarom krijgt Duco huisarrest. Om thuis weg te zijn besluit Duco om naar Yakima te gaan, en daar blijft hij een tijdje wonen.
13.    Uit onmacht en verdriet begint Gert-Jan Duco te stalken. Hij probeert tegen Duco en Yakima aan te rijden, gaat naar de circuswinkel en maakt een aanrijding bij Yakima voor de deur.
14.    Gert-Jan neemt Duco mee naar de Americain Footballclub waar hij gespeeld heeft. Hier legt hij Duco uit dat het belangrijk is om je hart te volgen.
15.    Na 3 maanden is het dan bijna zo ver om auditie te gaan doen. Van Gert-Jan krijgt Duco de avond van tevoren een geluksshirt zodat hij hopelijk wordt aangenomen op de circusschool!
Titelbeschrijving
De titel slaat op een jongen die het jongleren ontdekt nadat hij naar een circusvoorstelling is geweest. Duco, een jongen die niet graag sport, wordt erg gepest en is ontzettend onzeker. Wanneer hij begint met jongeren komt hij tot de ontdekking dat hij al zijn emoties erin kwijt kan. Op een gegeven moment lijkt zijn hele leven te veranderen en draait zijn leven alleen nog maar om jongleren.
Personages
De hoofdpersonage is Duco van Staveren. Hij is een dikke, onzekere, 12-jarige jongen en hij weegt ruim 90 kilo. Hij wordt gepest vanwege zijn uiterlijk waardoor hij een erg onzekere houding heeft tegenover iedereen. Duco probeert aardig te doen maar hij krijgt er niks voor terug, hij wordt door klasgenoten zelfs Roze Gummi Beer genoemd.
Gert-Jan is de 39-jarige vader van Duco, in het boek wordt hij ook gewoon Gert-Jan genoemd. Gert-Jan is een erg zekere man die zichzelf er goed uit vindt zien. Tot zijn 30e is hij professioneel American Football-speler geweest, en inmiddels heeft hij een baan als accountant.
Ilse is de blonde moeder van Duco, en ook zij wordt in het boek gewoon Ilse genoemd. In het dagelijks leven is zij tandarts. Ze is een erg lieve en bezorgde vrouw, waardoor ze Duco uit medelijden veel te veel eten geeft.
Yakima is het vriendinnetje van Duco. Ze heef pikzwart, golvend lang haar en grote groene ogen.
Relatie tussen personages:
De relatie tussen Duco en zijn ouders is matig te noemen. Duco begint te puberen waardoor hij zich erg tegen zijn ouders gaat verzetten. Vaak pest Gert-Jan hem ook nog eens met zijn uiterlijk, waardoor het nog vaker botst.
Veranderingen van de personages:
Duco raakt gefascineerd door het jongleren waardoor zijn innerlijk en uiterlijk lijken te veranderen. Door het jongleren voelt hij zich zekerder en daardoor hoeft hij zijn verdriet niet meer weg te eten. Doordat hij minder eet en de hele dag beweegt valt hij ineens ruim 10 kilo af, waardoor hij er veel beter uit gaat zien. Langzaam begint hij steeds trotser op zijn lichaam te worden en hoeft hij zich ook niet meer te schamen.
Gert-Jan’s innerlijk verandert ook erg in dit boek. Aan het begin pest hij Duco en reageert hij heel fel op hem. In de loop van het verhaal stelt Gert-Jan zich aardiger en zachter op waardoor Duco hem begint te vertrouwen. Hierdoor verandert de relatie tussen hun ook positief.
Genre
Hoofdgenre: fictie
Subgenre: realistisch
Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af, voornamelijk bij Duco thuis in Amsterdam, maar ook op school waar hij continu erg gepest wordt. Als Duco in een winkel jongleerspullen koopt leert hij Larry kennen. Hij raakt bevriend met Larry en op een gegeven moment brengt hij ook veel tijd door in de jongleerwinkel. Hier is Duco alleen met Larry, en voelt hij zich veilig waardoor hij gewoon zijn eigen ding kan doen.
Als Duco een workshop volgt van Larry, leert hij Yakima leren. Yakima is een meisje van school en samen krijgen ze verkering. Als het thuis uit de hand loopt, mag hij bij Yakima gaan wonen en dat is voor Duco ook een ruimte van veiligheid.
In het boek wordt er niet helemaal duidelijk gemaakt in welke tijd het verhaal zich afspeelt. Er bestaat in ieder geval internet, MSN en een mobiele telefoon, wat aantoont dat het een beetje in de tijd van nu af moet spelen.
Er wordt over een periode van ongeveer een half jaar verteld. Het verhaal is in chronologisch volgorde geschreven, waar geen flashbacks in voor komen.

Schrijfstijl
Het verhaal is geschreven alsof iemand die Duco goed kent het verhaal vertelt. De meeste dingen worden beknopt verteld, waardoor de zinnen allemaal makkelijk te lezen zijn. Het is een kinderboek waardoor de letters groot zijn en de schrijfstijl makkelijk is, het is allemaal goed te begrijpen. Soms komen er moeilijke woorden of uitdrukkingen in voor, wat allemaal heel goed uitgelegd wordt.
Vertelperspectief
Dit verhaal heeft een auctoriale verteller (of een alwetende verteller). De verteller staat als het ware ‘boven’ het verhaal: hij ziet neer op alles wat er gebeurt, en weet alles van het verhaal, de personages en hun motieven.
Thema en motieven
Het thema is jongleren. De motieven zijn pesten, dik zijn en zelfvertrouwen.
Auteur
Marc van Velzen schrijft kinderboeken, tot nu toe heeft hij twee kinderboeken geschreven en is hij nu bezig met zijn 3e boek: Niet te filmen!
Marc is zelf Europees kampioen Amerikaans Football geweest, wat dan ook verklaart dat Gert-Jan, in het boek Jongleren, altijd professioneel Amerikaans Football-speler is geweest.
In 2003 is Marc serieus met schrijven begonnen en is hij begonnen met losse verhalen te schrijven. Marc heeft een schrijfcursus gevolgd en zo is hij het vak ingerold.
Bron: http://marcvanvelzen.nl/default.htm
Eigen mening
Ondanks dat ik buiten de doelgroep val heb ik het boek met plezier gelezen. Het boek is duidelijk, heeft een goede en interessante verhaallijn en doet kinderen ook nadenken over een gezonde levensstijl. Het enige wat ik erg jammer vind, is dat het boek stopt bij de dag voor de auditie. Ik had namelijk wel graag willen weten of Duco aangenomen zou worden. Wat ik dan wel weer erg leuk vind, is dat bij het boek oefeningen met jongleerballen zit. Zo kan je na dit boek ook zelf aan de slag gaan met jongleren!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

ik vind de samenvatting wat vreemd omdat er heel veel niet gezecht word wat er echt in het boek gebeurt. de samenvatting per hoofdstuk vind ik wel goed gemaakt.

9 jaar geleden

S.

S.

gezegd schrijf je zo

4 jaar geleden

T.

T.

Dikke ledder mattie, ik zeg datdit boek geniaal en grappig is

4 jaar geleden

D.

D.

als hij zo dik is moet hij gaan sporten uit zichzelf niet door z'n vader en niet zo veel vreten

4 jaar geleden