Jongensdroom door Lorna Minkman

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Jongensdroom
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas aso | 942 woorden
  • 15 mei 2011
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Pagina's
214
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Jongensdroom
Shadow
Jongensdroom door Lorna Minkman
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

3 gekozen boeken

Alle dingen van Daan – Wim Daniëls
-Ik interesseer me in het onderwerp.
-Recensie: “Wel grappig, maar toch een beetje simpel”

Jongensdroom – Lorna Minkman
-Het leek me een tof boek, dat niet te makkelijk was en dat ook genoeg problemen bevat.
-Recensie: “Ga het lezen! Wat ik het meest spannende van de tekst vond is het stukje waarin David aan Tess moet vertellen dat hij een transseksueel is(…) Volgens mij heeft God ieder mens geschapen naar hoe Hij hem wilde hebben, en dat moet je accepteren. Ik vind dit boek echt goed geschreven, mijn complimenten voor de schrijfster. Dit boek is een echte aanrader, dus ik zou zeggen, mensen ga het lezen! Je leest het aan een stuk door uit!”

Bekentenissen van het meisje met de gigantische kont – Melissa Kantor
-Volgens mij is het een geweldig grappig boek, het thema interesseert me ook.
-Recensie: “Het is een ge-wel-dig boek! Ideaal voor een 15-16 jarige puber die denkt dat de wereld het op haar gemunt heeft.”


Het gekozen/gelezen boek
Ik ben uiteindelijk voor ‘Jongensdroom’ gegaan. Ik heb alle drie de boeken gelezen en deze leek me het interessant om een boekbespreking te doen.


a) De auteur

Lorna Minkman is geboren op 7 april 1961 in Noord-Holland. Ze was de oudste van het gezin, maar schreef nooit verhalen of gedichten. De eerste dingen die ze schreef waren brieven aan haar hartsvriendin, die ze moest missen, nadat ze verhuisd was. Ze las alle boeken van de Olijk tweeling, de dolle tweeling en de zeven zusjes Sandelhout. Toen ze naar het middelbaar ging, fietste ze elke dag naar school. Onderweg verzon de gekste verhalen. Meestal spannende avonturen die ze zelf zou meemaken. Ze las alle boeken uit de serie Lemniscaat en was pas weer aanspreekbaar als ze het boek uit had. Voordat ze volwassenen boeken begon te lezen, las ze ‘Het onkruid en de bloem’. Een verhaal over een verslaafd meisje. Toen ze begon met het schrijven van ‘Vader in de verte’ wilde ze zo’n verhaal schrijven. Toen ze begon met werken dacht ze er nog steeds niet aan schrijver te worden. Ze wilde wel graag met kinderen werken. Ze verhuisde naar China, waar ze reisde, de taal leerde en leerde schilderen. Ze kwam terug en ging meteen aan de slag in de hogescholen in Eindhoven. Daar werkt ze nu nog steeds. Ze is echt begonnen met schrijven bij de geboorte van haar dochter Hannah.


b) Het verhaal & de titel
Het verhaal gaat over David. Hij verhuist midden in het schooljaar naar een dorp aan de zee. Sinds zijn 14e gaat hij als meisje door het leven. Hoewel hij nog steeds een meisjeslichaam heeft. Hij is geobsedeerd door een gespierd mannelijk lichaam. In de sportschool ontmoet hij Tess, die blijkt bij hem in de klas te zitten. Ze zorgt ervoor dat David mag meehelpen met het groepje dat het eindexamen organiseert, onderleiding van Menno. David en Menno worden beste vrienden. Tess wordt steeds verliefder op die nieuwe jongen. David voelt zich ook tot haar aangetrokken, maar hij durft geen initiatief te nemen. Als Tess hem probeert te zoenen, duwt hij haar van zich af en loopt weg. Maar Tess is heel geduldig. Uiteindelijk kan David er niet meer onderuit; hij wil eerlijk zijn en vertelt haar zijn geheim. Hoe reageert Tess hierop? Houdt haar liefde voor David stand? En wat doet Menno als hij achter Davids geheim komt. De titel ‘Jongensdroom’ is goed gekozen. Hij kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden: De droom om een jongen te zijn? Een droom van een jongen?


c) Leeservaring

Het is een boek waarin je wordt meegesleurd. De twijfels, onzekerheden, gevoelens van David zijn goed onder woorden gebracht, je voelt zijn pijn. Ondanks dat zijn omgeving hem kent als jongen blijven zijn onzekerheden zijn leven beheersen. Een stap vooruit en weer twee terug als het niet helemaal vlot verloopt. In het boek ook de reacties van twee klasgenoten op hem, een vriend die hem als een van hun ziet en bewondering heeft voor zijn tekentalent en een meisje dat verliefd op hem wordt door zijn zachte kant, niet zo'n doordrammende macho, en een vader die niet wil aanvaarden dat zijn dochter een zoon is. Er zijn echt heel veel scènes die ik goed vond, maar de beste vond ik helemaal de laatste. Degene waarin Tess naar het ziekenhuis gaat om David, die zijn borsten heeft laten weghalen, te bezoeken. Hier bloeit hij echt open en zijn onzekerheden zijn samen met zijn borsten weggehaald. Het is een heel mooi boek, ook mooi geschreven, want je ziet het verhaal vanuit het standpunt van 3 verschillende personen. Elk hoofdstuk gaat over iemand anders. Zo kom je niet alleen meer te weten over David, maar ook over Tess en Menno, zijn goede vriend.

d) Vergelijking met recensie
Ik ben het volledig eens met de recensie, het is een perfecte combinatie van gevoelens, spanning, romantiek en hier en daar een vleugje humor. Het enige wat ik wel niet helemaal begreep was waarom er ineens iets over God gezegd wordt. Ik snap niet wat God hiermee heeft te maken. Want iedere persoon is hoe hij zelf wil zijn, ook al duurt het een tijdje eer je er bent.

e) Cover
Ik vond het een heel mooie cover met veel kleur, alleen snap ik de afbeelding niet zo goed. Maar dat is misschien de bedoeling. Hoewel je die, denk ik dan toch, op heel veel verschillende manieren kan interpreteren: David & Sanne naast elkaar vergeleken? Een jongenshoofd met langs de ene kant een jongenslichaam en langs de andere kant een meisjeslichaam? Ik heb geen idee. Maar dat juist goed. Dit maakt het nog een beetje mysterieus en spannend. Net zoals het boek zelf.

REACTIES

O.

O.

sorry maar deze boekverslag heeft me niet echt geholpen, en het kon heus wel iets specifieker.

11 jaar geleden

L.

L.

Goed verslag, met een persoonlijke mening, juist wat ik nodig had!!

11 jaar geleden

L.

L.

Ik had trouwens 10/10, moest je het willen weten!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jongensdroom door Lorna Minkman"