Joël door Carry Slee

Beoordeling 6.5
Foto van Femke
Boekcover Joël
Shadow
  • Boekverslag door Femke
  • 3e klas vwo | 1405 woorden
  • 31 oktober 2015
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
19 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2011
Pagina's
256
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Joël
Shadow
Joël door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

De zakelijke gegevens.

Titel: Joël.

Auteur: Carry Slee.

Uitgever:  FMB uitgevers.

Jaar van uitgave:  2011.

Het gaat niet om een vertaald werk.

Samenvatting.

Eva’s beste vriendin Luna komt plotseling te overlijden. De politie heeft bevestigd dat het een ongeluk is geweest, maar Eva zoekt er meer achter. Waarom doet Remco zo verdacht? Wat zijn die vreemde brieven onder de planken in Luna’s kamer? Nathalie heeft het te druk met haar nieuwe liefde Jim, die in Amerika woont en Fleur wil een stage in het buitenland gaan doen om zo ver mogelijk van de plek van het ongeluk weg te gaan. Eva zoekt steun bij haar vriendje Bart, maar die begrijpt haar argwaan en angst niet en zegt dat ze hulp moet zoeken bij een psycholoog. De kantinevrouw adviseert haar naar een paragnost toe te gaan. Arthur, een jongen uit haar jaar die haar begrijpt, biedt haar een reading van Derek Ogilvie bij te wonen. Met Nathalie gaat ze naar een show van Derek Ogilvie, die graag voor nader onderzoek bij haar thuis wil komen. Nathalie vertrekt naar Amerika om bij Jim op bezoek te gaan, dus gaat Arthur mee. Haar band met Arthur wordt steeds hechter, en op een avond gaat ze dan toch met hem mee naar huis. In haar hoofd blijft nog steeds rondspoken dat er meer achter het ongeluk zit. Als hun nieuwe huisgenoot Yvet in de kamer van Luna brieven vindt kan ze niet goed meer slapen. Van wie zijn deze brieven en wat hebben deze met Luna’s dood te maken?  ’s Nachts ziet ze Remco staan voor hun huis en ze wordt steeds banger. Aan het einde van het verhaal weet Eva nog steeds niet hoe het zit, maar ze kan het nu wel accepteren.

Personen.

De hoofdpersoon:

Eva. Eva is de beste vriendin van Luna. Ze woont in een studentenhuis aan de gracht in Utrecht samen met Fleur en Nathalie. Later komt Yvet erbij. Ze studeert psychologie. Ze heeft een relatie met Bart, maar dat loopt niet lekker omdat ze te verschillende karakters hebben. Eva laat dingen niet snel los, en gaat er dan ook helemaal voor als zij denkt dat zij het juist heeft. Wanneer dat zo is zoekt overal iets achter. Ze heeft moeite met het verwerken van de dood van Luna, omdat ze het idee heeft dat er iets niet klopt. Later in het verhaal krijgt ze gevoelens voor Arthur, maar ze durft Bart niet los te laten omdat ze al zo lang samen zijn. Eva is echt een gevoelensmens, ze is altijd met haar emoties bezig.

Bijpersonen:

Bart. Is de vriend van Eva, maar begrijpt haar niet. Hij vindt Remco een goede jongen en snapt Eva’s argwaan niet. Bart bemoeit zich niet echt met het verwerken van Luna’s dood. Bart is een serieuze jongen die zich erg verdiept in zijn studie. Hij kan er helemaal in op gaan en vergeet dan vaak Eva. Bart doet mee aan een fotowedstrijd waar hij helemaal vol van is. Bart heeft een goed oog voor detail.

Luna. Luna is overleden en woonde in het studentenhuis bij Fleur, Nathalie en Eva. Ze studeerde psychologie omdat Eva dat ook deed. Luna was heel creatief en iedereen verwachtte dat ze naar de kunstacademie ging, maar dat deed ze dus juist niet. Later heeft ze zich stiekem aangemeld bij de kunstacademie en vertelde dit alleen aan Eva. Ze hadden samen veel geheimen, alleen Eva wist dat Luna lesbisch was. Luna had een relatie met Remco, maar verbrak deze plotseling  omdat ze op Fleur verliefd werd.

Fleur. Fleur is een vriendin van Eva en woont in hetzelfde studentenhuis en studeert journalistiek. Ze komt uit een streng christelijke familie en heeft een moeilijke jeugd gehad. Ze kan de dood van Luna niet goed verwerken en zoekt een stageplek in het buitenland. Niemand weet dat Fleur eigenlijk een jongen is.

Nathalie. Nathalie woont in hetzelfde studentenhuis en studeert fotografie. Tijdens de afterparty van het jazzfestival ontmoet ze Tony en Jim, de drummer en gitarist van de bekende Angie Stone. Ze valt als een blok voor Jim en besluit hem op te zoeken in LA. Haar bezoek valt langer uit dan verwacht. Als het boek eindigt is ze nog steeds niet terug.

Remco. Remco was het vriendje van Luna, maar de relatie eindigde plotseling omdat Luna niet meer verder wilde. Remco was er helemaal kapot van. Hij is boos op Luna en daardoor verdenkt Eva hem. Remco is een zachtaardige jongen, maar hij gedraagt zich de laatste tijd wel erg vreemd…

Thema.

Het thema van die boek is transgenders, of genderkinderen. Het probleem is dat Fleur verzwijgt dat ze een transgender is. Hierdoor worden alle problemen veroorzaakt. Er wordt dan ook vooral duidelijk gemaakt dat je beter kunt praten dan zwijgen. Het probleem wordt niet opgelost, maar uiteindelijk laat Eva het wel los.

Spanning.

Dit wil je ook lezen:

Het boek is spannend omdat:

- je met de hoofdpersoon kunt meeleven.

- de spannende stukken zich in enge omgevingen afspelen.  (Remco “bedreigt” Eva in de lift, ze kan dus niet weg.)

- het boek begint als een raadsel, al lezend vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plaats.

- er een onverwachte draai in het verhaal zit.

Decor.

De tijd wordt niet precies vertelt in het verhaal, maar als je leest merk je dat het zich in de hedendaagse tijd afspeelt. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van mobiele telefoons en andere moderne elektronische apparaten. De gebeurtenissen vinden niet in een chronologische volgorde plaats. De schrijfster maakt gebruik van flashbacks door middel van brieven.  

Het speelt zich voornamelijk af in Utrecht, grotendeels in het studentenhuis. Ze bezoeken ook enkele cafeetjes, clubs, restaurantjes en steden.

Titelverklaring.

Fleur heette vroeger als jongen Joël. Het draait erom dat Fleur/Joël de enige is die alles weet, maar dit verzwijgt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Fleur heette vroeger als jongen Joël. Het draait erom dat Fleur/Joël de enige is die alles weet, maar dit verzwijgt.

Andere opvallende zaken.

Het boek is een deel van de jongerenserie van Carry Slee, maar heeft verder geen vervolg. Andere boeken uit deze serie zijn o.a. Bangkok boy en Fatale liefde.

Carry Slee heeft zich laten inspireren door het boek “Genderkinderen- Geboren in het verkeerde lichaam” van Ellen de Visser.

Verteller en perspectief.

Dit verhaal is vertelt door een alleswetende verteller. Deze beschrijft de gevoelens van alle personen in de derde persoon.

Informatie over de auteur.

Carry Slee is 1 juli 1949 in Amsterdam geboren.  Ze is getrouwd met Elles en heeft 2 kinderen, Nadja en Masja. Ze woont in Bergen. Carry Slee heeft de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht gevolgd. Daarna werkte ze een tijd als dramadocent op het voortgezette onderwijs. Carry Slee richt zich bij schrijven op veel doelgroepen, waaronder kleuters en tieners. Haar boeken, waarvan er meer dan 4 miljoen exemplaren over de toonbank gingen, werden vele malen door de Nederlandse Kinderjury en de Jonge Jury bekroond. Ook zijn veel boeken van haar verfilmd.

Je mening over je boek.

Wij vonden het een boeiend boek omdat het heel spannend is en je blijft je tot het einde afvragen hoe het nou zit. De gebeurtenissen zijn heel erg herkenbaar, omdat het zich in de hedendaagse tijd afspeelt. Het boek is ook spannend omdat de gebeurtenissen die bijvoorbeeld plaats vinden met Remco. Eva zit samen met hem vast in de lift, Remco staat buiten in het donker bij Eva’s huis en hij achtervolgt haar door de stad. Het verhaal liet ons erg meeleven. Rosa werd boos op de fictieve personen.  Wij vonden het verhaal ook indrukwekkend, wat een paar leugens wel niet allemaal kunnen aanrichten. We leefden erg mee met verhaal en konden het boek niet neerleggen omdat we wilden weten hoe het zat. Een vriendin verliezen, is toch ook vreselijk? Al helemaal als je het niet vertrouwt. Wij konden ons allebeide ook erg goed in Eva vinden, ze heeft wel karaktereigenschappen die wij ook hebben. Wij zijn namelijk ook heel erg nieuwsgierig en eigenwijs. De seksscènes die er in voor kwamen vonden we grappig en daar hebben we ook veel om gelachen, hoewel het eigenlijk heel normaal is. Het boek was niet kinderachtig, dus goed voor onze leeftijd. Dit las prettig, omdat je je dan goed in de personen kon verplaatsen.

Bronvermelding.

www.carryslee.nl /carryslee.php

Nieuw Nederlands  3 vwo.

Joël, Carry Slee.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joël door Carry Slee"

Ook geschreven door Femke