ADVERTENTIE
Red het frikandelbroodje Wist je dat heel veel van jouw lievelingsproducten zomaar kunnen verdwijnen als de bij zou uitsterven? Denk bijvoorbeeld aan je glaasje melk in de ochtend, maar ook je frikandelbroodje in de pauze en je banaan bij het leren. Hoe komt dit en belangrijker, hoe voorkomen we dit? Dat weten ze bij de opleiding Diermanagement. Meer weten over deze en andere studies van Van Hall Larenstein?

Check alle video's!

Leesverslag

 

∙Titel: Joe Speedboot
∙schrijver: Tommy Wieringa
∙eerste druk: 2005

1.De inhoud:
Het verhaal gaat over Fransje. Hij had een ongeluk gehad met een grote grasmaaier waar hij onder was gekomen, daardoor heeft hij in het ziekenhuis gelegen in een coma van 220 dagen lang. Daarna is hij eigenlijk zwaar gehandicapt geworden. Hij kon ook niet meer praten.

 Er komt dan een nieuwe jongen in Lomark wonen, waar hij een soort fascinatie voor krijgt. De jongen genaamd Joe Speedboot, is van zichzelf een vliegtuigbouwer en weet alles van bewegende dingen aangedreven door motor of mens. Joe Speedboot is niet zijn echte naam maar die wil hij dan ook niet vertellen.

Door Joe raakt Fransje bevriend met Christof Maandag. Hij raakt ook bevriend met Engel Eleveld, die hem helpt bij het plassen, omdat hij zelf alleen zijn rechterarm kan gebruiken maar daar zit ook spasmen in. Samen werken ze aan een vliegtuig, wat later ook echt werkt. Later komt ook PJ er wonen een heel mooi meisje uit Afrika, zowel Fransje als Christof worden heel erg verliefd op haar en daarmee ook vele andere jongens.

 Als de middelbare school is afgelopen trekt iedereen zijn eigen kant op behalve Fransje, die moet thuis blijven. Zijn vader heeft voor hem bedacht dat hij brikketen kan persen met zijn ene sterke arm. Christof gaat leren om later de zaak van zijn vader over te nemen, het asfaltbedrijf van dat dorp. Engel ging voor kunstenaar studeren, en Joe ging voor logistiek studeren. PJ vertrok ook naar Amsterdam.

Later in het verhaal komt eigenlijk iedereen terug naar Lomark, Joe komt terug omdat blijkt dat de school toch niks voor hem is. En PJ is misbruikt door haar ex-vriend een schrijver die het hele verhaal over hun leven samen heeft opgeschreven in een boek. Dat zij meerdere malen is vreemd gegaan, blijkt daar dan ook uit. Engel gaat dood door een ongeluk, er viel een hond op zijn hoofd. Daarvoor komt Christof ook terug en besluit dan ook te stoppen met zijn opleiding en zich al in te wijden in het bedrijf van zijn vader.

Tijdens de tijd er tussen gaat Joe, Fransje overhalen om met hem armworstelwedstrijden te gaan doen. Aangezien je daar mee heel veel geld kon verdienen, en de rechter arm van Fransje ondertussen leek op een hefboom van zichzelf, door al het briketten persen. Samen reizen ze al heel wat wedstrijden af, maar als PJ ook terug is vraagt Joe of ze ook mee wil. Tijdens de reizen krijgen PJ en Joe iets, waar Fransje eigenlijk heel boos om is en besluit het boek van haar ex-vriend te lezen. Alles wat daar in staat klopt eigenlijk wel denkt hij. Zijn vermoeden is waar PJ gaat vreemd met Fransje zelf, maar dat is alles waar Fransje van heeft gedroomd.

Na alle wedstrijden besluit Joe mee te doen aan de Paris-dakar, op een zelf gerestaureerde en opgevoerde shovel. Hij neemt afscheid van PJ, die moet huilen. Niet veel later heeft PJ seks met Fransje. Joe rijdt de hele Dakar uit, maar voor de finish verlaat hij de race, en laat niks meer van hem horen. Een hele lange tijd later komt Joe terug.

Uiteindelijk gaat PJ ook vreemd met Christof, en verlaat Joe voor hem. Het verbaast Fransje niet, Christof kan PJ een goede toekomst geven dat kon Joe niet. Christof en PJ trouwen uiteindelijk, PJ is op dat moment al wel zwanger. Over de bruiloft vliegt in een keer rakelings een vliegtuig met een spandoek er achter met als titel: Hoer van de eeuw. Alleen PJ weet wat Joe daar mee bedoelt en Fransje natuurlijk ook, dit was een echt actie van hem. Fransje moet er erg hard om lachen. Het kindje kan net zo goed van Fransje zijn, want hij en PJ hebben nog steeds seks.

2.a De personages
-Fransje Hermans:
Het verhaal gaat veel over Fransje en zijn gedachten dan vooral, de loop lijn van het verhaal. Hij is de oudste en ook de meest nuchtere. Hij is dan gehandicapt en weet eerst na het revalideren niet goed wat hij moet met zijn leven, totdat Joe in zijn leven komt. Uiteindelijk heeft hij op het einde alles naar zijn zin, Joe als vriend, en een sexuele relatie met het mooiste meisje; PJ.

-Joe Speedboot:
 Zijn echt naam is eigenlijk; Achiel Stephaan Ratzinger, maar die naam beviel hem niet dus verzon hij een eigen. Joe is een echte jongen, hoeft eigenlijk geen vriendin, maar krijgt degene die elke jongen wil. Het maakt hem eigenlijk allemaal niet uit hoe zijn toekomst er uit ziet als hij nu maar leeft. En hij is er van overtuigd dat hij alles kan, en met zo’n vertrouwen lukt het hem ook. Hij is erg veel geïnteresseerd in wetenschap en laat dat blijken ook.

-Christof Maandag:
Christof is de meest geleerde van de hoofdpersonages, en leeft alleen naar de toekomst. Hij is eigenlijk voortdurend jaloers op Fransje omdat Joe daar zo’n belangstelling voor heeft. Christof is een beetje geobsedeerd door Joe, het liefst zou hij Joe willen zijn.

-Engel Eleveld:
Engel is de makkelijkste van de hoofdpersonages, zonder iets er voor te doen is hij populair. Engel maakt het allemaal niet uit, hij doet niet mee aan de jaloezie en trots net als de andere, hij heeft zijn eigen leven. Maar je komt niet bijsterend veel over hem te weten.

- PJ; Picolien Jane Eilander
PJ is het mooie meisje uit het verhaal, maar dan ook het meisje dat met elke jongen heeft geslapen. Ze heeft een ander verleden dan dat iedereen denkt/wist, in Afrika had ze boulimia en een erg laag zelfbeeld. Door het lage zelfbeeld moet ze continue bevestiging van mannen, daardoor gaat ze meerdere keren vreemd.

2.b Perspectief
Het verhaal wordt verteld vanuit Fransje, hoe hij alles ziet en beleefd. Zijn gedachten worden verteld, maar met mate. Je weet hoe hij over sommige dingen denkt en voelt. Ik vind het knap als je het zo kunt vertellen omdat de jongen zelf niet kan praten, dan moet alles verteld en samengevat worden in gedachtes, maar die mogen niet te uitgebreid dan zou het vervelend worden om te lezen. Alleen soms is er wat onduidelijkheid daarover, dan zegt Joe iets tegen Christof waar Fransje niet bij was. Dus eigenlijk zou Fransje dat helemaal niet kunnen weten.

2.c De tijd
 Eerst vertelt hij over de tijd dat hij in coma heeft gelegen en wat er in die tijd is gebeurd, als in verleden tijd. Daarna gaat hij vertellen over het leven op de middelbare school met de jongens in de tegenwoordige tijd, maar soms gebruikt hij ook verledentijd stukjes. Het wordt dan vooral geschreven in de tegenwoordige tijd. Als aller laatste vertelt hij in de verleden tijd hoe hun levensverhaal is afgelopen. Maar eigenlijk is het complete verhaal in de voltooide tijd want het speelt zich af rond 1992/1993 en een aantal jaren daarna. Het middenstuk gaat over ongeveer 10 levensjaren, daarna gaat het over vele jaren later.

2.d Thematiek
Er zit een soort lijn in het verhaal, die vertelt hoe jongens zijn en hoe ze veranderen. Ik denk dat het thema van het verhaal daar wel groten deels mee temaken heeft, de verandering van mensen in hun leven. Maar het thema heeft ook deels humor.

2.e Ruimte      
Het verhaal speelt zich vooral af in Lomark, Nederland, een klein dorpje waar niet veel mensen van af weten. Er zijn maar een paar kleine stukjes waarbij het zich op andere plaatsen afspeelt. Voorbeelden daarvan zijn, tijdens de armworstelwedstrijden dan speelt het zich soms af in andere landen, vooral Duitsland en Frankrijk. Maar dan wordt niet echt heel uitgebreid verteld over de ruimte waar ze zijn, meer over de gebeurtenis van wat er op dat moment gebeurd. Dus in het algemeen is Lomark het grote decor van het verhaal.

2.f Structuur en samenhang
In het verhaal zit een hele mooie afwisseling in de stijl van Wieringa, die tevens veel beeldspraak gebruikt om zijn verhalen te verduidelijken, maar er de afwisseling is er van de gedachten van Fransje. Zijn gedachten worden uitvoerig beschreven, je komt veel over hem te weten. Die gedachten geven de nodige afwisseling in de structuur van Wieringa. Het verhaal is tevens verdeeld in 3 stukken, genaamd: Penseel, het zwaard, en toen. De stukken zijn verdeeld in een aantal hoofdstukken, zonder titel. Het leest heel lekker door en de samenhang tussen de hoofdstukken is goed te vinden.

3.Mening
Ik had al van meerdere mensen gehoord dat dit een erg leuk boek zou zijn om te lezen. Ik kreeg redelijk hoge verwachtingen van het boek, door alle goede meningen er over. Nu ik het heb gelezen, begrijp ik helemaal wat zij bedoelen. Het boek leest heel goed door en de humor van sommige delen kan ik wel om lachen. Door met dit boek te starten voor mijn lijst heb ik een fijne start kunnen maken met een leuk boek.

Toen ik de kaft voor het eerst zag wist ik niet echt wat ik moest verwachten van dit boek, aangezien er alleen Joe Speedboot op staat en de naam van de schrijver. Toch wekt het wel interesse, je zou toch eigenlijk wel willen weten waar het boek nou over gaat. Ik vind dat wel slim bedacht.

De schrijfwijze vind ik uitzonderlijk goed bedacht. Er wordt veel beeldspraak gebruikt, maar dan niet te veel. De zinnen zijn zo leuk bedacht, dat je je vaak afvraagt hoe Wieringa die ooit heeft kunnen bedenken. De gedachten van Fransje worden geschreven alsof een tiener van die leeftijd het zelf zou hebben gedaan. Het boek is dan ook op sommige stukken wat onrealistisch, met als voorbeeld dat een groep 13 jarige een werkend vliegtuig bouwt of dat een 18 jarige jongen op een shovel de Paris- Dakar gaat rijden. Maar dat geeft een leuke draai aan het verhaal.

Het onderwerp is eigenlijk Fransje, waardoor de titel dan toch de nodige aandacht trekt omdat je zou verwachten dat het boek dan over Joe Speedboot zou gaan. Uiteindelijk gaan de levens van Fransje en Joe samen, maar toch gaat het telkens alleen over de gedachten van Fransje en zijn kijk op de wereld. Dus eigenlijk is Fransje het echte onderwerp en Joe een bijfiguur, als je het zo mag stellen.

De hoeveelheid aan gebeurtenissen in dit boek is bijna niet normaal. Hoe Wieringa ze allemaal zo goed in elkaar heeft kunnen laten overlopen is erg mooi gedaan. Ze zijn dan ook allemaal goed te volgen. Niet alle gebeurtenissen zijn even realistisch zoals ik al eerder had verteld over het vliegtuig en de Paris- Dakar, zoiets zou een tiener van nu echt niet even doen. Maar de gebeurtenissen mengen dan vooral met de gedachten gang van Fransje, waardoor een goede overloop er tussen ontstaat.

Hoe Wieringa ooit Fransje heeft kunnen bedenken en zo goed heeft kunnen vertellen/beschrijven, is een wonder. Aangezien Fransje niet de makkelijkste jongen is met zijn handicap en andere problemen, kun je door Wieringa toch een hele goede verbeelding van hem maken. Hoe hij in het echt zou kunnen zijn en er uit zou kunnen zien.
Joe is ook een uitzonderlijk personage uit het boek, een jongen die al jong een motorieke gedachte gang heeft en precies weet wat hij moet met alle bewegende voorwerpen die worden aangedreven door iets. Hoe hij een vliegtuig moet bouwen en daar mee moet vliegen zonder enige kennis van vliegen. In het boek merk je hoe hij zijn handigheid verbetert en ontwikkelt.
De andere hoofdpersonen worden minder beschreven en zijn ook wat moeilijker een mening over te geven, of een echt karakter aan te geven.

De manier van woordkeuze van Wieringa is goed gekozen, het leest heel fijn en makkelijk door. Het taalgebruik is dan ook niet te moeilijk en zit vol met leuke uitspraken waar je smakelijk om kan lachen. Elke gebeurtenis wordt eigenlijk vanuit Fransje verteld, waardoor het ook als zijn woorden moeten klinken en niet als die van een volwassen man. Ik vind dat erg goed geluk, Fransje zou een hedendaagse jongen kunnen zijn met die uitspraken van hem.

Mijn uiteindelijke beoordeling zou zijn; Prachtig boek, erg leuk en mooi geschreven een echte aanrader. Zonder meer een van de beste boeken die ik heb gelezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.