Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jehanne door Simone van der Vlugt

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
Boekcover Jehanne
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 612 woorden
  • 3 februari 2010
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
8 keer beoordeeld

Boekcover Jehanne
Shadow

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Dan overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Fran…

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maak…

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Dan overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Frankrijk van de vijand zal verlossen.

Jehanne door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Jehanne
Simone van der Vlugt

Technische fiche:
• auteur: Simone van der Vlugt
• titel: Jehanne
• uitgeverij lemniscaat
• blz: 207
• jaartal vd uitgave: Rotterdam 2001
• illustraties: geen, buiten op de kaft
• ISBN-nummer: 90 5637 343 9

RECENSIE
samenvattig:

Er is een legende die vertelt over een maagd uit de provincie Lorianne die Frankrijk zou redden van de machtstrijd van de Engelsen…. Zij zou in Reims de kroon aan Charles de Dauphin teruggeven nadat die verstoten werd door zijn moeder.
1425. Wanneer Jehanne 13 jaar oud is en aan het helpen is op de boerderij van haar vader, vallens de Goddons(engelsen) binnen in haar geboortedorpje Domremy. Frankrijk zit nu al meer dan 100 jaar in oorlog verwikkeld met de Engelsen.

Enkele dagen na die gewelddadie overval in Domremy hoort Jehanne een stam die haar vertelt dat zij Frankrijk zou redden. Iedereen kent die legende wel over die maagd, maar waarom zij, niet van adel…
Regelmatig spreken haar stemmen haar toe, ze begint ze gewoon te komen en vertrouwen. In 1428, bijna 4 jaar na de inval, verlaat Jehanne via haar oom in het geheim en zonder afscheid naar Vaucouleurs om daar aan de toekomstige koning haar verhaal te doen. Charles De Dauphin lacht haar uit: “waarom zou God nu een vrouw van lage afkomst sturen…” Maar ergens moet hij wel toegeven dat ze iets heeft. Hij laat het toe, hij heeft immers niets te verliezen want de Steun van het volk, nadat zijn moeder hem verstootte, heeft hij toch al niet meer.
Maar voor Jehanne in Reims kan geraken moet ze de weg naar en Reims zelf vrijmaken.
Het gerucht dat de maagd Frankrijk zou redden deed ondertussen de ronde in Vaucouleurs, waardoor
vele mensen spontaan in het leger van de maagd wou vechten.
Het leger des Gods trekt door tot Reims zonder maar 1 slag te verliezen. Wanneer ze in Reims aankomen, worden ze hartelijk ontvangen door de bevolking. Charles wordt gekroond. Vanaf dit moment hoort ze haar stemmen niet meer, maar Jehanne is zo gewend en gedreven om een leger van 15 000 man te leiden dat ze zich vasthoud dat ze de wil van God dient. Ze probeert Parijs te bevrijden en faalt. Jehanne blijft populairder worden dat haar leger nog blijft toenemen. Jehanne wil persé oorlog voeren en legt zich toe op de kleine steden, waar ze wel iedere keer succes heeft. Maar ondertussen is koning Charles aan het onderhandelen met de Engelsen. Hij vindt dat ze die boycot en sluit haar a.h.w. op in zijn kasteel.
Charles en de Engelsen hebben het verdrag ondertekent. Maar wanneer hij merkt dat de Engelsen zich er niet aan houden, roept hij Jehanne. Jehanne moet compiègne bevrijden. Nog meer mensen willen in haar leger. Op de avonde van het vertrek naar Compiègne hoort ze haar stemmen die haar zeggen: ‘Jehanne, Jehanne… Je zal gevangengenomen worden, keer terug…. Keer terug.’ Zelf na die waarschuwing gaat ze dood, haar dood tegenmoet.
In 1431 wordt ze voor de rechtbank gehaald op beschuldiging van hekserij. De engelsen maken er een eerlijk proces van, maar vinden niks om haar te laster te leggen. De bisschop heeft duidelijk instructies gekregen van de koning; Jehanne moet op de brandstapel.
Na een lang aanslepend proces wordt ze verbrand op de markt onder luid proces van de bevolking.
Zo stief Jehanne D’arc op 19-jarige leeftijd.

beoordeling:

Ik vond het een fantastisch boek. Dit verhaal had iets, misschien omdat het waar gebeurd is. Het lijkt een onwaarschijnlijk verhaal, vooral vanwege de stemmen die Jehanne zogenaamd hoort. Ik vond het boek soms een beetje langdradig en moeilijk met al die moeilijke plaatsnamen.


Ik vond het een goed boek dat ik aan iedereen zou aanraden.

Voorkant boek: achter deze zit geen specifieke betekenis, de titel “Jehanne” is haar Handtekening.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jehanne door Simone van der Vlugt"