Jehanne door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1689 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 66 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 66 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2001
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2003 Genomineerd)

Boekcover Jehanne
Shadow

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Dan overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Fran…

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maak…

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Dan overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Frankrijk van de vijand zal verlossen.

Jehanne door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
De titel van het boek dat ik gelezen heb voor het boekverslag is 'Jehanne'.

Auteur:
De schrijfster van dit boek is Simone van der Vlugt. Ze is geboren op 15 december 1966. Ze is vooral bekent van de boeken 'de Amulet', 'de Guillotine' en nog veel meer.

Medewerkers aan het boek:
Degene die de illustratie van de kaft van het boek heeft ontworpen is Roelof van der Schans, en het boek zelf is uitgegeven door uitgever Lemniscaat b.v. Rotterdam, in het jaar 2001.

Andere informatie van het boek:
Het boek heeft in totaal 208 bladzijden, me de epiloog er ook nog bij vertelt.

En het heeft ook 14 hoofdstukken, en daar alweer de epiloog erbij.

Het boek hoort bij de genre historie, omdat het een geschiedenis verhaal is,.
Het boek gaat eigenlijk over de historische Jeanne d'Arc, maar Simone van der Vlugt heeft de voorkeur gegeven aan haar eigen spellingswijze en heeft het toen Jehanne genoemd.

De Personages:

Jehanne d’Arc : De hoofdrolspeelster in dit boek is natuurlijk Jehanne, want zo heet het boek ook. In het begin van het boek is Jehanne ze 14, natuurlijk gekleed als een boerenmeid, maar als ze later als de Maagd word beschouwt, dan wordt ze in een harnas, en al die adellijke kleding, die ze toen droegen als ze vochten voor de oorlog en als ze belangrijk waren.
Jehanne heeft in het begin donker en lang haar, maar als ze ten strijde trekt, knipt ze haar haar af.
Als Jehanne nog thuis woont, komen er allemaal stemmen in Jehanne's hoofd, die haar eigenlijk laat horen wat ze allemaal moe doen. Ze is erg goed van verstand, geloofd heel sterk in God, en heeft een eigen wil en laat zich niet zomaar afschepen.

Het Franse volk ziet haar als de Heilige Maagd, dat hebben ze uit een oud verhaal, dat een Heilige Maagd uit Lorraine hun zou komen bevrijden.
Die dingen die ik gevonden heb over Jehanne in het boek, komen er kris kras in voor en ik kan niet echt opnemen waar dat in het boek staat.

Gilles de Rais: Gilles de Rais is een goede vriend van Jehanne, die samen met haar en strijde trekt, en hij gelooft ook heel sterk in haar, en ook in haar verhaal dat ze allemaal stemmen in haar hoofd te horen krijgt.
Gilles de Rais is de geschiedenis ingegaan als een historisch figuur waarvan bekend was dat hij homoseksueel was, en zijn leven is geindigd op de brandstapel. Jehanne had hem altijd een knappe man gevonden.
De informatie over Gilles de Rais heb ik gevonden op het moment dat Jehanne hem voor het eerst ontmoette, en in de epiloog.

Kroonprins Charles: Kroonprins Charles wordt en later ook is de koning van Frankrijk, die zijn vader opvolgt. Jehanne heeft voor hem een belangrijke taak, ze moet hem naar de plek waar de kroonprins, door het volk ook wel de dauphin genoemd, leiden. Van postuur is de dauphin heel mager, en zwakjes en kan moeilijk beslissingen nemen, maar als hij Jehanne aan zijn kant heeft, voelt hij zich heel sterk.
Ook deze informatie gevonden bij de eerste ontmoeting van hem Jehanne, en andere plekken in het boek.

De tijd:
Het verhaal speelt zich af in de jaren dat de Engelsen Frankrijk bezetten, (de honderdjarige oorlog) en het verhaal begint dan ook in het jaar 1425, in juli. Dat is dus al een lange tijd geleden. Het verhaal zelf word verteld in chronische volgorde, maar ik denk niet dat gedachten aan thuis flashbacks zijn.

De plaatsen:
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af, thuis, in Reims, in Orleans, in Compiegne, en als gevangene bij de Engelsen op het laatst in het boek, maar waar word niet verteld.

Spanning:
Het boek is erg spannend, al vanaf het begin, en vooral bij het bevrijden van Franse steden, en dus het strijden van de Engelsen en de Fransen.
Het verhaal is begonnen met dat Jehanne nog thuis woonde, en dat de Engelsen hun dorpje overvielen. Ze krijgen Jehanne niet te pakken, die verstopt zich samen met anderen in het bos. Later in het begin krijgt ze de stemmen te horen, en gaat ze naar de pastoor en vraagt hem raad. Daarna komen de strijden, dat is ook heel spannend.

Het grootste probleem is natuurlijk dat Frankrijk bezet is, zie hieronder bij het grootste probleem.

Het einde is gesloten, maar het verhaal word verder verteld bij de epiloog, hoe Frankrijk bevrijd werd, en het einde eindigt met dat Jehanne op de brandstapel gedood word, dus dat is niet zo’n vrolijk en goed einde.

De spanning zit sowieso al in het verhaal, het is gewoon heel mooi en het is ook heel goed en spannend beschreven, de strijden en hoe het die tijd was.

De titel:
De titel van dit boek is Jehanne, want nogal duidelijk is want het hele verhaal gaat over Jehanne (Jeanne d’Arc).
Een andere naam voor dit boek is niet makkelijk te bedenken, maar dan zou ik het de Heilige Maagd noemen, omdat Jehanne ook als de Heilige Maagd word gezien.

Het grote probleem:
Het grote probleem in dit boek is dat Frankrijk is bezet door de Engelsen en dat die hun bruut behandelen als ze eens komen. Het probleem word wel opgelost, door de Engelsen te verslaan en steden te veroveren, maar wanneer Frankrijk weer een vrij land is, is Jehanne al gestorven. Het volk van Frankrijk heeft Frankrijk weer terugheroverd door hun geloof in Jehanne voort te zetten.

Samenvatting:
Frankrijk, juli 1425. Het dorpje Domremy word overvallen door de Engelsen, en laten Jehanne voor het eerst zien wat nou echt oorlog is.
Een paar dagen later, hoort Jehanne vreemde stemmen in haar hoofd, die ze nog nooit eerder gehoord had. De stem laat haar weten dat ze binnenkort een goddelijke opdracht zal krijgen, en die krijgt ze ook. Ze ontdekt dat de stem de aartsengel Michaël is, en dat ze een belangrijke opdracht moet vervullen. Ook Sainte-Catherine en Sainte-Marguerite spreken tegen haar.
De stemmen vertellen haar dat ze de dauphin te hulp zou komen.
Inmiddels word Jehanne al uitgehuwelijkt aan een vreemde man, waar ze het natuurlijk niet mee eens is, en protesteert.
Later krijgt ze haar werkelijke opdracht te horen. Ze moet zichzelf in dienst stellen van Frankrijk, aan het hoofd van het leger. Ze moet aar Vaucouleurs en moet om manschappen vragen. Ze moet naar kroonprins Charles gaan en hem haar diensten aanbieden.
Na drie jaar dat ze de stemmen hoort gaat ze dan eindelijk op weg.
Ze ontsnapt van haar ouders en gaat met een vriend van haar naar Vaucouleurs. Op een dag is ze er dan eindelijk. Niemand gelooft haar verhaal dat ze de Heilige Maagd die door God gezonden is. Robert de Baudricourt gelooft haar niet en stuurt haar weg. Inmiddels stuurt hij haar naar Chinon, waar kroonprins Charles huist, en ze krijgt kleren, wapens die ze nodig zal hebben en ze knip haar haar af.
De dauphin weet dat ze komt, geloven haar niet, en ze word naar de rechtbank in Poitiers gestuurd. Het volk van Poitiers geloven haar allang en behandelen haar met eerbied. Later komt het lichamelijk onderzoek, dan kijken of ze niet rechtstreeks van de duivel komt. En ze is goed gekeurd.
Daarna belooft de dauphin dat hij voor Jehanne een leger op de been gaat brengen. Als het leger een kamp opgeslagen heeft, hebben Jehanne’s broers Jean en Pierre zich ook aangemeld. Later gaat het leger op weg naar. Ze veroveren de uitkijkpost Saint-Jean-Le-Blanc, Saint-Loup en later ook Orléans en Jehanne leidt kroonprins Charles naar de koning. Maar Jehanne is nog niet klaar, ze wil heel Frankrijk bevrijden. Ze begint met Parijs, maar die poging mislukt. Ze raakt alweer gewond maar geneest weer.
Later vertellen de stemmen haar dat ze erop voorbereid moet zijn dat ze gevangen worden genomen zal door de Engelsen. Maar ze gaat verder, en probeert Compiegne te bevrijden, maar dan wordt ze toch echt. Na vele processen en beledigingen geeft Jehanne nog niet toe dat ze gezondigd heeft, en haar leven eindigt op de brandstapel.

Auteur
Simone van der Vlugt heeft dit boek geschreven. Met behulp van het dagboek en andere informatie over Jeanne d´Arc heeft ze dit boek geschreven.

Simone van der Vlugt is geboren op 15 december 1966 in Hoorn, ze woont in Alkmaar getrouwd en met een zoon en een dochter.

Ze heeft de opleiding havo en HBO lerarenopleiding voor Frans en Nederlands.

Simone van der Vlugt heeft veel kinderboeken geschreven, boeken voor mensen van mijn leeftijd en boeken voor volwassenen.
De boeken van mijn leeftijd gaan vaak over historie, deze is dat ook, ´de Guillotine´, ´Schijndood´, ´de Slavenring´en ´de Amulet´.

Simone van der Vlugt heeft niets meegemaakt wat in ´Jehanne´beschreven stond, maar dat is nogal logisch, want ze heeft niet in die tijd geleefd.

Nadat ze het boek ´Kruistocht in spijkerbroek´van Thea Beckman werden boeken over het verre verleden haar lievelingsboeken.
Ze las toen ze nog heel jong was een bericht dat een meisje van twaalf een boekje had geschreven, en dat was precies wat zij ook wilde. Ze stuurde haar eerste verhaal naar een uitgever maar die werd afgewezen.
Na haar studie probeerde ze het weer, de uitgever zei dat ze er nog wat aan moest verbeteren, en toen later was haar eerste boek ´de Amulet´eindelijk klaar.

Eigen Mening:
Ik vond het boek spannend en geloofwaardig, omdat het een ontzettend goed verhaal is en alle details van het verhaal goed uitgebeeld worden.
De woorden die er gebruikt worden, en hoe Jehanne eerst wel en daarna niet geloofd werd, vind ik heel sterk, hoe ze erbij geschreven heeft hoe Jehanne zich op dat moment voelde.
En met Jehanne heb ik het meest meegevoeld, vooral op het laatst toen ze verbrand werd door de Engelsen op de brandstapel.

Ik zou op niemand op dat moment willen lijken, ze waren allemaal wreed en hard, en zeer hard voor hun tegenstanders, zowel de Engelsen en de Fransen.

Als ik het boek een cijfer zou moeten geven, dan zou ik het een acht geven. Dat heeft het boek wel verdiend. Maar ik geef het geen negen, omdat dat weer te is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

je hebt hele mooie beschrijvingen van de personages en de rest is heel mooi beschreven.

Met Vriendelijke Groet

11 jaar geleden

A.

A.

je hebt niet zoon goede samenvatting van de tekst dat moet beter hopelijk dat je dat aanpast

Met Vriendelijke Groet

11 jaar geleden

A.

A.

Mooie beschrijvingen van de personages, precies wat ik nodig had!

10 jaar geleden

L.

L.

Je hebt een goede samenvatting gemaakt. Ik heb het boek ook gelezen!! Maar is het nou Fictie, realistisch of juist niet??

9 jaar geleden

A.

A.

Natuurlijk is het fictie, als een boek fictie is dan betekend het dat het boek verzonnen is en dit verhaal heeft Simone verzonnen het is niet door Jehanne zelf geschreven. Wel kun je zeggen dat het realistisch is omdat het er zo vroeger wel aantoe ging.

9 jaar geleden

Andere verslagen van "Jehanne door Simone van der Vlugt"