Isabelle door Tessa de Loo

Beoordeling 3.3
Foto van een scholier
Boekcover Isabelle
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 704 woorden
  • 28 november 2001
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 3.3
6 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1989
Pagina's
127
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Isabelle
Shadow

Als de bekende en beeldschone filmster Isabelle Amable op een dag spoorloos is verdwenen, worden grootscheepse opsporingsacties ingezet. Maar deze blijven zonder resultaat: Isabelle blijft onvindbaar en men begint voor haar leven te vrezen.

Intussen maakt Isabelle een vreselijke tijd door: ze is ontvoerd door Jeanne Bitor, een oerlelijke vrouw, die ziekelijk jaloer…

Als de bekende en beeldschone filmster Isabelle Amable op een dag spoorloos is verdwenen, worden grootscheepse opsporingsacties ingezet. Maar deze blijven zonder resultaat: Isabell…

Als de bekende en beeldschone filmster Isabelle Amable op een dag spoorloos is verdwenen, worden grootscheepse opsporingsacties ingezet. Maar deze blijven zonder resultaat: Isabelle blijft onvindbaar en men begint voor haar leven te vrezen.

Intussen maakt Isabelle een vreselijke tijd door: ze is ontvoerd door Jeanne Bitor, een oerlelijke vrouw, die ziekelijk jaloers is op Isabelle’s uiterlijk. In een afgelegen huis hongert ze Isabelle uit en laat haar naakt model staan om haar aftakelingsproces in schilderijen vast te leggen.

Isabelle door Tessa de Loo
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Ik heb de roman Isabelle van Tessa de Loo gelezen.
Isabelle Amable een beeldschone filmster gaat een aantal weken bij haar ouders logeren om even tot rust te komen en voor het leren van haar nieuwe script. Maar op een dag is ze na een wandeling in de bergen van Auverge verdwenen. De politie zet een uitgebreid onderzoek in en ondervraagt enkele bewoners. Gaspard Peyrol, een boer uit het dorp, zegt dat hij haar als laatste gezien heeft, lopend op haar rode naaldhakjes naar het bos. Jeanne Bitor, een afgrijselijke vrouw die in een oude boerderij buiten het dorp woont samen met twee pitbullterriërs, ze zegt dat ze van niets en laat haar snel gaan omdat ze maar bleef zeuren dat ze geen tijd had.
Jeanne werkt ’s avonds in het dorpscafé La Truite Dorée. Overdag schildert ze de laatste fases van het leven, n.l. het dood gaan en het vergaan. Voor haar nieuwe werk heeft ze de mooie Isabelle ontvoerd om de aftakeling van schoonheid te schilderen. Ze wordt gedreven door jaloezie, vanwege haar eigen lelijkheid en de schoonheid van Isabelle. Jeanne wil Isabelle laten verhongeren en deze raakt daardoor helemaal uitgeput. Jeanne wil niet met haar praten maar Isabelle toont zich in haar geïnteresseerd. Ze wordt hierdoor gevleid, dan lucht ze voor het eerst in haar leven haar hart bij een ander.
Isabelle probeert vertrouwen te winnen bij Jeanne door te vertellen over de moeilijkheden, waar zij door haar schoonheid tegenaan loopt. Dit verhaal, opgebouwd uit ervaringen van anderen wekt medelijden op bij Jeanne, zoveel zelfs dat ze haar gaat zien als een vriendin.
Bernard Buffon, een dikke en onaantrekkelijke dorpsleraar, is de enige die de moet niet heeft opgegeven in de zoektocht naar Isabelle, Bernard heeft, nadat ze hem in zijn jeugd een keer heeft gered van de pesterijen door twee jongens, al speciale gevoelens voor haar. Hij weet door een gesprek met de hartsvriendin van haar dat ze een gelukkige jeugd heeft gehad en verloofd was met Jean-Pierre.
Bernard merkt in het café op dat Jeanne steeds vrolijker wordt, hij praat even met haar en gooit dan onbewust roet in het eten door de waarheid over het leven van Isabelle te vertellen.

Ik vond het een mooi boek. Het was een beetje anders dan de standaard boeken die we allemaal wel gelezen hebben, de spanning die namelijk werd opgebouwd was niet doordat je het einde wilde ontdekken maar doordat je wilde weten of jouw conclusie de juiste was. Het einde geeft dan vond ik een vreemde draai aan het verhaal.

Na dat ik het boek had gelezen stelde ik mezelf de vraag die in het boek ook wordt gesteld: wat zijn de eisen aan iemand voordat hij mooi is? Ik begreep dat je die niet kunt stellen en dat de punten uit de zogenaamde zeven schoonheden onzin zijn, iedereen heeft zijn schoonheid en sommige schoonheid noem ik lelijk. Vaak koppelen we goed aan schoonheid en slecht aan lelijkheid, het hele verhaal draai een beetje om dit thema.

Tessa de loo het pseudoniem van Tineke Duyvené heeft ook goed over de namen van de hoofdpersonen nagedacht. De namen Isabelle Amable en van Jeanne Bitor hebben alles te maken met hun status, belle betekent mooi en Amable afgeleid van aimble betekent geliefd, Bitor een verbastering van butor betekent reiger wat betrekking heeft op haar uiterlijk.

De schrijfster heeft veel gebruik gemaakt van waargebeurde verhalen, een tijdje voordat het boek uitkwam was er in frankrijk een filmster verdwenen, deze werd al snel weer terug gevonden maar de pers bleef maar door fantaseren over de verdwijning, dat werd zelf zo erg dat de vrouw voor de tv en radio moest bekend maken dat ze nog bestond. het verdraaien van gebeurtenissen en de ergernis hieraan staat dan ook centraal.
Het verhaal bevatte wel wat robotachtige personen, alles ging goed en niets was zoals het in het echt gebeuren zou, het leken robots die alleen taken deden die perfect doordacht waren. Vooral op het einde is hier sprake van.

Tessa heeft een taalgebruik wat wel wat gemoderniseerd mag worden, elke zin is overmatig literair en omslachtig geschreven.

Alles bij alles is de roman Isabelle zeker de moeite waard om eens te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Isabelle door Tessa de Loo"