Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Is er hoop door Renate Dorrestein

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Is er hoop
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 519 woorden
  • 18 februari 2013
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
15 keer beoordeeld

Boekcover Is er hoop
Shadow
Is er hoop door Renate Dorrestein
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Genre/ titelverklaring

Je kunt deze roman het beste een psychologische roman noemen. Eigenlijk is het boek een vervolg op een eerdere roman van Renate Dorrestein over de verdwenen baby Babette in de roman “Zolang er leven is”. Met de titel van dit tweede deel maakt ze de uitdrukking compleet.

Motto

Er is geen motto

Handeling

De handeling van het verhaal is dat Igor, een niet zo slimme jongen, zich laat meeslepen door zijn vriendin. Die eigenlijk niet het beste met hem voort heeft. Het gevolg hiervan is dat ze een baby ontvoeren.

Tijd

Tussen deel 1 en de andere delen zit een overgang van 8 jaar. Verder worden er geen concrete data en jaartallen in de roman genoemd. Wel valt uit de tekst en uit het eerste deel “Zolang er leven is”op te maken dat de delen 2-4 in de 21e eeuw spelen. Dat houdt dan in dat het eerste deel nog aan het einde van de negentiger jaren van de vorige eeuw speelt.

Ruimte

Igor woont met zijn oma Nettie in Amsterdam. Daar speelt het verhaal zich dan ook af. Belangrijke plaatsen zijn de werkplaats van Igor en de flat van zijn oma.

Personages

Igor, ofwel de hoofdpersoon. Hij is een round character je komt veel over hem te weten. Hij werkt op de sociale werkplaats. Hij is niet zo slim en makkelijk beïnvloedbaar. Hij is als ware een klein kind en hij woont bij zijn oma.

Igor’s oma (Nettie): zij verzorgt Igor sinds zijn moeder uit de ouderlijk macht is gezet. En deze zorg neemt een groot deel van haar leven in beslag. Ook is zij erg bezig met haar dochter, die verslaafd en kapot is gegaan aan drugs.

Stanley: heeft een eigen Surinaamse Toko, Nettie voelt zich eigenlijk aangetrokken tot hem. Ze praten met hem over Igor en hij helpt Igor.

Jack: hij is de bedrijfsleider van sociale werkplaats

Lisa: zij is de vriendin van Igor. Ze is weggelopen van huis en op de straat beland. Ze heeft een slechte invloed op Igor, maar Nettie heeft dat niet door. Samen ontvoeren zij een baby.

Bobbie: dit is de baby die ze ontvoeren en die is eigenlijk als een soort van speelgoed voor hen. Dit schijnt ook het nichtje te zijn van Igors eerste vriendin.

Vertelwijze

Er zijn twee personale vertellers: de minder intelligent bedeelde Igor en zijn oma Nettie die voor hem zorgt sinds zijn moeder uit de ouderlijke macht ontzet is. Herhaaldelijk wisselt het perspectief tussen deze twee vertellers. Hij/zij perspectief

Motieven

Onwetendheid, moedeloosheid, hoop, liefde.

Thema

 Ik denk dat het thema van het boek hoop is. Er zijn verschillende personages die hoop op iets hebben. Bijvoorbeeld, Igor die in de sociale werkplaats mag werken, Lisa die graag een kind (Bobbie) en een vriend (Igor) wil, Nettie die haar dochter Jolie weer terug hoopt te zien, ook hoopt ze dat hun relatie weer goed wordt. Lisa die weer terug gaat naar haar ouders, de ouders van Babette die hopen dat ze hun kind weer terug vinden en Nettie die hoopt op een relatie met Stanley.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Is er hoop door Renate Dorrestein"