Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Indische duinen door Adriaan van Dis

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Indische duinen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 858 woorden
  • 3 maart 2003
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5
24 keer beoordeeld

Boekcover Indische duinen
Shadow

Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen: een zoon wordt geboren: hij is de buitenstaander die in een sfeer van verzwegen leed wordt opgevoed. Zijn vader wil hem harden voor de volgende oorlog. Zesenveertig jaar later ontrafelt de zoon …

Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen: een …

Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen: een zoon wordt geboren: hij is de buitenstaander die in een sfeer van verzwegen leed wordt opgevoed. Zijn vader wil hem harden voor de volgende oorlog. Zesenveertig jaar later ontrafelt de zoon de geheimen en de leugens van zijn familie.

Indische duinen door Adriaan van Dis
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Informatie over de schrijver Adrian van Dis wordt in 1946 geboren in Bergen, Noord Holland. Zijn vader is een blanke ex-militair uit het Koninklijke Nederlands Indisch Leger en zijn moeder is een Indische. Nadat hij afgestudeerd is, werkt hij van 1978 tot 1082 als chef van de zaterdagbijlage bij het NRC handelsblad. Tot 1985 is hij ‘redacteur features’ bij deze krant.In 1984 ontving hij het Gouden Ezelsoor voor zijn debuut Nathan Sid. Voor zijn praatprogramma ‘Hier is...Adriaan van Dis (vanaf 1983) ontvangt hij in 1986 de Nipkowschijf. Hij is enige jaren bestuurslid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en wordt in 1987 redacteur van het tijdschrift De Gids. Ook schrijft hij een aantal toneelstukken. Ander werken van Van Dis zijn: Cassablanca (1986) Zilver of het verlies van de onschuld (1988) Het beloofde land (1990) Palwijn (1996) Titelverklaring De titel van het boek is ‘Indische Duinen’. De ik-persoon woonde in de duinen, maar is in een Indische milieu opgegroeid.
Genre Autobiografische / Psychologische roman. Personen Ik-figuur
De ik-figuur heeft een slechte verhouding met zijn vader. Hij heeft geleden onder de strenge opvoeding die zijn vader hem gegeven heeft en is vlak na zijn dood bitter en vol haatgevoelens. Naarmate hij ouder wordt probeert hij te achterhalen wie zijn vader werkelijk was. Hij komt erachter dat veel van zijn karaktereigenschappen met die van zijn vader overeenkomen en durft nu ook weer positieve herinneringen over hem op te halen. De moeder
De moeder van de ik-figuur probeert alle ruzies te voorkomen. Er wordt haar verweten dat ze iedereen naar de mond praat en geen partij durft te kiezen. Ze heeft drie dochters uit haar eerste huwelijk met Justin, die omgekomen is in het Jappenkamp. Van Justin II heeft ze één zoon. Door omstandigheden kon ze niet met Justin II trouwen. Justin II
Justin II is de vader van de ik-figuur en eigenlijk de tweede hoofdpersoon van de roman. Hij heeft als sergeant in het KNIL gediend en heeft vele martelingen doorstaan. Hij is getrouwd met Sophia Munting, die een tweeling kreeg waarvan ze zegt dat Justin II de vader is. Na de oorlog gaat hij met de moeder van zijn zoon (dus de ik-figuur) samenwonen (JustinII is dus niet met de moeder getrouwd) . Hij heeft geen baan meer en kan niet op een trots verleden terugkijken. Daar heeft hij het heel moeilijk mee. Hij wil van zijn zoon een vent maken om hem zo meer kansen in het leven te bieden. Zijn handen zitten los. Als echtgenoot kan hij zeer charmant zijn en hij is een geweldige verteller. Andere figuren Ada, Saskia en Jana zijn halfzusters van de ik-figuur. Ze zijn de dochters van de moeder en haar eerste man. Ada heeft een man, Maarten, die geestelijk gestoord is en een zoon, Aram, die moeite heeft met het vinden van een houding. Jana is getrouwd met Errol en woont in Amerika. Saskia is een verpleegster en is getrouwd. Els Groeneweg is een vriendin van Jana. Ze heeft ook in het kamp gezeten en vertelt de ik-figuur over de gebeurtenissen in het kamp. Hij ziet haar als zijn tweede moeder en ze is ook zijn eerste stille liefde. Edmee is een halfzus van Justin II. Ze hebben dezelfde moeder, Odile. Thema Het thema van de roman is de haat-liefdeverhouding tussen de vader en de zoon en de zoektocht naar de geheime familiegeschiedenis.
Tijd De roman is niet-chronologisch, de ik-figuur kijkt terug op zijn jeugd en daarbij komen flarden van zijn herinneringen naar boven. Er zijn drie perioden te onderscheiden: de tijd voor de Tweede Wereldoorlog, de oorlogsperiode in Nederlands-Indië en de tijd na 1945. Plaats Het verhaal speelt zich af in Nederland, Canada en Nederland-Indie. Vertelperspectief Het verhaal wordt verteld door de ik-figuur. Samenvatting Een Nederlandse moeder heeft met haar 3 Indische dochters in de oorlog van Nederland-Indie in een Jappenkamp gezeten. Haar man werd in zo’n kamp onthoofd en na de oorlog kwam ze met haar kinderen en haar nieuwe vriend naar Nederland. Daar kreeg ze een koloniehuis in de duinen toegewezen. Inmiddels is ze zwanger van de hoofdpersoon, wiens vader Justin II is. Ze konden niet met elkaar trouwen, omdat zijn vader voor hen verborgen hield dat zijn eerste vrouw al overleden was. De ik-figuur heeft geen goede relatie met zijn vader, die zijn zoon met de harde hand opvoedt. De vader heeft op die manier de oorlog kunnen overleven en daarom moet zijn zoon ook hard worden. Wanneer hij op elfjarig leeftijd zijn vader verliest, richt hij zijn zelfhaat op zijn vader. Wanneer zijn halfzus overlijdt, begint hij over zijn vader na te denken. Hij ondergaat een speurtocht naar de geschiedenis van zijn familie. Daar ontrafelt hij allemaal geheimen en onduidelijkheden en beseft hij wat zijn familie allemaal heeft mee moeten maken in de Jappenkampen. Daardoor neemt zijn haat en onbegrip tegen zijn vader af en wordt zijn band met zijn familie beter. Want ook al kan hij niet altijd overweg met zijn familie, hij beseft dat ze belangrijk zijn en dat hij van ze houdt. Beoordeling. Het was op zich bestwel een ingewikkelde boek met al die flashbacks, maar op de manier hoe de ik-persoon het vertelde vond ik het wel leuk. Hij zei gewoon wat er in hem opkwam.

REACTIES

N.

N.

er staat in het boekverslag dat Jana en Errol naar Amerika zijn verhuist terwijl ze naar Canada zijn verhuisd, ik weet niet of het veel uitmaakt.


16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Indische duinen door Adriaan van Dis"