Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Indische duinen door Adriaan van Dis

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Indische duinen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 368 woorden
  • 21 december 2001
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
71 keer beoordeeld

Boekcover Indische duinen
Shadow

Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen: een zoon wordt geboren: hij is de buitenstaander die in een sfeer van verzwegen leed wordt opgevoed. Zijn vader wil hem harden voor de volgende oorlog. Zesenveertig jaar later ontrafelt de zoon …

Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen: een …

Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen: een zoon wordt geboren: hij is de buitenstaander die in een sfeer van verzwegen leed wordt opgevoed. Zijn vader wil hem harden voor de volgende oorlog. Zesenveertig jaar later ontrafelt de zoon de geheimen en de leugens van zijn familie.

Indische duinen door Adriaan van Dis
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelbeschrijving: A. van Dis, Indische Duinen. Amsterdam 1994 (tweede druk) Motivatie boekkeuze: Het ging over de oorlog in Indië en dat vind ik wel interessant. Korte weergave van de inhoud: Het verhaal gaat over een man van 46 jaar die in Nederland geboren is en Indische halfzussen heeft. Ze wonen daar in een koloniehuis in de duinen. De ‘ik’ wil meer over zijn verleden van zijn familie te weten komen want dit wordt verzwegen. De ‘ik’ werd vroeger heel hard opgevoed, mishandeld en uitgescholden, want zijn vader Justin, die in het Nederlands-Indisch leger heeft gezeten wilde hem klaar maken voor de volgende oorlog. Justin sterft als de ‘ik’ 11 jaar is. De ‘ik ‘ besluit nooit meer aan Justin te denken. Maar na de dood Ada, een van zijn zussen, gaat hij op haar kamer zoeken naar adresboekjes voor de rouwkaarten. Dan vindt hij daar haar dagboek. Hierin vindt hij veel informatie over het verleden van zijn vader. Ook bezoekt hij mensen die meer over zijn vader weten.Terwijl hij steeds meer informatie krijgt over hoe zijn vader was beseft hij dat hij zijn vader eigenlijk helemaal niet haat. Korte persoonlijke reactie: Onwerkelijk: het lijkt me erg onwerkelijk om een vader te hebben die me zo vaak en onterecht slaat. Moeilijk: omdat ze steeds van tijd veranderen door flashbacks raak je in de war en begrijp je het niet goed meer. Pas aan het eind begin je het een beetje te snappen. Ironisch: als de begrafenisondernemer komt laat hij heel erg duidelijk merken dat hij het voor het geld doet, dat past eigenlijk niet bij zo’n gebeurtenis. Langdradig; de flashbacks waren vaak heel erg langdradig. Dat was wel irritant.
Titelverklaring: De ‘ik’ is verwekt in Indië maar is geboren in Nederland, in de duinen. Daarom een beetje Indisch en een beetje Nederlands. Ook wil de schrijver denk ik de tegenstelling aangeven. Het Indië is verleden en daar word nooit over gepraat. Het verleden en heden horen niet bij elkaar, net zoals Indië en de duinen niet bij elkaar horen. Thema: haat-liefde verhouding tussen vader en zoon, zoektocht naar familiegeschiedenis. Bronvermelding: - A. van Dis, ‘Indische Duinen.’ Amsterdam 1994 - D. Jansen, ‘Indische Duinen.’ Laren 1997 (memoreeks) - D. Jansen, ‘Indische Duinen.’ Arnhem 1995 (signalement)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Indische duinen door Adriaan van Dis"