In nacht en stormgebruis door Piet Prins

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover In nacht en stormgebruis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 1498 woorden
  • 27 december 2010
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
19 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1961
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover In nacht en stormgebruis
Shadow
In nacht en stormgebruis door Piet Prins
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Eerste persoonlijke reactie
Ik heb dit boek gekozen omdat ik best een fan ben van de boeken die Jacques Vriens heeft geschreven en schrijft. Ik vind zelf oorlogsboeken ook heel leuk om te lezen. Ik vond vooral de spannende tijden het leukst uit het boek omdat ik daar nu eenmaal van houd. Ik vond het ook leuk omdat het ging over kinderen van ongeveer mijn leeftijd (alleen dan in de oorlogsjaren). Mij leek het ook wel een interessant boek en ik vond het leuk dat het over de oorlog in Limburg ging. Ik kon ook niet wachten totdat het geheim van Maartje werd verteld. Ook stond op de achterkant dat er blijkbaar een Engelse piloot op de zolder zat. Toen leek het me echt een leuk boek. En al gelijk in het begin stortte er een geallieerd vliegtuig neer. Vlak in de buurt van het dorp van Tuur. De dag erna gingen ze bij het vliegtuig kijken met een paar vrienden. Pierre en zijn zusje waren al meteen aan het ruziën over wat voor een soort vliegtuig het was. Ook was Maartje erg brutaal tegen de leraar. De leraar was immers een NSB’er.

Samenvatting van de inhoud
Het boek oorlogsgeheimen gaat over de 11 jarige Tuur die woont in een klein Zuid-Limburgse dorpje. In 1940 valt Hitler Nederland binnen dus ook in het dorpje waar Tuur en zijn familie woont. Op een dag wordt Tuur wakker van de sirenes, hij en de rest gaan snel naar de buurman Nijskens, want hij heeft als enige in het dorpje een schuilkelder onder zijn huis. Als ze in de kelder zijn, horen ze opeens een geluid dat steeds dichter bij komt. En dan horen ze ineens een enorme knal. Ze schrikken zich rot van angst. Als de rust weer een beetje is terug gekeerd gaat de vader van Tuur samen met Leo op onderzoek uit wat er gebeurd is.

De volgende ochtend loopt hij samen met Maartje naar school. Maartje en Tuur zijn nieuwsgierig wat er gisterenavond is gebeurd. Ze rennen snel naar het bos om te kijken wat daar is gebeurd. Als ze daar aan komen zien ze een enorm vliegtuig die is neergestort. Na een tijdje gekeken te hebben renden ze verder naar school.

Als Tuur ’s middags thuis huiswerk zit te maken hoort hij opeens gerommel op de zolder. Hij kan zijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken en hij besluit een kijkje te gaan nemen. Als hij op de zolder aankomt ziet hij een Engelse piloot staan. De piloot zegt dat hij het zijn mond moet houden, en hij gaat weer weg.

De volgende dag gaat Tuur naar Maartje als ze een beetje zitten te praten vertelt Tuur dat hij verliefd op haar is, Maartje zegt hetzelfde. Ze besluiten om verkering met elkaar te krijgen. Als Maartje haar geheime kamer laat zien vertelt ze haar geheim dat ze joods is en dat zij niet uit IJmuiden komt maar uit Amsterdam. Tuur valt bijna van verbazing van de stoel. Nu moet hij een geheim vertellen. Hij vertelt dat ze een Britse soldaat op de zolder hebben.

Diezelfde avond stopt er een vrachtwagen in het dorp, Tuur wordt er wakker van. Hij ziet dat ze bij Maartje aankloppen en dat de soldaten Maartje meenemen. Tuur wordt woest. Hij rent naar beneden maar voor hij de deur uit kan vluchten houdt z’n vader hem tegen.

Op een dag krijgt Leo een brief dat hij zich moet melden in Duitsland om daar te werken. Maar het verzet weet hem toch te verstoppen en op een dag schiet hij zelfs een Duitser neer. als de familie dit hoort pakken ze snel hun spullen en gingen naar de grotten. Daar wachtten ze net zo lang totdat Nederland bevrijd werd van de Duitsers. Tuur heeft Maartje nooit meer terug gezien. Na ongeveer 10 jaar kwam er op een dag een jongen aanbellen. Hij zij dat hij de broer was van Maartje. Tuur liet hem binnen en gaf hem de spullen die hij van Maartje bewaart had.

De hoofdpersoon en zijn probleem
Het belangrijkste probleem van Tuur is de oorlog. De Duitsers hebben Nederland bezet dus ook het kleine dorpje in Zuid-Limburg. Tuur Ramakers een normale jongen uit dat kleine dorpje ontmoet een meisje genaamd Maartje uit IJmuiden. hij begint verliefd op haar te raken en zij ook op hem. Op een gegeven moment vertelt Maartje een groot geheim, dat ze joods is en dat ze niet uit IJmuiden komt maar uit Amsterdam en dat ze hier onderduikt voor de Duitsers. Leo de broer van Tuur krijgt op een dag een brief dat hij zich moet melden bij een wapenfabriek in Duitsland. De vader van Tuur weet Leo onder te laten duiken in De Mergelgrot bij hen in de buurt.

Andere personages
Leo Ramakers: De broer van Tuur, die ook bij het verzet zit, net zoals zijn vader.

Maartje Holtermans: Een normaal meisje maar met een groot geheim, zij wordt verliefd op Tuur en vertelt het geheim ook aan hem door.

Burgemeester Nijskens: De burgemeester van het dorpje en hij is lid van de NSB.

Lambert Nijskens: De zoon van burgemeester Nijskens.

Bespreking verhaalaspecten

Spanning

Het boek was erg spannend omdat er allemaal invallen werden gedaan door de Duitsers, er een vliegtuig neer werd geschoten en omdat. Het verhaal werd nog spannender toen Maartje haar geheim vertelde… Dat ze joods was! Ook werd het spannend toen er een inval werd gedaan in het huis van Tuur waar de Duitsers een Engelse piloot dachten te vinden. Gelukkig hadden ze de piloot al eerder naar een mergelgrot gebracht. Ook werd het spannend toen er een inval kwam bij Maartje thuis. Ik had gedacht dat ze wel op de een of andere manier zou ontsnappen maar dat gebeurde helaas niet.

Personages
Ik vind de personages goed uitgewerkt. Toen je het verhaal deed lezen kroop ik echt in het lichaam van de personages. Ik zag gewoon bijna alles voor me. Ruzies, achtervolgingen, de angst in de schuilkelder. Ik vond het ook wel leuk dat als je van iemand een heel goed persoon denkt, dat die dan opeens in de NSB zit. Alleen wist je jammer genoeg niet van iedereen genoeg afwist.

Thema
Het verhaal gaat over twee kinderen die in de tweede wereldoorlog leven. In het begin vinden ze de oorlog erg spannend. Maar langzaam komen ze erachter dat de Duitsers in staat zijn om de ergste dingen te doen! De ouders van Tuur en zijn broer Leo proberen heelveel voor hem achter te houden; zoals de Engelse piloot op zolder, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar dan vertelt Maartje op een dag dat zij ook een heel groot geheim heeft….. en dan word het pas echt gevaarlijk…..

Leeservaring
Het onderwerp van het boek spreekt me wel erg aan, ik vind oorlogsboeken sowieso leuk om te lezen. Ik ben door dit verhaal wel aan het denken gezet, het leek net of je er zelf in leefde en je kwam ook veel meer te weten over de Tweede Wereldoorlog en het leven erin in Limburg. In het verhaal komen ook veel boeiende gebeurtenissen voor. Er komen veel gebeurtenissen in voor die ze waarschijnlijk ook echt beleefd hebben. Er zat voldoende tempo in het verhaal en het was absoluut geen saai verhaal! Er kwamen veel dingen in voor maar niet alles werd heel lang beschreven. Ook hebben de gebeurtenissen zeker indruk op me gemaakt!! Ik wist niet dat er zo veel verschillende gebeurtenissen voor kwamen in de Tweede Wereldoorlog. Die gebeurtenissen zijn ook erg geloofwaardig en ik denk eigenlijk dat ze ook allemaal wel in de Tweede Wereldoorlog voor zijn gekomen. Eigenlijk komen er geen gebeurtenissen in voor die ik zelf heb meegemaakt. En ik zou ook nog niet mee willen meemaken ook niet!! Het lijkt me verschrikkelijk eng om in zo’n oorlog te leven. Eigenlijk zijn er geen personages uit het boek die ik ergens van ken, maar ja, het boek speelt zich ook af in een andere tijd dus het is eigenlijk wel logisch. Soms dan reageren de hoofdpersonen wel erg verassend, als ze bijvoorbeeld toch besluiten om naar het neergestorte vliegtuig te gaan kijken dat omringt is door de Duitsers, maar soms dan ik het ook wel heel voorspelbaar dat zo zullen reageren. Het verhaal heeft eigenlijk helemaal geen ingewikkelde opbouw, alles is goed te begrijpen en te volgen, het schakelt niet echt van hier naar daar zeg maar. Soms heeft het verhaal wel eens een tijdsprong maar dan is het meestal spannend op het moment dat je weer ‘aangekomen’ bent. Ik vind het slot best ontroerend omdat dan het broertje bij Tuur langskomt om te vragen wat er met Maartje gebeurt is, en dan geeft Tuur hem de spulletjes die hij van Maartje gekregen heeft. Zeker als hij het verhaal afsluit met de zin: ‘Mijn dochter heet ook Maartje’. Ik vind het verhaal niet echt moeilijk te lezen, er komen niet veel moeilijke woorden en zinnen in voor, maar soms moet je toch even denken van wat betekent dit?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "In nacht en stormgebruis door Piet Prins"