Scholieren tussen 13 en 17 jaar gezocht!

Doe mee aan dit korte onderzoek over statiegeld en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed

Meedoen

In de mist van het schimmenrijk door Willem Frederik Hermans

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover In de mist van het schimmenrijk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1019 woorden
  • 31 maart 2003
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
39 keer beoordeeld

Boekcover In de mist van het schimmenrijk
Shadow
In de mist van het schimmenrijk door Willem Frederik Hermans
Shadow
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Titelbeschrijving (Auteur, titel, druk, uitgever, plaats):

Auteur: Willem Frederik Hermans
Titel: In de mist van het schimmenrijk
Druk: ?
Uitgever: Uitgeverij De Bezige Bij
Plaats: Amsterdam

Waarom gekozen:

Ik vind het wel leuk om een dagboek te lezen, vooral omdat het waarschijnlijk ook deels echt gebeurd is. (brokstukken van dit dagboek zijn in Nederland gevonden, W.F.Hermans heeft er een goed lopend verhaal van gemaakt). Ook oorlogsverhalen vind ik interessant, om te weten te komen hoe de mensen in die tijd leefden.

Samenvatting (wie, welk probleem, afloop):

Karel is een student die leeft in de tweede wereldoorlog. Hij is in het bezit van een ongeldig persoonsbewijs en loopt daardoor de kans opgepakt te worden door de Duitsers.
Samen met zijn vriend Michiel zit hij in het verzet en wil via morsecodes de Engelsen via de radio waarschuwen. Maar omdat ze beide geen morse kunnen, probeert Karel een relatie te krijgen met een vrouw die morse kan, om haar later te vragen of zij dat wil doen.
Deze vrouw is Madelon. Maar Karel wordt echt verliefd op haar, en van morse komt niets terecht want wanneer de tijd daar is, is Michiel al door de Duitsers opgepakt. De relatie tussen Karel en Madelon verloopt moeizaam, zij is namelijk al verloofd. Maar uiteindelijk gaat zij toch alleen voor Karel.
Als zijn huisbaas door de Duitsers wordt opgepakt besluit hij te vluchten. Hij moet opschieten want om 8 uur mag er niemand meer op straat zijn. Hij wil naar Atie, een vriendin, maar die is al gevlucht. Daarom gaat hij naar zijn oma die hij al 3 jaar niet gezien heeft. Uiteindelijk mag hij daar 1 nachtje blijven.
Als hij de volgende dag weer op straat loopt komt hij Duitsers tegen, die hem willen oppakken. Hij schiet er een van neer, en vlucht. Toen hij de Duitsers afgeschud had, merkte hij dat hij gewond was. Hij gaat naar binnen bij een hoer, en die verzorgt hem. De volgende dag gaat hij naar Danielle, die hij nog kent van vroeger. Daar kan hij voorlopig in de kelder blijven slapen. Het dagboek eindigt dat Karel naar buiten kijkt, naar het ziekenhuis, waar hij eigenlijk zou moeten zijn. Maar dit kan niet, want als ze erachter komen wie hij is wordt hij waarschijnlijk toch nog opgepakt.

Soort boek (genre, realistisch of niet):

Het is een realistisch boek, het is zelfs deels echt gebeurd (non-fictie dus).
Het genre oorlogsliteratuur.

De hoofdpersoon is Karel, hij is een round character.
Beschrijving (uiterlijk, innerlijk, relaties, ontwikkeling):
Karel lijkt in het begin van het boek 24 jaar te zijn, maar aan het einde blijkt hij zijn 21e verjaardag te vieren. Dit komt omdat hij tegen Madelon zegt dat hij 24 is, want Madelon is veel ouder dan hij. Over zijn uiterlijk kom je verder niet zoveel te weten, dit komt waarschijnlijk doordat het een dagboek is. Het is een jongen die weet wat hij wil, en niet zo snel bang is. Want als hij op de vlucht is, is hij niet bang, hij zegt dat hij pas bang werd toen de hoer zijn wonden verzorgde. Toen zag hij namelijk buiten allemaal mensen lopen, en ook Duitse soldaten. Hij leert in het boek steeds beter omgaan met verlies, hij verliest namelijk onder andere zijn ouders en zijn beste vriend. Zijn beste vriend verliest hij in het begin, daar is hij dan ook erg verdrietig om. Maar omdat hij in de loop van het verhaal er zo goed mee om heeft leren gaan, is hij niet zo verdrietig meer om het verlies van zijn ouders. Hij heeft een relatie met Madelon, is bevriend met Michiel, Tjeu (dat is de vriend van Madelon), Atie en nog meer mensen die maar heel even in het boek voorkomen.
Het perspectief is ik-verteller (leg uit)

Bij een dagboek is het altijd de ik-verteller, je komt namelijk alleen de gedachten van Karel te weten, omdat hij niet de gedachten van anderen te weten kan komen.

Ruimte en sfeer van het verhaal:

De sfeer was steeds een beetje somber, omdat er steeds de kans bestaat dat hij opgepakt kan worden. Soms is de sfeer beter, bijvoorbeeld als hij het fijn heeft met Madelon. Meestal speelt het zich binnen af, in zijn eigen onderduikadres, of bij Madelon en Tjeu, bij zijn oma of bij de hoer. Hij is niet veel buiten, omdat je dan de kans loopt dat je opgepakt wordt.

Functie van de ruimte en sfeer:

Als Karel bij het schrijven somber is, door de gebeurtenissen, beschrijft hij het ook somberder. Hij schrijft het naar eigen ervaring. Als hij iets gevaarlijks als iets beschouwd dat helemaal niet gevaarlijk is, dan beschrijft hij het ook niet zo.

De vertelde tijd is:

Op maandag 6 maart 1944 begint het boek, het laatste stuk (dit speelt zich af in ongeveer 3 dagen) is niet gedateerd, de laatste datering is dinsdag 10 oktober 1944. Het speelt zich dus in ongeveer 8 maanden af.

Beschrijving tijdsopbouw (tijdsverdichting, continuïteit, chronologie, flash-backs en toekomstverwijzingen)

Er kunnen natuurlijk geen toekomstverwijzingen in zitten. Het verhaal is chronologisch verteld, eigenlijk is het allemaal 1 grote flashback, omdat hij bijvoorbeeld over 1 dag vertelt wat er allemaal gebeurd is. Soms vertelt hij over een langere tijd, omdat hij dan bijvoorbeeld een week niet meer geschreven heeft. Er zitten ook flash-backs in naar ‘vroeger’.

Het belangrijkste thema is:

Oorlog

De schrijver wil daarover duidelijk maken dat:

Je in de oorlog nergens helemaal veilig was, en dat je van het ene adres naar het andere adres moest vluchten als de Duitsers achter je aan zaten.

Ik vind de titel goed gekozen, want

De titel komt uit een droom van Karel, hij droomt namelijk dat zijn ouders doodgaan (wat later ook gebeurt) en dat hij in de mist allemaal schimmen ziet. Als je in de oorlog over straat loopt, ben je nooit helemaal veilig, en als je erg bang bent kun je dan allerlei dingen gaan denken die er helemaal niet zijn, bijvoorbeeld schimmen.

Mijn mening over het boek:

Ik vond het leuk om een dagboek te lezen, vooral als je weet dat het gedeeltelijk echt gebeurd is. Vooral het einde is spannend, de rest gaat vooral over de relatie tussen Karel en Madelon.

REACTIES

R.

R.

er klopt 1 dingetje niet aan de samenvatting ik heb het boek namelijk net uit.
je vertelt in de samenvatting dat hij bij zijn laatste onderduikadres in de kelder zit.
dit is echter niet waar, want karel zit op zolder.
dit wordt duidelijk gemaakt in onder andere de laatste zin in het boek hier staat in genoteerd dat hij wel een klein stukje raam heeft.
niet veel maar net het bovenste streepje van het raam dat behoort tot de verdieping eronder.
dat blijkt ook uit de zin over de zuster die de musjes te eten geeft(zoals ze elke dag).
dus hij kan niet in een kelder zitten...
daarnaast wordt er vermeld door Meneer rotteveel zelf dat hij neerkijkt op de stad en dat het huis naast zijn onderduikadres een ziekenhuis is.
dit zeg ik niet als afkraker, want ik vindt dit verder een goede (soms missen wel wat stukken zoals: de doodgeschoten duitse soldaat met alle gevolgen etc.) samenvatting prima in orde ook makkelijk om door te lezen ;)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "In de mist van het schimmenrijk door Willem Frederik Hermans"