In de klauwen van de duivel door Patrick Lagrou

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas aso | 900 woorden
  • 24 juli 2007
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 16 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1997
Pagina's
199
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover In de klauwen van de duivel
Shadow
In de klauwen van de duivel door Patrick Lagrou
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Recensie

In de klauwen van de duivel
Patrick Lagrou
© 1997 Uitgeverij Clavis, Hasselt
206 pagina’s
ISBN 90 6822 511 1

Waarschijnlijk heeft iedereen al eens van het boek Dolfijnenkind gehoord. Dit boek was het debuutalbum van Patrick Lagrou. Zijn verhalen zijn spannende avonturenverhalen gemengd met magie. Soms een beetje te toevallig, maar toch zeer gesmaakt door de jeugd, wat merkbaar is aan de vele prijzen van de Kinder- en Jeugdjury. Een boek dat eruit springt is In de klauwen van de duivel. Dit boek wijst je op de gevaren van een sekte, zonder dat het opvalt. Ook is de relatie tussen vader en dochter een belangrijk thema in dit boek voor veertien jaar en ouder.

De vader van de 17-jarige Stefanie, de rijkste en machtigste begrafenisondernemer van de streek, heeft als bijnaam ‘De Duivel’.

Maar Stefanie haat hem. Niet alleen omdat hij nooit aandacht aan haar besteedde, maar vooral omdat hij nu ook Jürgen, haar vriend, in zijn greep krijgt. Wanneer hun vakantie naar Griekenland, niet doorgaat door toedoen van Stanny, is Stefanie razend.
Op het station gestrand ontmoet ze twee leden van een internationale jongerenbeweging en ze besluit met deze vriendelijke mensen mee te gaan. Wanneer ze ontdekt dat deze organisatie precies de idealen heeft, waarvoor zij altijd streed, is ze helemaal enthousiast. Ze besluit te blijven.
Op het thuisfront zijn ze natuurlijk wanhopig. Kunnen ze haar nog tijdig uit deze sekte halen?

Na het lezen van dit boek begrijp je ook hoe mensen, zoals Stefanie, in sektes terecht kunnen komen. En heb je een beter zicht op de werking van New Age-bewegingen. De reacties van Jürgen en Stefanie’s ouders zijn zeer herkenbaar, toch leefde ik niet echt mee met de personages, daarvoor vond ik de personages niet goed genoeg uitgewerkt.
Het is een vlot lezend verhaal met een onverwachte wending op het einde, wat maakt dat het verhaal toch niet zo voorspelbaar is.
Ook de epiloog op het einde is een goede toevoeging, omdat het verhaal nu nog realistischer is.

De plaats is in dit verhaal redelijk belangrijk. Het verhaal speelt zich enerzijds af in België, waar de woning en de begrafenisonderneming van de familie Demey staat en anderzijds in Zwitserland en Oostenrijk, waar Stefanie verblijft, zijn cruciaal. Vooral de tegenstellingen tussen de donkere en grauwe zaak van mijnheer Demey en de lichte, zuivere verblijven van de Kinderen van het Licht spelen een grote rol.

In de klauwen van de duivel is een vlot lezend boek boordevol informatie over sekten zonder te belerend over te komen. Dit boek is één van Patrick Lagrou’s beste werken. Een aanrader!


Extra informatie

Het vertelstandpunt
Het verhaal wordt door een alwetende verteller verteld. Je leest afwisselend wat er met Stefanie gebeurde en wat de anderen, zoals Jürgen, Stefanies ouders of andere sekteleden of het einde) deden en dachten.
Deze afwisseling maakt dat je verschillende dingen beter begrijp, dat je uitleg krijgt bij verschillende technieken die in de sekte gebruikt worden en vooral dat je de gebeurtenissen vanuit twee standpunten kan bekijken. Dit is heel verhelderend. Het zorgt ook voor afwisseling, zodat het niet saai wordt.

De uitwerking van de personages en de schrijfstijl
Dankzij het kleine aantal personages is het duidelijk welke rol iedereen heeft. De personages zijn niet echt uitvoerig uitgewerkt, maar deze typische Patrick Lagrou stijl komt het tempo van het verhaal alleen maar ten goede.
Ook lange beschrijvingen moet je niet verwachten, maar ook dit stoort niet.

De kaft
Op de voorkant van kaft zie je de vader van Stefanie samen met Jürgen in de zaak: de begrafenisonderneming. Daarom is de voorflap zwart, maar ook een beetje omdat Stefanie het daar haat.
De achterkant is overwegend wit. Hier kan je Stefanie en nog twee andere leden van de sekte bekijken. Zij zijn wit gekleed en ook de bergtoppen zijn wit. Hier voelt Stefanie zich thuis.
De twee prenten worden verbonden door een regenboog, het teken van De Kinderen van het Licht.

Deze kaft sprak me niet erg aan, ik vond het een beetje duister, maar is wel leuk om te bekijken nadat je het verhaal kent, omdat je dan begrijpt wat er staat.

De titel en de flaptekst
Deze dubieuze titel is zeer goed gevonden en ook door de flaptekst word je op het verkeerde spoor gezet. Zo lijkt het op Jürgen in de greep van Stefanie’s vader, ‘de duivel’, zit, maar later lees je dat dit slaat op de sekte waarin Stefanie verzeilt is geraakt.
Enerzijds is dit goed, maar anderzijds weet je niet waarover het verhaal gaat met alleen de flaptekst. Gelukkig kan je dit wel terugvinden binnenin het boek, bij de trefwoorden.

Mijn mening
Ik vond het in het algemeen een goed boek, je werd al van in het begin meesleept door het verhaal. Je bleef maar doorlezen omdat je wilde weten wat er nu weer ging gebeuren met Stefanie: kan er nog iets erger dan die hersenspoeling en (mentale) mishandeling en het uitbuiten van die sekteleden?
De titel is een beetje verwarrend in het begin, maar als je naar het eind toe gaat begrijp je het beter.
Het was ook interessant om te lezen omdat je weet dat het geen non-fictie is. Patrick Lagrou kan het zo realistisch beschrijven omdat hij zelf in een sekte heeft gezeten.
Een minpuntje is wel de uitwerking van de personages, deze zijn soms niet even duidelijk, je kan ook moeilijk een gezicht op de personages plakken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

het boek is NIET goed

14 jaar geleden

A.

A.

het is een super goed boek !!

11 jaar geleden

F.

F.

fags dit is een schitterend boek

10 jaar geleden

Andere verslagen van "In de klauwen van de duivel door Patrick Lagrou"