Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

In Babylon door Marcel Möring

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover In Babylon
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1879 woorden
  • 19 april 2001
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
42 keer beoordeeld

Boekcover In Babylon
Shadow
In Babylon door Marcel Möring
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Complete titelbeschrijving
De titel van dit boek is ‘in Babylon’ en het is geschreven door Marcel Möring. Het boek is uitgegeven door Meulenhoff in Amsterdam, in 1997. Dit is de tweede druk, maar ook de eerste druk verscheen in 1997.

De motivatie van mijn boekkeuze
Ik heb gekozen voor dit boek, ‘In Babylon’, omdat ik erover gehoord had van mijn leraar Nederlands uit 5 VWO, dhr. van der Ende. Hij noemde dit boek in relatie met de Gouden Uil en vertelde dat zijn leerlingen het boek erg mooi vonden.

Samenvatting

Dit verhaal begint met de dood van oom Herman. Herman overlijdt tijdens een vrijpartij met een prostituee in zijn hotelkamer.
Vijf jaar later zijn Nathan, de neef van Herman en de hoofdpersoon van dit verhaal en Nina, zijn nicht, onderweg naar Hermans huis in het oosten van Nederland. Herman heeft dit huis aan Nathan nagelaten onder de voorwaarde dat Nathan Hermans biografie schrijft. Nathan heeft hiermee ingestemd, alhoewel hij vermoedt dat zijn oom dit heeft gedaan om hem van zijn eigenlijke werk (Nathan is sprookjesschrijver) af te houden.
Het huis, dat op een berg staat, is niet te bereiken met de auto door hevige sneeuwval. Nina en Nathan zijn genoodzaakt naar het huis te lopen. Hier aangekomen blijkt dat er geen gas en elektriciteit is en dat er bovenaan de trap een stellage is gebouwd met meubelstukken. Deze stellage dreigt iedereen te verpletteren die te dicht bijkomt. Er is een grote voorraad levensmiddelen aangelegd.
Nina en Nathan, die door de weersomstandigheden gedwongen zijn in het huis te blijven, weten de stellage zo af te breken dat ze het hout van de meubelen kunnen gebruiken als brandhout. Ze richten een plek in in de bibliotheek. Hier komen ze tot gesprekken met betrekking tot de familie en Nathans biografie.
Nathans biografie blijkt meer een familiegeschiedenis te zijn geworden. Hij behandelt de gehele geschiedenis van de familie Hollander, die begon met talloze generaties klokkenmakers die met omzwervingen door heel Europa uiteindelijk in Nederland terecht kwamen. Hij heeft deze informatie verkregen door gesprekken met oom Chaim en neef Magnus, twee al lang overleden familieleden met wie Nathan kan spreken.
Ook Nathans eigen gezin komt aan bod, hij vertelt over zijn vader, Emmanuel, een uitvinder, die samen met oom Herman en zijn eigen gezin naar Amerika vertrok. Hier werd nog een zoon geboren, Zeno, een broer van Nathan. Na een tijd in een kamp in Nieuw-Mexico gewoond te hebben, ging de familie Hollander weer terug naar Nederland. Herman bleef in Amerika, Emmanuel verliet zijn gezin en trok bij Herman in.
Zeno ontwikkelde zich niet zo als de meeste kinderen. Hij sprak pas op zeer late leeftijd, werd een periode ernstig ziek en las in die tijd zeer veel. Hij ontwikkelde een voorliefde voor boeken en las alles wat los en vast zat. Hij begon, zonder dat zijn familie dit wist boeken te verzamelen tot in het extreme. Op zekere leeftijd werd hij zelfs leider van een soort sekte en uiteindelijk verdween hij. Zeno is, hoogst waarschijnlijk, de vader van Nina.
Tijdens deze vertelling van de familiegeschiedenis proberen Nathan en Nina er het beste van te maken. Ze koken, slapen in een bed en hakken de meubels van de stellage in stukken om als brandhout te gebruiken.
Tussen de gesprekken door ontwikkelen Nathan en Nina een seksuele relatie. Nathan denkt als gevolg hiervan na over zijn eigen relaties, zijn twee stukgelopen huwelijken.
Nathan en Nina vragen zich af wie er de stellage bovenaan de trap heeft gebouwd en wie er een val heeft gezet in Nathans slaapkamer. Ze verdenken Zeno, maar kunnen niets bewijzen.
Na drie dagen is Nina verdwenen. Nathan vermoedt dat ze het huis heeft verlaten om naar de bewoonde wereld te gaan, maar vraagt zich af waarom.

Hij baant zich een weg door de meubels en gaat naar zolder...
Nathan komt bij in het ziekenhuis. Nina vertelt hem dat ze hulp was gaan halen. Toen ze terug kwam, lag Nathan op zolder. Hij was ernstig onderkoeld.
Als Nathan op een gegeven moment het ziekenhuis mag verlaten, gaat hij met Nina mee naar huis. Hier vraagt hij haar waarom ze de vallen in het huis heeft gezet. Nina krijgt een woedeaanval en vlieg Nathan aan. Nathan weet haar bewusteloos te slaan en verlaat het huis. Hij gaat naar het vliegveld. In het vliegtuig komt hij erachter dat hij nog steeds vol vragen zit, nog steeds onrustig is...

Eerste persoonlijke reactie
Ik vond het boek in eerste instantie een beetje onsamenhangend. Ik had moeite met het herkennen van de personages, het duurde even om uit te vinden wie wie was en welke relatie de personages met elkaar hadden. Dit maakte het boek in het begin dus ook ingewikkeld. Ik vond het boek origineel omdat er twee verhaallijnen door elkaar liepen: enerzijds was er het verhaal van Nathan met Nina in het huis, anderzijds de geschiedenis van de familie. Ik vond het boek ook nieuwsgierigmakend. Ik bleef me afvragen hoe het verder met de familie zou gaan, zo ben ik me bijvoorbeeld blijven afvragen wat er met Zeno is gebeurd.
Ik vond het verhaal wel een beetje vreemd, bijvoorbeeld de delen waarin Nathan met zijn Chaim en Magnus sprak.

Uitgewerkte persoonlijke reactie

Onderwerp
Het onderwerp van de tekst is denk ik familiegeschiedenis en de invloed die het uitoefent op de volgende generaties.
Het onderwerp op zich spreekt me op zich wel aan, maar was nog dieper onder de indruk van de manier waarop het uitgewerkt werd in dit boek. Het onderwerp ligt natuurlijk wel in mijn belevingswereld, het is iets waar iedereen mee te maken heeft omdat iedereen familie heeft die toch een belangrijke rol in iemands leven speelt, maar zo’n geschiedenis als deze, daar kan ik me niet zoveel bij voorstellen. In die zin natuurlijk, dat de geschiedenis van mijn familie toch wat normaler is.
Ik vind dat de schrijver het onderwerp zeer goed heeft uitgewerkt. Door de familiegeschiedenis (wat eigenlijk een biografie had moeten zijn) af te wisselen met de gebeurtenissen in het huis wist Möring mijn aandacht vast te houden en door iedere keer het verhaal van een ander familielid te vertellen wist ie alles te verduidelijken.


Gebeurtenissen
Ik denk dat in dit boek de gebeurtenissen belangrijker waren dan de gedachten en gevoelens van de personages. Natuurlijk spelen gedachten en gevoelens altijd een belangrijke rol als er iets gebeurt, maar ik had het idee dat de spanning in het verhaal veroorzaakt werd door wat er gebeurde. Ook bij de delen waarbij de familiegeschiedenis werd behandeld vond ik de gebeurtenissen belangrijker, omdat een geschiedenis nu eenmaal bestaat uit gebeurtenissen.

Ik vond de gebeurtenissen in het huis spannend. Ik vroeg me steeds af wie de vallen op had gezet, waar deze persoon was en wat er verder zou gebeuren. Dit hield dus ook de spanning in het verhaal, afgewisseld door de verhalen van de familieleden die niet zo zeer spannend waren maar wel leuk om te lezen.
De gebeurtenissen bleven me van begin tot einde boeien. Zoals ik al zei vond ik de gebeurtenissen in het huis spannend en de familiegeschiedenis boeiend en dit maakte dat ik eigenlijk steeds door wilde blijven lezen.

Personages
Ik denk niet dat de hoofdpersoon van dit boek, Nathan Hollander, een held is. Nathan voert geen heldendaden uit, hij is slechts degene die een biografie van Herman moet schrijven (al doet hij dat niet echt, hij behandelt de hele familiegeschiedenis). Af en toe lijkt hij zelfs een beetje laf, bijvoorbeeld omdat hij al zijn hele leven weg schijnt te rennen van de mensen van wie hij
houdt.

Ik denk dat de karaktertrekken van Nathan goed zijn beschreven. Het is een oude man, sprookjes- schrijver, met een onrustig leven achter de rug. Hij heeft altijd gereisd, terwijl hij eigenlijk verlangde naar een rustig leven. Als hij hiervoor de kans kreeg, rende hij hier echter voor weg. Ik denk dat het zeker belangrijk is dat je de hoofdpersoon goed leert kennen in dit boek, omdat het gedrag van Nathan heel duidelijk voortvloeit uit de geschiedenis van zijn familie.
De personages zijn in principe levensecht, zoals Nathan en Nina. Ze hebben geen aangedikte karaktertrekken, zijn ‘gewone’ mensen, hadden echt kunnen leven. Marcus en Chaim daarentegen zijn natuurlijk iets minder geloofwaardig, omdat het geesten zijn die verschijnen aan een levend persoon.


Opbouw
Het verhaal was in principe niet echt lastig van opbouw, al kostte het me in het begin even moeite om erachter te komen waar Chaim en Magnus vandaan kwamen (in welke scènes), wanneer het verhaal zich afspeelde in het huis of eromheen en wanneer er een deel familiegeschiedenis werd verteld. Toen ik dit door had, eigenlijk was het heel eenvoudig, was het verhaal prima te volgen.

Ik vond het verhaal zeer zeker spannend. Het spannende deel speelde zich af in het huis, omdat de dingen die hier gebeurden op zijn zachts gezegd mysterieus waren. De rest van het verhaal, dus de familiegeschiedenis, is beter te omschrijven als boeiend.
Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van de ik-figuur, in dit geval is dat Nathan. De manier waarop je de gebeurtenissen te zien krijgt is geslaagd, omdat Nathan de belangrijkste persoon in dit boek is en hij de gebeurtenissen zeer goed verwoord.
Eigenlijk boeide het boek me vanaf het begin wel, omdat het zeer prettig en leuk geschreven is, maar naarmate ik verder kwam begon ik nieuwsgieriger te worden, zowel naar wat er in het huis zou gebeuren als naar de familieleden, bijvoorbeeld Zeno.

Taalgebruik
Het taalgebruik is niet moeilijk. Het is gewoon goed begrijpelijk Nederlands zonder ingewikkelde termen of iets dergelijks. De verhouding tussen dialoog en beschrijvingen is volgens mij perfect, het is me zeker niet opgevallen dat een van de twee teveel vertegenwoordigd was. Eigenlijk zijn me geen eigenaardigheden opgevallen in het taalgebruik. Ook vond ik dat het taalgebruik goed paste bij de personages en de tijd waarin het boek speelt, het was gewoon ABN en gezien het feit dat de personages Nederlands zijn is het logisch dat ze dat, in deze tijd, beheersen en spreken.

Evaluatie
Dit boek spreekt me zeer aan. Hoewel ik het in het begin een beetje lastig vond om te lezen en hoewel het even duurde voordat ik helemaal in het verhaal zat, heb ik er zeer van genoten. Toen ik eenmaal doorhad hoe het verhaal opgebouwd was en ik een beetje bekend was geraakt met de namen van de personages en hun relatie met Nathan, wilde ik het boek eigenlijk in een adem uit lezen.

Het onderwerp van de tekst sprak me zeer aan, vooral door de manier waarop het uitgewerkt was. Nathan omschreef de familiegeschiedenis zeer goed, op een gevarieerde manier door af en toe met oom Chaim en neef Magnus te praten en door op andere momenten gewoon zelf te
vertellen.


De gebeurtenissen bleven me boeien omdat de spanning in het huis afgewisseld werd met de rust die de familiegeschiedenis uitstraalde. Niet dat die nou bepaald onbewogen was, maar het schiep wel rust in het verhaal.
De opbouw was, zoals ik al zei, in het begin een beetje moeilijk, het leek enigszins chaotisch, maar dit was slechts een kwestie van tijd. Het taalgebruik was goed te begrijpen, het was niet moeilijk en bevatte geen vaktermen of iets dergelijks.

Al met al een zeer mooi boek, dat je (ik tenminste) als je er eenmaal in bent begonnen in een adem wilt uitlezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "In Babylon door Marcel Möring"