Ik ook van jou door Ronald Giphart

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Ik ook van jou
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2006 woorden
  • 11 april 2014
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 8
3 keer beoordeeld

Boekcover Ik ook van jou
Shadow

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook v…

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar …

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook van jou is een boek over macht en onmacht, trouw en ontrouw, liefde en literatuur.

Ik ook van jou door Ronald Giphart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Verwachting vooraf:

Het boek ik ook van jou heb ik gekozen doordat ik het een mooie titel vond. Ik had wel als eerste gevraagd aan de vrouw van de bibliotheek in Vinkhuizen wat een aanrader was om te lezen voor je lijst. Eerst vondt ze het heel erg lastig om antwoordt te geven omdat elke school andere voorwaarden heeft voor welke boeken je op je lijst mag zetten. Maar toen zei ze dat dit boek door veel mensen werd gelezen en toen besloot ik hem ook te lezen. Het leek me namelijk erg leuk omdat het over de liefde ging. Het was ook hadig dat ik dit boek kon gebruiken voor mijn Nederlands verslag dat we behandelen in de Nederlandser les. Dus dit boek ga ik ook gebruiken voor in mijn Nederlands verslag.

Van te voren wist ik niets van dit boek, ik wist niet eens dat dit een populair boek was om te lezen of dat het over de liefde ging. Wel had ik voordat ik het boek had gelezen de achterkant gelezen.

Korte Samenvatting:

Ronald en zijn vriend, Edgar gaan naar Dordrogne in Frankrijk. Ronald denkt continu aan Reza zijn ex, Edgar aan Samarinde. Maar toch hebben ze nu 2 andere vrouwen, Silke en Nadine. Maar toch blijft Ronald aan Reza denken, want Reza heeft zijn leven verandert, zij heeft er voor gezorgd dat hij is gaan schrijven en dat het uit is tussen hem en Liesbeth. Ronald ontmoette Reza toen ze dronken was op een feest en hij haar naar huis moest brengen omdat Liesbeth Reza graag wilde helpen. Toen hebben Reza en Ronald sex gehad. Hun relatie was intiem en vrij en draaide om sex. Uiteindelijk werd Reza gestoord en Ronald probeerde haar te helpen maar dat lukt niet, het werd zelfs alleen maar erger. Ze vondt dat haar borsten te klein waren, dat Ronald flirte met andere vrouwen en poogde een keer zelfmoord te plegen. Toen ging zij vreemd en dat zorgde voor een einde van de relatie.

De vakantie naar Dordrogne zou je kunnen zien als een verwerkingsproces van Reza. Ronald verteld alles aan Silke en daardoor krijgen ze een goede relatie. Tussen Nadine en en Edgar stijgt ook de spanning. Ondanks dat ze vershillende talen spreken de vier veel met elkaar en nodigen Nadine en Silke hun uit voor een etentje. Daarna gaan ze naar een dorpsfeest en raken Silke en Ronald Nadine en Edgar kwijt, Silke en Ronald hadden bijna gevreeën, maar deden dit niet vanwege dat ze geen condoom hadden.

Na deze avond blijkt Edgar gevreen te hebben met Nadine, hij  heeft spijt en wil terug naar Samarinde want hij heeft een ontzettend schuldgevoel. Dan vertrekken ze en pleegt Ronald nog een telefoontje met een goede vriend die vertelt dat het niet goed gaat met Reza. Hij ging meteen richting Nederland naar Reza, maar besloot na een kwartiertje de auto om te keren en te kiezen voor Silke. Wanneer hij haar vindt, vraagt ze hem hoe zeg je in het Nederlands ik hou van jou? Daarop antwoordt hij: ik ook van jou.

Drie indrukwekkende gedeelten:

1e indrukwekkende gedeelte: blz. 69.“‘Natuurlijk’. In het begin van onze relatie was ik nog wel gevleid door Reza’s jaloezie; ze kon er zelf tenminste redelijk om lachen. Later begon ik me enorm te ergeren.” Dit is het gedeelte waar je ziet dat Ronald zich ergert aan Reza. Niet om wie ze is maar om hoe ze op de dingen reageert. Ronald heeft door dat hij niets verkeerd doet en dat hij zeker niet vreemd gaat maar dat vind Reza van niet. Zij is er van overtuigd dat Ronald vreemd gaat dat hoort zo bij mannen vindt ze. Ronald zit dus in een nare situatie want hij kan niet bewijzen dat hij niet vreemd gaat terwijl hij dat nooit zou doen. Het is een akelige situatie waar hij instaat die alleen hij zal begrijpen. Reza zal hem nooit geloven en dat is juist de valkuil, Reza vertrouwt Ronald niet.

2e indrukwekkende gedeelte: blz.139. Wat is het Nederlandse woord voor neuken? Vraagt ze abrupt en ze neemt me in har hand. Neuken,’zeg ik. ‘Nojken?’ ‘Ja, neuken.’ “nojken, ‘proeft ze, ‘noj-ken.’ ‘Nee, meer neuken. Neu’. ‘Neuj-ken?’ ‘Dat is het.’ ‘Neujken.’ Ze kijkt om zich heen. ‘Zou er in deze boom wel eens geneujkt zijn?”.

Dit vind ik een mooi stukje omdat je kunt zien dat Ronald het leuk vindt dat Silke zoveel belangstelling in de Nederlandse taal heeft. Het is een humoristisch stukje en dat maakt het juist zo mooi. Ook is het de enigste scene waarbij Silke en Ronald zo intiem alleen zijn. Ze komen bij elkaar doordat ze met zijn allen naar een dansfeest waren geweest en ze terug gaan naar de camping maar dan verspreiden ze zich in 2 groepen en daarom blijven Silke en Ronald bij elkaar en hebben ze bijna seks in een boom.

3e indrukwekkende gedeelte: laatste bladzijde, 182. ‘Hoe zeg je in het nedelands ik hou van jou?’ik zucht. Ik zucht heel diep. Ik zeg: ‘Ik ook van jou’.

Deze situatie is zo ontstaan doordat Ronald gehoord had dat het niet goed met Reza ging en hij meteen naar Reza toe wilde. Onderweg naar Nederland was hij er over uit want hij wilde bij Silke zijn, toen is hij terug gegaan naar Silke en zag hij haar op een dorpsfeest dansen. Ze dansten en daarna bevreden zij de liefde. Het maakte indruk op mij omdat dit een heel romantisch stuk en einde is van dit boek. Het is mooi om te zien dat een man besluit om zijn verleden achter te laten (In dit geval Reza) en verder te gaan met zijn leven(Silke). Ronald is vanaf dit moment gelukkig en kan het verleden voorgoed achter zich laten.

Ervaring achteraf:

Dit boek heeft me erg tot het nadenken gezet omdat Reza een heel erg apart figuur is. Ze is psychisch niet in orde en dat heeft me erg geboeid. Natuurlijk zijn er ook andere gedeelten van het boek dat mij tot nadenken hebben gezet bijvoorbeeld de manier waarop Ronald Reza probeert te kalmeren. Voor mij is het heel erg fascinerend om dat te lezen want op zo’n moment kan ik me heel erg goed inbeelden wat die persoon doet. Automatisch ga ik dan ook bedenken wat ik zo u doen op zo’n moment.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Dit boek heeft me erg tot het nadenken gezet omdat Reza een heel erg apart figuur is. Ze is psychisch niet in orde en dat heeft me erg geboeid. Natuurlijk zijn er ook andere gedeelten van het boek dat mij tot nadenken hebben gezet bijvoorbeeld de manier waarop Ronald Reza probeert te kalmeren. Voor mij is het heel erg fascinerend om dat te lezen want op zo’n moment kan ik me heel erg goed inbeelden wat die persoon doet. Automatisch ga ik dan ook bedenken wat ik zo u doen op zo’n moment.

Ik had verwacht dat dit boek makkelijk was om te lezen maar dat viel me tegen doordat de verhaallijn vaak veranderde en je telkens vanuit een ander persoon het verhaal moest gaan volgen. Dat vond ik ook een minder goed punt van dit boek. Het goede gedeelte van dit boek vond ik dat je zo heerlijk weg kon zwijmelen als Reza en Ronald weer eens hevig verliefd waren op elkaar.

Mijn leerervaring is dat je de personen van het boek goed uit elkaar moet houden en dat het verstandig is een paar karakter eigenschappen op te schrijven die die persoon typeren. Daardoor kan ik de personages beter uit elkaar houden en dat scheelt me uiteindelijk weer meer tijd. Ook ben ik er achter dat ik meer de tekst scan dan dat ik het echt in me opneem en daarom moet ik wat meer tijd gaan nemen voor het lezen van het boek. Eigenlijk moet ik er voor zorgen dat ik het boek beter in me opneem zodat ik het beter onthoud.

Verdiepingsopdracht:

Gebeurtenissen en opbouw:

Korte samenvatting 6 zinnen:

Vier vrienden zijn op vakantie in Frankrijk, Ronald denkt continu aan Reza zijn ex en Edgar aan zijn vrouw in Nederland. Maar allebei kunnen ze het ook goed vinden met hun vriendin die ze meegenomen hebben. Vooral Ronald is close met zijn vriendin Silke en vertelt haar alles over zijn ex Reza, waar hij nu nog van houdt. Na een feest was Edgar was vreemd gegaan maar Edgar niet. Uit schuld gevoel wilde Ronald graag naar zijn vrouw en dat deden ze bijna totdat Ronald gebeld werd en hem verteld werd dat Reza in de intensive care lag was en besloot om naar Reza te gaan. Maar opeens besloot Ronald om niet naar Reza te gaan en koos voor Silke.

Het verhaal wordt vertelt vanuit de hoofdpersoon Ronald. Dat zorgt er voor dat je gedwongen wordt er zo naar te kijken dat Ronald gelijk heeft in de handelingen die hij verricht. Je krijgt namelijk het verhaal alleen zo binnen dat je alleen weet hoe Ronald iets denkt en dat  daar ga je snel in mee als lezer. Het is zo dat je dan gaat denken vanuit de hoofdpersoon en dat kan soms verkeerd zijn. Want ik vind bijvoorbeeld dat Reza zich wel gelijk heeft dat ze kleine borsten heeft, maar doordat Ronald dat onzin vindt ga ik daar sneller met zijn mening mee.

Maar als het verhaal vanuit Reza verteld zou worden dan zou het verhaal niet te herkennen zijn, want zij zou vertellen vanuit haar standpunt en zou vertellen wat haar mening is. Dan zou je als lezer opgaan in haar verhaal en dan zou je dat geloven. Volgens mij is Reza niet goed bij haar hoof maar stel je voor dat zij het verhaal verteld dan zou ze wel goed bij haar hoofd zijn want dan geloof je dat verhaal. Je zou waarschijnlijk denken dat Reza gelijk heeft en dat Ronald gestoord is dat hij haar niet heeft geholpen. Ik denk namelijk dat Reza zou het verhaal niet eerlijk zou vertellen omdat ze ook in  het boek niet eerlijk is geweest tegenover Ronald omdat ze is vreemdgegaan. Dat heeft ze wel uiteindelijk gezegd maar alsnog is dit niet eerlijk tegenover Ronald.

Uit hoeveel delen bestaat het boek? Uit 17 delen bestaat het boek. Het zijn geen echte hoofdstukken maar nieuwe gedeelten van het boek. Maar eigenlijk is het boek aan een stuk door omdat het geen hoofdstuk indeling heeft.

Naast de hoofdlijn is een andere verhaallijn die het verhaal de hele tijd onderbreekt en dat is het gedeelte waar Ronald aan zijn ex Reza denkt. Tijdens de vakantie in Dordrogne denkt Ronald de hele tijd aan Reza en dat verteld hij aan Silke. Deze verhaallijn is heel erg belangrijk in dit boek want hierin wordt beschreven hoe de relatie was tussen Reza en Ronald en dat zegt veel over Ronald. Hieruit heb ik opgemaakt dat Ronald een erg behulpzaam persoon is en dat hij heel erg trouw is tegenover Reza. In dit gedeelte kon je ook zien hoe Reza was terwijl ze alleen maar een gedacht was in dit boek.

Het verhaal is niet lastig te lezen als je weet wanneer de verschillende verhaallijnen beginnen en eindigen. Wel moet je aan het begin even wennen aan de verschillende verhaallijnen.

Het verhaal wordt op zo’n manier verteld dat de vakantie in Dordrogne in een normale volgorde wordt verteld en de andere verhaallijn over Reza achteraf verteld wordt.

Er zijn geen grote flashbacks in het boek. Wel wordt er heel erg vaak terug gekeken naar de tijd waarin Ronald met Reza samen was. Maar dit gebeurde continu.

Het verhaal leek niet op een ander boek dat ik gelezen heb want in dit boek zijn er continu flashbacks geweest die ik in de ander boeken niet heb gezien. Natuurlijk waren er ook wel flashbacks in de vorige boeken die ik heb gelezen maar die kwamen niet zo duidelijk naar voren als in het boek “ik ook van jou”. Dat is het verschil. Ook het verhaal lijkt niet op de boeken die ik heb gelezen. Ik vind trouwens dat bijna geen een boek hetzelfde verhaal lijn heeft want ieder boek kan anders geïnterpreteerd worden.

De overeenkomsten met de boeken die ik al heb gelezen met dit boek is dat de flashbacks net zo belangrijk zijn als de normale verhaallijn,juist door de flashbacks krijgt het boek meer effect en wordt zo’n stuk naar voren gehaald.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik ook van jou door Ronald Giphart"