Ik ook van jou door Ronald Giphart

Beoordeling 2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2114 woorden
  • 5 juli 2007
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 2
  • 2 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1992
Pagina's
181
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Ik ook van jou
Shadow

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook v…

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar …

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook van jou is een boek over macht en onmacht, trouw en ontrouw, liefde en literatuur.

Ik ook van jou door Ronald Giphart
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Ronald en Fraser besluiten plotseling om op vakantie te gaan naar Frankrijk, naar de Dordogne. Onderweg praten ze over seks, liefde, literatuur en nog vele andere dingen. Fraser wil graag een boek schrijven over zichzelf en zijn geluk. Ronald is al een boek aan het schrijven over Reza.
Op een dag huren ze een kano. Terwijl ze op een kiezelstrand zitten zien ze twee hele mooie meisjes voorbij varen. Ze gaan ze achterna, maar verliezen ze uit het oog. Terwijl ze op een brugpijler zitten te rusten komen de meisjes weer langs varen. Daarna varen ze samen verder naar de camping van de twee meisjes: Silke en Nadine. De meisjes nodigen hun uit om mee te komen, dat doen ze natuurlijk.
Ze gaan met zijn vieren eten en na het eten dansen ze. Ze wandelen in het donker terug naar de camping. Fraser en Nadine lopen voorop. Ronald en Silke stoppen even om naar de sterren te kijken. Zij raken daardoor Fraser en Nadine kwijt. Op een open plek in het maisveld kust Ronald Silke weer. Ronald en Silke gaan in een boom vrijen, waarbij ze niet te ver gaan, omdat ze bang zijn voor ziektes. "No Njeuking, we blijven volwassen"

De volgende dag blijkt dat Nadine en Fraser ook bezig geweest zijn, maar Fraser heeft spijt van zijn overspel, daarom nemen ze afscheid. Ronald en Fraser laten de kano staan en gaan naar huis.
Ronald rijdt op weg naar huis, wanneer Fraser ligt te slapen neemt hij een besluit. Hij keert de auto en gaat terug naar Silke. Hij vindt haar in een discotheek. Ze hebben seks op de dansvloer. Silke vraagt aan Ronald hoe je in het Nederlands zegt “ik hou van je” waarop Ronald antwoordt: Ik ook van jou
Tijdens het verhaal van de reis heeft Ronald veel flashbacks over Reza, zijn ex-vriendin, waar hij veel van hield.

Ronald Giphart heeft naast ik ook van jou ook nog andere boeken geschreven.
van de boeken van Ronald Giphart zijn verfilmt en dat is “Phileine zegt sorry”
Ook heeft hij de boeken “ik omhels je met duizend armen”,”de voorzitter en
“Het feest der liefde” (1995)

Ronald Giphart is geboren in Dordrecht in het jaar 1965.
Hij komt zoals hij het zelf uitlegt, uit een links-milieu. Zijn vader
washuisvestingsambtenaar en zijn moeder, Wijnie Jabaaij, is oud
kamerlid geweest voor de PvdA. Wanneer hij elf jaar oud
is, gaan zijn ouders uit elkaar. Ronald besluit om bij zijn vader

te blijven wonen.
In 1987, het jaar dat hij begint met de studie Nederlands,
verhuist hij naar Utrecht. Omdat hij schrijver wil worden, stopt
hij na drie jaar met deze studie. Uitgever Nijgh & Van Ditmar
is zo onder de indruk van zijn bijdrage aan een literair
tijdschriftje dat hij het verzoek krijgt om een boek te schrijven.
Dit wordt het boek dat ik gelezen heb, zijn debuut als schrijver, Giphart in de tijd dat hij “Ik ook van
Ik ook van jou. jou” schreef.
Op dat moment heeft hij nog een baan als nachtportier bij het
Ziekenhuis Overvecht. Hij schrijft het boek Ik ook van jou vooral in de nachtelijke uurtjes als hij portier is.
Sinds 1994 is Ronald Giphart fulltime schrijver. In dat jaar heeft hij ook samen met Rob van Erkelens en Joris Moens het tijdschrift Zoetermeer opgericht, waarvan hij redacteur is.

De thema’s van de boeken die Ronald Giphart heeft geschreven gaan vaak over seks en liefde.
Ronald wil in zijn boeken duidelijk maken dat seks en liefde heel belangrijk zijn in het leven van jonge volwassenen.
Ook wil hij duidelijk maken dat je bepaalde patronen van je zelf die niet goed blijken te zijn, de mogelijkheid moet geven los te laten.

Het boek Ik ook van jou is bekroont met een gouden Ezelsoor als best verkochte debuut van het jaar 1992.
Ronald Giphart heeft als Pseudoniemen: Eric de Koning en Bert Natter

Dingen die ronald Giphart wel eens heeft gezegd!
Ik vind het leuk om te pesten en ik vind het leuk om te schoppen. Dat heb ik altijd gehad en ik probeer het ook in m'n boeken te doen, in Giph meer dan in Ik ook van jou. In Giph ben ik er echt op uit om me ongeliefd te maken.' (Nieuwsblad van het Noorden, 29-1-1993)

Eddy, Edgar Fraser, is een goede vriend van Ronald. Ook hij wil ‘groot schrijver’ worden. Hij studeert Nederlands en is eveneens 24 jaar. Het is een goede prater. Meestal verteld hij slappe verhalen, maar brengt ze met humor. Eddy heeft een vriendin, Samarinde, die hij zijn ‘grote verovering’ noemt.
Hij vrijt ook een keer met Nadine waar hij heel er veel spijt van krijgt..

Reza is de ex-vriendin van Ronald. Ze is 20 jaar en woonde in dezelfde studentenflat als Ronald. Want hoewel je niet alles over haar te weten komt, ontwikkelt zij zich wel in het boek, in dit geval in negatieve zin. In het begin lijkt Reza een lief, uitbundig, spontaan en impulsief, maar toch verder redelijk normaal meisje te zijn. Als het verhaal vordert, kom je erachter dat ze jaloers en achterdochtig van nature is, wat alleen maar erger lijkt te worden. Ook is ze paranoïde, en snijd ze in zichzelf. Zij heeft een zeer gecompliceerd karakter. Ze is niet tevreden met zichzelf, ze heeft last van wisselende buien en is vaak gefrustreerd en jaloers. Ronald ziet de relatie niet meer zitten als zij zichzelf meerdere keren verminkt en wanneer ze een verhouding met Rocco begint.

Silke is van Oegandees/Chinese afkomst, maar is in een Duits pleeggezin opgegroeid. Ze studeert medicijnen samen met haar vriendin Nadine. Ze is Ronalds tweede echte liefde.

Nadine is een blond Duits meisje dat medicijnen studeert met Silke. Fraser wordt verliefd op haar en pleegt overspel
Nadine is echter niet echt verliefd op Fraser want als Robert terug naar Silke gaat ziet Fraser haar al met een andere jongen zoenen.

Samarinde is Fraser’s ‘grote verovering’; zijn vriendin in Nederland. Fraser is nog steeds gek op haar.
Samirinde komt niet zo vaak voor in het verhaal.

Ronald is de hoofdpersoon en de ik-persoon in het boek. Hij heeft net een relatie met de onmogelijke Reza achter de rug. Hij is een 24-jarige letterkundestudent en wil later schrijver worden. Hij leeft voor de literatuur.

Hij neemt nooit het initiatief en dat weet hij zelf. Hij vindt het meestal zo wel goed.
Maar deze eigenschap zorgt er voor dat hij zich helemaal aanpast, aan bijvoorbeeld zijn ex-vriendinnetje Reza.
Dat zorgde ervoor dat Ronald niet eens mocht kijken naar andere meisjes, terwijl Reza zelf de hele tijd overspel pleegde met een ander.
Zijn karakter zorgt er voor dat mensen denken dat ze zomaar dingen met hem kunnen doen (die vakantie was namelijk ook niet iets wat hij eigenlijk wilde)
Maar aan het einde van het boek neemt hij toch het initiatief door op de terugweg, als hij moet rijden en Fraser slaapt, terug naar Silke te rijden.
Doordat hij zoveel heeft meegemaakt met Reza is hij er achtergekomen dat hij zijn eigen beslissingen kan en mag maken.
Ook iets wat me heel erg opviel was, dat Ronald het heel moeilijk vond om zijn ex-vriendinnetje Reza los te laten.
Hij dacht namelijk de hele tijd aan haar ondanks dat hij verliefd was op Silke.
Aan het einde van het verhaal heeft hij Reza toch kunnen loslaten en is hij helemaal voor Silke gegaan.

Ronald had in zijn “flash backs” een vriendinnetje die Reza heette en had daar een goede relatie mee.
Tenminste dat dacht hij want later in het verhaal begon het er steeds meer op te lijken dat Reza een jaloers kreng was waarvan je helemaal niets mocht en daarbij was ze ook psychiatrisch.
Tijdens de vakantie ontmoette Ronald een ander meisje dat en was Silke.
Hij vond haar het mooiste negermeisje wat hij ooit had gezien en werd er ook verliefd op. Zo bleek dat Silke ook verliefd op Ronald was en er ontstond iets tussen hun.
Maar ondanks dat hij nu bij Silke was, moest hij nog steeds aan Reza denken.
Fraser is zijn metgezel naar Frankrijk en ook zijn vriend , ze claimen over van alles en nog wat.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in De Dordogne in Frankrijk. Als Ronald verteld over zijn ex- vriendin Reza, dan speelt dat zich af in utrecht.
Het verhaal speelt zich het meeste af in een rivier in de Dordogne. Dat zou net zo goed op een andere plek kunnen zijn omdat de plaats er niet zo heel erg toe doet maar, als het b.v. midden in de rimboe zou zijn zonder uigangs gelegenheid zou dat niet kunnen.
De flashbacks die Ronald heeft over Reza had zich ook wel op een andere plek kunnen afspelen.
het verhaal speelt zich af in 1990. Dat kan ik afleiden uit de naam die Ronald en Fraser hun vakantie toekennen: ‘Dordogne 1990, Grote Queeste naar Literatuur en Seks’
Het zou ook in een andere tijd kunnen afspelen omdat de tijd er niet zo heel erg toe doet.

De titel heeft te maken met het thema van het boek “liefde” want “Ik ook van jou” zeg je meestal als iemand tegen jou zegt “ik hou van je.
Maar ook heeft de titel iets te maken met het boek wat hij in het verhaal aan het schrijven is op het moment dat hij met Reza heeft. dat “Ik ook van jou” heet.
Dit boek gaat over zijn grote liefde Reza en hij heeft dit boek zo genoemd omdat het verhaal over Reza gaat wat op dat moment zijn grote liefde is.
Ook is deze titel afgeleid uit de laatste zin van het boek,nl. dat hij zegt tegen Silke “Ik ook van jou”.
Het zou kunnen zijn dat Dat er een motto in het boek is omdat voorin staat: marijke,
Het boek zou dus geschreven kunnen zijn voor marijke.

Het thema in dit boek is loslaten.
Want in het begin van het boek moest Ronald steeds aan Reza denken zelfs toen er iets ontstond tussen hem en Silke en op het einde had hij Reza losgelaten.
Ook een belangrijk thema in dit boek is seks.
Er werd namelijk heel wat gevreeën in het boek!

A Over de moeilijkheid:

Ik vond het boek niet erg moeilijk omdat het taalgebruik goed te volgen was en het was een heel dun boekje.
In het begin vond ik het alleen een beetje vervelend dat er van een vakantie met twee jongens naar een verliefd stelletje (in het begin) ging, dit begreep ik later ook beter.

B Over de spanning:

Het boek was niet echt spannend.
Dat was waarschijnlijk ook niet de bedoeling maar een ding vond ik wel een beetje eng want dat was op het moment dat Ronald Silke ging redden.
Ze sloegen namelijk om in de stroming.

C Over de gevoelens

Het boek was best wel smerig omdat ik vond dat er veel te veel op de seks dingen ingegaan werd. Alle details werden er in beschreven en dat hing me op het laatst echt de keel uit.
Maar aan de andere kant zat het boek ook vol met liefde en dat maakte het wel heel erg mooi.

D Over het meeleven:

Ik kon me eerlijk gezegd niet zo heel erg goed inleven met de persoon van het boek want, Ronald de hoofdpersoon, was al zo ongeveer volwassen en had al echt “grote” liefdes gehad en ik ben nog maar een meisje van 14 dat dit soort dingen nog niet heeft meegemaakt en daarom kon ik me dat niet zo goed voorstellen.

E Over de afloop

Ik vond de afloop heel erg mooi want, hij ging echt terug naar silke ondanks dat er iets gebeurt was met Reza.
Toen las ik echt dat Silke en Ronald van elkaar hielden.

F Over de echtheid

Ik vond het goed omdat, er op een best realistische manier dingen beschreven zijn.

G Over de humor

Het was een leuk boek omdat er veel dingen op een grappige manier werden beschreven zoals de gerechten:
Veaux de porc a la vinaigrette:
…doorzichtige blubber die stroomt uit de dikke onderbenen van vrouwen die zich bij een plastisch chirurg laten ontvetten. Met sladressing. (blz. 115)

Of andouillette aux fines:
Naar gemalen drol met tuinkruiden ruikt het. En als een doorzichtig condoom gevuld met diarree ziet het eruit.(blz.164)

De bronnen
Ik heb als hulpmiddel http://scholieren.samenvattingen.com/
gebruikt.
De stukjes over de schrijver heb ik overgenomen en de inhoud heb ik gedeeltelijk overgenomen.

Zakelijke Gegevens

De titel van het boek is; ‘Ik ook van jou.’
Het boek is voor het eerst gedrukt in 1992.
Ik heb zelf de vijfde druk gelezen, deze is gedrukt in 1995.
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar in Amsterdam heeft het boek gepubliceerd.
Dit boek heeft 181 bladzijden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik ook van jou door Ronald Giphart"