Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ik ook van jou door Ronald Giphart

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Ik ook van jou
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 863 woorden
  • 24 januari 1999
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
12 keer beoordeeld

Boekcover Ik ook van jou
Shadow

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook v…

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar …

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook van jou is een boek over macht en onmacht, trouw en ontrouw, liefde en literatuur.

Ik ook van jou door Ronald Giphart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Ik ook van jou Schrijver 'Ik Ook Van Jou' is geschreven door Ronald Giphart. Hij werd geboren in Nederland in 1965. Giphart verhuisde in 1987 naar Utrecht. Hij debuteerde met de humoristische en toch ook weer relativerende roman 'Ik Ook Van Jou'. Snel daarop werd Giphart het sekssymbool onder de schrijvers, hij krijgt iedere dag stapels brieven van jonge meisjes die een foto van hem willen. Giphart werkte een tijdje als nachtportier in een ziekenhuis. Dat ziekenhuis lag midden in de rosse buurt, hier haalde hij zijn voornaamste inspiratiebronnen vandaan: prostitutie en vechtpartijen. Heel de zelfkant van de samenleving passeerde daar. Giphart is beïnvloed door schrijvers als Kees van Kooten en Herman Brusselmans. In zijn boeken komt veel seks voor, zoals in het 'Feest Der Liefde'. In 1993 schreef hij samen met Bert Matter de verhalenbundel 'De Beste Schrijver Van Nederland'. In 1996 verscheen een andere roman van hem, namelijk 'Phileine Zegt Sorry'. Boek 'Ik Ook Van Jou' is verschenen in 1992 bij uitgeverij 'Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam.' Het boek is opgebouwd uit 17 hoofdstukken en 181 bladzijden. De 17 hoofdstukken geven helemaal niets weer.
Titel De titel vormt ook de laatste zin in het boek. De hoofdpersoon spreekt ze uit tegen zijn tweede vriendin. De titel is de verbinding tussen de twee liefdes van de hoofdpersoon. Het boek dat hij over zijn eerste liefde schrijft noemt hij 'Het Boek Ik Ook Van Jou'. Thema Het thema in 'Ik Ook Van Jou' is 'twee vrienden gaan In Frankrijk op zoek naar liefde en tijdens een kanotocht ontmoeten ze twee meisjes'. Motieven
  • 'macht'
  • 'onmacht'
  • 'trouw'
  • 'ontrouw'
  • 'liefde'
  • 'literatuur'
Perspectief 'Ik Ook Van Jou' wordt verteld in een ik-perspectief en de verleden tijd. Soms komen er flash-backs voor. Hoofdpersonages Er zijn 4 hoofdpersonages in 'Ik Ook Van Jou'. #Ronald: Hij is waarschijnlijk student letterkunde geweest en wil schrijver worden. Zijn karakter blijft vaag. Wel wordt duidelijk dat hij afwachtend is en niet snel een beslissing neemt. Reza, zijn eerste liefde, heeft hem versierd en niet andersom. Meestal schikt Ronald zich naar anderen. #Fräser: Hij is de vriend van Ronald. Fräser's karakter wordt vooral duidelijk uit de opmerkingen die Ronald over hem maakt. Fräser is een brutaal, studentikoos type. Hij gaat zijn eigen weg, doet waar hij zin in heeft en trekt zich van niemand iets aan. Hij is een echte levensgenieter. Fräser is typisch iemand die overal over mee wil praten. Hij leest veel boeken en heeft voor alles belangstelling. Toch lijkt het alsof literatuur, maar ook seks de belangrijkste dingen voor Fräser zijn. Hij denkt er vaak aan en praat er veel en lang over. Daarbij heeft hij een overdreven taalgebruik. #
Reza: Zij is Ronald's eerste vriendin. Ze is hevig verliefd op Ronald en ze is steeds bang dat hij niet meer van haar houdt. Reza kan er niet tegen als iets niet gaat zoals zij dat wil. Uiteindelijk leiden deze vreemde karaktertrekken tot het einde van haar relatie met Ronald. #Silke: Zij is Ronald's tweede vriendin. Ze is zwart en afkomstig uit Oeganda. Silke woont vanaf haar zesde jaar in Duitsland en ze studeert medicijnen. Samenvatting Twee vrienden, Ronald en Fräser, vertrekken plotseling op vakantie naar Frankrijk. Ze praten over liefde, literatuur en nog veel meer. Fräser wil een boek schrijven over zichzelf en zijn geluk. Ronald is bezig met een boek over Reza, zijn ex-vriendin. Hij denkt steeds aan haar. De eerste dag hebben ze geen slaapplaats, dus spreken ze af dat ze voortaan in een hotel slapen of in een tent bij twee mooie vrouwen. Even later gebeurt het. Twee mooie, jonge meisjes varen voorbij in hun kano. Als ze besluiten om achter de meisjes aan te gaan, zijn ze verdwenen. later zien Ronald en Fräser de meisjes terug. De meisjes nodigen hen uit om langs te komen op een camping. Ze nemen de uitnodiging aan en Ronald wordt verliefd op Silke. De volgende dag nemen Ronald en Fräser afscheid van de meisjes. Ronald had graag bij Silke willen blijven, maar Fräser voelt zich schuldig omdat hij met het andere meisje naar bed is gegaan. Ze besluiten om terug naar huis te gaan. Maar onderweg beseft Ronald dat hij niet zonder 'de mooiste negerin van de hele wereld' kan en hij keert terug. Hij beseft dat hij na Reza een nieuwe liefde gevonden heeft. Recensie Pro: Jessica Durlacher schreef in 'Vrij Nederland': ''Ik Ook Van Jou' is een zeer leuk boek. Het is niet alleen leesbaar, het is smakelijk, het is met vaart geschreven en het is veel vaker grappig en ontwapend dat de bezwaren suggereren. Opvallend is ook de manier waarop hij zich allerlei geintjes met de taal veroorlooft. Hij struikelt er opzettelijk mee, gooit er Engelse en Duitse woorden doorheen, heeft gevoel voor ritme, voor een witregel of een hoofdletter en maakt zinnen soms expres niet af.' Eigen mening Ronald Giphart heeft nauwelijks een negatieve recensie gekregen, omdat hij een van de beste hedendaagse schrijvers is. Hij is boeiend om te lezen. Ik raad het vooral jongeren aan om boeken van hem te gaan lezen omdat ze dan niet tegen hun zin een boek lezen, maar deze keer echt met plezier. Het is in drie woorden 'Een Fantastisch Boek'!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik ook van jou door Ronald Giphart"