Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Ik kom nooit meer terug door Rindert Kromhout

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Ik kom nooit meer terug
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1766 woorden
  • 25 maart 2003
  • 197 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
197 keer beoordeeld

Boekcover Ik kom nooit meer terug
Shadow
Ik kom nooit meer terug door Rindert Kromhout
Shadow
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

Naam schrijver: Rindert Kromhout
Titel: Ik kom nooit meer terug!
Jaar en plaats uitgave: 2001 Amsterdam
Genre: Psychologische roman

Mijn verwachting

Ik heb dit boek van de basisschool gekregen toen we afscheid namen. Het leek me eerst een hartstikke saai boek want de kaft is super saai. Ik heb het ook niet van een vriendinnetje dat dit een leuk boek zou zijn. Ook kende ik de schrijver totaal niet. Ik ben het gewoon gaan lezen omdat ik het boek gekregen heb, anders heb ik het voor niets gekregen.

Korte inhoud

Mischa is een jongen die zich thuis niet op zijn gemak voelt. Zijn broertje Bennie wordt altijd door zijn moeder voorgetrokken. De vader van Mischa en Bennie zegt daar nooit iets van. De vader heeft een duivenhok. Als er ruzie tussen Mischa en zijn moeder komt, vlucht hij altijd naar zijn duivenhok. Vroeger toen Bennie er nog niet was, vond Mischa het altijd leuk om met zijn vader naar het duivenhok te gaan. Het was er gezellig en rustig. Doordat Mischa altijd achter werd gelaten door zijn moeder ging hij zich eenzaam voelen. Ze had nooit meer tijd voor hem, want ze besteedde alle tijd aan Bennie. Dat kwam ook doordat toen Bennie nog heel klein was, hij heel veel en lang in het ziekenhuis heeft gelegen. Op een dag bedenkt Mischa om van huis weg te lopen. Hij pakt altijd ‘s avonds zijn boekentas in maar deze keer stopt hij geen boeken in zijn boekentas maar spullen voor als hij weg gaat lopen, hij stopt zijn boeken weg onder zijn bed. ‘s Morgens staat hij gewoon op en doet net alsof hij naar school gaat. Zijn moeder vraagt wel hoe het kan dat zijn tas zo vol zit, dan zegt Mischa dat hij gewoon veel boeken nodig had. Als hij buiten is gaat hij denken waar hij heen zal gaan. Hij weet het meteen, hij gaat naar tante Lieke. Onderweg denkt hij na over hoe tante Lieke hem zou ontvangen. Op het ene moment denkt hij dat ze zou zeggen waarom hij niet eerder was gekomen en op het andere moment dacht hij dat ze hem naar huis zou sturen en zijn ouders zou opbellen. Als hij naast een boerderij fietst staat er een meisje op straat haar band te plakken. Mischa biedt aan om haar te helpen. Ze maken kennis en dat meisje heette Jolanda. Mischa vraagt dan waar ze woont. Ze gaan dan naar haar huis. Mischa wordt hartelijk ontvangen door Berend de Bruin, Jolanda’s vader. Binnen gaan ze gezellig kletsen. Dan gaat Mischa naar een tijdje weer verder fietsen. Ondertussen op de fiets begint hij honger te krijgen. Als hij naast een frietzaak komt gaat hij daar naar binnen. Het meisje achter de toonbank, genaamd Jannie komt meteen naar hem toe. Ze begint met hem te praten. Hij vraagt haar of hij even mag bellen, dat is goed. Hij wil zijn moeder opbellen om “Ik kom nooit meer terug” te zeggen. Zodat zijn moeder spijt kreeg van hoe zij Mischa behandeld had. Zijn moeder is helaas niet thuis. Als hij weer op de fiets zit gaat hij toch nog even terug naar Jolanda en Berend de bruin. Als hij daar is verteld hij alles waarom hij van huis is weggelopen.
Berend zegt dan dat hij er gewoon met zijn ouders over moet praten, hij gaat dan toch maar naar huis. Als hij thuis is ligt zijn moeder met hoofdpijn op de bank. Ze had blijkbaak niks in de gaten dat Mischa was weggelopen. Toen Mischa van zijn moeder een boodschap moest doen ging Mischa buiten naar een telefooncel om Jolanda op te bellen. Hij vertelt aan Berend dat hij het nu niet kan vertellen want zijn moeder ligt met hoofdpijn op de bank en zijn vader is met zijn werk een uitstapje maken. Berend zegt dan dat hij het later maar moet vertellen. Als hij ophangt zegt hij tegen zichzelf: Berend de Bruin, Jolanda en Jannie, dat zijn mijn echte vrienden.

Analyse

De hoofdpersoon is Mischa. Over zijn karakter weet ik niet veel. Hij is een aardige jongen en hij is zeker niet snel verlegen. Hij durft ook veel en hij heeft veel moed. Bijv. hij durft goed van huis weg te lopen. Over zijn uiterlijk is helemaal niet verteld.
De bijpersonen zijn: Bennie, moeder, vader, Jolanda, Berend de bruin en Jannie. Tante Lieke is eigenlijk een beetje een bijpersoon maar ze komt niet in het verhaal voor, alleen als Mischa aan haar denkt.
Het karakter van Bennie is dat hij een verwend rotjoch is en dat hij heel zeurderig is en ook gemeen omdat hij Mischa overal de schuld van geeft zodat Mischa op zijn donder krijgt.
Het karakter van moeder is dat ze kinderen zoals Bennie heel erg voortrekt, ze is ook heel gemeen en ze doet net of Mischa niet bestaat.
Het karakter van vader is dat hij niet veel durft te zeggen als hij het er bijv. niet mee eens is dat Bennie altijd voorgetrokken word.
Het karakter van Jolanda is een heel aardig meisje die altijd veel plezier met haar vader heeft en ook altijd aardig tegen iedereen doet.
Het karakter van Berend de Bruin is ook heel aardig. Hij schrijft boeken dus hij weet veel over emoties. Hij helpt Mischa ook gedeeltelijk met zijn problemen.
Het karakter van Jannie is een aardige vrouw die vroeger ook is weggelopen van huis. Over haar uiterlijk is wel een beetje verteld, ze heeft lange vette haren.
Het karakter van tante Lieke is een heel aardige vrouw die alles weet over hoe Mischa thuis wordt behandeld, zij wil Mischa helpen en ze gaat dan met moeder praten, maar moeder zegt dan dat ze zich er niet mee moet bemoeien.
De relatie tussen Mischa en de bijpersonen is:
Met Bennie: Hun hebben bijna altijd ruzie, Bennie mag alles van zijn moeder en dat Is Mischa wel zo’n beetje zat.
Met moeder: Daar gaat het ook niet zo goed tussen want voor moeder bestaat Mischa helemaal niet.
Met Vader: Tussen hun gaat het helemaal niet slecht, maar vader zegt er nooit iets van tegen moeder dat ze Bennie niet zo moet voortrekken. Hij wil niet in ruzies betrokken worden en daarom gaat hij dan maar naar zijn duiven.
Met Jolanda: Hun zijn de beste vrienden van elkaar geworden. Jolanda doet ook altijd aardig tegen iedereen.
Met Berend de Bruin: Hij helpt Mischa met zijn problemen thuis, zodat Mischa toch weer bedenkt om terug naar huis te gaan.
Met Jannie: Jannie doet van het begin meteen aardig tegen Mischa, hun kunnen het goed met elkaar vinden. Zij wordt samen met Jolanda en Berend de beste vrienden van Mischa.
Met tante Lieke: Hun houden echt veel van elkaar. Toen ze op vakantie gingen naar Italië wou Mischa bij haar blijven wonen als ze weer naar Nederland gingen. Tante Lieke wou dat ook wel maar ze zei dat het niet ging vanwegen haar werk, en vanwege dat ze een te klein huis had en ook omdat hij gewoon thuis hoort te wonen.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in deze tijd, want alles wat er gebeurd zou net zo goed nu kunnen gebeuren. Alles wat er in voorkomt gebeurd nu nog wel eens, alleen nu is het vaak dat degene die wegloopt geen idee heeft waar die heen zou moeten gaan dus dan gaan ze rondzwerven. Het verhaal duurt ong. een dag, want het boek begint met dat Bennie de hele tijd wordt voorgetrokken en dat Mischa besluit om weg te lopen, en dan die dag daarna loop hij al weg en dat is eigenlijk het enige wat er in het hele boek verteld wordt. Hij loopt ‘s morgens dus weg en dat is rond 9.30 en hij komt terug rond 15.15 want hij was eigenlijk om 14.20 uit maar hij was daarvoor veel te laat thuis.

Ruimte

Het verhaal speelt zich grotendeels af op straat, want hij fietst het hele verhaal naar Woerden, waar tante Lieke woont. Het speelt ook in Mischa’s huis af, op het begin en in het einde. Het speelt ook een gedeelte af op de boerderij waar Jolanda woont, want daar is Mischa ook veel in het verhaal. Ook zijn er stukjes waar Mischa in de frietzaak is. In Woerden is hij niet geweest, want iedere keer zat iets tegen en toen is hij achteraf toch maar naar huis gegaan. Het speelt zich af in Nederland, in de plaats Rotterdam. De ruimte past vind ik goed bij het boek, want als je weg loopt leef je op straat of je komt een onbekende tegen waar je heen soms dan heen gaat. De ruimte is ook best belangrijk, want als je wegloopt van huis zit je meestal niet in een school of gewoon thuis. Als je wegloopt moet je echt op straat leven of bij iemand die je goed kent.

Titel

Ik vind het een goede titel van het boek, want Mischa loopt weg en dan zegt hij wel eens “Ik kom nooit meer terug”. Als hij bij die frietzaak is belt hij ook zijn moeder op om te zeggen dat hij nooit meer terug komt. Hij hoopt dan dat zijn moeder hem smeekt om toch nog terug te komen en dat ze zegt “We willen je niet kwijt” Ook als je gewoon echt weg loopt kom je ook nooit meer terug.

Beoordeling

Ik vond het een spannend boek, want als hij wegloopt weet je nooit waar hij allemaal terecht kan komen. Ik vind het ook een mooi boek, want hij komt ook nog hele aardige mensen tegen waar hij dan vrienden mee wordt. Het is ook mooi als er tussendoor stukjes over hoe het vroeger was staan, want toen was het voor Mischa nog een leuk leven. Als er stukjes over het duivenhok staan is dat ook heel mooi, want dan kunnen vader en Mischa heel goed met elkaar naar de duiven kijken daar worden ze dan rustig van. Ik vind het ook leuk, want het verhaal kan echt gebeuren en dat maak het alleen maar leuker. Er komen ook leuke stukjes in voor, zoals als Mischa naar Jolanda’s huis gaat en dan kunnen Berend, Jolanda en Mischa heel goed met elkaar praten over problemen.

Ik vind het altijd wel leuk om een boekverslag te maken, want ik vind boeken lezen leuk en dan kun je ook makkelijker over een boek vertellen. Ik vind het jammer dat mijn korte inhoud vaak erg lang is. Dit boekverslag is tot nu toe wel het langste boekverslag. Ik vond de andere keren leuker om een boekverslag te maken want BLAUW IS BITTER en RAZEND zijn vind ik mooiere boeken dan dit boek.

REACTIES

V.

V.

Hij heeft soms hele rare zinnen

16 jaar geleden

M.

M.

er staat bij tijd dat hij om 14.20 uit is van school maar hij is al om 12.00 uur uit

17 jaar geleden

W.

W.

Wat een fouten bij "analyse" Hun moet zijn zij

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik kom nooit meer terug door Rindert Kromhout"