Ik hou het voor gezien door Jan de Zanger

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Ik hou het voor gezien
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 786 woorden
  • 27 oktober 2001
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
59 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1992
Pagina's
143
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Ik hou het voor gezien
Shadow
Ik hou het voor gezien door Jan de Zanger
Shadow

GEGEVENS

1. 15 november 2000
2. auteur : Jan de Zanger titel : Ik hou het voor gezien uitgever : Leopold jaar : 1983
3. De genre van het boek is homoseksualiteit. Het boek gaat over twee jongens die samen op vakantie zijn. Halverwege de vakantie gaan ze uit elkaar, omdat één van de jongens homoseksuele gevoelens voor de ander heeft.

INHOUD

4. Freek en Bart zijn al vier jaar lang onafscheidelijke vrienden. In de zomervakantie besluiten ze samen een fietstocht door Denemarken te maken. Alles gaat goed totdat Bart laat merken dat hij homoseksuele gevoelens heeft voor Freek. Freek vindt het het beste als ze alletwee alleen verder gaan. Na een paar dagen ontmoet Freek een Deens meisje, waar hij de rest van de vakantie mee doorbrengt. Als de vakantie is afgelopen en de school weer begonnen is, is Bart nog niet thuisgekomen. Zijn vader besluit samen met Freek en zijn vriendin, Inge, Bart in Denemarken te gaan zoeken. Door slim denkwerk en een beetje geluk vinden ze Bart terug. 5. De hoofdpersoon uit het verhaal is Freek. De twee belangrijkste bijpersonen zijn Bart en Inge.

FREEK: Freek is een rustige jongen en zit in de vijfde klas van de HAVO. Hij is erg sportief en zit samen met Bart in een hoog team van een waterpolovereniging. Freek is snel bezorgd, want als hij merkt dat Bart na de vakantie nog niet is thuis gekomen is hij erg bezorgd en gaat meteen actie ondernemen. Freek is niet zo'n meisjesversierder en gaat niet vaak naar een discotheek. Tijdens zijn vakantie heeft hij Inge ontmoet, waar hij een vaste relatie mee krijgt. Freek is ook een slimme jongen, want de hij bedenkt slimme beredeneringen om te achterhalen waar Bart is.

Freek maakt in het verhaal wel een ontwikkeling door. Hij wordt, door de relatie met Inge, een stuk rustiger en zelfverzekerder.

BART: Bart is een wat drukkere jongen dan Freek en is in alles ook net een beetje beter. Hij zit bij Freek in de klas en bij hem op waterpolo. Bart is homoseksueel, maar vindt het moeilijk om daar eerlijk voor uit te komen. Bart is een beetje emotioneel, want hij vindt het heel erg als hij te weten komt dat zijn moeder ontzettend bang en bezorgd om hem is.

Ook Bart maakt in het verhaal een ontwikkeling door. Hij ontdenkt dat hij een homoseksueel is en dat het moeilijk is om daar voor uit te komen. Daardoor raakt hij een beetje in de war en wordt hij een stuk stiller.

INGE: Inge is een meisje van 18 jaar oud en woont in Denemarken. Ze is erg verstandig en eerlijk. Ze vertelt alles gewoon. Thuis heeft ze een moeilijke tijd achter de rug, want haar ouders waren gescheiden. Daar is ze goed over heen gekomen en is zichzelf gebleven. Inge is een meisje, dat veel vrienden heeft en erg behulpzaam is. Ze doet er alles aan om Freek te helpen met het zoeken van Bart, hoewel ze Bart niet eens kent.

Tijdens het verhaal heeft ze geen ontwikkelingen door gemaakt. Ze is gewoon zichzelf gebleven.

6. Het verhaal speelt zich voor een klein deel af in Nederland maar grotendeels in Denemarken op Funen en Langeland. Ik heb geleerd dat er in Denemarken erg veel kleine eilandjes zijn en dat het een prachtig land is om te fietsen, mooie natuur, kastelen enz.

7. Het verhaal speelt zich af in de 20e of 21e eeuw, omdat er al auto's en computers zijn. Ook kleedt iedereen zich in een spijkerbroek en een t-shirt, net als in deze tijd. De centra van de steden zijn ook erg druk en met veel uitgaansmogelijkheden. verteltijd : Het boek heeft 143 pagina's. vertelde tijd : Het verhaal duurt ongeveer 6 weken ( 5 weken zomervakantie en 1 week na de vakantie ).

In het begin van het verhaal zijn er enkele flashbacks. Er wordt verteld hoe de vakantie van Bart en Freek is verlopen. Na de flashbacks wordt in chronologische volgorde verteld over de zoektocht naar Bart.

8. In het begin wordt verteld over de vakantie van Bart en Freek. Het verhaal begint dus met flashbacks.

9. Het belangrijkste probleem in het boek is dat Bart verliefd op Freek wordt en Bart zijn gevoelens aan niemand durft te vertellen dus daarom maar van huis wegblijft. Het verhaal heeft een goede afloop, want Bart wordt gevonden en durft zijn gevoelens te uiten.

Het verhaal heeft een open en een gesloten einde. Bart wordt gevonden, maar er wordt niet verteld of Bart alles aan de mensen thuis durft te vertellen en hoe zijn vrienden op zijn homoseksualiteit zullen reageren.

10. Het boek is verteld vanuit het hij-perspectief en dat blijft heel het verhaal zo.

11. Bart houdt voor gezien dat hij homoseksuele gevoelens, want hij is bang dat zijn ouders en vrienden hem niet zullen accepteren. Hij stelt het vertellen dus uit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik hou het voor gezien door Jan de Zanger"