Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

IJsbarbaar door Rob Ruggenberg

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover IJsbarbaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 511 woorden
  • 27 oktober 2016
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
35 keer beoordeeld

Boekcover IJsbarbaar
Shadow

Op een dag in 1624 wordt de dertienjarige Nunôk ontvoerd uit Groenland door plunderende zeelui. Na een ruwe tocht belandt de jongen in Holland. Nunôk is nieuwsgierig naar deze nieuwe wereld, maar dat verandert al snel als hij verkocht wordt aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar. Zelfs prins Maurits komt kijken hoe hij een meeuw neerschiet en r…

Op een dag in 1624 wordt de dertienjarige Nunôk ontvoerd uit Groenland door plunderende zeelui. Na een ruwe tocht belandt de jongen in Holland. Nunôk is nieuwsgierig na…

Op een dag in 1624 wordt de dertienjarige Nunôk ontvoerd uit Groenland door plunderende zeelui. Na een ruwe tocht belandt de jongen in Holland. Nunôk is nieuwsgierig naar deze nieuwe wereld, maar dat verandert al snel als hij verkocht wordt aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar. Zelfs prins Maurits komt kijken hoe hij een meeuw neerschiet en rauw opeet. Nunôk ontsnapt en wil nog maar één ding: terug naar Groenland. Maar hoe komt hij weer thuis?

Nunôks zenuwslopende vlucht door het Nederland van de zeventiende eeuw en zijn ontberingen bij de walvisvaarders zul je niet gauw vergeten.

IJsbarbaar door Rob Ruggenberg
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ijsbarbaar
Schrijver: Rob Ruggenberg
Uitgeverij: Querido
Illustrator: Bas Mazur
Samenvatting
Nunôk is een tienerjongen die in Groenland woont.Umik is een Angakok en leert Nunôk is de poepjongen, die de emmer met poep naar buiten draagt als hij vol is, en hij wordt vaak uitgelachen en uitgescholden door de andere kinderen. De enige die om hem geeft is Orpa, een meisje waarop hij verliefd is.Op een dag komt er een schip langs, drie mannen komen er vanaf en willen huiden stelen. Als Umik en Nunôk daar wat aan willen doen worden ook zij gevangen genomen en meegenomen naar Holland.Ondertussen leert Nunôk veel op het schip. Stuurman Willem Ys doet zijn best om Nederlands te leren. Met Nunôk gaat het goed maar Umik wordt ziek en sterft op het schip, net toen ze bij Holland aankwamen.Eenmaal in Schiedam aangekomen wordt Nunôk door de schipper voorgesteld aan een kermisbaas voor wie hij moet optreden als ijsbarbaar. Omdat Nunôk geleerd had hoe hij een ijsbeer moest vangen kon hij zijn kunsten laten zien toen de dansende bruine beer was losgebroken. Hij redde een man en zijn dochter van de dood.Daarna hoeft Nunôk niet terug naar de kermisbaas. Hij mag slapen in een gevangenis bij de schout. Hij moet zich daar opknappen om te verschijnen voor de Prins. Hij laat hem, koningin Elizabeth en dokter Livinius zien hoe hij een meeuw uit de lucht kan schieten en rauw opeet.Dokter Livinius heeft een bril waardoor hij beter kan zien. Nunôk vraagt of hij er zo een voor Orpa mag hebben. Dokter Livinius stemt toe op voorwaarde dat hij met hem mee zou gaan. De dokter wilde Nunôks bloedonderzoeken; kijken of het dikker was tegen de kou. Nunôk zou een offer der wetenschap worden, maar hij ontsnapt en verstopt zich een tijd. Daarna komt hij tevoorschijn en gaat met zijn pijl en boog en gestolen gouden dukaten op weg naar Schiedam. Hij wil naar huis.Op weg naar Schiedam vraagt hij om de weg aan wat vissersmannen. Wanneer zij ontdekken dat hij gouden dukaten heeft, willen ze hem beroven. In de donkere nacht wanneer een van de vissersmannen zich op hem werpt, vermoordt Nunôk hem uit zelfverdediging. Hij moet nu snel terug zien te komen.Hij ontdekte dat het schip waarmee hij gekomen was weg was .Maar toen ontmoette hij schipper Geert Patyn, de man die hij gered had van de beer. De schipper belooft hem thuis te brengen als hij voor hem walvissen vangt.Nunôk gaat mee op de boot en vangt door zijn jagersinstinct meer walvissen dan de andere matrozen ooit meegemaakt hadden. Na enige hapering brengt schipper Patyn hem bijna thuis. Het laatste stuk moet Nunôk over het ijs waar hij aangevallen wordt door een grote ijsbeer. Met de hulp van Murk, een matroos die altijd erg gemeen tegen Nunôk geweest was, overwint hij de ijsbeer. Murk sterft.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "IJsbarbaar door Rob Ruggenberg"