Idogs door Manon Spierenburg

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1446 woorden
  • 22 mei 2007
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 5 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
253
Geschikt voor
vmbo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Idogs
Shadow
Idogs door Manon Spierenburg
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Primaire bibliografie
Titel: Idogs
Schrijver: Manon Spierenburg
Geboren: 1969
Debuut: De Zeepfabriek
Nieuwste boek: Commandeer Je Hondje en Blaf Zelf
Toekomstige boek: Bakerpraatjes
Uitgever: Thomas Rap
Secundaire bibliografie
http://www.manonspierenburg.nl/auteur.html
Primaire gegevens
Schrijver: Manon Spierenburg
Titel:Idogs
Eerste druk: najaar 2005
Gelezen druk: 1ste
Aantal pagina’s: 253
Tijd nodig gehad om te lezen: ongeveer 10 uur
Datum uitgelezen: 18 mei

Verantwoording keuze
Ik heb dit boek gekozen omdat een klasgenoot het had gelezen en hij zei dat het wel een leuk boek was. Ik heb toen in de bibliotheek gekeken en het leek mij ook wel een leuk boek. En zo heb ik het gekozen.
Verwachting vooraf
Ik denk dat het wel een leuk boek is omdat ik idols niet zo heel geweldig vond en dit gaat een beetje tegen idols in dus ik denk dat het wel grappig zal zijn.
Eerste reactie achteraf
Ik vond het wel een leuk en grappig boek. Er zat erg veel in humor, angst, vreugde en verdriet. Het sprak mij wel aan en ik heb het dan ook in een paar dagen uitgelezen.

Samenvatting
Na een optreden met haar band in Hamburg wordt saxofoniste Nico de tourbus uitgeknikkerd door leadzanger Lex, haar liefhebbende vriend. Op het asfalt van de Duitse Autobahn ontmoet ze een jong hondje dat een vergelijkbaar lot heeft ondergaan. Samen liften ze terug naar Amsterdam, waar Nico moet constateren dat ze door Lex uit huis en uit de band is gezet. Dakloos, werkeloos en zonder geld bestaat haar enige bezit nog uit het herdertje, dat ze Wimmel heeft genoemd. Op zoek naar een nieuwe band stuit Nico op een advertentie van Idogs. Ze komt door de eerste ronde van Idogs, niet in de laatste plaats omdat Wimmel alles keurig doet.
Door de eerste ronde zijn honderd honden gekomen, die nu een aantal speurderstechnieken moeten tonen voor de tweede ronde: ze krijgen een opdracht de legendarische politiehond Albert na te bootsen. Wimmel gaat daarvoor weer in training en het zal niemand verbazen dat Wimmel ook door de tweede ronde komt: daarvoor komen in totaal dertig honden in aanmerking. Opnieuw brengt Wimmel het er goed van af in de derde ronde: hij zit nu bij de laatste tien.

De strijd tussen de deelnemers wordt steeds fanatieker. Een van de deelnemers Rob is op de hoogte dat Wimmel niet tegen bierlucht kan: vlak voordat de hond opmoet, trekt hij daarom een bierblikje open en Wimmel gaat door het lint tot grote vreugde van Bartjan, maar de stemmers thuis halen Wimmel toch door deze ronde heen, mede omdat Nico de situatie oplost door saxofoon te gaan spelen waarbij Wimmel huilt. Het paar mag voortaan de begintune van Idogs spelen en zelfs Bartjan lijkt dan voor Wimmel te zijn: waarschijnlijk vanwege het commerciele succes. Na de uitzending die de selectie maakt voor de de laatste vier gebeurt er iets verschrikkelijks. De Duitse eigenaar Horst komt zijn eigendom opeisen: hij heeft papieren dat Wimmel zijn eigen beest is. David kan het niet anders dan beamen en Nico is ontroostbaar. Natuurlijk gaat het in het volgende hoofdstuk mis, want Horst heeft geen enkele gevoel voor de hond, lijkt hem zelfs te hebben afgebeuld en verliest de halve finale. Hij moet Idogs verlaten.
David doet wat hij kan om Nico te troosten: ze delen het bed op intieme wijze en hij brengt later een klein herdershondje (Donna) voor haar mee, maar omdat dit niet op Wimmel lijkt, wordt Nico heel boos. Natuurlijk heet dit hoofdstuk "Waterloo" van Abba, want Wimmel vindt zijn Waterloo in dit deel van de roman: hij gaat uit de Idogs. Nico wil haar hondje gaan redden, David wil haar tegenhouden, waarna ze bij hem wil weglopen, maar ineens ligt een gewonde Wimmel voor de deur. Hoe hij daar gekomen is, blijft een raadsel. David vindt dat ze het dier moet terugbrengen, wat opnieuw ruzie oplevert waarna ze bij David wegloopt. Ergens op de Veluwe komt ze tot bezinning, nadat ze heeft verteld over alle verkeerde dingen en roddels die in een nieuwe aflevering van Het Privaat over haar hebben gestaan. Het is de prijs van de roem. Ze keert terug naar David. Eind goed al goed, want ze mag optreden met Wimmel in de finale-uitzending van Idogs om met haar sax te spelen. Het nummer wordt zo populair dat er een singel van wordt gemaakt. Rob wint met Stalin de competitie en Bartjan wordt wegens fraude aangeklaagd, waarna David hem weigert te verdedigen. Jet neemt een andere productie met honden voor haar rekening en Nico krijgt enkele maanden later een uitnodiging om aan de volgende editie van Idogs mee te doen.
Titelverklaring
De titel is een woordspeling op het tv-programma Idols. In deze roman gaat het om een soortgelijke afvalwedstrijd maar dan voor honden. Er wordt een soort castingwedstrijd houden welke herdershond een rol in een tv-serie voor honden zal winnen.
Tijd
De denkbeeldige gebeurtenissen moeten zich afspelen vlak na Tweede Kerstdag 2004, omdat Stalin, een van de honden die meedoet aan de wedstrijd, is ingezet bij de ramp na de tsunami waar zijn baasje uitbundig over verteld.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam waar Nico woont, en dan vooral in het Oosterpark waar Nico en Wimmel veel trainen. Verder speelt het zich af in het Mediapark in Hilversum waar de opnames van Idogs worden gemaakt.
Perspectief
Het perspectief is een ik-perspectief. De roman wordt verteld door de 28-jarige hoofdfiguur Nico Ambachtsheer die aan de IDOGS-wedstrijd deelneemt. Dat doet ze in eerste instantie, omdat ze zich in haar levensonderhoud moet voorzien. Ze vertelt in een onwetend perspectief.
Spanning
Er zit redelijk wat spanning in het boek. Omdat je wilt weten hoe Wimmel het er vanaf brengt in het programma. En als de eigenaar van Wimmel hem terug komt halen wil je dit zeker weten.
Thema
Omdat het een parodie is, moet de thematiek gezocht worden in het belachelijk maken van het fenomeen van de Idolsformule, waarin het volk eerst lacht om de sukkels die helemaal niet kunnen zingen en waarin het later via sms-je een winnaar bekend mag maken. Commerciele belangen van de juryleden worden niet uitgesloten. Het is gewoon het aan de kaak stellen van de praktijken rondom een populair tv-programma, waarin deelnemers en publiek financieel worden uitgemolken.
Motieven
Het motief is Idogs, dit programma komt elke keer terug en hier draait heb boek dan ook om. Verder is een van de motieven de problemen van Nico. Ze heeft altijd problemen met mensen en met geld en huisvesting. Een ander (leuk) motief is de oproep om te sms’en en te bellen naar 4545 van het programma Idogs.
Personages
· Nico Ambachtsheer: de hoofdpersoon uit het boek. Ze wordt uit haar band geschopt (lettelijk). Waarna ze een hond vind en daarmee mee gaat doen aan Idogs.
· Wimmel: de hond die Nico vind. Wimmel kan heel goed luisteren maar heeft een hele grote afkeer van bierlucht. Hiervan wordt hij heel agressief.
· David: David laat Nico in zijn tuinhuisje slapen en later in zijn huis. David is een advocaat en helpt Nico met problemen zoals het proberen terug te krijgen van Wimmel wanneer Horst hem afpakt.
· Horst: de oorspronkelijke eigenaar van Wimmel. Hij mishandeld Wimmel en hij zorgt er voor dat Wimmel niet door gaat naar de Finale.
Eigen oordeel
Ik vond het wel een interessant onderwerp omdat ik bij Idols altijd al zoiets had dat je gek was als je mee deed. Het onderwerp was dus heel herkenbaar. Ik ken verder geen andere boeken of films die over dit onderwerp gaan. De gebeurtenissen waren meestal belangrijker als de gevoelens en gedachten van de personages, maar er waren ook redelijk wat momenten dat dit niet zo was en dat de gevoelens en gedachten belangrijker waren. Bijna het hele boek bestond uit gebeurtenissen met daartussen gevoelens en gedachten maar dat was niet vervelend. De gebeurtenissen waren zeker wel herkenbaar omdat het veel leek op het programma Idols. Ik herkende niet echt eigenschappen van de hoofdpersoon in mezelf. Ik ken zelf niemand die is zoals Nico maar als je naar het programma Idols kijkt zie je genoeg mensen zoals haar. Het boek was niet echt moeilijk opgebouwd omdat het bijna helemaal chronologisch liep op een paar flashbacks na. De afloop van het verhaal was zeker wel spannend omdat de echte baas van Wimmel nog op het laatste op kwam dagen waardoor het hele avontuur van Idogs verpest werd. Ik had het boek misschien wel anders laten aflopen maar zo vind ik het net zo leuk als dat het helemaal goed afloopt en dat Wimmel wint. Het taal gebruik vond ik niet zo moeilijk maar ik heb het boek deze keer echt gelezen en niet geluisterd waardoor ik het net iets moeilijker vond om te begrijpen. Er kwamen niet echt heel veel dialogen in voor omdat Nico heel veel alleen was maar ik vond dit niet echt heel erg of storend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

waa is ze geboren voor mijn werkstuk?

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Idogs door Manon Spierenburg"