Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Hou je van blauwe ogen door Robin David

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Hou je van blauwe ogen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 842 woorden
  • 10 december 2014
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7
33 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Pagina's
121
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Hou je van blauwe ogen
Shadow
Hou je van blauwe ogen door Robin David
Shadow

Auteur en titel

Het boek heet “hou je van blauwe ogen” van Robin David. Het boek is uitgegeven in 2007 door de uitgever C. de Vries-Brouwers.

 

Waarom ik dit boek heb gekozen

Ik heb dit boek gekozen omdat ik de achterkant las en dacht dat dit eerder een relatieboek zou zijn, en ik was benieuwd waarom dit stond in de lijst van moord, actie, spanning en criminaliteit.

 

Inhoud

Pieter en Rachid zijn allebei 16. Rachid houd van tekenen, Pieter van zwemmen en ze houden allebei van jongens. Wanneer ze elkaar tegenkomen in het zwembad herkent Pieter Rachid meteen. Afgelopen zomer hebben ze een geweldige tijd gehad. Samen in het park, tussen de hoge struiken... ‘De handen die plots overal waren en de warme, zachte lippen op de zijne.' Pieter is blij, maar de stugge reactie van Rachid had hij niet verwacht. ‘De blik verstarde. De jongen ontkende en wou gaan. Pieter greep zijn schouder en hield hem tegen. Zijn hand werd ruw weggeslagen. ‘Raak me niet aan,' klonk het sissend.'

Gelukkig trekt Rachid snel bij en spreken ze af in een cafeetje in de buurt. De jongens vinden elkaar leuk, meer dan leuk. Maar er zijn wel wat problemen, daar komt Pieter al snel achter: "Weten ze thuis dat je op jongens valt?' Rachid verslikte zich haast. ‘Ben je niet goed wijs? Dat zou wat geven thuis. Mijn vader zit in het bestuur van de moskee. Hij krijgt een hartverzakking als hij het hoort.'

Op een dag - wanneer Pieter bij wijze van uitzondering bij Rachid op bezoek mag komen - gaat het mis. De vrijpartij was kort maar zeer intens geweest. ‘Ik ga me in de badkamer wat opfrissen. Doe de deur op slot als ik buiten ben en kleed je aan. Ik klop wanneer ik terug ben.' Rachid klopte. Het werd tijd. Hij was al minstens tien minuten weg. Pieter sprong overeind, draaide de sleutel om en zwaaide de deur open. ‘Ben je daar eindel...' Hij stokte. Voor hem stond een meisje. Als de bliksem sprong hij half achter de deur en zocht met een voet een kledingstuk. Hij had alleen zijn sokken aan. Ze sloeg haar hand voor haar mond en wendde het hoofd af. Rachid komt terug. Hij is woedend op Pieter. Als Pieter weer thuis is word hij gebeld. Het is Rachid. Rachid verteld dat haar zus het belachelijk vind maar niets zal vertellen. Als Rachid bijna op vakantie gaat naar Nador in Marokko besluiten ze nog een laatste keer af te spreken. Ze fietsen naar een meertje naast het bos net 16 km buiten de stad. Voor wat privacy gaan ze dieper het bos in waar je eigenlijk niet mag komen. Ze vinden dat ze nu wel eens lak aan de regels kunnen hebben. Ze hebben het perfecte plekje gevonden en beginnen een intieme vrijpartij totdat ze worden gestoord door 2 agenten. Ze worden weggestuurd en moeten hun naam en adres achterlaten. De agenten komen bij Pieter zoal bij Rachid voor de boete. Dagen lang hoort Pieter niets van Rachid totdat ze Jamilah, de zus van Rachid tegen komt. Rachid blijkt te moeten blijven wonen in Nador, de plaats waar zijn familie woont om uitgehuwelijkt te worden aan een Marokkaanse vrouw.  

 

Tekstbestudering/ tekstanalyse

 

De hoofdpersonen

De hoofdpersonen zijn Pieter en Rachid. Pieter en Rachid zijn allebei 16. Rachid kleed zich stoer terwijl Pieter zich juist een beetje “verwijfd” kleed. Ze hebben allebei geen baantje en hebben een relatie met elkaar.

 

Pieter is: een dromer, omdat hij veel fantaseert over wat hij allemaal met Rachid wil doen. Kalm, want Pieter wind zich er niet over op dat Rachid z’n ouders er misschien achter komen. Pieter is ook zeker en open

 

Rachid is: onrustig, omdat hij bang dat zijn ouders er achter komen. Gesloten, want hij is niet zo op zijn gemak bij de ouders van Pieter. Rachid is ook onzeker en trouw.

 

Het grootste probleem in het boek is dat ze niet in het openbaar en bij Rachid thuis vrijuit hun relatie kunnen laten zien in verband met dat Rachid Moslim is en het in Marokko gezien wordt als een ziekte als je homo bent.

 

Het probleem wordt niet opgelost want Rachid eindigt in Nador en wordt uitgehuwelijkt.

 

De bijpersonen

De bijpersonen zijn de ouders van Pieter en Rachid, William de neef van Pieter en de tante van Pieter.

 

De tijd

De tijd is rond 2007 want het boek is toen geschreven en is duidelijk van deze tijd. De tijd is chronologisch en er zijn geen flashbacks.

 

Het thema

Het thema is actie, spanning, moord en criminaliteit

 

Het genre

Het genre van het boek is relatie en cultuur

 

Titelverklaring

Het boek heet “hou je van blauwe ogen” omdat Pieter aan het einde van het boek aan Jamilah vraagt “Hou je van blauwe ogen?” om duidelijk te maken dat ze er niets aan kunnen doen dat ze van elkaar houden.

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.