Hot spot door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1143 woorden
  • 29 augustus 2006
  • 18 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.2
  • 18 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2000
Pagina's
157
Geschikt voor
bovenbouw vmbo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Hot spot
Shadow
Hot spot door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Schrijver: Theo Hoogstraaten
Titel: Hot spot
Uitgever: Sjaloom, Amsterdam
Algemene gegevens: Dit boek is een detective roman, want in het verhaal wordt een misdaad gepleegd en die wordt aan het eind van het verhaal opgelost

Thema van het boek:
Het verwerken en oplossen van een verkrachting/aanranding

Ruimte
Het verhaal speelt zich vooral af op het strand en in de duinen

Tijd
De tijd van nu

Hoofdpersonen
Meryem Aslam: Meisje uit de 4e die naakt met Stevan in de duinen is gevonden, en toen haar familie is uitgezet.

Stevan: Vriend van Meryem.
Astrid: Vriendin van Meryem, en Meryem krijgt bij haar onderdak en eten, omdat ze bij haar Turkse familie is uitgezet.

Personages
Josine Dalhuis: Is op 15 jarige leeftijd verkracht door van Zanten, en deed zich voor als een Belgische Redactrice van een tijdschrift. En heeft de gluurder vermoord.
Murat: Broer van Meryem
Gluurder: Een kleine man met een klein brilletje
Tom: Agent, Onderzoekt de zaak.

Eigen mening
Ik vond het boek heel leuk want er werd een persoon gezocht en dat was leuk.
Het is ook heel mooi geschreven zonder moeilijke woorden en niet te begrijpen zinnen. Je kon je goed verplaatsen in de hoofdpersonen en je begreep wat ze zagen, voelden en dachten. Door dit boek krijg je ook een inzicht van hoe een meisje zich voelt als ze is verkracht en daar kan je van leren.
De schrijver heeft ook een mooie locatie bedacht om het verhaal zich te laten afspelen (in de duinen/strand)


Samenvatting
Het verhaal begint met een flach-back waarin een man een 15-jarig meisje wil verkrachten, maar net op tijd wordt betrapt door de buren waardoor het meisje kan ontsnappen.

Als Meryem en Astrid hun huiswerk zitten te maken, kan Meryem haar gedachten er niet bij houden en ze besluiten om naar het strand te gaan. Ze zit er zo over in dat ze niet meer naar huis kan, omdat haar vader haar niet meer wil zien omdat ze heeft Onderweg komen ze een man op de fiets tegen. Op die fiets zaten die rare zijtassen die de gluurder ook op zijn fiets had zitten. Als ze in de krant lezen dat de gluurder is vermoord, weet Meryem het zeker: de man op de fiets was de gluurder. Hij zou weer stelletjes gaan bespieden maar is betrapt. Degene die hem dus heeft vermoord. wist dat hij weer paartjes zou gaan bespieden. De man was aardig toegetakeld. In de linkerwang zat een diepe snee en had vreemde kleuren, stukgeslagen lippen en geen tanden meer over. Daarnaast zaten er stukken vel van degene die hem had geslagen op zijn gebit. Als ze er weer aan terug denkt, knijpt ze haar ogen dicht. Ze kan die nacht maar niet vergeten. Ze heeft nog steeds last van nachtmerries en krijgt steeds meer te weten over hoe ze is neergestoken en wie er allemaal bij waren. Blijkbaar was ze niet alleen met de gluurder. Strandtent Timboektoe profiteert ervan dat er 2 steekpartijen zijn geweest in de duinen. Hij noemt die plek hot spot. De plek hot spot wordt dagelijks bekeken en de mensen komen achteraf nog wat drinken in timboektoe. Dat merken Herman en Stefan ook want ze werken daar. Die zelfde middag als Stefan aan het werk is, komt er een man aanrennen die beweert dat zijn vrouw (Josine Dalhuis) te ver in zee was gegaan en is meegetrokken door de stroming. Stefan en Edwin gaan er met de boot achteraan maar het is te laat. De vrouw wordt nog meegenomen naar het ziekenhuis maar ze overleeft het niet. Als Stefan terug komt uit het ziekenhuis is en samen met Astrid een eindje gaat lopen begint het te onweren. Ze moeten schuilen in de duinen, waar Astrid een fietstas met daarin een bebloed mes in het zand ziet liggen. Als de rechercheurs Frederiks en Witzens deze fietstas in handen krijgen beginnen ze een vermoeden te krijgen wat de zaken Meryem Aslan, Josine Dalhuis en de moord van de gluurder met elkaar te maken kunnen hebben. Die middag wordt Meryem opgebeld door een zogenaamde Belgische redactrice die haar een aantal vragen wil stellen over de nacht waarop ze is neergestoken. Als rechercheur Tom Speelman bij Astrid thuis op bezoek komt om meryem te vertellen dat haar broer Murat de volgende dag thuis zal komen. Als Speelman weg is, weet Meryem niet hóe snel ze haar spullen moet pakken en zorgen dat ze wegkomt. Als Astrid thuis komt leest ze op een briefje dat Meryem weg is. Ze is heel ongerust. Als Meryem haar eindelijk opbelt, wil ze niet vertellen waar ze is maar beloofd toch terug naar huis te komen.

Als Meryem thuis komt kan ze het niet voor zich houden en vertelt Astrid dat haar broer thuis komt. Astrid begrijpt niet waarom Meryem daarom moest
vluchten. Ze vertelt dat ze niet alleen in de duinen was toen Stefan een condoom haalde. Murat heeft de gluurder gezien toen hij Meryem wilde aanranden. Toen de gluurder hem ontdekte, is hij er vandoor gegaan. Murat heeft Meryem met iemand de duinen in zien gaan en dacht dus, dat zij met de glúúrder ging vrijen. Toen heeft hij haar geprobeerd neer te steken, omdat ze een schande voor de familie zou zijn. Nu ze weet dat Murat terug komt naar Nederland, is ze bang dat hij z’n werk af wil maken en haar alsnog neer wil steken, omdat het hem die avond niet is gelukt. Maar op het nieuws is te horen dat er in turkije een aardbeving is geweest in het gebied waar murat was. Meryem haar ouders zijn ongerust en haar vader gaat naar turkije om uit te zoeken of murat nog leeft. Als haar vader terug komt krijgen ze te horen dar murat omgekomen is bij de aardbeving.

Als de twee rechercheurs, Speelman en Frederiks op bezoek gaan bij meneer Dalhuis, vertelt hij dat zijn vrouw is verdronken en hij haar niet kon redden omdat hij niet kon zwemmen. Als Frederiks navraag doet over Josine Dalhuis, blijkt dat zij vroeger, op 15-jarige leeftijd, bijna is verkracht door Van Santen (de gluurder). Josine Dalhuis was ook degene die zich heeft voorgedaan als redactrice van een Belgisch tijdschrift. Ze wou weten of het echt waar was dat de gluurder haar bijna had verkracht en kon het niet hebben dat hij dit nog steeds deed. Toen ze hem in de duinen met een verrekijker zag liggen, sloeg ze hem neer op de grond en pakte zijn mes.
Ze probeerde hem te steken, maar het lukte niet. Toen pakte ze haar busje met peperspray uit de tas en spoot het op zijn gezicht. Zo wou ze de man verblinden, als wraak. Doordat ze hem zo hard heeft toegetakeld, is de man ter plekke overleden. De fietstas met het mes erin was uiteindelijk het bewijs dat Josine Dalhuis de gluurder heeft vermoord.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hot spot door Theo Hoogstraaten"