Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Holes door Louis Sachar

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Holes
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 642 woorden
  • 3 maart 2013
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
79 keer beoordeeld

Boekcover Holes
Shadow

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley has been unjustly sent to a boys' detention center, Camp Green Lake, where the boys build character by spending all day, every day, digging holes exactly five feet wide and five feet deep. …

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley…

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley has been unjustly sent to a boys' detention center, Camp Green Lake, where the boys build character by spending all day, every day, digging holes exactly five feet wide and five feet deep. There is no lake at Camp Green Lake. But there are a awful lot of holes.

It doesn't take long for Stanley to realize that Camp Green Lake isn't what it seems. Are the boys digging holes because the Warden is looking for something? But what could be buried under a dried-up lake? It's up to Stanley to dig up to truth.

Holes door Louis Sachar
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Holes

Gaten

Auteur Louis Sachar

Uitgegeven 1998

Pagina's 224

Oorspronkelijke taal Engels

Genre jeugdboekavonturenroman

Verfilmd als Holes (2003)

Prijzen Winnaar Zilveren Zoen 2000

 

Samenvatting

Stanley Yelnats is een jonge die altijd pech heeft. Volgens het familie grapje komt dit door zijn over-overgrootvader, Elya Yelnats

Elya heeft zijn belofte bij Madame Zeroni. Maar als hij deze niet nakomt, worden hij en al zijn nazaten vervloekt. Elya komt deze belofte niet na, omdat hij met spoed naar Amerika wil. Elya heeft hier spijt van en probeert Madame Zeroni’s zoon in Amerika te vinden, maar tevergeefs. Elya trouwt en krijgt een zoon, Stanley.

Stanley de 1ste komt in aanraking met Kissing Kate Barlow. Zij kuste de mannen die ze had vermoord, maar Stanley werd alleen maar beroofd en door haar in de woestijn achter gelaten.

Als Stanley Yelnats de 4e van school naar huis loopt, valt er opeens een paar sportschoenen uit de lucht. Hij wordt door de politie opgepakt, omdat hij snel wegrende. Stanley word door de rechter veroordeeld om naar een strafkamp voor jongeren te gaan Camp Green Lake. Hij moet daar elke dag een gat graven. Stanley maakt hier vrienden. Een daarvan is Zero, de achter-achter-achterkleinzoon van Madame Zeroni. Zero kan niet lezen. Stanley leert Zero schrijven in ruil dat Zero een uur aan zijn gat graaft. Zero word het graven ineens beu en rend weg, Stanley gaat hem 4 dagen later achterna. Hij vindt Zero en zien samen te overleven door naar ‘Gods Duim’ te gaan. Hier besluiten ze ook om nog voor de laatste keer een gat te graven. Hierin vinden ze de schat van Kissing Kate Barlow.

Verklaring van de titel:

Stanley Yelnats is door de rechter naar een strafkamp voor jongens gestuurd, Camp Green Lake, omdat hij vals word beschuldigd van het stelen van een paar sportschoenen de sportschoenen van de beroemde honkbalspeler Clyde Livingston. In dit strafkamp is het de bedoeling dat ze gaten graven. De reden ervan weten ze niet maar de gaten moeten een doorsneden hebben van 1,50 meter en een diepte van 1,50 meter. (verdere uitleg in de samenvatting)

Hoofdpersonen

Stanley Yelnats de 4e

Over hem gaat het verhaal. Stanley is een dikke, blanke jongen die op school word gepest. Op Camp Green Lake wordt hij min of meer geaccepteerd. Hij leert Hector Zeroni lezen en schrijven. Zij vader is uitvinder en Stanley stuurd brieven naar zijn ouders die niet waar zijn. Dit doet hij om ze niet ongerust te maken. Stanley tilt Zero ook een berg op. Hierdoor word de familie vloek verbroken.

Zero, (Hector Zeroni):

Hij gaat met Stanley Yelnats de 4e om. Zero is de snelste graver van heel Camp Green Lake, maar hij kan niet lezen en schrijven. Zero komt met het voorstel om voor Stanley de gaten deels te graven, als Stanley Zero leert lezen. En dat doen ze.

Zero word ook de jongen waar eigenlijk niemand aandacht voor heeft. Later blijkt dat Zero de sportschoenen van Clyde Livingston heeft gestolen. Hij is de achter-achter-achterkleinzoon van Madame Zeroni.

Elya Yelnats:

Hij is de over-overgrootvader van Stanley de 4e. Elya Yelnats is volgens de familiegrap zijn waardeloze-smerige-rottige-varkens-stelende-over-overgrootvader. Hij wou trouwen met het

mooiste meisje van zijn dorp, maar Madame Zeroni vond dit geen goed idee. Maar zij wil Elya toch helpen. Hij krijgt een klein varkentje dat hij elke dag een berg op moet dragen. Elke dag zal hij sterker worden. Na de laatste dag moet hij Madame Zeroni omhoog tillen maar dit vergeet hij. Hierdoor komt er een vloek over hun familie. Totdat Stanley de 4e Hector Zeroni omhoog tilt.

Eigen mening

Het is een leuk boek dat het graven van gaten interessant maakt. Het is meenmeeslepend verhaal omdat je je dingen goed kunt inbeelden in het verhaal je leeft je er helemaal in.

 

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Holes door Louis Sachar"